Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród zapracowanej mamuśki 13:25, 11 lut 2017

Do góry
Posiałam: Werbenę patagońską, ostnicę Pony Tails, bazylię, Astra karłowego, petunię.
Dmuszka wsadziłam w całości zobaczę co z tego wyjdzie

Wsadziłem też orliki i pelargonię. Wszystko poszło do szklarenki.

A po wszystkim burdel został
Sezon 2017 u Hanusi 13:25, 11 lut 2017

Do góry
no to zalapalam ie na trzecia strone dopiero ale za to przynowsze nasza nowa owieczke
Ogrodowe kreacje 13:25, 11 lut 2017

Do góry
Według kolejności zdjęć : Kolkwicja chińska, Leszczyna purpurowa, Tawuła van Houtte'a

Ogrodowe kreacje 13:16, 11 lut 2017

Do góry
Kalina uwielbiam ją jak kwitnie, ale na jesieni również, ślicznie się przebarwia

Cosmos - kosmos, onętek 12:50, 11 lut 2017

Do góry
Aga napisał(a)

Witam to mój tegoroczny nabytek narazie w doniczce a pozniej? nie mam pojecia co z nim zrobic posadzic do gruntu?

Czy ten cosmos zawiazuje nasiona?
Działka prawie w Borach Tucholskich 12:34, 11 lut 2017

Do góry
Danka raczej nie chyba że są wiotkie to jakiś patyczek usztywniający, jedna strona igieł powinna nabrać srebrzystego odcienia, w 2-3roku po posadzeniu zaczną przyspieszać do około 30-50cm rocznie, na początku konieczna korekta bocznych gałązek bo niektóre "głupieją"

Ewa

Sylwia to miałaś niezłego stracha na foto z Tobą w tle jest Orla Perć ta postrzępiona grań od Świnicy w lewo

miejscowi Indianie zwani czerwonoskórymi (kamizelki)zbierają chrust -ten grubszy bo drobniejszy zostawiają dla mnie

upadek tytanów - dęby i jesiony już poszły teraz sosny

Sezon 2017 u Hanusi 12:25, 11 lut 2017

Do góry
Aniu, dziękuję za obecność i gotowość do współpracy
Sezon 2017 u Hanusi 12:25, 11 lut 2017

Do góry
No przecież zaklinam wiosnę, a przy tym i oko cieszę,

Ogród wśród pól i wiatrów 12:23, 11 lut 2017

Do góry
m_gocha napisał(a)
Ciekawa jestem jak tam Twoje wrzosy na skarpie?
U mnie niestety spore straty na wrzosowisku Szczególnie żal mi dużych kilkuletnich wrzośców (średnica około 0,5m). Na jesień były obsypane drobniutkimi pąkami. Niestety dzisiaj zauważyłam że zupełnie się obsypały - zarówno z "liści' jak i z tych kwiatów Niestety zostały tylko gołe gałązki. Niektóre wrzosy też podejrzanie brązowe

Ananasek napisał(a)
Mi na skarpie niestety wrzosy nie chcą rosnąć wrzośce w zeszłym roku wymarzly... I w tym roku to samo! Obleciały prawie wszystkie pączki. Za to irga rośnie wyśmienicie

O kurczę Dziewczyny, to wielka szkoda i zła wiadomość. Ja oglądam moje na razie z pewnej odległości, bo na skarpie mokro jak nie wiem co. Z daleka wyglądają hmm.. jakby żyły, ale może mi się tylko tak wydawać, bo nie mam z nimi wielkiego doświadczenia. Nie mają wprawdzie gołych gałązek, ale muszę im się jeszcze lepiej przypatrzeć w kwestii zbrązowienia. Zresztą parę cieplejszych dni i sprawa się wyjaśni.

A ja dziś w ogrodzie nie szukałam wiosny, tylko się skupiłam na "pożegnaniu zimy"

Pokażę nasz ogród 12:22, 11 lut 2017

Do góry
polinka napisał(a)

size=360x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/129/1296298/original.JPG[/img]

Myślę o miejscu, z którym umiera mi runianka. Jej czas się skończył, nie będę z nią walczyć. Miejsce zupełnie cieniste, pod pónocną ścianą domu.
I za inspiracją Polinki i drobną sugestią Przemka wymyśliłam obsadzenie całej 10 metrowe rabaty ice dance . Z traw mają się wyłaniać kostki z bukszpanu lub cisa. Bukszapan dałby szybszy efekt, i jest tańszy ale łapie chorobę, z którą walczę przy runiance. Więc raczej wybiorę cis.
Może ktoś ma namiar na tanie sadzonki ice dance? Wolałabym mniejsze ale tańsze , Bo sporo ich trzeba.

Pokażę nasz ogród 12:14, 11 lut 2017

Do góry
Już mnie nosi, więc się szykuję, Choć wciąż mrozi, ja zawsze o tej porze zaczynam.
Gożdzikowa - wiejski ogród 12:07, 11 lut 2017

Do góry
katel napisał(a)
Basiu pamiętasz jak się dopytywałam o Twoją żółtą lilię, nie mogłam swojej zidentyfikować, wreszcie stanęło na tym, że to pewnie Big Brother. Właśnie się natknęłam na lilię Conca d'or i to właśnie moja - zerknij sobie w googlach, u mnie się ten duży słupek nie zgadzał bo miał ciemną końcówkę

muszę sprawdzić w googlach...o tej mówisz..tak?

Sezon 2017 u Hanusi 12:05, 11 lut 2017

Do góry
Violu, No tak sobie namieszałam, że musiałam założyć nowy wątek. Dobrze się złożyło, bo i nowy sezon u progu.
Teraz już tu działamy, w nowym sezonie. Zobaczcie ile będę miała liści do wygrabienia!
Miłego weekendu!
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 11:51, 11 lut 2017

Do góry
Udało się przeżyć w jakim takim zdrowiu sezon 2016 i dodatkowo zimę, a teraz czas na nowe działania. W nowym sezonie, w nowym wątku. Wszystkim wspomagającym mnie w tej pracy ogródkowej składam serdeczne podziękowanie. Odwiedzajcie w nowym wątku Hanię!

Zapraszam.

Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 11:49, 11 lut 2017

Do góry
Basieńko cały czas cos dłubię dla Krasnalki do Komunii
skończyłam właśnie ostatnie rózyczki do wystroju stołu,buziolki Kochana
Ogród w remoncie 11:44, 11 lut 2017

Do góry
Asiu, chciałam zauważyć, że co najmniej raz już Ci to proponowałam
To pierwsze zdjęcie na pewno Ci kiedyś wklejałam, pozostałe prawdopodobnie też
https://pl.pinterest.com/pin/285486063858401193/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063858710797/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859138889/

Będziemy kombinować na bieżąco

Znalazłam zdjęcie tej rabaty, o którą mi chodziło (tylko z drugiej strony).
Okazuje się, że berberysa tam nie ma, tylko kolejna sosna-niwaki

Nie pozbywałabym się jej, bo fajnie powtarza tą koło wejścia.
Trzeba jej tylko zrobić trochę miejsca, bo sąsiadujące krzaki za bardzo z nią konkurują.
Patrząc od lewej: tą kuleczkę bym zostawiła, tylko mocniej przycięła (zrobiła z niej bardziej poduchę, niż kulkę).
Niebieskiego iglaka stąd zabrać
Najmniejszą z tych trzech żółtych tui przesadziłabym dosłownie o dwa metry, żeby utworzyły trójkąt.
Tą rabatkę na środku (z paprociami?) bym zlikwidowała.
Pod sosną i dookoła kuleczki posadziłabym to samo co pod pierwszą sosną (hakone?)
Przy żółtych tujach i świerku posadziłabym berberysy z innych części ogrodu (np.: ten pod oknem jest zbyt duży na to miejsce). Jakieś inne krzaczki masz, które by tam pasowały?
Całość uzupełnić trzcinnikiem (bardzo mi pasuje do tych tui i berberysów) ewentualnie miskantem zebrinusem, którego gdzieś u Ciebie widziałam.
Co oprócz hortensji Ci się marzyło z kwiatków?

Jedna wada tej propozycji: tą rabatę warto by było bardziej "zabudować", żeby zasłonić środek ogrodu od wjazdu i ulicy. No ale ta niwaki ma swoje wymagania
Sezon 2017 u Hanusi 11:13, 11 lut 2017

Do góry
O, la, la! Ile gości! Wszystkim dziękuję za przybycie i zostawienie wpisu na liście obecności.

Kasia mnie do wierszyka namawia, i ma racje, potrzebny jest! Ale jeszcze jestem zmrożona po psim spacerze, i wena mnie jakoś nie bierze.
Może jak odtaję, przy talerzu się najem, to i rym się ułoży nie najgorzej!
A może poczekam na te swoje kiełki, co to wzdłuż ścieżki się wychylają? No ale na to musi przybyć ciepły wiatr z południa, i mam nawet nadzieję, że to nastąpi w tym tygodniu. I te pierwsze oznaki, to jednak będą szybciej u Was niż u mnie.

Zajrzę do wszystkich potem, muszę uporać się z podpisem. Czarna magia!
Jestem ciekawa czy mi lak przezimował? W ubiegłym roku tak wyglądał wczesną wiosną.

Wnętrzowisko - dom i wnętrze 11:00, 11 lut 2017

Do góry
yolka napisał(a)

Ziółka tam bywają, albo kwiatki sezonowe w małych doniczkach, tylko aktualnie nie ma, w grudniu były miniaturowe choineczki- cyprysiki

bywają, ale ich nie ma . A wiesz jak pięknie wygląda taka zielona natka pietruszki? Wystarczy wsadzić górną część korzonka. Albo coś takiego (kwiatek 6 zł, osłonka szklana barwiona w masie a nie jakaś tam malowana 2,50 zł) i się bawisz.
Który kolor osłonki wybierasz? (jestem b. ciekawa )

Ogród zapracowanej mamuśki 10:40, 11 lut 2017

Do góry
No to dzisiaj biorę się do roboty

Takie mam nasionka, ale wysieję dzisiaj tylko część
Wnętrzowisko - dom i wnętrze 10:31, 11 lut 2017

Do góry
Mixtoorka napisał(a)
kuchnia nie jest biała, ani nudna ;D właśnie wyciszam kolory meblować swój świat trzeba zgodnie z własnym odczuciem, a ja właśnie tak czuję, czuję potrzebę wyciszenia i spokoju. I dobrze mi tak.

Pozdrawiam ciepło i spokojnie

Karolinko mam dla Ciebie propozycję oczywiście nie do odrzucenia.
Jako młodej osobie nie wypada Ci odmawiać starszej pani .
Więc do roboty. Dziś sobota, znajdź chwilkę czasu i się pobaw o tak jak pokazuję na zdjęciach poniżej:

jak zrobisz zdjęcia pokaż nam koniecznie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies