Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomysł na ogród

Pomysł na ogród

anna_g 09:36, 25 kwi 2014

Skula napisał(a)
podpowiedzcie proszę - przed świętami robiłem ozdoby na groby i wykorzystywałem do tego rośliny które mam w ogrodzie - m.in bukszpany - ścięte gałązki wsadziłem do kubka z wodą żeby za szybko nie zwiędły - teraz po kilku dniach ich resztka dalej stoi w wodzie i gałązki zaczynają puszczać świeże listki
- czy można pokusić się o ich ukorzenienie? i jak to zrobić ?
czy mają stać jeszcze w wodzie , czy jeśli tak to czy pojemnik powinien być przeźroczysty , czy przed wsadzeniem do gleby powinny wypuścić jakieś korzonki , czy wspomagać je ukorzeniaczem?
dużo tego

Moim zdaniem - do ziemi ale nie do donic. Ew. najpierw do ukorzeniacza - ja dawałam ukorzeniacz - a raczej moczyłam w nim. W tym roku kupiłam buksy na świąteczny stół - gałązki oczywiście. Część już posadziłam. W zeszłym roku też sadziłam takie gałązki i jakieś 80 % się przyjęło. Ale sadziłam tylko kilkanaście więc wiele pożytku na razie z tego nie mam - jakieś 12 mi się przyjęło Sadzić w miejscu raczej cienistym - ale pewnie nie ciemnym, żeby łatwiej utrzymać wilgotność gleby i żeby słońce nie spaliło. Można między jakimiś krzaczkami np. osłonięte, w zacisznym miejscu. Podlewać. i czekać. Nawet jeśli stracą kolorek. Jak nie uschną liście to czekać do wiosny. Moim zdaniem absolutnie nie czekać aż puszczą korzenie w wodzie bo chyba nie puszczą. Tak próbnie wtykam do ziemi różne też iglaczki - cyprysik groszkowy i jałowiec płożący w tym roku... do ukorzeniacza i do ziemi... zobaczymy co będzie. próbuj też Pozdrówka
Martadelka 10:16, 25 kwi 2014

Witam serdecznie, jestem w trakcie projektowania mojego ogrodu i bardzo chciałabym zrobić w nim niewielkie skałki oraz oczko wodne. Moje pytanie jest takie jakiego materiału powinnam użyć. Myślałam o kamieniu łupanym. Chciałam też zapytać jakie rośliny mogę posadzić w okolicy oczka i skałek by wyglądały efektownie?
Skula 15:00, 25 kwi 2014

Martadelka napisał(a)
Witam serdecznie, jestem w trakcie projektowania mojego ogrodu i bardzo chciałabym zrobić w nim niewielkie skałki oraz oczko wodne. Moje pytanie jest takie jakiego materiału powinnam użyć. Myślałam o kamieniu łupanym. Chciałam też zapytać jakie rośliny mogę posadzić w okolicy oczka i skałek by wyglądały efektownie?

witaj - zupełnie nie znam się na oczku wodnym , ale pewnie jak dobrze na forum poszperasz to znajdziesz pomocną i fachową dłoń
co do kamienia ....moim zdaniem musi współgrać z całością ogrodu , elewacją , ogrodzeniem , kostką itp
a jaki rodzaj? kurcze dużo tego jest ...gnejsy, granity otaczane, szarogłazy
wrzucę Ci na priva adres stronki z mojej co prawda okolicy - ale jakiś pogląd będziesz mogła sobie wyrobić - no i pooglądać
Gardenarium 15:03, 25 kwi 2014

Skula napisał(a)
podpowiedzcie proszę - przed świętami robiłem ozdoby na groby i wykorzystywałem do tego rośliny które mam w ogrodzie - m.in bukszpany - ścięte gałązki wsadziłem do kubka z wodą żeby za szybko nie zwiędły - teraz po kilku dniach ich resztka dalej stoi w wodzie i gałązki zaczynają puszczać świeże listki
- czy można pokusić się o ich ukorzenienie? i jak to zrobić ?
czy mają stać jeszcze w wodzie , czy jeśli tak to czy pojemnik powinien być przeźroczysty , czy przed wsadzeniem do gleby powinny wypuścić jakieś korzonki , czy wspomagać je ukorzeniaczem?
dużo tego

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/408-rozmnazanie-bukszpanow-z-sadzonek

Instagram Ogrodowiska
anna_g 15:05, 25 kwi 2014

No i już masz fachową odpowiedź Skula Na pewno warto wykorzystać takie gałązki bukszpanu. Zdecydowanie szkoda wyrzucić
Gardenarium 15:05, 25 kwi 2014

Masz dział rośliny wodne, Mariusz w większości prowadzi bardzo ładnie i dużo tam zdjęć, Zajrzyj i zobacz co się podoba i na jakiej głębokości rośnie.

https://www.ogrodowisko.pl/forum/29-wodne

Do wody nie bierz piaskowców, pozostałe są ok, kolor dobierz do reszty ogrodu.

Instagram Ogrodowiska
Skula 15:10, 25 kwi 2014

Danusiu - dzięki wielkie - za linki - już idę poczytać
Skula 15:18, 25 kwi 2014

już po lekturze
ja to już kiedyś czytałem i chyba podświadomie jak na razie zrobiłem wszystko dobrze - no może bez tego przechowywania w wodzie
jeszcze dziś przygotuję podłoże a więc ziemię z piaskiem i posadzę roślinki do specjalnej przykrywanej skrzyni - i niech rosną
w zeszłym roku rozmnażałem pęcherznicę z uciętych gałązek i ....dwie sadzonki się udały i już rosną samodzielnie
Gardenarium 15:22, 25 kwi 2014

Możesz nawet od razu do gruntu zakopać, podlewać. Jak chodzę z piesem to widzę w jednym ogrodzie, sąsiadka sadzonkuje pod jodłami i ma juz całkiem wielkie okazy a pamiętam jak gałązeczki malutkie siedziały bidulki.

Instagram Ogrodowiska
Skula 16:27, 25 kwi 2014

i tak zrobię nawet wygodniej będzie i chyba dla roślin też że od razu w gruncie będą
i nie trzeba będzie ich hartować