Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Toszka 09:06, 12 kwi 2017

Śpiące oczka to miejsca gdzie zostaną wypuszczone gałązki.
Iglaki najlepiej przycinać w fazie przyrostów, tzw. świeczek - czyli spowodować, że będą krótsze.
Inna opcja, służąca zagęszczeniu i nadania regularnego kształtu to delikatne wycięcie wszystkich gałązek środkowych na rozwidleniu. Z każdej gałązki na końcu wyrastają 3-5 nowych. Wycinając środkową powodujemy, że boczne będą się lepiej rozkrzewiać, a iglak z czasem nabierze zwartego, gęstego pokroju.
Trzeba korygować co roku.
Wyjaśnie tylko, że owa środkowa gałązka zawsze jest najdłuższa.
AnnaCh 09:07, 12 kwi 2017

Była u miłych Pań, osobiście je oglądałam, bardzo mi się podobały, tylko z tego co pamiętam, to miały już takie wypasione kulki za 30 zł
Nawet w planie miałm tę choinę na kulkowisko, ale ostatecznie będą kulki z cisa, jak dożyję je zobaczyć i berberysów
Sorki za wczoraj, wiesz, że ja blondynka, tylko ze "sztuczną inteligencją" na głowie

Toszka, a ja mam sosnę himalajską, czy jakoś tak i chciałabym, żeby się zrobiła bardziej kulkowata, na ten rok, żeby nie rosła w górę już, to te przyrosty-świeczki już teraz obrywać, czy jeszcze mają być większe?
Toszka 09:38, 12 kwi 2017

Aniu, himalajka bez uszczykiwania jest miotlasta i - krótko mówiąc - łysa i brzydka. Koniecznie ją trzeba uszczykiwać w połowie świeczek. Świeczki uszczykuje się jak widać maleńkie igiełki. Jeszcze się wstrzymaj
AnnaCh 09:54, 12 kwi 2017

No właśnie taka brzydka mi się wydaje, że zaczyna się robić, ale to w poowie je pourywać, nie całe?
AniMa 10:22, 12 kwi 2017

Toszka napisał(a)
Śpiące oczka to miejsca gdzie zostaną wypuszczone gałązki.
Iglaki najlepiej przycinać w fazie przyrostów, tzw. świeczek - czyli spowodować, że będą krótsze.
Inna opcja, służąca zagęszczeniu i nadania regularnego kształtu to delikatne wycięcie wszystkich gałązek środkowych na rozwidleniu. Z każdej gałązki na końcu wyrastają 3-5 nowych. Wycinając środkową powodujemy, że boczne będą się lepiej rozkrzewiać, a iglak z czasem nabierze zwartego, gęstego pokroju.
Trzeba korygować co roku.
Wyjaśnie tylko, że owa środkowa gałązka zawsze jest najdłuższa.

Iwonko to dotyczy też serbów????
Pan który mi sprzedawał, powiedział, ze ciąć zanim puszczą nowe przyrosty...
BasiaLT 11:45, 12 kwi 2017

Nieciekawe masz te hocki klocki z ziemią... nie pozostaje nic innego jak uzbroić się w cierpliwość.
Makusia 17:44, 12 kwi 2017

Aniu nie żartuj- jestem wzruszona Twoim dobrym serduszkiem- niech Bóg Ci w dzieciach wynagrodzi

Aniu z Ogrodopola- Toszka prawdę Ci powie

Basiu- życie. Ja już się z tym pogodziłam, mam tylko nadzieję, że przed Komunia ziemia zniknie...
Makusia 17:44, 12 kwi 2017

Dla Toszki "przewodnik" u jodły

AnnaCh 19:17, 12 kwi 2017

Makusia napisał(a)
Aniu nie żartuj- jestem wzruszona Twoim dobrym serduszkiem- niech Bóg Ci w dzieciach wynagrodzi
Martuś, dziękuję za tak serdeczne życzenia, ale odbijam je do Ciebie, mi na razie starczy prokreacji
Potrzebuję spokoju, jeszcze tylko dwa tygodnie, jakoś może wytrzymam
inka74 22:55, 12 kwi 2017

Martek - zerknij jak masz ochotę na sosnę varella. Mała, zwarta, naturalna... kulka. mam ją z 5 lat i jest praktycznie bezobsługowa.