Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:49, 08 kwi 2014

Do góry
Tyle ile wystają kamyczki.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 19:48, 08 kwi 2014

Do góry
Trzeba przede wszystkim lać wodę po nawozie, i czekać na ciepło. Potem miejsca bardziej zagłodzone posypać bardziej, a te dobre - mniej. Lać wodę i kosić co tydzień, Wyrówna się.
Nawożenie, zasilanie trawnika 19:46, 08 kwi 2014

Do góry
blackstork napisał(a)
A czy warto w ogóle zawracać sobie głowę preparatami typu biohumus czy humus active lub rosahumus - naturalny nawóz w płynie odpowiadający kilku tonom obornika (i to w 1,2 litra!)? W takiej buteleczce jest niby trwała aktywna próchnica i bogata populacja mikroorganizmów. W jednym z artykułów, jest napisane zarówno o próchnicy jak i oborniku, ale nie ma tam informacji na temat tego typu preparatów.

Zrobiłem na razie nawożenie saletrą wapniową i pytanie, czy warto zrobić takie podlewanie tym nawozem, jeśli tak to w jakiej odległości od nawożenia?

Dla mnie zawsze najważniejsze jest wcześniejsze dobre przygotowanie gleby. Na trawnik który był założony na jałowej glebie, wszelkie sposoby poprawienia jej zyzności będą dobre, aby tylko było lepiej.

Stosuję kompost, nie stosuję biohumusów, ale jak nie masz innej możliwości, wybierz sam co zrobisz.

Ja nie zdecyduję za Ciebie, ani nie mam wiedzy na temat o ile poprawi się żyzność gleby po zastosowaniu w/w preparatów.

Jeśli zrobiłeś nawożenie saletrą, to bym nie robiła nic innego, a najwyżej kompost przegrabiła po trawniku skoszonym. Kiedy? nie wiem, możesz nawet następnego dnia.

Kompost w zasadzie powinien być wczesną wiosną na uzupełnienie ubytków, zagłębień i dla żyzności.

Nawożenie, zasilanie trawnika 19:42, 08 kwi 2014

Do góry
Maly napisał(a)
dziękuję za informację.
Spróbuję aeracj. Czy istnieje konieczność zasypania otworów piaskiem (czy ew.jest inna mozliwość)? Radzisz po/przed deszczem?
Jakie zabiego radzisz (i w jakim czasie) po aeracji?
Pozdrawiam

Otwory robione powinny być zapiaskowane. Przed deszczem.

Po aeracji nawożenie i podlewanie trawnika, zaraz po zabiegu.

Nowy ogrodnik :) 19:16, 08 kwi 2014

Do góry
Odpowiedź:

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/300-przygotowanie-gleby-pod-ogrod

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/55-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-1-sprzatanie

Wynajmij ciężki sprzęt bo szpadelkiem tego nie przerobisz.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 19:13, 08 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja zawsze mówię, czy chcesz żeby było lepiej, ale będzie gorzej? Tak ma być.

Trawnik jest poszarpany, więc musi wyglądać teraz gorzej, żeby potem było lepiej

Oczywiście, ale wolałem się upewnić, że również aeracja powoduje taki efekt. Ile trzeba czekać na efekt?
Trawnik po nawożeniu odrasta, zazielenia się coraz bardziej (jednak miałem nadzieję, że pójdzie to szybciej). Teraz mój trawnik jest dość nierównomierny, w jednej części rośnie naprawdę szybko i w zasadzie już nadawałby się do koszenia, pozostała część rośnie bardzo powoli, była do niedawna żółta - powoli się zieleni, czy jest jakiś sposób na wyrównanie - trzeba mocniej nawieźć, może następnym razem nawieźć tylko obszary mniej rosnące, albo krócej kosić?

Brak pomysłu,pomocy :) 19:00, 08 kwi 2014

Do góry
Jeśli to miejsce ma być wizytówką domu to na pewno nie sadź kosodrzewin,. Teraz są małe ale za kilka lat będą ogromne jednak (chyba że to Mops), ale Pumilio też się rozrasta i łysieje w środku, zamierają gałęzie, więc za 5 laty wywalisz wszystko na śmietnik, łącznie z jałowcami.

A skoro cień to tym bardziej nic się nie uda poza roślinami do cienia. czy cień jest głęboki? pokaż to miejsce.
Nawożenie, zasilanie trawnika 10:52, 08 kwi 2014

Do góry
Może warto by było zrobić aerację, czyli nakłuwanie albo rurkami albo butami z kolcami?

http://sklep.ogrodowisko.pl/produkty/aerator-do-nakluwania-trawnika-yeoman-1

http://sklep.ogrodowisko.pl/produkty/sandaly-do-aeracji-trawnika-yeoman

Nawozy niekoniecznie poprawią ten stan całkowicie.
Funkie - Hosta 09:57, 08 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu bardzo podoba mi się hosta z ostatniego zdjęcia (biały środek, zielone obrzeża) jaka to odmiana ?? Mam u siebie w ogrodzie półcienisty zakątek i pasowałaby właśnie taka idealnie - dla rozświtlenia zamówiłam też taką kremową, jak Ty masz i chciałam ją połączyć właśnie z tą o białym środku
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:46, 08 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie przetrzymuję, traktuję jako jednoroczne.

Dziękuję za informację i oczywiście wcześniejsze wskazówki. Ja postaram się w jakis sposób je przechować a zabiegi, które wykonałam w tym roku mam nadzieję, że sie odpłaciły a moje ukochane hortensje odwzajemnią się i dadzą piękne kwiaty - miód na moje serce. Pozdrawiam i życzę miłego dnia
Moja bajka 08:16, 08 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dlaczego wycinasz, zmarzł? Dla niego za wcześnie na rokowania, póżno puszcza.

Ma sporo suchych gałęzi, chyba trochę choruje, zresztą ma prawo, bo ma już swoje lata. Mój ogródek jest mały, a on go w znacznej części zacienia. Boję się też trochę, że gdy się złamie jakaś gałąź to poniszczy ogrodzenie sąsiadce. Z drugiej strony mi go żal. Mąż już długo mnie do tego namawia, a ja już sama nie wiem co robić.

Tylko przypomnę jeszcze, że pień z kilkoma grubszymi konarami chcę zostawić jako naturalną podporę dla wisterii.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:41, 07 kwi 2014

Do góry
ASUULEK napisał(a)
Danusiu, czy możesz mi podpowiedzieć w jakiej odległości od hortensji "Limek" posadzić żywopłocik bukszpanowy. Hortensje posadzone w ubiegłym roku jeszcze są małe, nie mam wyobraźni jak się rozrosną ile mogą zająć miejsca. Chciałam tą bukszpanową obwódkę bo teraz jak ścięłam hortensję to strasznie łyso na rabacie a tak to zawsze by coś było zielonego.
Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Co najmniej metr.
Moja bajka 23:40, 07 kwi 2014

Do góry
Dlaczego wycinasz, zmarzł? Dla niego za wcześnie na rokowania, póżno puszcza.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:38, 07 kwi 2014

Do góry
asiach napisał(a)
Witaj Danusi!
Nie chciałabym się powtarzać ale naprawdę jestem bardzo szczęśliwa, że trafiłam na to forum. To był świetny pomysł z jego założeniem. Dziękuję. Dzięki Tobie i innym ogrodniczkom będę miała mniej problemów związanych z ogrodem. Już jeden mam nadzieję wyeliminowałam a właściwie to dwa. Pierwszy dotyczył hortensji i a dokładnie związany był z ich pielęgnacją. Hortensje z roku na rok coraz słabiej kwitły. Teraz już wiem drzewa rosły i robiły im cień i niezłą konkurencję do dostępu wody. Ja je podlewałam a drzewa wypijały i dla kwiatków już brakowało. Dzisiaj część hortensji wysadziłam z gruntu i posadziłam w donicach. Dałam kwaśną ziemię + nawóz + 10l wody dla każdej. Mam cichą nadzieję, na mały wybuch kwiatów. Poszłam w Twoje ślady i sadziłam do niektórych po dwie. Inne przesadziłam na rabatę z większą ilością światła - słońca. Chyba będzie dobrze.
A mam jeszcze jedno pytanie - gdzie przetrzymujesz donice w zimie?

Nie przetrzymuję, traktuję jako jednoroczne.
Iglaki na półcieniste stanowisko 22:23, 07 kwi 2014

Do góry
Mikrobiota syberyjska.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:51, 07 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

co to za orlik?
Leń ogrodowy 14:13, 07 kwi 2014

Do góry
Ja też się nabrałam na lenia i przygotowywałam "mowę powitalną"
Ambrowiec amerykański - Liquidambar 13:32, 07 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Korony nie przycinasz, to nie jabłoń. Chciałaś wyprowadzić drzewo na pniu, więc wyprowadzaj pieniek na odpowiednią wysokośc i potem zostaw koronę, niech sobie rośnie, po co ją ciąć?

coś powiadomienia nie przychodzą, bo znów przeoczyłam posta
myślałam że trzeba przycinać gałązki, by się korona ładnie zagęściła
w szkółce przycięte zostały wcześniej wszystkie pędy łącznie z przewodnikiem

uwaga, odważyłam się i w marcu podkrzesałam pień od dołu
zamiast planowanych 2, obcięłam 4 gałązki
myślę, że w przyszłym roku coś jeszcze podetnę, bo nie wiem na ile istniejące gałązki będą się przesuwać w górę
no i żeby mąż nie mówił że mu drzewo obgoliłam
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 08:25, 07 kwi 2014

Do góry
blackstork napisał(a)
Ja jeszcze wrócę do pytania, czy po aeracji (nożnej) trawnik wygląda gorzej. W artykułach są zdjęcia po wertykulacji, czy po aeracji jest podobnie (robiłem tylko aerację).

Ja zawsze mówię, czy chcesz żeby było lepiej, ale będzie gorzej? Tak ma być.

Trawnik jest poszarpany, więc musi wyglądać teraz gorzej, żeby potem było lepiej
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 08:24, 07 kwi 2014

Do góry
Biedronaaw - Chodzi o organizację czasu, napracowałam się mi jest trudno pisać każdemu z osobna te same treści tylko dlatego, że ktoś nie ma czasu czytać, Jest napisane i trzeba korzystać. Po to są artykuły. Nie chcę ich ponownie przepisywać i wklejać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies