Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja bajka 17:40, 11 mar 2017

Do góry
siewki stipy. Ciekawe czy coś z nich będzie

pierwszy raz kwitnie u mnie ciemiernik cuchnący od Małej Mi

bodziszki już ładne
Moja bajka 17:36, 11 mar 2017

Do góry
rnniki sobie dziś sprawiłam, ale z tej altankowej szczęśliwości zapomniałam pokazać . Nie zdążyłam dziś posadzić .

ładnie rośnie rozchodnik Matrona dziabnięty jesienią od rośliny-matki

a tu co rośnie??? Za nic nie pamiętam . Obstawiam, że serduszka wspaniała
Ogrodowa symfonia 17:30, 11 mar 2017

Do góry
Krokusy...z roku na rok jest ich coraz mniej...

Sasanka...

Śnieżynka...czyli wiadomo, że już wiosna

Ewulkowy ogród pod lasem początki... 17:29, 11 mar 2017

Do góry
pasjonatkaamatorka napisał(a)

Kasiu taras jest tutaj wysoko na 2 garażach tylko na fotce ujęłam jeden garaż wiec miejsca jest baaardzo duzo

Woooow, to będzie można poszaleć . Ja bym się nawet o jakieś szczepione na pniu drzewka pokusiła .
Tu narazie jest ściernisko... 17:29, 11 mar 2017

Do góry
A tutaj moja skromna osoba podczas prac na "wysokościach"
Ewulkowy ogród pod lasem początki... 17:27, 11 mar 2017

Do góry
Katkak napisał(a)
Ewunia fajnie, że jesteś. Rozumiem, że teraz już na dobre zapuścicie tu korzenie, tak? Czy to jeszcze nie ostatnia przeprowadzka? Ale wypaśny taras, wow . Można poszaleć . Jestem pewna, że będzie zjawiskowo .

Kasiu taras jest tutaj wysoko na 2 garażach tylko na fotce ujęłam jeden garaż wiec miejsca jest baaardzo duzo
Ogrodowy spektakl trwa ... 17:26, 11 mar 2017

Do góry
mira napisał(a)

Jeśli chodzi o kolory to pewnie że będzie bo Chopin jest śmietankowy/kremowy więc nie będzie to jakiś kontrast. Chyba kwitną w tym samym czasie bo przecież z kwitnieniem mogą się róże czasem mijać nie wszystkie kwitną na raz.

Obie te róże mam - to wielkokwiatowe rosną mocno wysoko więc doły nagie - warto dać im wyższe byliny jeśli tak Ci pasuje, mają szczupłe pokroje krzaków i wyprostowane łodygi

Nie ma co się tak przejmować kolorami no chyba że zółty do różu ale róże jakoś się godzą kolorystycznie.
Dla mnie teraz ważniejszy jest pokrój krzaka no i zapach musi być.

to skoro o różach proszę deserek różany - nie ma tu tych o których mowa
12 czerwca

zaniemowilam
Mój zielony świat 17:23, 11 mar 2017

Do góry
Kasiu, dziękuję i zapraszam Póki co nie wymyślam nowych rzeczy, najpierw muszę się obrobić z bierzącą pracą. Wiosną w ogrodzie jest najwięcej do zrobienia.

Alu, tak pustynniki nie lubią gdy jest mokro. Potrzebują przepuszczalnego podłoża. Najlepiej ziemię wymieszać z piaskiem i żwirem, wtedy będą miały potrzebny drenaż.

Irenko, nie widziałam Twojego pustynnika. Muszę nadrobić. Źródło pochodzenia kłączy jest ważne. Też jeszcze bym się skusiła na pustynniki, w grupie wyglądają najlepiej.

Agdula, tak, winnik rośnie pod samą katalpą. Wspina się po jej pniu. Podwiązuje go, bo sam się nie czepia. Żadnych zabiegów nie robię, nigdy go nie okrywałam, ani nie nawoziłam. Rośnie zdrowo i bezproblemowo. Pewnie dlatego, że jest tuż przy dużym drzewie nie jest tak okazały. Winniki dorastają do 3 m, a mój ma gdzieś 1,70 m.

Alinka, winnik dobrze rośnie na słońcu i w półcieniu. Polecam, piękne, oryginalne i bezproblemowe pnącze. Tylko żeby winobluszcz go nie stłamsił. Do cienia z pnączy świetnie nadaje się przywarka. Też ma ciekawe odmiany, np o różowych kwiatach, albo marmurowych liściach. Albo hortensja pnąca też da radę.

Miro, tak Jasia też ma winnika. Jej większy. Z tego co pamiętam to rośnie na ogrodzeniu. Mój pewnie mniejszy, bo ma konkurencję wodną z katalpą.
Co do wiosennych kwiatów... Te parę centymetrów koloru o tej porze tak raduje, że warto. Za parę miesięcy będą metry kolorów, ale już wtedy oczy nie będą tak stęsknione.
Takie hobby wybrałyśmy, że uprawiamy ulotne piękno. Na tej ulotności (przemijalności, cyrkularnosci, oczekiwaniach, zmienności) polega też jego urok. I w tym cała zabawa! Ogrodnik tak dobra rośliny, aby zapewnić stałość kwitnienia.
I tak ranniki przekwitły i na główną scenę wchodzą śnieżyce

Ja bardzo doceniam krokusy. I botaniczne i wielkokwiatowe. Pierwsze cieszą wczesnym kwitnieniem, duże okazałością i różnorodnością odmian. Pierwsze może zniszczyć niepogoda, drugie mogą przedwcześnie przekwitnąć przy zbyt wysokich temperaturach. Ale taki los ogrodnika, dobrostan naszych roślin zależy od pogody. Także cieszę się, że odszczekujesz i będziesz sadzić Ranniki też koniecznie.
Zobacz, dziś jest zimno i pochmurno, zaglądam przez okno, a tam małe botaniczne świecą

Widok na botanik był z okna wydziału biliologii.

Ku pamięci.
Moją ulubioną turzycę brałam dotąd za Carex montanę. Ale coś mi się nie zgadzało. Skonsultowałam się z Tomkiem Grochowskim (kupiłam ją w Radkowie) i okazało się, że to turzyca cienista (C. umbrosa var. sabyensis). Jest świetna! Pokrój niskiej fontanny, źdźbła delikatne i wąskie. Jest cześciowo zimozielona. Bardzo mi sie podoba. Będę ją mnożyć.

Serdecznie
Typografia ogrodu 17:20, 11 mar 2017

Do góry
Dzis zaszczyciło nas nawet slońce choć prognoza nie przewidywała.
dzień zaczelismy od przyjazdu 6m drewno kominkowo-ogniskowego. wystarczy teraz pociąć, porabać i ułożyć
Póżniej czyszczenie słupków ogrodzenia i elewacji myjką ciśnieniową i płynem bo już trochę obrosły niestety od północ.
Wicinka wszystkich miskantów i rozplenic - oj było tego sporo. na zdjęciu dopiero początek gdybym musiała pakować to w worki musiałabym chyba zapakować Big baga
Ogarnełam teren wokół serbów w końcu, wyszorowałam ławki we wgłebniku - jeszcze czeka mnie tam i na wszystkich kamieniach wielkie odkurzanie bo syf niemiłosierny po trawach.
Może w tym tygodniu uda się zacząć przygotowywac teren pod trzcinniki. zobaczymy.
ogólnie bardzo miły dzień razem w ogrodzie. cóz chciec więcej

Moja bajka 17:19, 11 mar 2017

Do góry
przy okazji jeszcze taki smaczek ogrodowy powstał - kolejny kafelek wylądował tu

ten koleżka nam kibicował

tę donicę postawię przy boku altanki. Jak kobea się uda to wsadzę tu ją, a jak się nie uda to jakieś powojniki posadzę.
Ogród wśród pól i wiatrów 17:16, 11 mar 2017

Do góry
awoya napisał(a)
Witam. Na wstępie chciałam się przywitać i przekazać wyrazy zachwytu nad Pani ogrodem. Podziwiam za ogrom pracy i efekt jaki został uzyskany. Ja jestem na początku swojej drogi i mam ogromny mętlik w głowie co i jak urządzić. W związku z tym mam pytanie o rabatę z hortensjami, jaka jest powierzchnia nasadzeń hortensji? Głównie chodzi mi o odstępy pomiędzy nimi, bo ja przeczytałam, że Limelight powinno się sadzić 1szt. na m2, ale wydaje mi się, że u Pani jest gęściej a efekt jest przecudny.....Bardzo mi się podoba, że w tej rabacie jest morze kwiatów i taki efekt chciałabym uzyskać. Jeśli to nie kłopot to proszę o odpowiedź. Załączam zdjęcie Pani rabaty, tej o którą pytam. Pozdrawiam

Hej Witaj awoya I na wstępie Cię proszę nie mów mi "pani"
Dziękuję za miłe słowa dot. ogrodu

Pracę w ogrodzie rozłożyliśmy na etapy, dzięki temu można było jakoś to powoli ogarniać. Co do rabaty hortensjowej, o którą pytasz - ma ona w całości ok. 12 metrów kwadratowych. Hortensje zajmują może 1/3. Jest ich tam osiem i są posadzone ok pół metra od siebie, ale mogłyby być trochę rzadziej.

Załączam fotkę dzisiejszą Obecnie jest to jedyna moja w pełni uporządkowana rabata.

Jakbyś coś jeszcze chciała wiedzieć - pytaj śmiało
Moja bajka 17:15, 11 mar 2017

Do góry
strasznie jestem szczęśliwa . W trakcie robienia jej em się wściekał, że wolałby kupić gotową, ale ja chciałam właśnie taką . Jak obrośnie pnączami i pojawią się tu kwiaty, a nawet mikro oczko wodne, to będzie cudnie. .

znajduje się w takim zakątku, gdzie raczej nikt się nie spodziewa, że zastanie coś ciekawego
Moja bajka 17:07, 11 mar 2017

Do góry
i stolik zakupiony specjalnie z myślą o tym miejscu już tu stoi . Krzesło póki co takie. Kiedyś marzy mi się taka piękna, metalowa, angielska ławka, ale wiem, że nie łatwo będzie taką zdobyć.

i kropeczka nad I. Kafelek wieńczący dzieło .

i nadmorska decha psiknięta fosforyzującym sprejem. Póki co coś kiepsko fosforyzuje

Tu narazie jest ściernisko... 17:06, 11 mar 2017

Do góry
Dzisiaj zrobiliśmy to, do czego się zbieraliśmy chyba że 2 lata. Przycieliśmy 20-letniego iglaka u siostry w ogrodzie. Oto fotki "przed", "w trakcie" i "po".
Moja bajka 17:03, 11 mar 2017

Do góry
Fifi też pomagał mocować kratki

i lakierować graniaki

Moja bajka 17:00, 11 mar 2017

Do góry
a teraz wielkopomn a chwila
Emuś walczy z mikroaltanką. Walka to dobre słowo, bo dużo nerwów nas kosztowało, żeby ją zrobić . Zrobiona jest ze starych dachowych krokwii. Trochę powykręcane, twarde jak diabli bo to chyba modrzew. Ale chciałam mieć taką, która wyglądałaby jak nadgryziona zębem czasu .

i.... wreszcie stoi
jeszcze kratki
Moja bajka 16:55, 11 mar 2017

Do góry
tu podobnie jak rok temu - bratki w puszkach

i jeszcze w gniazdku
Moja bajka 16:51, 11 mar 2017

Do góry
Moja bajka 16:48, 11 mar 2017

Do góry
nakupowałam dziś bratków. Trochę moich ukochanych miniaturek i trochę zwykłych
Ogrodowa symfonia 16:41, 11 mar 2017

Do góry
Do tulipanów, krokusów i rozchodników,dołączają pomału sasanki, szachownica Michajłowskiego i piwonia (ta w doniczce).

Jedne z najmniejszym tulipków

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies