Możesz jakiś płotek zrobić, ale to zawsze będzie denerwowało. Ja Kasiu dla odmiany mam obsikiwanego cisa ekran przy bramie, Wchodzi kocur i zadziera ogon właśnie tam. Narożnik brązowo-rudy i co mam robić ? Nic nie zrobię.
Myślę Marzenko, że można zdecydować się na taką opcję.
Na m² trawnika do piaskowania potrzeba około 0,6 kg zeolitu.
15 kg zeolitu kosztuje 20-30 zł i wystarcza na około 25 m2 powierzchni. Tak było podane w programie TVN.
Można go było też dodawać do podłoża podczas zakładania trawnika, znacznie poprawiłoby to przepuszczalność i gleba by nie byłą zbita, ale już po ptakach, więc próbuj z piaskowaniem.
Problem nie wróci, Dajesz 5-8 warstw zmoczonych gazet. Chwasty padną, potem nie dopuszczasz do ponownego ataku, Problem nie wróci. Pielisz rabaty bo taka jest praca ogrodnika, nie ma tak lekko, że jak spadnie nasionko chwastu to nie wyrośnie. Wyrośnie, ale będzie tego mało i każdy powinien dać radę wyrwać chwasty.
Systematyczność działań spowoduje, że chwastów nie będzie. Ja znalazłam jednego chwasta w swoim ogrodzie na wiosnę i nie mam, ani nie miałam szmat ani gazet. Wszystko wydziubałam rączkami.
Może jej rozłogi były w ziemi i wzeszły razem z trawą?
To nie chwastnica, ale fakt jest faktem, że szpeci wygląd trawnika. Ostatecznośc to wymiana trawnika, albo pogodzenie się z tym. Ja bym się nie pogodziła.
Może przed zasiewami nie odchwaściłaś dobrze terenu? Nie wiem, co to, ale może to być nawet turzyca. Też jest jednoliścienna więc oprysk herbicydem selektywnym nie da efektów.
Pod dębem będzie trudno utrzymać cokolwiek. Myslałam o ekranie z czegokolwiek co da się ciąć, grab, cis, ligustr) ale pewnie to i tak będzie zamierać, bo konkurencja o wodę i składniki pokarmowe z dębem będzie wielka. Jedyne i najlepsze rozwiązanie to posadzenie na płot bluszczu, Ale najpierw trzeba dobrze podkopać dołki, dać w nie kompost i podlewać, podlewać, aby się ukorzeniły, Potem będą się zakorzeniać korzonkami czepnymi, więc to chyba jedyne słuszne wyjście aby się zasłonić.
Ja mam bluszcz jako towarzystwo dla róż - angielek. Zobacz w moją wizytówkę.
Kalina koralowa jest za niska do zasłonięcia przed sąsiadem. Polecam śliwę wiśniową 'Nigra' lub wiśnię 'Umbraculifera'. Mam oba drzewa.
Dalam sama kore tzn. wykopalam row na te thuje na dno dalam torf i Hornspine (nawoz),wsadzilam thuje,przysypalam ziemia podlalam, dalam warstwe torfu i znowu ziemia, podlalam, ugniotlam i znowu ziemi dalam. Po tygodniu na ziemie dalam kore (jestem przeciwko wszelkim mata, nawet pod kamykami nic nie mam),to byl kwiecien 2013.We wrzesniu sciaglam kore,bo dawalam nawoz przed zima i juz spowrotem jej nie dalam. W zeszlym tygodniu znowu dalam nawoz (wymieszalam z ziemia),a we sobote przykrylam ziemie pod thujami skoszona trawa. Mam nadzieje, ze sie opamietaj i zaczna fajnie rosnac. W maju chce zamowic ziemie z kompostu u Torf i je podsypac.
Bardzo dziekuje Pani za wszystkie rady .