Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Sezon 2017 u Hanusi 12:11, 12 lut 2017

Do góry
Nie smucę się, mus to mus! A na dzisiejszy słoneczny mroźny dzień proponuję przebiśniegi

Ogród, a może coś więcej..... 11:30, 12 lut 2017

Do góry
Ogród w dalszym ciągu pokryty lodem i śniegiem, więc za wiele w nim się nie podziała. Krzystając z tej okazji powstał kolejny wyrób z drewna .
Coś jeszcze, coś więcej... 11:18, 12 lut 2017

Do góry

Coś jeszcze, coś więcej... 11:18, 12 lut 2017

Do góry

Coś jeszcze, coś więcej... 11:17, 12 lut 2017

Do góry

Coś jeszcze, coś więcej... 11:16, 12 lut 2017

Do góry
Dla równowagi - trochę pisma obrazkowego

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 10:56, 12 lut 2017

Do góry
vita napisał(a)
Montana 'Rubens' i 'Warszawska Nike', jedna z pierwszych w ogrodzie.

Całkiem spora kolekcja tych udanych
A u mnie Warszawska Nike kupiona w zeszłym roku miała uwiąd, Nie wiem co będzie w tym, jeśli wyjdzie to będę ja ratować
Pięknie wygląda spływający Huldine,czy on jest śnieżnobiały ?
Typografia ogrodu 10:48, 12 lut 2017

Do góry
Jakoś mało fotogeniczne bo okna na zdjęciach się odbijają

Mija się je idąc po schodach
Typografia ogrodu 10:31, 12 lut 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

strony??
a może jakąś stronke z szablonami jak ustawic ramki na takiej ścianie zdjęć? bo te szablony z ikei trochę małe
chyba ta promocja mnie zmobilizuje aby wkońcu zrobić tą galerie

Stromby. Szablony są nawet w Ikei za 10 zł ale możliwości jest dużo.trzeba tylko wyznaczyć os. Ja też mam do zrobienia jeszcze galeria na drugiej stronie ściany z plakatami.na jej plecach.prawie 6mb do zagospodarowania i nawet od dwóch lat plan na biurku leży

A tu trochę inspiracji
http://pin.it/SiEn8YG
Lawenda - Lavandula 10:30, 12 lut 2017

Do góry
Jakby ktoś chciał wysiewać lawendę, to poniżej parę przemyśleń

My lawendę sialiśmy późnym latem (zimą w ogrzewanej szklarni), ale można też w lutym i później. Ziemię warto zastosować specjalnie przeznaczoną do siewek - odgrzybiona, bez bakterii - czasem z zawartością perlitu

Można ją kupić w marketach budowlanych - są tez innych producentów. Ważne żeby była do siewek. Nie Torf!
Do ziemi można dodać perlitu dla lepszego dotlenienia ziemi w dolnych warstwach. Niektóre ziemie już go zawierają.
Skrzynki można dostać za darmo np. Kauflandu - są po owocach
Odciskamy rzędy co 4-5 cm - można wyłamać rączkę ze skrzynki i nimi odcisnąć w ziemi "rynienki" na nasiona. Przed tym procesem ziemię mocno podlewamy.
Po wysianiu przykrywamy nasiona wilgotnymi drobnymi kamyczkami - np. ze strumyka, chodnika itp

Staramy się utrzymać wilgotną ziemię, temperatura standardowa około 20-25 stopni. Więcej też można, tylko żeby jej nie przesuszyć.

Warto też rozmnażać lawendę wegetatywnie
Ogród w remoncie 10:18, 12 lut 2017

Do góry

Może to ciurkadełko bardziej w tej rabacie Asiu?
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 09:29, 12 lut 2017

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Ja robiłam w tym roku przed siewem rozsady takie tabliczki ze sztućców plastikowych.

A takie kolorowe, pisze sie po nich kredą, to kupowałam w tamtym roku w Pepco.

Ale wiem Ty chciałaś takie metalowe ozdobne wbijane w ziemię, zgadza sie?

Dzięki . Ja myślałam o takich tabliczkach na zewnątrz. Będę się rozglądać może na coś się natknę
Moja bajka 09:26, 12 lut 2017

Do góry

to zdjęcie kiepskie,bo robione przez okno, które aż woła o mycie . Ale chciałam pokazać jak ślicznie wyglądają czerwone pędy derenia.
Ogród w remoncie 09:23, 12 lut 2017

Do góry
Asiu, po wieczornych przemyśleniach podrzucam pierwszą z wielu (niewątpliwie) wersji do przemyślenia

Podoba mi się środek, nie podoba mi się jeszcze część przy ławeczce.

Na planie 1 kratka= 1 metr czy 0,5 metra? Bo sądząc po zdjęciach, takie rabaty powinny być do ogarnięcia, ale pewności nie mam.

Derenia trzeba od dołu mocno podkrzesać i zrobić z niego wielopniowe.
Brzozę też ładnie wyrównać od dołu i pod nimi zrobić niskie nasadzenia.
Ta rabata i podokienna byłyby dobre na róże i inne światłolubne.

Żółte kółeczko to grujecznik.
Moja bajka 09:22, 12 lut 2017

Do góry
a ten po raz pierwszy będzie miała aż tyle kwiatów

pokręcona leszczyna

śniegu coraz mniej, ale wciąż jeszcze sporo

ładnie podświetlona mahonia
Moja bajka 09:19, 12 lut 2017

Do góry
Oczar wkrótce pokaże co potrafi . To będzie jego pierwsze kwitnienie u mnie. Mam go od marca ubr.

ten miniaturowy rh śliczny kolorek ma zimą

ten mniej przebarwiony, ale też ładnie zapączkowany
Ogród z widokiem na jezioro 09:18, 12 lut 2017

Do góry
yolka napisał(a)
Namiocik skończony - jestem zachwycona, dziś zamawiam włóczkę na kamizelkę dla siebie, a potem będą swetry dla wnusiów

ale Ci zazdraszczam takich umiejętności
Moja bajka 09:14, 12 lut 2017

Do góry
Wyszłam rano nakarmić ptaszki, a przy okazji...
Fikus benjamina 09:14, 12 lut 2017

Do góry
GPatryk napisał(a)
Dwa rodzaje Ficus-a benjamina w na jednym ?

Witam, mam pytanie do bardziej doświadczonych ode mnie. Otóż mój ficus z nie wiadomych przyczyn ma różne liście na dolnej części i na górej na dolnej liście z jasnymi przebarwieniami na górze natomiast liście ciemne i większe. Moje pytanie to dlaczego tak się stało , wygląda to bardzo ciekawie. Kilka lat temu kiedy posadziłem tego ficusa próbowałem taki efekt uzyskać łącząc gałązki innego ficusa z tą odmianą (z białymi wybarwieniami) ,na zasadzie takiej jak szczepi sie drzewa, jednak nie przynosiło to żadnych efektów wszystkie uschły z tego co widziałem, mimo kilku prób nie zauważyłem żeby coś się przyjęło wiec odpuściłem. Niedługo później wyjechałem na pół roku z kraju (ktoś inny podlewał ficusa) po powrocie zobaczyłem że ficus ma inne liście u góry. Więc pytanie czy jest to efekt moich "eksperymentów" czy jest to naturalne u ficusów że nie wiem wracają do swojej innej formy ?

W moim małym ogródeczku - Dorota 09:04, 12 lut 2017

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Ściągnięte informacje od OlgiKol

Shalotka ma ok 150cm - kocimiętkę i krwawnika posadziłabym z przodu i boków (jako piętro).
Kocimiętka to "Six Hills Giant (ok 60 - 90cm), krwawnik "Paprika" (ok 30 - 60cm)
Zobaczymy w przyszłym roku

Żeby zrobić taką kompozycję będę musiała dwie róże przesadzić a dwie wyrzucić.
Zostawię sobie Lady of Shalott i Charlottę - są wspaniałe.

Golden Celebration i Pat Astin do wywalenia - irytują mnie ich zwisające i nietrwałe kwiaty

Ta róża i kompozycja też zwróciły moją uwagę.
Ale Golden Celebtarion chcesz wywalić, to jedna z moich ulubionych Z Pat Austin zgadzam się z Tobą, jest nietrwała ale daję jej jeszcze szansę, ale może nie warto tylko od razu ją Lady of Shalott zastąpić ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies