Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Świerk serbski - Picea omorika 18:45, 25 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Podlej Florovitem i opryskaj dolistnie, najszybciej zadziała.

Tak zrobię. Dziękuję .
Cis - Taxus 17:40, 25 kwi 2014

Do góry
Żadnej odmiany, czysty gatunek Taxus baccata czyli cis pospolity.

Stożki robione są często z siewek T. baccata, które już od początku rosną jako stożek ja to nazywam "odwrócona choinka"
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 17:39, 25 kwi 2014

Do góry
Zgadzam się z rmf w 200% i to by było na tyle
Cis - Taxus 17:14, 25 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Żaden.

ooo
W takim razie jakiej odmiany powinnam szukać?
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 16:17, 25 kwi 2014

Do góry
A to dobre
Jak ciąć róże? Cięcie róż 15:34, 25 kwi 2014

Do góry
Nie będzie miało wpływu, najwyżej będzie więcej kwiatów, ale mniejsze no i słabe pędy nie wycięte, więc mogą być bez kwiatów, ale róża z tego powodu nie padnie
Funkie - Hosta 15:32, 25 kwi 2014

Do góry
Poszukaj tutaj

Wielkie hosty
Świerk serbski - Picea omorika 15:30, 25 kwi 2014

Do góry
aneta230972 napisał(a)

Żelazo czyli myślisz, że to chloroza? Czyli igiełki powinny być takie rudawe? U mnie tak jest ale tylko minimalnie i ja to łączyłam z ta koszmarną burzą i gradem z zeszłego roku. Wtedy w naszym rejonie mnóstwo drzew ucierpiało. Myślałam o nawożeniu hydrokompleks doglebowo. A Florowit dolistnie czy doglebowo?. Który z tych środków jest delikatniejszy? Pytałam w lokalnym ogrodniczym ale sami nie wiedzieli. No tak. Jak to kiedyś powiedziała moja laryngolog nie ma nic gorszego jak chorego trzeba leczyć "przez telefon" lub "internetowo". Ciężko strasznie postawić diagnozę .

Podlej Florovitem i opryskaj dolistnie, najszybciej zadziała.
Cis - Taxus 15:25, 25 kwi 2014

Do góry
ElaB napisał(a)
Dzień dobry
Zamierzam zakupić kilka cisów do ogrodu, aby uformować je w stożki. W szkółce w której zaopatruję się w rośliny są takie rodzaje:
pośrednie: Taxus x media Hicksii oraz Taxus x media Strikta Viridis
pospolite: Taxus baccata Dovastonii Aurea, Taxus baccata Dovastoniana oraz Taxus baccata Aurea Decora.
Mam pytanie, który z nich najlepiej nadaje sie do formowania?

Żaden.
Opuchlaki 15:23, 25 kwi 2014

Do góry
Maszynka zrobiona osobiście przez eMa. Dzięki niej mam 80 litrów preparatu do wylania, pod ciśnieniem, więc daje dobrze, jak jeżdżący opryskiwacz.
Pomysł na ogród 15:22, 25 kwi 2014

Do góry
Możesz nawet od razu do gruntu zakopać, podlewać. Jak chodzę z piesem to widzę w jednym ogrodzie, sąsiadka sadzonkuje pod jodłami i ma juz całkiem wielkie okazy a pamiętam jak gałązeczki malutkie siedziały bidulki.
Borówka wysoka (amerykańska) - uprawa, cięcie 15:19, 25 kwi 2014

Do góry
Mróz idzie nierównomiernie, opada za płotem, albo na przeciągach bardziej mrozi. Niezbyt fachowo się wypowiadam, ale nie wszystkie by wyglądały tak samo.

Borówka niezbyt choruje, to zdrowy krzew, chyba że zostanie zaniedbana, to wtedy tak, jest podatna
na zgorzel pędów borówki, szara pleśń, albo jakieś tam plamistości.

Jeśli ma pH kwaśne i dobre warunki - nie powinna chorować na nic.
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 15:12, 25 kwi 2014

Do góry
A tu się mylisz, kamyczki stosuję i bardzo lubię stosować, ale nie po całych rabatach- wydzielam smaczki, placyki, kompozycje i daję otoczaki małe granitowe, albo szary w odcieniach tłuczeń granitowy.

Pod różaneczniki i tuje nie bardzo mi pasuje kamienista rabatka.

http://www.gardenarium.pl/oferta/nawierzchnie

A w tym ogrodzie wszystko jest wyściółkowane kamykami dla odmiany, ale to na żądanie klienta, Ja bym tylko pod bonsai zrobiła kamyki.

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-ze-stawem-przy-rezydencji
Żywopłot strzyżony liściasty 15:10, 25 kwi 2014

Do góry
Pokaż jak wygląda ten żywopłot.
Pomysł na ogród 15:05, 25 kwi 2014

Do góry
Masz dział rośliny wodne, Mariusz w większości prowadzi bardzo ładnie i dużo tam zdjęć, Zajrzyj i zobacz co się podoba i na jakiej głębokości rośnie.

https://www.ogrodowisko.pl/forum/29-wodne

Do wody nie bierz piaskowców, pozostałe są ok, kolor dobierz do reszty ogrodu.
Pomysł na ogród 15:03, 25 kwi 2014

Do góry
Skula napisał(a)
podpowiedzcie proszę - przed świętami robiłem ozdoby na groby i wykorzystywałem do tego rośliny które mam w ogrodzie - m.in bukszpany - ścięte gałązki wsadziłem do kubka z wodą żeby za szybko nie zwiędły - teraz po kilku dniach ich resztka dalej stoi w wodzie i gałązki zaczynają puszczać świeże listki
- czy można pokusić się o ich ukorzenienie? i jak to zrobić ?
czy mają stać jeszcze w wodzie , czy jeśli tak to czy pojemnik powinien być przeźroczysty , czy przed wsadzeniem do gleby powinny wypuścić jakieś korzonki , czy wspomagać je ukorzeniaczem?
dużo tego

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/408-rozmnazanie-bukszpanow-z-sadzonek
Opuchlaki 14:57, 25 kwi 2014

Do góry
Wrotycz jest w artykule o opuchlakach, zajrzyjcie.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/423-zwalczanie-opuchlakow-w-ogrodzie/photos
Pędraki w trawie 14:52, 25 kwi 2014

Do góry
Chorobcia gdzie pędraki, a gdzie stonka, ?? kobieto pokaż zdjęcia tych osobników.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 14:51, 25 kwi 2014

Do góry
Kropki świadczą o przędziorkach. Talstar albo inny przędziorkobójczy.

Florovit w korzenie - w płynie daj dla zasilenia. Odzyska kolor.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:48, 25 kwi 2014

Do góry
Odnośnie nawożenia przedsiewnego, producenci też muszą z czegoś żyć i sprzedawać nawozy wciskając ludziskom towary do ogrodu na wszystkie możliwe opcje, przed siewem, po siewie, jesienią, przeciw mchom, itd, itp. z odchwaszczaczem, długo działające, na cały sezon, To jakaś paranoja jest moim zdaniem. Producentów od groma, każdy lansuje swoje nowości, a lud to kupuje

Ja nie sypię przedsiewnie, Rmf ma rację co do Moty'ego Dona - korzenie (na logikę biorąc) w poszukiwaniu będą się głębiej zapuszczać, nie ma co im sypać od razu. bo nasionka maja zapas w sobie, szkoda pieniędzy i roboty, lepiej dobrze przygotować glebę.

Nawożę trawnik potem, po pierwszym koszeniu, Trawa zawsze po wschodach ładnie wygląda, potem nawozimy, więc dostarczamy jej składników aby urody nie straciła. To tyle z mojej strony.

Trawnik pokazuje kiedy mu źle, wtedy robię coś dla niego. Nie daję na zapas. Albo przedwcześnie, kiedy nasiona w glebie tylko.

Każdy czytający niech robi jak uważa.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies