Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Podmiejski ogródek 09:45, 06 mar 2017
Do góry
makadamia napisał(a)
Teraz ten węższy, bardziej schowany fragment:

Rabata pod tarasem też w całości do zrobienia ale najwcześniej za rok. Najpierw musimy zrobić taras, który się powoli rozpada, ale w tym roku na pewno nie damy rady.

Fajnie,że masz działeczkę otoczoną zewsząd murkami,dla roślin super osłona przed wiatrem;kominek wymiata i jest charakterystyczny;stąd pewnie jego obecność w awatarku
Kibicuję zmianom
Podmiejski ogródek 09:41, 06 mar 2017
Do góry
makadamia napisał(a)
A ponieważ, jak każda szanująca się Ogrodowiczanka, zrobiłam dzisiaj porządki - akurat na tyle, żeby zdjęcia można był wstawić, to pokazuję zdjęcia:

rabata rodkowa, na której w zeszłym roku posadziłam większość roślin - teraz będę się przyglądać, gdzie są dziury i trzeba uzupełnić.

rabata lipkowa, którą niedawno omawialiśmy - do zrobienia w całości.
zacząć trzeba od przesadzenia dużego cisa z przodu, wywalenia lilaków i uzupełnienia żywopłotu.

rabata południowa, mój starszy syn w promocji
też w całości do zrobienia, ale ponieważ w zeszłym roku glupio się pospieszyłam z sadzeniem piwonii i cebul, to teraz na wiosnę wywalę jedynie tą wielką tuję i posadzę ciski kolumnowe. reszta będzie do zrobienia w sierpniu/wrześniu.

Podoba mi się układ działki i rabat,oryginalnie i fajnie,;działeczka z potencjałem
Za promocję dziekujęmyUrocza i radosna

PS:Jak nie daj Boże moje rodki przestaną byc geste-uff,na razie są-to będe tu szczegółowo rady analizować

co do zakwaszania;dość tanio o ile dobrze pamiętam,kwiestja ok.10 złotych możesz też nabyć gotowy preparat siarczanu amonu w sprzedaży wysyłkowej.
Nie wiedziałam,ze fusy z kawy są tu pomocne Będę korzystać z tej rady
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:32, 06 mar 2017

Do góry
Na parapetach i na schodach też wiosna

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:26, 06 mar 2017

Do góry
Takie plany na weekend były (poza malowaniem u mamy)... i kopanie i opryski i sprzątanie....
Kopać nie kopałam, bo jeszcze bardzo mokro, pryskać też nie, bo wiało...jedynie posprzątałam cały ogród z wiecznie przefruwających śmieci budowlanych od sąsiada, posprzątałam cały taras i urządziłam ognisko z gałęzi i wyciętych traw....się hajcowało
Czy taka ilość wdychanego dymu trawek nie szkodzi????

W tle widać przekrzywionego przez wichury serba, którego nadal nie mogę przekopać - zostawiłam to na ten tydzień - trzeba tylko paliki dokupić

Potem dodałam ziemniaczki, kiełbaskę, napój orzeźwiający i zakończyłam otwieranie sezonu ogrodowego
...uDany ogród 09:04, 06 mar 2017

Do góry
adewzuol napisał(a)
Nie mogę się napatrzeć na Twoje zdjęcia. Piękne.

Bardzo się cieszę , że podobają Ci się moje zdjęcia.
To takie zwykłe pstrykanie, ale uwielbiam to
Pozdrawiam serdecznie!

Dzisiaj mroczno zatem trochę jasnego nieba da Was

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 09:03, 06 mar 2017

Do góry
Jana napisał(a)
Gosiu ja to chyba gdzieś ominęłam Twoją paprykę, wysiewałaś ją w poprzednich latach czy pierwszy raz? (ps. w to pierwszy raz to ja sama nie wierzę) masz może jej fotkę?, jestem ciekawa jak wyrosła w Twoich terenach.....a drugie pytanie, wypatrzyłam w Mai w ogrodzie drzewo czeremcha pospolita, pięknie kwitnie i na jesień też piękna, pamiętam, że była na Twojej liście.....nie masz jeszcze z nią doświadczenia? chodzi mo o to, że jest też krzew choć drzewo w swoim pokroju z pewnością ładniejsze ale bardzo wysokie....czy widziałaś kiedyś może krzew na żywo, a jeśli tak jak wyglądał, czy miał zwarty pokrój? pozdrawiam

Wysiewam od kilku lat co roku, raz sie udaje lepsza, raz gorsza. Przez ostatnie dwa lata sadziłam ją w zbyt słabej ziemi, dlatego była maleńka, ale i tak owocowała. Pokazywałam ją chociażby tu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5974-ogrod-od-nasionka-z-widokiem-na-lanckorone?page=38
W tym roku posadzę paprykę w ziemi dopieszczonej obornikiem.

Czeremchę mam w ogrodzie od wiosny ubiegłego roku. Kupiłam 3 szt. odm. Novosybirskaja. Ma pokrój krzewu, rozkrzewia się od samego dołu. Moja odmiana nie przebarwia się jesienią, zachowuje purpurowy kolor do przymrozków, a zmrożone liście opadają wszystkie na raz.
W lipcu:

W październiku:

A zaraz za lipcowymi zdjęciami czeremchy mam takie:

Chciałoby się już dziś takich kolorków.

Ogródek Iwony II 09:03, 06 mar 2017
Do góry
Iwk4 napisał(a)
Potem podczas wycieczki szkolnej skorzystałam z zaproszenia Ewy bacowej i tam urządziliśmy piknik. Dzieciaki pierwszy raz były w takim ogrodzie

Fajna wycieczka i piknik dla dzieciaczków
Zazdroszczę Ci Iwonko bliskości morza,bo właśnie teraz zauważyłam,że mieszkasz w pomorskim
I klimat łagodniejszy dla roślin
Gardenia 2017 09:02, 06 mar 2017

Do góry
amelia_b napisał(a)
Miłego dnia

miłego
Ameliii, zdjęcia super wyszły
Na huśtawce miło płynie czas... 08:58, 06 mar 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)

Czy to róża Leonardo da Vinci? Duża rośnie? Zdrowa? Planuję u siebie i nie wiem ile kupić. To jeden krzak?
Ogródek Iwony II 08:50, 06 mar 2017
Do góry
Iwk4 napisał(a)

Przy tarasie rosły wcześniej szmaragdy. teraz zastąpiły je hortensje Phantom. A szmaragdy posadziliśmy przy ogrodzeniu.

Iwonko,z czego jest ten żywopłot w tle?
Ładny widok z tej perspektywy na drugiej fotce;podoba mi się zestawienie winobluszcza z różą tutaj
Gardenia 2017 08:47, 06 mar 2017

Do góry
Miłego dnia
Gardenia 2017 08:43, 06 mar 2017

Do góry

Gardenia 2017 08:39, 06 mar 2017

Do góry
Nie będę powielać zdjęć, bo wyszło by jedno i to samoja się jeszcze uczę, więc rewelacyjne nie są

Ogródek Ewy 08:30, 06 mar 2017

Do góry
Nallar napisał(a)
To wzór pokazowy dla Ani, wymiary...napiszę że spory
Głowę (wy) i dwie prawe raczki mam już za sobą.

Przy tego typu "rozrzutach" których jest bardzo dużo, linie znacznie ułatwiają pracę.

Ależ Szecherezada
Nigdy podobnych wzorów nie wyszywałam. Rozumiem, że to same szarości....jakby sephia. Tam gdzie białe kratki, to wyszywasz białą muliną, czy pozostają puste?
Ewciu, tak jak pisałam u siebie, każda z nas ma swój sposób na wyszywanie.
Będzie piękny obraz
Pozdrawiam
To miejsce trzeba kochać 08:12, 06 mar 2017

Do góry
Plany są a jakże. Taki projekcik rozrysowałam

Zostały mi jeszcze na tej rabacie duże jałowce. Nie pasują do koncepcji, ale boję się je ruszyć. Znalazło by się miejsce do przesadzenia, ale czy takie duże rośliny przeżyją?
Podmiejski ogródek 08:10, 06 mar 2017

Do góry
MonikA napisał(a)
Ładnie u ciebie, już wiosennie, ta trawka zielona
Co do ph pod rodkiem podpytaj może Toszkę, może głębiej ziemie trzeba zmieszać. Rodki raczej wielkiego systemu korzeniowego nie mają.

Dziękuję. Toszkę oczywiście będę zaraz gnębić.

Trawnik rzeczywiście w niezłym stanie: trochę chwastów na słonecznej części, trochę mchu, tam gdzie najwięcej cienia ale w zasadzie ok. Największy problem, to piękna, półokrągła ścieżka, która została na nim po wożeniu drewna do drewutni przez eMa.
Weekend za dwa tygodnie planuję przeznaczyć właśnie na renowację trawnika.

Za tydzień - cięcie a potem oprysk miedzianem buksów, cisów*, i innych krzaczków.

W szczególności chcę się upewnić, że dobrze myślę o tych jaśminowcach:

To są sadzonki, które pobrałam ze swojego starego krzaka, dlatego wyglądają jakby były prowadzone "na pniu". Wydaje mi się jednak, że nie co iść w tym kierunku i trzeba ciachnąć te patyki na wysokości 40-50 cm. Dobrze myślę? Trochę szkoda tegorocznego kwitnienia, ale co zrobić...

* cisy: od mojego taty będę przesadzać kilka cisów, które rosną krzaczaście zamiast do góry. Przerobię je na niskie poduszki u siebie. Pytanie tylko: lepiej najpierw przesadzić a potem ciąć, czy odwrotnie?
Ogródek Iwony II 08:10, 06 mar 2017

Do góry
bacowa napisał(a)
Iwona, tuje ci się przyjęły wszystkie ? jak one teraz wyglądają ?

Ewa, pan na allegro ich już nie sprzedaje. Sprawdzałam ...
Przyszły z golym korzeniem. Te wyższe miały 110 cm, niższe 90 ( tych wyższych już nie było ) tych. 15 sztuk się nie przyjęło. Ok. 40%. Po reklamacji przysłał jesienią nowe. Znowu 3 wypadły. Teraz już ok. Minął rok. Jednak nie wszystkie ładnie wyglądają. Są nierówne, przez to, że musiały od nowa zbudować system korzeniowy.
Drugi raz bym kupiła mniejsze, prowadzone w doniczkach od początku, z przerośniętym korzeniem. Nie muszą mieć okresu przejściowego na odbudowanie korzenia. Szybko zaczynają rosnąć.
Fotka z dziś. Mierzyłam. Te wyższe mają obecnie 130 cm. Przez sezon urosły 20 cm. Te, co ładnie się przyjęły, podrosły też na szerokość. Zagęściły się ...
Ale niektóre będzie trzeba skubać i liczyć, ze nadrobią.

Docelowo kiedyś planuję z nich ekran. Więc tak bardzo nie załamuję rąk
Gardenia 2017 07:49, 06 mar 2017

Do góry

Gardenia 2017 07:46, 06 mar 2017

Do góry
Uśmiechnięte buziaki

Ogród z widokiem na jezioro 07:27, 06 mar 2017

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies