Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Życie w wiejskim ogrodzie 18:37, 09 paź 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Michał o nią chodzi Rozplenica jednoroczna

cudo
Ogród Sylwii od początku cz.II 17:02, 08 paź 2015

Do góry
Syla napisał(a)

W donicach to carex Aurea Elata a hakone All Gold mam przy świerku - taka wylewna się zrobiła ...
Na froncie mam gracillimusy one nie mają białych pióropuszy tylko bordowo-brązowe (zdjęcie przekłamuje)
Rozplenica przy sośnie to moudry

A faktycznie w donicy to nie hakone.kolor.mnie zmylil.dziekuje za odpowiedzi.
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 17:01, 08 paź 2015

Do góry
L00zak napisał(a)
Cały czas myślałem jak rozplanować rabatę z rozchodnikami...
Ostatecznie, chyba postanowiłem tak:

B- Budleja
X- Rozplenica japońska
O- Rozchodnik StarDust

Właśnie przypomniałam sobie o rozplenicy
Michał, rabata będzie piękna Kiedy realizacja?
Ogród Sylwii od początku cz.II 16:33, 08 paź 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Bosko.gesto.barwnie.elegancko.

Moge zapytac co to za odmiana hakone?w donicach wygladaja nieziemsko.
I jeszcze jesli moge dopytac o odmiane rozplenicy obok sosny,i miscanta o bialych kwiatach na froncie?
Pozdrawiam

W donicach to carex Aurea Elata a hakone All Gold mam przy świerku - taka wylewna się zrobiła ...
Na froncie mam gracillimusy one nie mają białych pióropuszy tylko bordowo-brązowe (zdjęcie przekłamuje)
Rozplenica przy sośnie to moudry
Ogród niby nowoczesny ale... 12:41, 08 paź 2015

Do góry
Magda70 napisał(a)

Babka,
nigdy nic nie wysadzałam...każda stipa zimowała tam gdzie rosła.
Pilnowałam tylko jednej rady którą przekazała mi Magnolia - aby w razie dużych opadów sniegu nie zalegał on na stipie bo wtedy ją dusi i gnije.
Więc jak eM odśnieżał to miał przykazane aby snieg nie lądował na stipie i tyle.
Jeśli ona u Ciebie rośnie bez żwirku to nawet jak nie przeżyje to siewki się same rozsieją... U mnie w ten sposób już dwie zimy dały radę. Więc nie baw się w wysadzanie w/g mnie. Zawsze możesz wiosną nowe wysiać

Za późno przeczytałam, wszystkie siewki wykopałam i wsadziłam do doniczek Najwyżej zadołuję je w jakimś zacisznym miejscu, może odpiją na wiosnę a jeśli nie to pewnie tak jak mówisz, bedzie ich jeszcze mnóstwo wiosną na rabacie
A teraz rozplenica - czy mogę ją teraz podzielić / Nie chodzi mi o ciachanie lecz o oddzielanie poszczególnych pędów ? Ma to jesn i czy teraz jeszcze dadzą radę czy poczekać z tym do wiosny ?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:30, 08 paź 2015

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Zdjęć kilka przez okno na szybko

Montana

Ależ cudna. Wspaniale wygląda z tymi przebarwieniami na tle kulek.

Rozplenica tez świetna. Moja cała zieloniutka, nie poczuła jeszcze jesieni.
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 08:16, 08 paź 2015

Do góry
Cały czas myślałem jak rozplanować rabatę z rozchodnikami...
Ostatecznie, chyba postanowiłem tak:

B- Budleja
X- Rozplenica japońska
O- Rozchodnik StarDust
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 07:26, 08 paź 2015

Do góry

Jako pierwsza i ostatnia na tej rabacie została posadzona różowa hortensja ,była biała ale mi sie znudziła ,wprowadzilam troszkę koloru.Jeszcze małe to i niewidoczne

Jakie ładne zdrowe rośliny, hortensje piękne, rozplenica również, trawkę poznaję. Ogród cieszy a pamiętasz co w nim było 4 lata temu?
Nie zawsze mamy czas na prace ogrodowe, spokojnie, już masz ładnie i to widać na pierwszy rzut oka.Pomału do celu.
Na razie taka sobie trawa, czyli początki wymarzonego ogrodu u "KA" 22:10, 07 paź 2015

Do góry
Toszka napisał(a)
problem polega na tym, ze i berberysy, i tawuły i wrzosy nie wybarwią się. Rozplenica będzie słabo, albo i wcale kwitła. Masz tam za mało światła. Druga sprawa to brezentowa mata, która spowoduje choroby grzybowe, wygniwanie i zamieranie roslin. Żwirek nie biały, nie taki akwariowy (brudzi się okrutnie, nie wymyjesz), lepszy jasno szary jak dół elewacji. Będzie współgrać kolorystycznie kolorystycznie.
Na taka ilość światła (zimą to juz tam słońca w ogóle nie będzie) możesz posadzić kilka, kilkanaście bukszpanowych kulek lub cisowych półkul. Pomiędzy posadzić carexy (zimozielone) np. Silver Sceptre, w plamie posadzić zurawki (na przyszłość kupujemy nie po 2, a min. 3-5). Pomiędzy Carexy posadzić cebulki wiosenne np. twoje ulubione tulipany w jednym, max. 2 kolorach, lub szafirki, duzo szafirków.
Frontowa rabata raczej powinna być zimozielona cały rok, tak by cieszyć oczy.
Do formalnego ogrodu w zasadzie pasuje większość roslin, ale sadzona nie dwójkami, nie pojedynczo, a w większych plamach.

Dzięki dzięki dzięki...przyjmuje do wiadomosci.Cześc już roślin zasadzonych wiec muszą zostac przez zimę.
co do kuli bukszpanowych beda one w donicach przy wejsciu. mama dwie szerokie do wymurowane donice wiec nie chciałam dawac bukszpanów też na rabacie...zurawki już wiem że w srodku...cebulkowe też...
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 17:41, 07 paź 2015

Do góry
choć róż nie lubię to jednak trzeba przyznac że w zestawieniu z rozplenica prezentują sie fajnie

a karmnik to napewno się przyjmie, pytanie bym innne postawiła: tzn. kiedy go bedziesz wywalać
Na razie taka sobie trawa, czyli początki wymarzonego ogrodu u "KA" 16:28, 07 paź 2015

Do góry
problem polega na tym, ze i berberysy, i tawuły i wrzosy nie wybarwią się. Rozplenica będzie słabo, albo i wcale kwitła. Masz tam za mało światła. Druga sprawa to brezentowa mata, która spowoduje choroby grzybowe, wygniwanie i zamieranie roslin. Żwirek nie biały, nie taki akwariowy (brudzi się okrutnie, nie wymyjesz), lepszy jasno szary jak dół elewacji. Będzie współgrać kolorystycznie kolorystycznie.
Na taka ilość światła (zimą to juz tam słońca w ogóle nie będzie) możesz posadzić kilka, kilkanaście bukszpanowych kulek lub cisowych półkul. Pomiędzy posadzić carexy (zimozielone) np. Silver Sceptre, w plamie posadzić zurawki (na przyszłość kupujemy nie po 2, a min. 3-5). Pomiędzy Carexy posadzić cebulki wiosenne np. twoje ulubione tulipany w jednym, max. 2 kolorach, lub szafirki, duzo szafirków.
Frontowa rabata raczej powinna być zimozielona cały rok, tak by cieszyć oczy.
Do formalnego ogrodu w zasadzie pasuje większość roslin, ale sadzona nie dwójkami, nie pojedynczo, a w większych plamach.
Igiełkowy ogródeczek 09:50, 07 paź 2015

Do góry
Mirella- wrzosy rosną na usypanej górce, ponieważ u mnie raczej zbyt zbita ziemia dla nich i do tego zasadowa. została tam rozsypana ziemia spod huśtawki, bo i tak tam musiał się zmieścić żwir, dosypałam też dużo torfu oraz piasku. Nie wiem dlaczego, ale wrzosy mimo tego kapryszą i nie są tak ładne jak w momencie zakupu. Zobaczymy jak w przyszłym sezonie będzie.

Winobluszcz jest głównie po to aby przykryć niezbyt urodziwą siatkę ogrodzeniową, jesienią daje fajny dodatkowy efekt.

Rozplenica nie może w tym miejscu zostać bo zagłusza Red Barona, jej "rodzice" są naprawdę duzi bo to nie Hameln, kupiona jako Moudry.

Sosny to taki trochę eksperyment, ale myślę że za parę lat będą wyjątkowe, bo w końcu w zakątku japońskim nie może zabraknąć bonsaia, u mnie ciężko dostać a jak jest to i cena powalająca, więc sama kombinuję podpatrując u niektórych forumowiczów i w necie.

Co do czosnków to popieram decyzję, można je dać w różne byliny, ale że ja nie mam ich za wiele decyzja padła na lawendę. Zakwita ona u mnie wcześniej niż czosnki, jak przekwita i owady już się nią nie interesują zaczynają czosnki i z powrotem mamy całe stada bączków, motylków itp.
Przypomnienie:
Tu połowa czerwca:

Początek lipca:

Połowa lipca:

Ścinam je potem równocześnie, choć w tym roku wyciągnęłam wszystkie cebulki, bo postanowiłam trochę je rozmnożyć, zobaczymy czy zakwitną powtórnie w przyszłym roku, utworzyło się bardzo dużo cebulek przybyszowych i miałam całą masę do posadzenia, nie wiem tylko czy są wystarczająco duże żeby dać kwiaty, ale to się okaże.
Igiełkowy ogródeczek 21:09, 06 paź 2015

Do góry
Gosiu fajnie, że pokazujesz jesienne zdjęcia ogrodu
Twój ogród zachwyca mnie o każdej porze roku - piękny jest
Zawsze widzę zadbane rośliny, wypielęgnowane rabaty - super

Tam gdzie masz posadzone wrzosy to jest usypana górka z ziemi?

Winobluszcz na płocie pięknie się przebarwia. Na tle zielonych tujek super wygląda. Wiele osób go tępi, ale ja puściłam po płocie, bo bardzo go lubię właśnie za jesienny kolor

Rozplenica z Red Baron fajnie wygląda Przypadek, ale dla mnie fajna inspiracja Dlaczego nie chcesz tak zostawić?

Gosiu biedna ta sosna
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 20:38, 06 paź 2015

Do góry
Irenko, już 3 dzień czytam Twoje komentarze i zastanawiam się że tyle pomysłów Ci się w głowie rodzi i tak dużo wyszukujesz roślin i ciągle masz miejsce na nowe.
Ilość drzew u Ciebie też niesamowita, ciekawe jak Twój ogród z nimi będzie wyglądał za 10lat
A ta rozplenica u mnie to która z Twoich ?
Mirkowy ogród (początki) 20:31, 06 paź 2015

Do góry
O i miała być rozplenica .. czekam na zdjęcia
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:01, 06 paź 2015

Do góry
Toszka napisał(a)
Rozplenica stłumi/przykryje Red Barona. Razem nie dadzą rady, znaczy RB.

Nie będą koło siebie to sobie nie będą przeszkadzać u mnie długi kawał brzeziniaka będzie, a ścieżka ma dwie strony Zobaczymy
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 14:54, 06 paź 2015

Do góry
P rany ale owoców...........no ale co sie dziwic, Zielona Góra to jeden z najcieplejszych rejonów Polski, wiec nic dziwnego że i brzoskwinie i winogrona udają sie nad podziw, oczywiście duża w tym zasłu=ga Was - ogrodników

Hortensje w takiej masie powalające, i do tego te kitki obok...slicznie.
U cioebie jednak cieplej, moja rozplenica moudry dopiero zaczyna kitkowac - ma 3 szt choc jest juz duża, boje sie że nie zdąży pokazac swojego uroku zanim nadejdą zimne nie tylko noce ale i dni....

Widziałam rabaty po rewoplucji i nowe "jajo", pokaz je z perspektywy, A masz je że tak powiem wzdłuz czy w poprzek trawnika? mnie na wiosne tez chyba to samo czeka, mam grupę niefortunnie nasadzony krzewów po środku trawnika i ciasno juz na rabtach i nieuchronnie bede musiała poprzesadzac robiąc jakąs "wyspę" nie wiem tylko jak to zaplanowac w kontekscie całego trawnika i ogrodu....
Ogród wyrozumiały 11:40, 06 paź 2015

Do góry
Toszka napisał(a)
Hakone u mnie rośnie w różnych miejscach i w róznych warunkach. Nie mam nawadniania, dodam. Większość rabat mam wyniesionych.
Hakone (cały czas pisze o macra) ma płytki system korzeniowy. Pierwszy rok grymasi. W drugim błyskawicznie się rozrasta. Po zejściu sniegu wstaje. Lepiej niż rozplenica. Ma słomkowy kolor jak większość traw i właśnie w zestawieniu z intensywnoscia kolorów derenia będzie fajnie wyglądać. Zimozielone trawy, carexy np, trzeba wiosną czyścić, skubać. Hochla sama się nawiezie Od biedy mozna delikatnie w pierwszym tygodniu kwietnia przegrabić. I co ważne - szybko startuje. Najszybciej. W maju jest już niemal docelowa kępa.

A widzisz, Toszko, to jest cenna informacja. To by się zgadzało, że w pierwszym roku marudzi a potem rośnie szybciej. Hakone które ja widuję zimą, kiepsko ją znoszą. Ale nie rosną na podwyższonych rabatach. Może to jest klucz? Może mają za mokro?
One by dobrze wyglądały gdzieś bliżej brzegu rabaty, tak jak to jest w inspiracji. Iza ma takie miejsce z dereniami na innej rabacie. Tam derenie są pstre, ale jakby je podsadzić zwykłą zieloną to by pasowało. A zimą robiłoby się kolorowo, jeśli hakone tak dobrze sobie poradzi jak u Ciebie. Zwłaszcza, że to są derenie o czerwonych pędach.
Co do turzyc to powiedziałabym ,że jedni skubią a inni nie skubią W dużych ogrodach, gdzie rośliny ogląda się z większych odległości niekoniecznie trzeba robić wszystko to, co w małych wydaje się konieczne. A sporo też zależy od tego jaka jest zima.
U Agi - czyli słońce i piach 11:06, 06 paź 2015

Do góry
A kupione to:
Thuja Golden Tuffet
Berberys Admiration
Rozplenica Hammeln
Sesleria skalna

Miała być Trzmielina na pniu ale nie było tymczasowo zamiast tego wsadzę rozplenicę
Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:37, 06 paź 2015

Do góry
Rozplenica stłumi/przykryje Red Barona. Razem nie dadzą rady, znaczy RB.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies