Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Trawnik, ogród, a pies i kot 08:19, 07 kwi 2014

Do góry
Suczkę wyprowadzamy na spacery, uczymy nie załatwiania się na trawniku. Ja mam suczkę i nie robi tego, trzy razy wychodzi, a jak nas nie ma to rano i wieczorem.
Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 17:20, 06 kwi 2014

Do góry
Topisn a ten drugi mają zupełnie inny skład, inna jest substancja biologicznie czynna. Ja nie wiem czy zamiennie można. pewnie nie można, bo skoro napisano że Topsin to Topsin.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 16:48, 06 kwi 2014

Do góry
W czerwcu opryskaj Mospilanem, a w czasie następnej końcówki zimy w lutym-marcu opryskaj preparatem olejowym Promanal. Teraz na olej jest za późno, a na Mospilan za wcześnie.
Różaneczniki - choroby i szkodniki 16:46, 06 kwi 2014

Do góry
homme11 napisał(a)
Witam wszystkich maniaków różanecznikowych

Przesadzając dziś pojemnikowanego Rhododendron 'Roseum Elegans' zauważyłem, że roślina choruje. Nie mam pewności czy to choroba grzybowa, dlatego bardzo Was proszę o wskazówki. Nie wiem czy potraktowac roślinę by jej nie zaszkodzi no i czy w ogóle traktowac czymś roślinę tuż po przesadzeniu. Dodam, że roslina jest kilkuletnia i wcześniej nie chorowała. Helllllp

Najpierw zastanów się jakie warunki jej zapewniłeś, czy ma wilgoś czy suszę, czy ma właściwe pH. Musi być kwaśne. Pokaż też fotkę całego krzewu. Zadbaj podczas sadzenia, i potem, jak warunki się poprawią to roślina odżyje, Porażone liście oberwij.
Różaneczniki - choroby i szkodniki 16:44, 06 kwi 2014

Do góry
AlKa napisał(a)
Proszę o pomoć w diagnozie, wstepnie doczytałam, że to może byc grzyb.
Pewnie gdybym przeczytała wątek od początku to bym nie zadawała tego pytania, ale przyznaje się beż bicia nie mam na to czasu dziś

To drugie to wg mnie poparzenie słoneczne.
Opuchlaki 16:44, 06 kwi 2014

Do góry
Nie wykopywać, lać nicienie.
W jakiej odległości sadzić? 16:43, 06 kwi 2014

Do góry
Niedługo się zrosną w zwarty żywopłot.
Choina kanadyjska "Jeddeloh" - Tsuga canadensis "Jeddeloh" 16:42, 06 kwi 2014

Do góry
Raczej nie ma potrzeby, to karłowa odmiana, szkoda ciąć.
Choina kanadyjska - Tsuga canadensis 16:41, 06 kwi 2014

Do góry
Musiałbyś nieźle się nabiegać i nawadniać, ale korzenie świerków w mig wrosną w dobrą ziemię podsypaną dla choin i je zaduszą. Zabiorą im wszystko co do życia potrzebne.

Albo wytrzymają 2-3 lata i koniec.
Świerk serbski - Picea omorika 16:40, 06 kwi 2014

Do góry
Nie, igły z sosen zaduszą świerki, bo będą stale na nie leciały. Albo jedno albo drugie.
Trzmielina - Euonymus 16:38, 06 kwi 2014

Do góry
MamaMagda napisał(a)
Proszę o radę - jak przyciąć trzmielinę, która porasta jedną ze ścian naszego garażu?
Rozrosła się strasznie!

Wzięć nożyce szpalerowe i ciąć w pionie, aby uzyskać pożądaną rozpiętość i odległość od ściany., Potem to co ucięte zebrać i posadzonkować można, będą nowe egzemplarze.
Drzewa i krzewy liściaste - gatunki niepolecane 16:36, 06 kwi 2014

Do góry
O taką wierzbę Sebkowi chodzi.
Berberys - Berberis 16:35, 06 kwi 2014

Do góry
Ja nie stwierdziłam że berberys Beaty choruje na mączniaka. Z doświadczenia wiem że berberysy są na niego podatne. Ciepnąć możesz nawet przy ziemi, odmłodzi się. Tylko podnawoź i podlej.
Drzewa, krzewy owocowe i pnącza o jadalnych owocach 16:29, 06 kwi 2014

Do góry
Zaglądam, jak jest nowy wpis i jeśli ktoś ma coś do powiedzenia w tym temacie. Nie zaglądam aby zaglądać tylko odpowiedzieć na pytanie. Nie zawsze zaglądam tego samego dnia, bo mam codziennie tysiące pytan Czasem więc się spóźnię

Nie było mnie przez sobotę więc odpowiadam dziś, morela raczej nie żyje, a najlepiej gdybyś wkleiła zdjęcie, drzewko powinno w zasadzie kwitnąć. Złam małą gałązkę i zobacz czy jest sucha. Albo zetnij lekko korę i zobacz czy jest zielone pod spodem czy brązowe?

Na drugie pytanie nie znam odpowiedzi.

Przesadzanie starszych drzew iglastych 16:25, 06 kwi 2014

Do góry
Popatrz na zdjęcia i opisy do nich w galerii zdjęciowej, za świerkami

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/358-jak-przesadzic-drzewo/photos
Przesadzanie starszych drzew iglastych 16:24, 06 kwi 2014

Do góry
wollygator napisał(a)
Witam serdecznie mam maly problem tzn musze ja przesadzic thuja szmaragd ma w tm momencie okolo 3 lat a wysokosc okolo 1,4m. Posadzone mam je co 80 cm równolegle do ogrodzenia. Musze je przesadzic.
Boje sie ze korzenie sa zbyt mocno zbite i przy wykopywaniu moge je dosc mocno uszkodzic ma ktos jakis pomysl jak ten senk rozwiazac.

Masz tutaj instrukcję zdjęciową, lepszej nie ma w necie.

Możesz przesadzać, tylko podlej je przez kilka dni.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/358-jak-przesadzic-drzewo
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 16:21, 06 kwi 2014

Do góry
Wszystko jest napisane, więc nie zgadzam się że nic nie mozna znaleźć na Twój problem. Nie przeszukałaś forum

Tylko nie umiesz po prostu znaleźć Szukasz po słowach w wyszukiwarce postów, wątków, albo słów.

Forum to nie wszystko, przede wszystkim napisałam ponad 420 artykułów na wiele tematów, więc moja praca nie może pójść na marne, dlatego, że nie znalazłaś odpowiedzi na forum

Jest cała seria artykułów o trawniku na stronie głównej i możesz się zapoznać

Twój trawnik jest zafilcowany a więc zrób wertykulację (trawnik od 2 lat) jak to zrobić? https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/291-latwe-ogrodnictwo-jak-zrobic-wertykulacje-trawnika

Jeśli trawnik zeszłoroczny to skoś nisko, zagrab go wachlarzem, wertykulację zrobisz w przyszłym roku.

Następnie widać że jest zagłodzony, miał za mało składników mineralnych i ma za sucho . A to wyłącznie Twoja wina, nie dbasz o niego jak należy.

A więc posyp Polifoską, Azofoską, albo saletrą wapniową, amonową, mocznikiem - jednym z nich i lej wodę do oporu. Podlej obficie, aby nawóz się rozpuścił, nie czekaj na deszcz, trawnik się nawodni, zacznie rosnąć, odzyska żywo zieloną barwę i wtedy powiesz - Danusiu, Twoje rady są dobre, korzystam z nich.

Artykuły pod tagiem "TRAWNIK" wejdź Strona Główna

https://www.ogrodowisko.pl/tag/trawnik

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 15:58, 06 kwi 2014

Do góry
Jak poprawić zdrowotność gleby masz bardzo obszerne informacje w artykule, tam się dowiesz jak wzbogacić glebę i czego się używa.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie
Taras z drewna egzotycznego 15:56, 06 kwi 2014

Do góry
Drewno trzeba dobrze umyć, najlepiej myjką ciśnieniową i musi wyschnąć.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 13:49, 06 kwi 2014

Do góry
To porosty które świadczą że powietrze w Twoim rejonie jest czyste.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies