Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Pamiętajcie o ogrodach 07:51, 24 maj 2022

Do góry
Witam Grzesiu

Te chodniczki ceglane bardzo mi się podobają. Zrobiłeś bardzo dużo w ciągu tych kilku lat. Wszystko misternie rozplanowane i nasadzone. Masz bardzo dużo roślin.
Przed tarasem porzadeczek zapanował.
Nie byłam nie widziałam jak rozwiązałes teren po tych jalowcachbprzy drodze daj nowa fotkę.
Przeglądając twoje fotki z początku maja to u mnie dopiero takie są.

Piersi taki ładny a u mnie jakoś się nie zadomowił. Może spróbuję jeszcze raz.

Pozdrawiam
Ogród Basi 23:31, 23 maj 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Basiu

Tnij lilaka normalnie jak żywopłot po okwitnieciu. Nic mu nie będzie. Każdego roku przycinam swoje i są gęste i kwitną drugi raz.
Pozdrawiam

Będę cięła, na 100 %.
Dzięki za odwiedziny.
Sezon 2017 u Hanusi 22:47, 23 maj 2022

Do góry
Witaj Haniu

Piszesz Haniu o siarczanie amonu aby podsypac garść?
Można pod Rodki i borówkę.

Pozdrawiam i zdrowia życzę
Zacisze Alicji 22:36, 23 maj 2022

Do góry

Alicja piękny rodem kolor fantastyczny. Od jutra go będę szukać długo jest u ciebie a może znasz nazwę.
Ładnie się już u ciebie rozwijają u mnie ok 1 tygodnia pewnie rozkwitną. Azalie w tym roku są u mnie w zesniejsze.

Elu! Dziękuję, bardzo lubię te dwa różowe różaneczniki, bo dostałam je ponad dziesięć lat temu od koleżanek ze studiów,
które przyjechały do mnie w odwiedziny. Niestety nie znam ich nazwy. U mnie też azalie trochę wcześniej zaczęły kwitnienie.
Ogrodowe wariacje 22:34, 23 maj 2022

Do góry
Martka ja nigdy nie miałam opuchlakow na cisach więc tak palnęłam, czerwce owszem. Jak tak piszesz to moga być opuchlaki i czerwce które wysysają z pędów i igieł sokim a opuchlak obgryza.
Teraz dużo szkodników się przynosi że szkółek bo nie wiadomo co w ziemi siedzi.

Nigdy nie miałam ślimaków gołych jak zaczęłam kupować hosty to się pojawiły ślimaki je uwielbiają.
Bylinowa łąka 22:00, 23 maj 2022

Do góry
Gosiu przepiękny domeczek jak w bajce tak masz. Nie widać u ciebie suszy. Trawy bujne
Bylinowa łąka 21:55, 23 maj 2022

Do góry
Gosiu na pierwszej focie to nie jest Watanabe to raczej Kilimandżaro.
Widziałaś jak u mnie wygląda u ciebie jakaś dziwna korona.

Powiem szczerze że te kaliny niektóre podobne do siebie. Małe różnice. Mam sporo kalin nie pamiętam nazw, ale Watanabe i Kilimandżaro rozróżniam.

Jeżeli chodzi o Kilimandżaro moja jest bardziej kopiasta doniz stożkowata.

Pojadę to zrobię fotkę. Otoczona roślinami więc trudno będzie.

Najlepiej jakbyś zrobiła fotkę z liścia to porównamy.
Ptasi gaj 21:46, 23 maj 2022

Do góry
Gosiu u nas też specjalnie nie padało podobno w nocy więc deszczu nie widziałam.

Właśnie nigdy nie grzeszę

Gosiu to Watanabe. Kilimandżaro u mnie jeszcze trochę czasu potrzebuje aby rozkwitnąć pąków ma dużo.

Susza ogromną i u nas żeby nie studnia to byłaby tragedia. Zawsze dziękuję niebiosom, że mnie w porę oświeciły i wykopałem studnie.
Ogród z uśmiechem 21:41, 23 maj 2022

Do góry
Jolu gdzie ty siedzisz z aparatem, że takie piękne foty ptakom robisz.
Ptaki się nie boją. U mnie takie foty ptakom są nie do zrobienia.

Piękne tulipany i jeszcze kwitną u ciebie.

Haha, siedzę Elu w oknie za szybą dlatego się nie boją. Rzadko udaje mi się zrobić zdjęcie "na żywo", czasami czekam na tarasie z włączonym aparatem na kolanach i czatuję bez ruchu.
Dziękuję za miłe słowa
Ogród Basi 21:39, 23 maj 2022

Do góry
Witam Basiu

Tnij lilaka normalnie jak żywopłot po okwitnieciu. Nic mu nie będzie. Każdego roku przycinam swoje i są gęste i kwitną drugi raz.
Pozdrawiam

Ogrodowe wariacje 21:29, 23 maj 2022

Do góry
Wiaan napisał(a)
Czy to jakiś grzyb ? Mam dwie donice z cisami, w jednej są nowe przyrosty, a w drugiej na kilku gałązkach mam takie coś, chcę opryskać przeciwgrzybowo.

Kolejna sprawa to na listkach grabu, także go mam w donicy, mam takie powygryzane dziurki, czym zadziałać? Zauważyłam pod spodem takie mikro pajączki. Dodatkowo takie małe ciemne kropki się pojawiły. Nie miałam wcześniej grabów, nie wiem co zastosować aby się nie rozprzestrzeniało.

Wian to pewnie czerwce na łodygach przyklejone sprawdź. One wypijają soki w cisach i takie są konsekwencje. Opuchlak na cisach raczej nie żeruje.
Trzeba koniecznie opryskać.

Jeżeli chodzi o graba to mogą być opuchlaki przynajmniej na tym jednym liściu. Sprawdź w donicy.

Ogród z uśmiechem 21:19, 23 maj 2022

Do góry
Jolu gdzie ty siedzisz z aparatem, że takie piękne foty ptakom robisz.
Ptaki się nie boją. U mnie takie foty ptakom są nie do zrobienia.

Piękne tulipany i jeszcze kwitną u ciebie.
Ptasi gaj 21:13, 23 maj 2022

Do góry
CD

Glina i zielsko 21:05, 23 maj 2022

Do góry
LIDKA napisał(a)
W nocy była burza i wichura. Strat zero.

Za to w dzień wiatr złał mi derenia na pniu.

Nie całkiem.
Zasmarowałam grubo maścia ogrodniczą taką do szczepień i zabandażowałam.
Moze coś z tego będzie bo na razie liście nie więdną.
Widziałam że sąsiad uratował tak złamaną jabłonkę Olę.

W miejscu bandaża ta jablonka ma przewężenie ale pięknie się zrosła.

Lidka powinien się zrosnąć. Nie odwijaj bandażu jeżeli liście nie opadają tzn że żyje.
Nie widziałam żółtego derenia myślałam, że to trzmielina żółta.
W zapasie zawsze trzeba miec dzwoń.
Bardzo.ladna ta rabata z tymi dereniami.
Ogród z fortepianem 20:54, 23 maj 2022

Do góry
Agatka nie jest tak źle z tą susza. Trawa wszędzie byle jaka nawet i u mnie.
U nas trochę popadało zawsze to coś. Ja podlewa, ale deszcz to deszcz.
Masz piękne rabaty fortepian też tonie w kwiatach.
Rozchodniki piękne im susza obojętna. U mnie na skalniaku też imponująco wyglądają.

Patrząc wstecz przypomnij sobie potop jak miałaś.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 20:44, 23 maj 2022

Do góry
pestka56 napisał(a)

Ela, a moje Novalis są bardziej w niebieski, choć nie nazwałabym tego koloru sinym. To zdjęcie w popołudniowym słońcu. Twoja jest taka różowa. Porównaj
Tyle, że ona bardzo wrażliwa jest na deszcz. Jak ją poleje, to szybko brzydnie.
U mnie kwitnie cały sezon od połowy czerwca do końca września

Kasiu mnie się wydaje, że kolor też zależy w jakiej ziemi i gdzie jest posadzona.
Jak słonko zaświeci ma piękny kolor wrzosowy po południu ciemniejszy.
Ładna jest wszystkim polecam. Zobacz jak ma pięknie płatki zakrecone. Może w jesieni zamówię też madame amisette.
U ogrodnika jest Madame ale jest droga, że taniej wychodzi z przesyłką od ćwika.
Ceny wszędzie bardzo wysokie. Ludzie narzekają, ale kupują.
Byłam dzisiaj w Melonie tam jak w ulu. Kupiłam hagomki "Beni kaze" po 22 zł ale ładne sadzonki. I klona palmowego Atropurpurea. Jutro jeszcze jadę po inny klon miał duża donice i nie dało rady autobusem przytaskac. EM mnie zawiezie może go naciagne na inne rośliny. Może jakieś rododendrony kupię.

A to fioletowe na tej focie to Rapsody...
Ptasi gaj 17:48, 23 maj 2022

Do góry
Lidka oczywiście, że piękna. Mówią, że sinieje to nieprawda. Długo kwitnie można się nią nacieszyć.
Polecam bardzo również Madame Amisette nie zawiedziesz się.

Ela, a moje Novalis są bardziej w niebieski, choć nie nazwałabym tego koloru sinym. To zdjęcie w popołudniowym słońcu. Twoja jest taka różowa. Porównaj
Tyle, że ona bardzo wrażliwa jest na deszcz. Jak ją poleje, to szybko brzydnie.
U mnie kwitnie cały sezon od połowy czerwca do końca września
W ogródku Martki 16:11, 23 maj 2022

Do góry
Martka taka uroda wiązów bez szpecielu się nie obejdzie. To co czytałam one nie są najgroźniejsze więc specjalnie się ich nie opryskuje. Co zauważyłam one są u mnie na zeszłorocznych pędach a te młode co już urosły w tym roku nie są porażone.

Czekamy na róże. Dzisiaj byłam w Melonie i kupiłam trawki i palmowe Atropurpurea. Jutro jadę z eMem samochodem aby zrobić zakupy innego klonu ten twój zielony też jest, ale on drogi jak eM się napali to kupi on ma gest
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:13, 23 maj 2022

Do góry
Basieksp napisał(a)

Bardzo ładne w takiej masie dają pokaz, a trawnik no trudno

Irus witam

Wszystko masz piękne. Rodki, i dodatki roslinne zachwycaja. Ten fioletowy zwarty kwiatek jeden przy drugim. Trawy już takie wyrośnięte. Potrafisz ogród pokazywać.
Pięknie.
Dzisiaj idę do Powsina tam też uczta dla oczu z rodkami, ale czy już kwitną.

Jeżeli chodzi o powyższe zawilce chyba jedena sadzonka do mnie przyjechała też kwitnie przy astrach muszę ją przesadzić w jakieś miejsce. Szkoda że zapomniałaś włożyć do paczki bo rzeczywiście są przepiękne. Czy one się krzewią?

Wszystkie przysłane się przyjęły
Glina i zielsko 20:06, 22 maj 2022

Do góry

A ja bardzo lubię lawendy i trochę ich mam, ale u mnie bardzo późno startują. Przycinam 2 razy w roku, ale kwitnienie ma wiele do życzenia.
Kocimiętka nie zawodna.

Ta kocimiętka mnie kusi. Ale czy będzie nęcic okoliczne koty?
Itak już chodzą po tarasie i autach jakby u siebie były.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies