Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pachnący różami, malowany bylinami

Pachnący różami, malowany bylinami

mirkaka 16:49, 31 maj 2026

Pięknie, bogactwo wszystkiego
Ewa777 10:04, 01 cze 2026

Ależ piękne masz wszystkie rodzaje orlików i irysów. Świetne towarzystwo do spacerów po ogrodzie
Gosialuk 22:04, 01 cze 2026

Iryski bardzo lubię, zwłaszcza syberyjskie. Ale dojrzałam też ciekawego kuklika, takie jaśniutkie kwiaty. Co to za odmiana?
Kordina 01:16, 02 cze 2026

Ach, jak tu cudnie, bogactwo i chyba jesteś zadowolona z nowych ścieżek?
April 11:00, 02 cze 2026

Kolejne wspaniałe ujęcia. Kolekcja orlików równie imponująca jak i irysów
Ja dotychczas też niczym nie psikałam. Stawiam na naturę. Szczególnie w kwestii owadów.
Gorzej z chorobami grzybowymi. W skrajnym przypadku chyba jednak lepiej psiknąć. Może tylko miejscowo, ale lepiej żeby choroba się nie rozprzestrzeniała.
ewsyg 21:57, 02 cze 2026

Ulina napisał(a)
Ewciu, u Ciebie szał orlikiwo- iryskowy ja jednego roku miałam fazę na fioletowe orliki, potem doszedł biały, niestety orliki usunęłam bo mi się pomiędzy nimi wszystko siało, a trudno było plewić. Ale zostawiłam przy tujach kilka Ty masz jednak lżejszą ziemię to wszystko łatwiej robić.
U mnie azalie już przekwitają, Czekamy teraz na róże

Ula, ja też początkowo miałam fioletowe orliki, ale jak zauważyłam, że im u mnie dobrze, to dokupuję inne kolory. U mnie rodki przekwitają, ale azalie jeszcze kwitną. Pięknie pachnie Soir de Paris i dołączyła do niej Chanel. Dodatkowo piękny cytrynowy zapach maja irysy bródkowe, aż nie chce się wychodzić z ogrodu. Również czekam na róże, które powolutku pokazują swoje piękno.

azalia Chanel

vita 21:58, 02 cze 2026

ewsyg napisał(a)

Na pierwszej fotce to scabiosa? A kwiat białego irysa to mój ideał. Od takich białych zaczęłabym kolekcjonowanie. Przez lekkie tonacje niebieskiego ku granatom, z różnymi kolorystycznymi akcentami Nie sprawiają Ci kłopotu w uprawie irysy bródkowe?
ewsyg 22:22, 02 cze 2026

Wafel napisał(a)
Urzekło mnie to ujęcie ❤️

Masz fascynujące odmiany orlików , te odmianowe, też tak łatwo się wysiewają?

Dziękuję

U mnie wysiewają się i powtarzają cechy rośliny matecznej, ale powstają też nowe odmiany. Niestety już przekwitają.

W tamtym roku kupiłam małą sadzonkę Świerzbnicy macedońskiej i wyrósł z niej mały potworek, ale jakże sympatyczny. Muszę ja podzielić i posadzić na wszystkich rabatkach. Ma delikatne kwiatuszki, które kołyszą się na wietrze. Pomimo swoich gabarytów sprawia wrażenie delikatnej i zwiewnej.

ewsyg 22:35, 02 cze 2026

Joku napisał(a)
Fajne masz towarzystwo do spacerowania po ogrodzie . Irysy zaczęły mi się niebezpiecznie dla mnie i mojego ogrodu podobać . Pojawiło się tyle pięknych nowych odmian. Krótko miałam taką odmianę o kwiatach z dodatkiem brązu, niestety nie przetrwała.

Jolu, towarzystwo zacne, tylko muszę bardzo patrzeć pod nogi. Mnie się irysy podobają już od dawna. Ciekawa jestem dlaczego nie przetrwał ten Twój irys ?

Zakwitły kolejne, a w ogrodzie unosi się śliczny, cytrynowy zapach.

ewsyg 22:49, 02 cze 2026

Alija napisał(a)
Ewuniu, u Ciebie to po prostu królestwo orlikowo-irysowe, przepiękne okazy.

Alicjo, orliki chętnie u mnie rosną i podobają mi się te rośliny, dlatego je dosadzam. Irysy są bardziej kapryśne, ale maja takie cudowne kwiaty i ten zapach....