Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:42, 23 mar 2014

Do góry
Magda_ napisał(a)
Danusiu czy już można przesadzać tuje ?

Można, nawet trzeba.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:41, 23 mar 2014

Do góry
aneta230972 napisał(a)
............... Czyli granulki Hydrokomplex rozpuścić w wodzie i takim płynem podlewać? Łopatologicznie poproszę . Jaka ilość Hydrokomplex na jaką ilość wody i ile tego końcowego płynu pod jedno drzewko? A może indywidualnie pod każde drzewko rozpuscić garść granulek na np. 2-3 litry h2o i podlać? Czy te granulki się łatwo rozpuszczają? Przepraszam za te "laickie" pytania ale o ile w kuchni kocham improwizować to w ogrodzie wolę nie . Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. "

Pokazywałąm w Mai, sypiemy pod krzew w obrębie korony, nie pod pieniek, mieszamy z glebą i podlewamy, wtedy ma się rozpuścić i dotrzeć do korzeni. Nie rozpuszczamy w wodzie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:40, 23 mar 2014

Do góry
asiach napisał(a)
Witam serdecznie! Jestem pod ogromnym wrażeniem Waszego ogrodu. A mówią, że szewc bez butów chodzi - do dzisiaj wiem, że to nie jest prawdą. Gratuluję!
Proszę o pomoc - podpowiedź na temat pielęgnacji hortensji, że były tak piękne. Uwielbiam je, mam ich sporo a tak bujnie nie kwitną a i krzaczki robią się coraz mniejsze. Z czasem jest coraz gorzej Jak pielęgnujesz je, co robisz? Bo ja nawożę, podlewam, na wisnę przykrywam agrowłókniną, żeby nie zmarzły i nic z tego nie wychodzi. Kiedyś czytałam nawet o "okopaniu" - podcięciu korzeni, żeby "przestraszyć" roślinę, żeby zmobilizować do kwitnienia ale tego nie zrobiłam.

Największe znaczenie ma dobry dół z kompostem o odczynie lekko kwaśnym (hortensje bukietowe) i posadziłam w jeden dół dwa albo trzy krzewy, tnę, wodę mają non stop i co jakiś czas nawóz do hortensji, no i je kocham
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:38, 23 mar 2014

Do góry
dorciabe napisał(a)
Danusia dość nisko ciachnęłam trawe Priaire fire, bo miała suche końce. Czy nie zrobiłam źle? Odrośnie?

Ja też nisko cięłam, jak nie zmarzła to odrośnie.
Przywrotnik ostroklapowy - Alchemilla mollis 23:24, 22 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Niekoniecznie lubi, znosi, dobrze rośnie jak ma wodę, woli półcieniste.

o, byłam przekonana że lubi słońce, często widzę go w zestawieniu z różami czy kocimiętką... mój błąd - nie sprawdziłam. I już kupiłam 10 sztuk na rabatę słoneczną, ech.
Tulipanowiec - Liriodendron 22:05, 22 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zdjęcia tulipanowców

Mam to drzewo i wbrew zakazom o jego cięciu, tnę co roku, ograniczając koronę. Kilkakrotnie był też wyłamany w czasie burz i zatracił przewodnik.
Uważam, że to bardzo kruche drzewo.

U mnie kwitł po 6 latach

napisz prosze jak przycinasz tulipanowca
Chusteczkowy ogród Beroliny 06:47, 22 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Chciałam tylko powiedzieć, że czasem ślepe kopiowanie nie w każdym ogrodzie pasuje i czasem trzeba zachować indywidualność i zdrowy rozsądek, To myślę dobra rada.

Witaj Danusiu, kopiuję tylko kulki . Nie ten fomat i nie ta ogrodniczka . A w Twoim ogrodzie są kulki, więc będę mieć tak jak Ty . Może jednak niefortunne porównanie jak spoglądam przez okno.... hihihi. Twój ogród jest poprostu idealny, podoba mi się Twój styl w każdym ogrodzie nie tylko w Bukszpanowym, rośliny jakich używasz. Już się przekonałam, że wiele roślin, które kupiłam zachowuje się dokładnie tak jak piszesz, szybko wyglądają przydko, schną, atakują je szkodniki. Może mój kiedyś choć troszkę zbliży się do ideału, jakiegokolwiek , A poza tym ja jestem kokoszka, więc i tak będzie wielorakość. Wymyśliłam, że podstawową rośliną, która będzie sie powtarzać, będzie bukszpan, pomiędzy to inne rośliny. Może wtedy ten mój chaos ujarzmię . Mam też pomysł na lustro, tylko muszę gdzieś skombinować takie do przymiarki. Największy problem mam z wałem, bo jest w centralnym miejscu, w sumie zacieniony, no i jak go skomponować, by wszystko stanowiło spójną całość, ehhh...
Konkurs "Jaka to żurawka?" 23:35, 21 mar 2014

Do góry
Były trudniejsze. Poprzednie, dla każdego coś miłego
Chusteczkowy ogród Beroliny 23:33, 21 mar 2014

Do góry
Chciałam tylko powiedzieć, że czasem ślepe kopiowanie nie w każdym ogrodzie pasuje i czasem trzeba zachować indywidualność i zdrowy rozsądek, To myślę dobra rada.
Rozpoznawanie wrzosowatych 23:29, 21 mar 2014

Do góry
Nie wiem.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:58, 21 mar 2014

Do góry
Powinno być widać nabrzmiałe pączki.
Pracuję za siebie i za Witka
Cięcie traw i turzyc 21:55, 21 mar 2014

Do góry
Turzyce są zimozielone w większości i ich cięcie zależy od ich wyglądu, nie głupiej tylko patrz na swoje okazy i decyduj sama co zrobisz, po to masz pole eksperymentalne.

Ja uprawiam ogród od 40 lat i różne rzeczy robiłam w ogrodzie, dobre, niedobre, różne. Uczymy się na błędach. Niektórym turzycom ścianamy tylko końcówki, w tych powyżej zdecydowałam się na takie cięcie

Carex testacea ścięłam w całości po ziemi, Evergold wcale, Carex o brązowym zabarwienie był za bardzo zwisający z donic i był poplątany, więc ścięłam inaczej. Nikt Cię nie zabije z tego powodu, że zetniesz tak czy inaczej, albo wcale.
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 21:49, 21 mar 2014

Do góry
Mój niezwykły, środkowy własnie rośnie krzywo i nic nie mogę zrobić. Jak chce tak rośnie.
Cięcie traw i turzyc 21:43, 21 mar 2014

Do góry
Sprecyzuj pytanie... żółte ozdobne trawki??? może nie trawki a zimozielone turzyce?? Jest bardzo znaczna różnica w cięciu, pokaz zdjęcia "trawek" bo nie zawsze są to "trawki"

Trawki czasem odbijają dopiero w maju albo później, turzyce często są zimozielone, więc są cały czas.

Dzisiaj cięłam turzyce i trawy.

Imperata cylindryczna - Imperata cylindrica 'Red Baron' 21:29, 21 mar 2014

Do góry
Kochana jeszcze daleko żeby trawy zaczęły wypuszczać, więc bądź cierpliwa, zaraz przemarzła
Przywrotnik ostroklapowy - Alchemilla mollis 21:29, 21 mar 2014

Do góry
Coś nie tak, to wspaniała roślina i sama się wysiewa nawet po ogrodzie.
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 21:20, 21 mar 2014

Do góry
Kup szczepiony, a zwykłego zostaw w spokoju.
Funkie - Hosta 21:20, 21 mar 2014

Do góry
Przewidując jakie rozmiary osiągną po latach.
Jak ciąć róże? Cięcie róż 20:40, 21 mar 2014

Do góry
Dzisiaj cięłam róże. Oczka nabrzmiały i widać dokąd pędy są przemarznięte.
Jak przyciąć modrzewia? 20:37, 21 mar 2014

Do góry
Przycinasz na rozgałęzieniach pędów, albo wszystko równo, w parasolkę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies