Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe przygody 20:29, 19 kwi 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Fajnie mieć nową rabatę.
Tulipanki masz zaawansowane. U mnie dopiero salmon van eijk kwitnie. Exotic w pąkach.

U mnie Exotic już prawie przekwitł, reszta tulipanów ponownie się skuliła w pączki.
Ależ zimnica
Pszczelarnia 20:27, 19 kwi 2017

Do góry
Tess napisał(a)

Aaaa, to znaczy, że wiatr nawiał na moje cisy zarodniki które gdzieś daleko się wylęgły.
Dzięki, Mazan

Ewuś, sorry, że u Ciebie te dysputy

Dysputy mile widziane.

Np. taki różanecznik w Wojsławicach (Antje lub Baden Baden) został w zimie poparzony słońcem, o czym dowiedzieliśmy się podczas zwiedzania z p. Hanią - kurator Wojsławic.

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 20:26, 19 kwi 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
eM z widłami zamknięty na stryszku?????
A jak nie to FOCH????

Chyba nie muszę iść w focha.Dziś eM zamówił kunołapkę
Sezon 2017 u Hanusi 20:23, 19 kwi 2017

Do góry
Przed świętami skróciliśmy gruszę o głowę.
Pozostała hałda gałęzi do usunięcia.

Tak to wygląda.

Sezon 2017 u Hanusi 20:21, 19 kwi 2017

Do góry
U mnie opóźnienie w wiosennych kwiatkach.

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:19, 19 kwi 2017

Do góry
an_tre napisał(a)
Rysko dziś tak popatrzyłam i stwierdziłam, że już sporo kolorów się pokazało, wystraszyła mnie wczorajsza zimnica i przymrozek, zobaczymy jak rośliny to zniosły

żagwim z rabaty pokazuje kolorki, w ramkach zakupiony przed świętami

piękne kolorki takie miałam super I jakie żurawki różniste u Ciebie prawdziwy pasjonat ogrodowy ...jeszcze pooglądam sobie Buziaki
Pszczelarnia 20:19, 19 kwi 2017

Do góry
Mazan napisał(a)
Milka

Jeszcze zaśmiecę Ewie wątek, ale - co tam - najwyżej będzie sprzątać.
(...)

Pozdrawiam

Sprzątać będę grzyby w ogrodzie.

Dziękuję łanami śnieżycy wiosennej prawie spod domu:

Na 2. planie widać cisy: jeszcze niedawno były grube i puchate. Teraz już obcięte, czekają na oprysk. Na tym stanowisku gałązki masowo "łamały się".

Ogród zapracowanej mamuśki 20:18, 19 kwi 2017

Do góry
U mnie na razie w rozkwicie hiacynty i szafirki, tulipany w tyle....
Hiacynt Jan Bos i niebieskie szafirki

Szafirek biały i tulipan Super Parrot obok Hiacynt Pink Pearl i tulipan Black Parrot

Tulipan Roccoco
Mój zielony świat 20:17, 19 kwi 2017

Do góry
Jagodo, dziękuje Te wiosenne piękności ogromnie mnie radują Co roku jesienią dosadzam kolejne cebule i tak się powoli uzbierało

Aniu, tak, zdecydowania Twoja Kikusia jest najpiękniejsza na Ogrodowisku Jak patrzę na moją małą, myślę sobie że bedzie kiedyś tak duża jak Twoja i to mnie powstrzymuje przed dosadzaniem jej sąsiedztwa

Ochłodzenie obeszło się z Wrocławiem łaskawie. W obawie przed śniegiem i mrozem osłonilam agrowłókniną klony palmowe, a na rutewki, piwonie i martagony ponakładałam wiadra. Na szczęście śniegu nie było, a w nocy tylko lekki przymrozek, uff.

Byłam dziś w okolicy Ostrowa i wstąpiłam do Botanika.
Magnolie cudnie kwitną

Uwagę zwracał też wesoły groszek wiosenny. Kiedyś go kupiłam i posadziłam, ale gdzieś mi go wsiorbało.

Z rh przyciągał wzrok Blue Tit, świecąca niebieska żarówa

...uDany ogród 20:14, 19 kwi 2017

Do góry
renatamama3 napisał(a)
Danusiu ,też lubię Kalinki ma 6 sztuk ,ostatnie 2 to zakup tego roczny .

Reniu, a jakie masz?
Ja właśnie namierzyłam Japońską grandiflora
Chyba zamówię przez neta, chociaż wystrzegam się takich zakupów.
Wolę widzieć co kupuję

Lubię je w fazie "limonek"

I trochę później w bieli

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 20:07, 19 kwi 2017

Do góry
Mój trawnik jak już wcześniej pisałem, to zaledwie kawałek gruntu przy mieszkaniu. Wychodząc z jednego pokoju, jestem w jednym z ogródków i tutaj tez mam swój kawałek trawnika i miejsce gdzie można zrobić grilla itp.

Trawa po zimie wygląda obecnie tak.
Nie kosiłem jeszcze bo albo co chwilę pada deszcz albo śnieg z deszczem ale niebawem będzie koszenie bo w końcu trawa położy się i zacznie gnić.

Trawa siana w tamtym roku na koniec sierpnia. Mieszanka uniwerslna, podłoże trawnikowe wysypane na grubość ok 7-10cm na przekopany wcześniej grunt.
Z nawozów jakie stosowałem w tamtym roku to był biohumus oraz previcur energy. Do tego na koniec sezonu nawóz jesienny Florovit.
W tym roku, jakiś tydzień temu zakupiłem w Lidlu nawóz do pielęgnacji trawnika.

Jest tego 3kg z czego całość podzielona na 2 torebki. W jednej jest pył z dużą ilością wapna (dolomit) i to akurat dobrze bo na kawałku trawnika jest trochę mchu w miejscu przy tujach - miejsce najbardziej wilgotne i zacienione, a w drugiej granulki nawozowe NPK.
Pierwszy składnik wg instrukcji należy wysypać na trawę tydzień wcześniej niż planowane jest nawożenie granulkami z drugiej torebki.

Ciekawy jestem co z tego wyjdzie.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:04, 19 kwi 2017

Do góry
kocimiętka

gęsiówka

Na zielonej... trawce :) 20:02, 19 kwi 2017

Do góry
TeresaSz napisał(a)
Piękny ogród, no i oczywiście cudne tulipany. Mam pytanie, co rośnie w tym miejscu po ich przekwitnięciu?

Cześć Tereso dziękuję za pochwały zapraszam

Po przekwitnięciu tulipanów np tu rozsiada się lawenda

Pszczelarnia 20:00, 19 kwi 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
M. 'Black Tulip'

Zawróciłam

Wojsławice i Bolestraszyce daleko, ale miło wspominam i z wielkim okiem zawsze oglądam
Taki widok sobie zaplanowałam...kwitnący sad czereśniowy sąsiada już mam tylko magnolii mi brakowało

odpisałam Ci na pw

Z podszyciem jeszcze sobie nie radzę, dzięki za foto
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:00, 19 kwi 2017

Do góry
szafirki

Ogród z widokiem na jezioro 19:59, 19 kwi 2017

Do góry
Dzisiaj zimie rzuciłam rękawicę, a raczej szmatę...

Kiedyś będzie kolorowo... 19:53, 19 kwi 2017

Do góry
tak wygląda wejście-numer 12
a tak numer 9

to numer 8 przy tarasie-tuja samosiejka bawie się z nią-chce,żeby była taka na wyższym pniu i azalia i dwie sosny i obok mały cis żólty

a reszta to już znana.
Pani Monika, podpowiedziała,mi jakie artykuły powinnam przeczytać-i jak wspomniałam,żeby był taki dostęp do informacji -te 15 lat temu,to pewni bym miała ładniej.ale oczywiście skorzystałam z rady i się zapoznałam.co do roślin-podoba mi się buk pendula fontein,świerk pospolity inversa,bukszpany kule,klony royal red, miłorzęb ten o zwisających pędach,trawy ozdobne np. piórkówka japońska.

Dziękuję wszystkim jeszcze raz za każdą sugestie,a wielkie ukłony dla Pani Danusi,że mimo dużego zapracowania miała chwilkę czasu dla mnie.Bardzo to doceniam.

Pszczelarnia 19:53, 19 kwi 2017

Do góry
Wyprowadził się korkowiec amurski (posadziliśmy go "na rządowym" za mostkiem na rogu przy strumieniu - będzie tam miał dobrze)

Przesunęliśmy otwór, żeby posadzić gruszę ozdobną na rabacie na brzegu strumienia (piątą do szpaleru). Takie kamienie to codzienność w naszej ogrodowej glebie:

Trzeba sadzić drzewa. Wycięliśmy - zyskawszy pozwolenie jeszcze przed "lex Szyszki" - 3 stare świerki i modrzewie, których żywot po 70 - latach dobiegł końca. Innym chorym przy pomocy podnośnika obcięliśmy "czuby", może wypuszczą przewodniki (osłabione suszą poddały się szkodnikom). Posadziłam 3 miłorzęby, 1 magnolię i w planie jest jeszcze jeden klon albo 2 buki.

Zabrałam się za stajnię Augiasza przy drodze gminnej (okiełzanie ligustru, dosadzenie tawuły norweskiej) a tam na akacji mocne gniazdo - czyje?

Ogród Małej Mi 2017 19:51, 19 kwi 2017

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Mój dylemat został rozwiązany.. w radiu wypowiadali się sadownicy.. powiedzieli, że to nie był przymrozek, to był mróz, bo na wysokosci 2 metrów było -5. I niestety 90% strat jest w sadach.
Na magnolie nie patrzę, bo całe brązowe, wczoraj jeszcze jakoś niektóre pąki wyglądały, dziś wyglądają paskudnie. Natomiast ciągle pada deszcz... tylko do południa sypało śniegiem z deszczem..

Bogdzia.. Muminki do odróżnienia, jeden chudy, a młodszy bardziej pucuś .. oj Muminka mi przysłoniło logo.. Lewy Muminek, a prawy Duduś.

FOTO W AUCIE ... kluczyki włożone, biegi zmieniają.. czekać aż odpalą i pojadą..

Muminki urocze mmmmmmm
u mnie tez był dziś mróz oby drzewka owocowe po tyłku nie dostały
Ogród mały, ale pojemny;) 19:49, 19 kwi 2017

Do góry
witaj Przemku, napisałeś mi że mam przesłać zdjęcia tych moich biedaków bukszpanowych to może mi coś podpowiesz. A zatem:

to moja nowa obwódka na tworzonej rabacie - szczerbata bo wyleciało kilka roślinek, zamierzam je dosadzić, choć już nie wiem czy się bawic w ten bukszpan bo jestem trochę zrazona

To jedna z gorzej wygladajacych - takie brązowe bukszpany mam na obwódkach na froncie i na tylach ogrodu, na roślinach zakupionych z dwóch źródeł. One nie puszczają jeszcze liści.

Ta kulka też nie puściła jeszcze nowych listków i też jest taka brązowawa.

tutaj ta druga obwódka, jeszcze malutka, też brązowa.
niestety zeszle lato bylo bardzo mokre, ale nie wiem czy to dlatego i od czego zacząć aby je ratować. Chyba u mnie bukszpany się nie nadają
dziekuje za wszelkie uwagi

pozdrawiam serdecznie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies