Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród dla moich synków 01:25, 26 mar 2014

Do góry
Polecam artykuły Danusi, które są na forum - zacznij od tego https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/55-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-1-sprzatanie a potem kolejne części 2,3,4,5...

Pooglądaj realizacje ogrodów Gardenarium czyli Danusi i Witka
System automatycznego nawadniania 20:13, 25 mar 2014

Do góry
Witajcie,

dzięki wielkie za pomoc.

Dzisiaj zmierzyłem ciśnienie w mojej instalacji. Utrzymuje się na ładnym poziomie 4barów tak więc z przepływem i ciśnieniem raczej nie ma problemów.

Naniosłem na projekt dwa warianty linii.
Wariant 1: wszystkie elektrozawory i osprzęt są w garażu:

linia czerwona: zraszacze z tyłu
linia zieolona: zraszaacze z boku
linia niebieska: zraszacze z boku
linia czarna: podłączone dodatkowe puszki poboru wody
Dodatkowo z tyłu będzie mała minia kroplująca (jej nie nanosm, ze względu na czytelność )

Oraz wariant Mateusza i Gardenarium:

w tym przypadku z garażu wychodzi linia czarna - magistrala do której podłączone są doatkowe puszki poboru wody oraz puszki z elektrozaworami (różowe. w każdej puszcze po 2 elektrozawory)
linia czerwona: zraszacze z tyłu (zasilane z puszki ze zraszaczami z tyłu ogrodu. z tej puszki zasilana też będzie linia kroplująca)
linia zieolona: zraszaacze z boku
linia niebieska: zraszacze z boku
(te linie zasilane będą z puszki ze zraszaczami z przodu ogrodu)

Cenowo obydwa warianty wychodzą niemalże identycznie.
W wariancie pierwszym jest więcej rurki, natomiast w wariancie drugim dochodzą studzienki.

Jak myślicie, który wariant byłby lepszy?
Mniejsza komplikacja wydaje się w wariancie drugim. Wariant pierwszy ma jdnak przewagę, że wszystko delikatne jest schowane w ciepłym garażu

W przyszłym tygodniu chciałbym zacząć już wykopy

Pozdrawiam
M.
Murki oporowe 20:00, 25 mar 2014

Do góry
Mam pytanie,
Ponieważ ze względu na różnice poziomów na działce, będę musiała zastosować murki oporowe, ograniczona mocno kasą muszę wybrać tani materiał wykonawczy
i tutaj na pytanie kwiatuholandii
kwiatholandii napisał(a)
Muszę zrobić murek oporowy pomiędzy trawą a ścieżką z kamyszków (ścieżka wyżej). Chciałabym zastosować coś bardzoprostego, bo mam proste linie ogrodu i niezbyt rzucającego się w oczy. Nie chcę łupków,granitu, kamieni polnych etc. Wykonawca proponował betonowe palisady, ale to nie moja bajka. Może macie jakieś pomysły na nowoczesne wykonanie.

Gardenarium napisał(a)
Beton zacierany będzie nowoczesny.

Danusiu odpowiedziałaś beton zacierany

U mnie też będą proste linie i tak sobie wymyśliłam że zrobię murki z bloczków betonowych i miałam je zamiar pomalować farbą do betonu, a z czasem i przypływem gotówki okleić jakimś kamieniem, ale może to zacieranie było by dobrym rozwiązaniem... tylko jak to wygląda co to jest ten zacierany beton .... taki tynk na bloczkach???
System automatycznego nawadniania 17:31, 25 mar 2014

Do góry
Melmat,
Tak jak pisze gardenarium, najlepiej położyć rurę kanalizacyjną. Np fi 50 czy 100. Ochroni to rurę do nawadniania przed naciskiem prac przyda się na przyszłość. Jeśli chodzi o sterowane to lepiej wyprowadzić jedną rurę blisko sterownika i ogrodu. W skrzynce która kosztuje ok 90 zł umieścisz elektrozawory na podwyżce. Wilgoć z ziemi im nie zaszkodzi.
Przycinanie - cięcie tui 16:31, 25 mar 2014

Do góry
Ładnie przycięte i gęste.
Choina kanadyjska - Tsuga canadensis 16:30, 25 mar 2014

Do góry
Świerków serbskich nie ma przymusu ciąć, ani choin. Świerk to piękne drzewo same w sobie, tniemy w konkretnym celu a nie dla samego cięcia. W tym ogrodzie świerki nie są cięte. Choiny tylko trochę z szerokości. Tow widać, mają naturalny pokrój.

Thuja "Aureospicata" 16:28, 25 mar 2014

Do góry
Nawoź jak zaczną rosnąć, będzie widać nowe przyrosty, drętwych roślin nie nawozimy tuż po zimie

Dodatkowo radzę:

Nigdy nie nawozimy po przesadzeniu i po posadzeniu. Musi upłynąć co najmniej dwa tygodnie (posadzenie) a po przesadzeniu roślina musi zacząć rosnąć.

Ten zabieg zrobiony bezpośrednio może tylko zaszkodzić. Bardziej potrzebna jest woda i zraszanie.
Wiec opanuj swoje chęci i zajmij się tym, aby rośliny się najpierw przyjęły. Daj im dobrą, zyzną glebę, a nawożenie nie będzie potrzebne. Nie polegajmy wyłącznie na nawozach a skupmy się na zapewnieniu warunków. Co podsypałeś w dołek?

Metamorfozy ogrodowe 16:25, 25 mar 2014

Do góry
Bardzo ładnie i coraz ładniej
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:16, 25 mar 2014

Do góry
Ana - powiesić blisko rabat, same przyjdą i zakorkują kitem dziurki Za wcześnie na nie teraz, ale już niedługo bedą i nawet może wylęgną się biedronki jak u mnie
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 15:57, 25 mar 2014

Do góry

To karłowa forma, świerku, będzie malutka do pół metra, podobnych jest wiele, typuję na Picea abies 'Nidiformis" ale może być 'Pygmaea', 'Blue Planet', albo podobny, bo nie widać nawet jakiego koloru są igły, czy bardziej zielone czy niebieskawe. To za mało na rozpoznanie dokładne.

To maleńki świerczek i towarzystwo wielkich kamieni i białego żwirku bardzo go przytłacza. Nie komponuj tak karłowych iglaków.

Porównaj, trzeba zachować proporcje donicy do roślin

Żółte - Platycladus orientalis 'Aurea Nana'
zielona kulka - twój świerczek
zwisające - Cotoneaster Major lub jeśli uwielbiasz iglaki to Juniperus communis 'Green Carpet' lub Juniperus conferta 'Schlager', żółty Juniperus horizontalis 'Golden Carpet'
czerwone - karłowy berberys 'Bagatelle' lub trzy żurawki.

Za nim miskant chiński 'Morning Light'

Ja bym na Twoim miejscu nie robiła takich budowli dla tak małych roślin i nie podkreślała każdej rośliny w trawniku kamieniami. To już wyszło z mody. Chyba że lubisz. Ja nie lubię. Powoduje to, że jak wejdziesz do ogrodu to każda roślina woła: "patrz na mnie, na mnie, a może na mnie! Ogród to przemyślana spójna całość nie zbiór takich samych elementów porozrzucanych chaotycznie po trawniku.

Nie piszę żeby krytykować, każdy ma prawo do swoich kompozycji, ale zależy mi żeby ładnych ogrodów było jak najwięcej.

Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 15:45, 25 mar 2014

Do góry
To zbyt duże drzewo w starszym wieku, cięcie go na kulę na nóżce mija się z celem.

Jeśli chcesz mieć niebieską kulę na nóżce, kup od razu szczepiony egz na pniu Picea pungens "Glauca Globosa" lub inny karłowy. . Będzie żył wiele lat i utrzyma pokrój bo jest to karłowa forma tego świerka.

Wybór mieszanki trawnikowej - proporcje 15:30, 25 mar 2014

Do góry
Nie wszystkie gatunki traw wschodzą w tym samym czasie. Jak wchodziła? nierównomiernie i to jest normalne Trzeba zraszać, żeby była stała wilgotność, inaczej te gatunki co długo wschodzą pozamierają i trawnik będzie niepełnowartościowy.
Siatka przeciw kretom 15:27, 25 mar 2014

Do góry
Wybierałam metodą prób i błędów, siatka nie może mieć zbyt małych oczek, bo trawa się nie zakorzeni. Powinna mieć oczka podobnej wielkości. Nie ma jedynej słusznej i najlepszej

Kłopoty - problemy z trawnikiem 15:23, 25 mar 2014

Do góry
Pewnie przetrwały nieliczne gatunki, bo są łyse miejsca. Trzeba zrobić tak:

- skosić jak najniżej, po samej ziemi prawie
- dokupić ziemi i posypać po trawniku, równo rozgrabić
- dosiać mieszankę trawnikową
- przegrabić, zwałować, ewentualnie posypać po wierzchu lekko jeszcze ziemią czy substratem
- podlewać i dbać o trawnik jak należy. Trawa wzejdzie i może być piękna.

Nie wnikam czy masz chwastnicę, bo jak masz to trawnik do założenia na nowo po jej zlikwidowaniu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:53, 25 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Lubię ciemierniki, bo jak przekwitają robią się zielone, specjalna przesyłka dla Zielonej Marty i dla wszystkich zaglądających.
Dorzucam pachnące narcyzy Tazetta " Cheerfulness" W lustrze są podwójne.

nooooo.... tego jeszcze nie było! normalnie się zarumieniłam! I to w Twoim własnym wątku... dla mnie! Czuję się wyróżniona. Bardzo dziękuję Takich widoków to ja w swoim ogrodzie jeszcze nie mam, ale... kiedyś się doczekam i odwdzięczę
Pszczelarnia 14:35, 25 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Można pozostać przy dwóch materiałach, cegła i granit, ja też mam cegłę i granit. I jest ok.

Cegła w smaczkach, warzywniku, zakątkach.

no musiałam choć wiem, że temat masz dawno zdoktoryzowany http://www.pinterest.com/pin/437975132484246297/
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:13, 25 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Lubię ciemierniki, bo jak przekwitają robią się zielone, specjalna przesyłka dla Zielonej Marty i dla wszystkich zaglądających.
Dorzucam pachnące narcyzy Tazetta " Cheerfulness" W lustrze są podwójne.

Miałam takie dwa lata temu a w zeszłym roku nie wyszły wcale Czy on są u nas jednoroczne??
Pozdrawiam serdecznie
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 11:42, 25 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sebek narysował mi swoją rabatkę

Propozycje nabazgrolone na poczekaniu

Do wyboru do koloru, teraz podejmij decyzję

Witaj, przegladam piekne ogrody na Ogrodowisku i trafilam do Ciebie, gratuluje juz "odchowanego "ogrodu. Potrzebowalam pomyslu na rabate bukszpanowa i wpadlam wlasnie na te propozycje, powiedz mi z ktorej strony tworzyles te aranzacje? Ja potrzebuje od polnocy i to troche trudne bo podobaja mi sie berberysy golden gem ale one w cieniu nie wybarwia sie tak ladnie, pewnie citronelle by sie nadala, nie wiem jak konwalik. Bardzo podoba mi sie opcja 4, tylko mam dwie krzewuszki szczepione na pniu w tym miejscu, ladnie by sie komponowaly z begonia czy myslisz ze moglyby zostac w miejscu miskantow? Moja rabata ma 220cm glebokosci i 330 szer. Obie wielkosci w najszerszych miejscach bo moja rabata tez jest po luku. Bardzo prosze o pomoc bo to rabata przy wejsci do domu i zalezy mi zeby byla ladniejsza niz teraz.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 10:42, 25 mar 2014

Do góry
Na opuchlaki polujemy wieczorem, ale zdarzają się w dzień, łażą nawet po ścianach, ale po roślinach też. Dlatego opryski np. Fastac robimy wieczorem. Żerują w nocy.
Murki oporowe 10:39, 25 mar 2014

Do góry
Mycie Karcherem i po kłopocie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies