Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:06, 05 kwi 2025

Do góry
Zakupki jupi

3 sosny czarne kolumnowe
1 sosna kolumnowa innej odmiany (buahaha moja pamięć jest tragiczna)
Dereń controversa
Dereń kousa China Girl
1 brzoza Doorenbos bo taka mała mi wypadła po zimie
3 Śliwy tarniny dla M do robienia Sloe Gin
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 13:00, 05 kwi 2025

Do góry
Paczta co się dzieje! Śnieżyca

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II 12:39, 05 kwi 2025

Do góry
Iwonka, cmoook!

Dziś moja wiosna wygląda tak:
biały nalot na korze niszczy drzewa (katalpa, trzmielina) 12:07, 05 kwi 2025

Do góry
Witam,
proszę o pomoc w rozpoznaniu-mam na 3 katalogach taki nalot Powoduje obumieranie gałęzi -wprawdzie obok drzewa wypuszczają nowe ale obawiam się że może się to źle skończyć W sklepie ogrodniczym nie rozpoznali tej choroby.
Spełnianie marzeń - ogród czas start 11:55, 05 kwi 2025

Do góry
Marcin89 napisał(a)

Napisz mi proszę na priv skąd i za ile masz śś?

Już, mam ich zdjęcia, akurat wczoraj zrobiłam wraz z moim misternym ich "upięciem"
Kraina spełnionych marzeń 11:42, 05 kwi 2025

Do góry
Magnolia niestety raczej nie zdąży z kwitnieniem, choć jest nadzieja, że kilka pąków zupełnie nierozwiniętych przeczeka bezpiecznie przymrozki i ruszy w przyszłym tygodniu.

Kraina spełnionych marzeń 11:40, 05 kwi 2025

Do góry
Przez kilka ostatnich ciepłych dni wszystko błyskawicznie się rozwinęło. Pewnie z dzisiejszym przymrozkiem skończy się to eldorado.

Za drzwiami do ogrodu... 10:26, 05 kwi 2025

Do góry
anpi napisał(a)
No mam nerwa, bo tak bym chciała wszystko od razu ogarnąć i zrealizować to co w głowie, a tu w pracy gonią mnie terminy, w domu obowiązki i rozgrzebany remont na który zimy zbrakło i mocy przerobowych Poza tym potrzebuję ruchu i resetu psychicznego jaki daje mi ogród, liczę na trochę luzu w przyszłym tygodniu, ale czy pogoda pozwoli poszaleć w ziemi?

Oj ja też mam podobnie,rozgrzebane tyle rzeczy. Czasu brak albo człowiek już wolniej pracuje na wielu frontach.
Ty już wysiewasz w warzywniku.
Ja mam tylko cebulkę i czosnek sądzony w listopadzie.
Teraz zimno idzie to nie podziała się ogrodowo.
Twój ogród już ładnie (jak zawsze) się prezentuje.
Hiacynty piękne. Uwielbiam je.
I ich cudny zapach.
Anna i Ogród 2 10:06, 05 kwi 2025

Do góry
Makao napisał(a)
Żonkile - pięknie pachną

Lilak Miss Kim

Lilak Tadeusz Kościuszko

I świdośliwa Obelisk

Wszystko zaczyna kwitnąć a przymrozki idą. Wolę zrobić fotki teraz bo nie wiem jak to wszystko będzie wyglądać po weekendzie

Piękne żonkile.
Lilaki już dużo zapaczkowane.
Teraz zimno idzie to wszystko zahamuje.
Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II 08:36, 05 kwi 2025

Do góry
Jutro może być różnie więc magnolie i ciemierniki ku pamięci.

Wczoraj wróciłam trochę wcześniej z biura i zabrałam się za porządki na ganku i tarasie. Zamiotłam i spłukałam wodą. Wyczyściłam wycieraczki. Umyłam stół na tarasie. Potem poszłam w ogród i oczyściłam w 90% rabatę wzdłuż żywopłotu sąsiadów. Został mi do wyczyszczenia pas tuż pod żywopłotem. A na koniec wróciłam do domu i umyłam szyby w oknach od zachodu czyli w kuchni, łazience i sypialni. A potem padłam .
Dziś chłodno. Jak się trochę ociepli to może ułożymy z eMem linie kroplujące na którejś rabacie.

Glina i zielsko 07:28, 05 kwi 2025

Do góry
Na termometrze 2 st na plus.
Pierwsza kawka na tarasie.
choc przez temperaturę expresowa.

Ja dzis do pracy. Po południu coś podziubie.

Miłego dnia Wszystkim.
Grzebiuszka ziemna 06:51, 05 kwi 2025

Do góry
Kordina napisał(a)
Ulinko - dziękuję

Jolu z Twoimi zdolnościami do tworzenia cudownego ogrodu, takie kalie to pikuś, pan pikuś

Vita

A teraz praktycznie we dwie z koleżanką trzaskamy styropianowe jaja decoupage i nie tylko na rzecz Stowarzyszenia Zastępczego Rodzicielstwa

Pięknie wiosennie i wielkanocnie u Ciebie.
Pisanki urocze!

Ja sie ograniczam w tym sezonie do wyjęcia ozdob z kartonu (i dokupienia paru elementów do zrobienia stroików)
Za drzwiami do ogrodu... 00:44, 05 kwi 2025

Do góry
Monia81 napisał(a)
Ania też gonię swój ogon, ale jak to Magarka napisała zawsze wiosną tak jest, przynajmniej jak tak mam po ogarnięciu warzywnika jakoś się trochę uspokoi widoczki wiosenne cieszą oczęta

Najgorsze jest to, że ja ostatnio nie widzę swojego ogona i nie wiem w którą stronę biec! Muszę coś zmienić, bo mam wrażenie, że stoję w miejscu, za dużo czasu schodzi mi na zastanawianiu się w którą stronę lecieć!
Jutro mam nadzieję na tyrkę w warzywniaku, która trochę zresetuje i dotleni mój mózg zasiedziały w murach, ale widzę deszcz w pogodzie, więc nie wiem czy się uda?

To mój zapożyczony krajobraz, kwitną mirabelki.....

Dom na opak i chaotyczna ogrodniczka 00:22, 05 kwi 2025

Do góry
Dobry wieczór,
bardzo dziękuję wszystkim za ubiegłoroczne komentarze. Na przełomie lata i jesieni zdrowie mi zaszwankowało na dość długi czas tak, że zniechęciły mnie wszystkie przedsięwzięcia ogrodowe.
Przepraszam, że nie raczyłam odpowiedzieć na wszystkie sugestie, ale na tamten czas mnie przerosły...wybaczcie proszę.

Zimą przyszedł czas rozmyślań, wielokrotnie czytałam komentarze, przeglądałam Wasze ogrody, szukałam inspiracji na koniec tak się zmęczyłam tymi pięknymi zdjęciami, że chciałam wszystko na raz. zobaczyłam też wszystkie wcześniejsze błędy popełnione. Zatem zdecydowałam, że nic więcej nigdy nie zrobię na opak w kwestii ogrodu bo i tak się to na mnie zemści. Zapukam więc do drzwi Ogrodowiska i uzupełnię ogród w jak najmniej absorbujące rośliny, głównie krzewy i zimozielone co tam jeszcze grono specjalistów z tej grupy mi doradzi. bo ogród od dwóch lat spędza mi sen z powiek, więc i tak mnie dopadnie .

Zacznę zatem od wymiany siatki od strony południowej i od zmiany kostki. Tym samym mogę zając się tej wiosny tylko stroną północno zachodnią.
Absolutnie macie rację w kwestii północnej ściany i brzóz tam się znajdujących. Nie planuję dołączenia do projektu drugiej działki, niestety w sumie, bo byłby kawał ogrodu, ale zgodnie z Waszymi sugestiami postanowiłam przenieść żywopłot i drzewa na drugą stronę. do celowo na tamtej działce wzdłuż drogi też będą drzewa, ale to pieśń przyszłości, jeśli wytrwam
Wątków mnóstwo i nie umiem ich poskładać, dlatego proszę o sugestie do szkicu który narysowałam.

Za siatką powstanie żywopłot z tui szmaragd( dla ochrony przed wiatrem i dla intymności,) ciętych zgodnie z sugestiami za które dziękuję raz jeszcze. tuje będą cięte tak by stanowiły tło dla roślin.
za nimi chciałabym posadzić drzewa. Za domem oczywiście brzozy ( dorenbos np)sadzone zgodnie z sugestią ze trzy sztuki.
Nie mam pomysłu na drzewa od strony ogrodowej.(pytajniki na szkicu).
Zasugerowaliście, że warto pomyśleć o drzewie o lekkim pokroju bo rosnąca obok magnolia jest kolosem i to prawda jest potężna. Magnolia kwitnie w kolorze białym i ponieważ jest tak piękna obecnie, że pomyślałam sobie, że super byłoby mieć drobniejsze drzewa obok kwitnące w w podobnym czasie. Najlepiej gdyby też przebarwiały się ciekawie na pomarańczowy np. Chciałabym mieć w ogrodzie przewagę jasnej zieleni, więc byłabym wdzięczna za sugestię wcześnie kwitnących drzew na to miejsce, jeśli zmieniałyby kolory w ciągu roku byłoby cudownie.
Co myślicie o takim rozwiązaniu?

Między ogrodem a wejściem za dom planuję umieścić pergolę, która będzie otwierać część północną ze starą studnią betonową.
Mam na stanie domowym wiciokrzew, hortensję pnącą o zielonych liściach z białą obwódką ( od ub. roku w donicy lub różę vilhenblau ( nie mogę zapamiętać nazwy)..(obiecałam sobie, że w tym roku do szkółki pójdę tylko po drzewa więc cudownie byłoby, gdybym chociaż raz w tej kwestii była konsekwentną
Jak myślicie, która z tych roślin najbardziej będzie się nadawać?
Dalej będzie 11 m zakątka cienistego z wijącą się drogą i .. widokiem na wielopniową brzozę w końcu tej części.

Dziękuję za wszystkie sugestie, naprawdę jestem wdzięczna, że jesteście.
czekam z niecierpliwością na opinie, chociaż wiem, że czas nie jest najlepszy na klikanie, kiedy tyle pacy w ogrodach.

Ogród w malinówkach 22:34, 04 kwi 2025

Do góry
An_na napisał(a)
Marcin, zdrówka!
Bardzo ładnie u Ciebie, wiosennie
Dziękuję

Zapomniałem, że mam jeszcze foto po podlewaniu i bez słońca. Turzyce wręcz świecą.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 22:27, 04 kwi 2025

Do góry
Makao napisał(a)
O mamo, Nigra czy Pisardii Ci kwitnie?

To hortensja?

Kwitnie Pissardii, a to coś to brunnera kwitnąca na biało
U Polon 22:23, 04 kwi 2025

Do góry
Polon napisał(a)
A ja znowu z pytaniem - zdjęcie mojej kaliny Roseum (mam nadzieję)
Chyba powinnam była ją przyciąć wcześniej, więc co teraz - przyciąć? Zostawić jak jest? Jeśli przyciąć, to jak? Gdzie?

I chyba wyprostować ją trochę muszę

Zostawić. Obetniesz po kwitnieniu . Zagęsci się.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 22:22, 04 kwi 2025

Do góry
O mamo, Nigra czy Pisardii Ci kwitnie?

To hortensja?
Ania na Żuławach 22:13, 04 kwi 2025

Do góry
Mąż szanowny za swą osobistą premię zakupił judaszowca Eternal Flame. Cieszę się bardzo, bo pragnęłam go od dawna
Ale jak tak patrzę na te cienkie patyczki z ledwie zauważalnym śladem życia to wierzyć się nie chce, że on tyle kasy kosztował :0

W ubiegłym roku w ramach testu kupiłam zwykłego i przetrwał zimę to mam nadzieję, że Eternal też przetrwa.
Dla niego poszerzam rabatę, usypuję górkę, przesadziłam cisy. Mam nadzieję, że doceni i będzie cieszył oko.

Zieleń, drewno i antracyt 22:08, 04 kwi 2025

Do góry
antracyt napisał(a)

Nastarej różance znowu niebiesko, prawdziwe łany niebieskości w różnych odcieniach

Piękne niebieskości, cudnie to wygląda.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies