Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Choroby i szkodniki cisów, cis - Taxus 09:06, 30 gru 2020

Do góry
Podważ i zobacz czy nie są zbyt głęboko przysypane. Może gnije nasada pnia? Moim zdaniem albo za mało miały korzeni i już umierają, albo można im jeszcze pomóc podnosząc do góry. Czekanie jest najgorsze. Wykop i pokaż zdjęcie korzeni.

Jeszcze jedna opcja, stoi tam woda. Pod cisy kop dziury drenażowe, syp żwir i dopiero na to włóknina i ziemia do sadzenia.
Posty użytkownika 09:03, 30 gru 2020

Do góry
Aby oglądać konkretny wątek wchodzisz na ten wątek i przeszukujesz strona po stronie.

To część II. https://www.ogrodowisko.pl/watek/9663-ranczo-szmaragdowa-dolina-ii

część I jest w linku w podpisie Sylwii.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:51, 29 gru 2020

Do góry
Pokosy złożę na polu. Potem się przyorze. Nie będzie tego znowu tak dużo.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:35, 29 gru 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sylwio, mnie właśnie chodzi o to aby trawa się wykłosiła. W tym roku miałam taki fragment zostawiony i meble w tym stały. Super wyglądało i chyba w koszeniem poczekam aż do listopada, jak już będziemy przygotowywać ogród do zimy.

Wygląda malowniczo z tym się zgadzam bez dwóch zdań My łąkę w tym sezonie kosiliśmy w grudniu, ciekawe jak się to późne koszenie jej sprawdzi, na chwilę obecna obserwacja jest taka, że siana zostało o wiele mniej niż po wczesno jesiennym koszeniu, a to już spory plus
Co zamierzasz robić z tymi pokosami potem? Bo z nasionami to na kompost już nie bardzo się nadadzą raczej, masz jakiś pomysł?
Ogrody inspirowane naturą 14:02, 29 gru 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Styl nie musi byc jeden. Jesli ogród duży możesz pomieszać. Zrobić odrębny zakątek niekoniecznie w tym samym stylu, co reszta ogrodu.

Uff, bo u mnie będzie takie pomieszanie

Cudowne są te kompozycje ...
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:55, 29 gru 2020

Do góry
Roocika napisał(a)

Zauroczyła mnie ta kompozycja. Danusiu jakie masz tu trawy przed ambrowcem?
Żeby mój się zebrał na wiosnę... Ehhh

Miskanty tam są. A przy rzeźbie - molinie z wysokich.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:51, 29 gru 2020

Do góry
Sylwio, mnie właśnie chodzi o to aby trawa się wykłosiła. W tym roku miałam taki fragment zostawiony i meble w tym stały. Super wyglądało i chyba w koszeniem poczekam aż do listopada, jak już będziemy przygotowywać ogród do zimy.
Pomysł na... Przedogródek! 10:27, 29 gru 2020

Do góry
Wybacz, nie mam już więcej czasu, kombinuj kobieto.

Pomysł na... Przedogródek! 10:24, 29 gru 2020

Do góry
Tutaj z dodatkowym konwalnikiem (7).

To jest opcja na nowocześnie, bo takie prostokąty dobrze wyglądają i definiują wejście jako dobrze zaplanowane i eleganckie. Ale równie dobrze można posłużyć się pofalowanymi nasadzeniami.

Pomysł na... Przedogródek! 10:22, 29 gru 2020

Do góry

1. Cis Farmen (formowany) lub bukszpan jeśli nie boisz się chorób i szkodników (ćma)
2. Cis 'Elegantissima' formowany lub bukszpan odmiana 'Aurea' lub z białą obwódką, chodzi o inny odcień obwódki.
3. Carex 'Evergold' a pomiędzy niego sypnięte ręką krokusy, łany krokusów, najlepiej fioletowych aby kontrastowały z turzycą.
Zamiennie strzyżona na płasko trzmielina Fortunego 'Emerald'n Gold'. Będzie się rozłazić niereugularnie, co może być interesujące, albo będziesz ją trzymać w ryzach
4. Berberys 'Fireball' (kulka jaskrawoczerwona)
5. Kule z cisa lub bukszpanu w zależności co będzie na obwódkach
6. Mocno bordowe żurawki lub berberys Bagatelle (kulka ciemnoczerwona)

Chodzi o to, aby uzyskać kulkę w różnych odcieniach czerwieni. Zamiast berberysu można jeszcze zaryzykować z wajgelą 'Purpurea Nana' - będą dodatkowo kwiaty ciemnoróżowe, a liście ma mocno wybarwione na ciemne bordo. Ja obecnie sadzę dużo wajgeli u siebie.
7. Konwalnik 'Nigrescens' + białe krokusy.

Jeszcze lewa strona zielonego cisa, też można dać pas czegoś niskiego ale zimozielonego, choćby czarny konwalnik a w nim białe krokusy.

Jakby się uprzeć i będzie jeszcze miejsce - daj w skarpecie drzewa ciemierniki o białych kwiatach. Nr 8

Pomysł na... Przedogródek! 10:05, 29 gru 2020

Do góry

Zaraz coś wymyślę, choć mam mało czasu, bo piszę 3 książkę. Druga już się drukuje.
Pomysł na... Przedogródek! 10:04, 29 gru 2020

Do góry
Usuń włókninę, wtedy możesz zastosować więcej roślin a nawet cebulowe na wiosnę.
Lawendy nie sadź tutaj, lawenda brzydko wygląda przez większość sezonu a zimą to już w ogóle. Ja bym i tamtą lawendę wyrzuciła/przesadziła.

Moja prosta i szybka propozycja być może jest zbyt uboga i można potem ją "ustroić" w dodatkowe rośliny typu turzyce czy trzmieliny Fortunego jako dodatkowe "piórka".

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:58, 28 gru 2020

Do góry
Wczoraj ogród znowu był przyprószony, ale dzisiaj już śnieg zniknął.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:55, 27 gru 2020

Do góry
Odnośnie cebul w trawniku. Sylwio, są posadzone w ściśle rozmierzonych i wyznaczonych miejscach. Od wiosny będzie koszone tylko tam, gdzie cebul nie ma i powstanie wzór w trawniku i cebule z wyrastającą trawą zostaną dotąd, dokąd nieskoszona trawa będzie dobrze wyglądała. A jak przestanie, to wtedy skoszę całość, ale nie mam zamiaru kosić aż do jesieni

Zamysł był taki, aby uatrakcyjnić wielkopowierzchniowy, nudny trawnik. Takie są nasze oczekiwania od trawnika. Odpoczywać w miejscach koszonych pośród falujących miejsc nie skoszonych.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:01, 27 gru 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Elu, my też oglądaliśmy, co prawda to już bardzo nieaktualne jest, ale fajnie było pooglądać z drona, zobaczyłam z góry, jak wielki jest taras przy szklarni.
Jak zbudowany jest staw Witek wyjaśnia na miejscu, otwierając komorę i tłumacząc jak to działa. Wernonie się rozsiewają, to fakt. Nasiona możliwe, też będę wysiewać ze swoich.
Pozdrawiam .

Ja tam lubię drugi raz oglądać wtedy wiem na co baczniej zwrócić uwagę. Np przeczytałam u ciebie o nasionach Wernonii zobaczyłam w necie i jakoś nie bardzo byłam doniej nastawiona. Jak pani Mają zakręciła się przy niej w twoim ogrodzie inaczej na nią spojrzałam Jest ładna i wysoka.
Miała by u mnie warunki przy oczku lubi wilgoć.

Najpierw kupię krzaczki a później będę zbierała nasiona i sama wysiewala.

Wiem, że ogród się rozrósł, ale spojrzenie z lotu ptaka robi wrażenie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:20, 27 gru 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ambrowiec, dla mnie drzewo nr 1.

Zauroczyła mnie ta kompozycja. Danusiu jakie masz tu trawy przed ambrowcem?
Żeby mój się zebrał na wiosnę... Ehhh
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:06, 27 gru 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Właściwie to dwa, styczeń i luty! haha

Szybko zleci
W tym roku na pewno cię Danusiu odwiedzę w twojej Anglii
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:03, 27 gru 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Obiecane ptaszki

Najpierw ozdoba prezent od najlepszej przyjaciółki

Teraz inne ptaszki.

Danusiu fantastyczne są u mnie tylko białe piórka
Myśmy dzisiaj pobiegli do lasu na prawdziwe trele, było tyle słoneczka
Wspomnienia już.... .. Tup, tup czekamy na dalsze
Ogród z zegarem 18:00, 27 gru 2020

Do góry
Fajny ten ogród mamy, taki z "japońska" trochę a nawet bardzo. Super wygląda ta ścieżka.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:58, 27 gru 2020

Do góry
Właściwie to dwa, styczeń i luty! haha
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies