Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

paula23 14:00, 23 paź 2015

Patrząc na zdjęcie odnoszę wrażenie że koleżanka nasza nie bardzo ma tam miejsce na "drzewo" drzwi-okno-ławka-przejście-ściana i drzewo pośrodku ? Raczej coś małego albo kolumnowego aczkolwiek mogę się mylić bo nie znam wymiarów a zdjęcie może dawać mylne odczucie
malkul 16:43, 23 paź 2015

leon60 napisał(a)
ciekawa jestem na jakie nasadzenia ostatecznie się zdecydujesz ja optuję za trawami

ja też

RB to dobry pomysł
amelia_b 17:36, 23 paź 2015

I co tu się wyprawia?
leon60 18:34, 23 paź 2015

jeśli koniecznie kwitnące to wmieszaj może jezówki między rozplenice a ML
pomysł magnolii na RB fajny
babka 20:43, 23 paź 2015

No ładnie, goście u mnie przy stole siedzą i radza a mnie nie ma! wSTYD

magnolia napisał(a)
a red barony w kwadracie u podstawy pnia drzewka na pniu? Wg mnie to jest fajne, bo Red B lubia byc ograniczone mocno- wtsey się nie rozłażą i stoja na gęsto. I dają pionowe rytmy.

Pomysł niesamowicie oczywisty i bezkonkurencyjny, nie można chcieć nic innego i już właściwie miałam w głowie wszystko poukładane, już widziałam całość z Red Baronami w roli głównej gdy nagle oprzytomniałam ... psy je zjedzą ... Przecież wyniosłam te trawy z miejsca oddalonego metr od przyszłych nasadzeń To bez sensu

I wróciłam do lawendy, jeżówek i trawek. Czyli to od czego zaczynałam - styl śródziemnomorski

Iwk4 20:52, 23 paź 2015

babka napisał(a)
... już widziałam całość z Red Baronami w roli głównej gdy nagle oprzytomniałam ... psy je zjedzą ...

I wróciłam do lawendy, jeżówek i trawek. Czyli to od czego zaczynałam - styl śródziemnomorski

Zostajemy przy lawendzie
babka 21:14, 23 paź 2015

Anda napisał(a)
A moze biala lawenda?

To jest dobra myśl i pogodziłoby kolorystycznie to co w donicy i to co przed nią ale wiesz co? Wyobraziłam sobie całość czyli to co już jest i to co ma powstać i tak się zastanowiłam czy nie gryzłyby się czerwone trawy w donicy i różowo kwitnące rośliny na gazonie zaraz obok ??
Na tym zdjęciu widać jak blisko siebie one będą. Na gazonie gdzie teraz widać żurawki są też różowe jeżówki i doszły różowe hortensje. Bliskość tych dwóch rabat chyba jednak wyklucza czerwienie prawda? Nie jestem pewna ale chyba by mi to przeszkadzało

Nie wiem czy dobrze myślę ale czy nie muszę na to patrzeć jak na całość ?
Jeśli tak to kolejny argument na nie dla baronów?
Iwk4 21:18, 23 paź 2015

Dokłądnie tak, wszystko musi być spójne w zasięgu oka, tworzyć całość.
Czyli to nie jest dobre miejsce na barony. Choć ja lubię połączenie różu przechodzącego poprzez bordo, burgund w czerwień. Taka gama barw przechodzących. U Ciebie Olu jednak nie bardzo ten styl by pasował
babka 21:21, 23 paź 2015

iwka napisał(a)

hi hi chodziło mi o lekkość traw podoba ci się zestawienie Polinki, mi zresztą też to możesz je tam wkomponować. ID nisko i zimą ładnie będzie, w donicy barona, hortki i ML wiosną tulipany

No i co Ty na to po tym co napisałam powyżej, da się to pogodzić? Może wtrącić dwie czerwone trawy dla urozmaicenia ?
babka 21:28, 23 paź 2015

Iwk4 napisał(a)
Dokłądnie tak, wszystko musi być spójne w zasięgu oka, tworzyć całość.
Czyli to nie jest dobre miejsce na barony. Choć ja lubię połączenie różu przechodzącego poprzez bordo, burgund w czerwień. Taka gama barw przechodzących. U Ciebie Olu jednak nie bardzo ten styl by pasował

No właśnie, trzeba jednak analizować na chłodno i brać wszystko pod uwagę.
Z donic będzie się wylewała tojeść, do tego rozplenica przy ścianie przed nią może ze dwie kulki bukszpanowe, w tle ML przemieszane z jeżówkami tak jak OLa leon poradziła, do tego może ze dwie lawendy i ew spróbuję dać niską białą hortensję.
Przed oczkiem styl jak na inspiracji z oczkiem
Co myślicie ?