Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 09:02, 05 lut 2024

Do góry
I ciemierniki
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 08:44, 05 lut 2024

Do góry
U mnie taka wiosna juz
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 07:35, 05 lut 2024

Do góry
Proszę pani dowozimy jakby co. W życiu się to pani nie zmieści do tej toyoty

Za drzwiami do ogrodu... 01:19, 05 lut 2024

Do góry
Bodziszek, czosnki, szałwia caradonna, dzwonki brzoskwiniolistne, sesleria jesienna

Żeleźniak

Kocimiętka i jarzmianka

Za drzwiami do ogrodu... 01:01, 05 lut 2024

Do góry
Przeglądałam fotki i pomyślałam, że wstawię czerwcowe z tęsknoty za kolorem
rutewka orlikolistna w towarzystwie Luisa Odier i krzewuszki.

Róża Piruette, bodziszek wspaniały, czosnki Globmaster i inne...

Za drzwiami do ogrodu... 00:18, 05 lut 2024

Do góry
Dziewczyny, dziękuję z wszelkie zachwyty!
Choć ogród spod śniegu rozczochrany i już nie tak klimatyczny

Zima trochę odpuściła więc i ja delikatnie rozpoczęłam nowy sezon ogrodowy Ścięłam seslerie skalne i jesienne. Przy warzywniaku uprzątnęłam wszystkie rabaty ozdobne, tzn, ścięłam tam wszystkie trawy i byliny i wyściółkowałam korą. W ogrodzie ozdobnym ogarnęłam rabaty przy domku ogrodnika. Tam wycięłam byliny i przycięłam clematisy, bo mają nabrzmiałe pąki, zostały do przycięcia róże i hortensje na pniu. Oczyściłam tam ziemię z liści( bo tam przeważnie różane)i uzupełniłam korę. Reszta rabat czeka na kolejne okienka pogodowe jak tylko błyśnie słonko to w moment wstępuje we mnie ogromna energia, że rzuciłabym wszystko i gnała do ogrodu
Są ferie więc miałam też małych pomocników do grabienia trawnika i pierwsze zabawy w ogrodzie (pierwsze kwiatki i zimozielone listki zebrane na czarodziejską miksturę, ukrywanie i poszukiwanie skarbów śladami strzałek rysowanych kredą na drzewach i na czym się da...)
Z innych ogrodowych działań:
przejrzałam nasiona,kupiłam brakujące i ziemię do wysiewów oraz obornik granulowany i florowit. Zamówiłam trawę i kratki trawnikowe, muszę ułożyć w przejściu na część warzywną, bo tam jesienią i wiosną bo tam zawsze niszczy mi się trawa rozjeżdżana taczką, glebogrezarką i przez częste wędrówki tą trasą. Dodatkowo ryją tam krety i nornice i potem zapada się ziemia i co roku muszę tam wyrównywać teren i dosiewać trawę.
Nie mogę doczekać się kolejnych działań ogrodowych, choć jak zwykle w domu nie dokończone jeszcze zimowe plany. Więc by je zrealizować spokojnie potrzebuję jeszcze chwilę zimy
Ogródek Gosi 21:37, 04 lut 2024

Do góry
Ogródek Gosi 21:35, 04 lut 2024

Do góry
Ogródek Gosi 21:34, 04 lut 2024

Do góry
Ogródek Gosi 21:32, 04 lut 2024

Do góry
Ogródek Gosi 21:31, 04 lut 2024

Do góry
Ela76 napisał(a)
Również odliczam dni do wiosny.Dobra i godzinka pracy w ogrodzie. Pogoda nie rozpieszcza przynajmniej na podkarpaciu. Wieje i pada. Róże są piękne ale odnoszę wrażenie że kapryśne. Daję im odżywki ,przycinam i są takie rachityczne.. Nie wiem czy u Was już zaczynają wychodzić krokusy? U mnie tak.Czyli wiosna tuż tuż.

Elu, u mnie dzisiaj tez pogoda nie rozpieszcza. Niby nie padało, ale ta wichura mnie odstraszyła. Siedziałam cały dzień pod kocykiem przed telewizorem. I w sumie dobrze sie z tym czułam, bo to był mój pierwszy wolny weekend od 2,3 miesięcy.
Róże to bardzo kapryśne panny. U mnie też sobie słabo radzą. Wydaje mi się, że to zależy od ziemi. One lubią bardzo urodzajna, gliniastą nawet ziemię. Przez parę lat lałam co wiosnę i jesień biohumus. Wydaje mi sie, że to trochę poprawiło wygląd róż, bo widzę juz zmiany w strukturze wierzchniej ziemi, ale to jest za mało, żeby wyglądały bajecznie. Przynajmniej juz mi nie zamierają jak w pierwszych latach.
Ja w sumie bardzo po macoszemu traktuję swoje rośliny. Nie skopię dołów, tylko dołki pod rośliny. Nie podlewam codziennie nawet w upały. I jak na razie widzę efekty takie, że rośliny jakoś się trzymają. Jakoś...

Basieksp napisał(a)
U nas nie dało się wyjść nawet na godzinkę do ogrodu, mokro, wietrznie, ale spacer w lesie z piesiem zaliczony Ale jedno jest fajne w tym roku, że wszystkie bagienka są napełnione wodą, dawno tak nie było, przynajmniej nie pamiętam, może nie będzie takiej suszy?

Ja też liczę na to, że ziemia się nasyci. Chociaż te wiatry temu nie pomagają. Dobrze, że choć trochę śniegu było i on może stopił się głębiej.
W sumie to tyeraz mamy chyba taka angielska pogodę

46 dni do wiosny
Ogród Basi i Romka 21:15, 04 lut 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)

Zaczęłam robić taką " bluzkę" dla córki. Tylko się zastanawiam, bo kordonek jest dość cienki, no i krochmalić to, to tak raczej nie bardzo, no ale nic robię Córka chce kupić taka włóczkę bawełnianną, ona chyba lepiej by się nadawała na taką ala bluzkę
Swietny pomysł na taką ażurową narzutkę. Jaka jest grubość tego kordonka 5, 10,czy 20?
Basiu nie trzeba krochmalić, po upraniu kordone robi się nieco sztywniejszy niz taki prosto ze szpuli. wystarczy wyprasować z parą i będzie super
Ogród w malinówkach 20:42, 04 lut 2024

Do góry
Marcin szmaragdy szybko urosna. Grunt to woda i nawozy. Po 4 latach mają 2.5 m. Mialam sadzone co 80 cm i jeszcze sie nie stykają. Delikatnie im skoryguje czubki w tym sezonie żeby zgrubły. Teraz bym posadziła co 65 cm.

Sadzone w 2020 roku 40 cm pypki. Foto z października 2023. Wiec zasadniczo mają 3 lata.

P.s. to jest mój widok z salonu z bocznych okien.
Zdjęcie zrobione przez szybę.
Znowu na wsi 20:05, 04 lut 2024

Do góry
Joku napisał(a)
No, my wierzymy w ciebie . Trzymam kciuki za pomyślne wyniki.
Jestem pełna podziwu że już tyle zdziałałaś w ogrodzie, mnie się nie chce jeszcze wyłazić bo strasznie wieje i ziiiimno.
Wysłałam PW.

Jeszcze dla Sylwii zamieszczam zdjęcie czajnika o którym jej wspominałam. W końcu dotarłam do szopki . Czajnik nieco zakurzony, nie miałam żadnej szmatki żeby go wytrzeć .

Jolu bardzo fajny, chętnie go odkupię
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:01, 04 lut 2024

Do góry

Wiosna jak odchwaszczone nie najgorzej wygląda, tylko potem ten chwast nie do opanowania, ale może jak się hosty porozrastają i irysy będzie łatwiej i lepiej
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:59, 04 lut 2024

Do góry
Ula dla Ciebie nasze bajorko z zeszłego sezonu z maja

Ogród w malinówkach 19:37, 04 lut 2024

Do góry
Opcja nr 3:
Żywopłot mieszany jak ten wyżej. Tylko świerki były by przy tarasie i przy podjeździe (po 3 sztuki). Pomiędzy thuje. Na wysokości domu znowu 3 graby, przed żywopłotem. Głównie chodzi o zasłonięcie brzydkich widoków za ogrodzeniem. Przy podjeździe zaś oszczędność miejsca, bo świerki cofnięte do ogrodzenia, a nie przed żywopłotem. Wtedy nie jest ciasno.

Poniżej trochę prymitywne obrazki. Ale zobaczcie jakie mam widoki z różnych miejsc:

Z tarasu

Z okna balkonowego w połowie domu (z salonu)

Z podjazdu
Ogród w malinówkach 19:29, 04 lut 2024

Do góry
Opcja nr 2:
Powstanie żywopłot mieszany z thuji, a miejscu ściany domu będą 3 świerki serbskie (zamiast grabów). Tak by zasłonić się od sąsiada domu. Minusy takie same jak w przypadku pełnego żywopłotu z serbów (cień).

Coś jak w książce znalazłem:

Aaa, graby kolumnowe mogły by pójść w miejsce bliżej frontu, wzdłuż podjazdu. Albo wcale ich nie będzie.
Ogród w malinówkach 19:25, 04 lut 2024

Do góry
Opcja nr 1:
Świerki serbskie wzdłuż ogrodzenia. Ale mam obawy, że ciężko będzie utrzymać w jakiejś wysokości to strzeliste drzewo. Myślę, czy nie było by zbyt blisko domu, a korzenie blisko kostki brukowej. Druga sprawa to zacienienie - świerki będą dawać cień na rabatę. To jest południowa ściana domu. Na pewno też w domu będzie ciemniej.
Danusia niby takie żywopłoty robiła, ale pisała też, by nie męczyć drzewa, które z natury rośnie wysoko.
Ogród w malinówkach 19:12, 04 lut 2024

Do góry
Przypomnę, bok działki u mnie, gdzie mam dylemat z żywopłotem i doborem drzew.

Taki był rysunek i tak teraz wygląda to miejsce.

Czyli przy ogrodzeniu żywopłot z jednego gatunku - raczej thuja Smaragd cięta na 2-2,2 m. Na wysokości domu 3 graby kolumnowe i w najszerszym miejscu w rogu działki od frontu iglak jako soliter, czyli świerk serbski lub jodła koreańska

Było wiele głosów, że ten iglak pojedynczy tam nie pasuje. Zaczynam rozważać inne możliwości cdn.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies