Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały
11:51, 17 sty 2024
Za cel na styczeń mam zapisane, aby dokończyć planowanie warzywnika, uporządkować nasiona (w razie potrzeb coś dokupić). Podczas składania prania czy innych nudnych czynności włączałam sobie podcasty Naturalnie o ogrodach. Spróbuje ich sposobu na warzywnik w oparciu o przedplon-plon główny-poplon, a także płodozmian. Wstępnie przygotowałam sobie rozpiskę, a potem przeniosłam na ładną grafikę, którą umieszczę w spiżarce na ścianie. Nie oddaje ona ilości, a bardziej co będzie na danej grządce. Ten schemat planowania warzywnika zaczerpnęłam od blogerki Po prostu posadź z Lublina.

Do każdej grządki mam tabelkę. Ołówkiem zapisze sobie planowany termin wysiewu, potem długopisem wpisze już ten w jakim udało mi się zrealizować, ostatnia kolumna na komentarze typu - wysiej wcześniej/pózniej lub takie choroby były w takim terminie itp. Takie notatki będą pomocne w kolejnym sezonie. Teraz zauważyłam, że przyda się jeszcze kolumna z rozstawem sadzenia, a także planowaną ilością przy rozsadzie (np. patisony - 4 szt, cukinie - 6 szt.).

Zostały do zaplanowania jeszcze miejsca w tunelu i te po prawej stronie - m.in. poletko dyniowe.

Do każdej grządki mam tabelkę. Ołówkiem zapisze sobie planowany termin wysiewu, potem długopisem wpisze już ten w jakim udało mi się zrealizować, ostatnia kolumna na komentarze typu - wysiej wcześniej/pózniej lub takie choroby były w takim terminie itp. Takie notatki będą pomocne w kolejnym sezonie. Teraz zauważyłam, że przyda się jeszcze kolumna z rozstawem sadzenia, a także planowaną ilością przy rozsadzie (np. patisony - 4 szt, cukinie - 6 szt.).

Zostały do zaplanowania jeszcze miejsca w tunelu i te po prawej stronie - m.in. poletko dyniowe.