Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 19:53, 15 sty 2024

Do góry
Już myślałam, że dziś sobie coś zasieję, a tu mi Action zrobiło psikusa i z wszystkich pudełek, które mają w ofercie zabrakło akurat tych, których ja chciałam użyć do WS.

Ale, żeby nie było małe radości też są… nawet malusieńskie - nasionka! Dziś dotarły do mnie w końcu groszki ♥️

Choinka nadal ubrana, śnieg po kolana, a rączki świerzbią

Kusi mnie jeszcze tytoń Avalon Lime Purple i czarne chabry.

Jestem w stadium choroby „jeszcze nie wiem, gdzie to wcisnę, ale muszę to mieć”

Glina i zielsko 19:40, 15 sty 2024

Do góry
Dziś pogoda paskudna a ja marze o wiośnie. Kupiłam nasionka warzywek. Pomidor koktajlowy koralik spróbóje wysiać. I jeszcze ze 2 gatunki po 3 sadzonki zakupie na lokalnej giełdzie. Widziałam że chodowcy mają opisane odmiany nawet z foto.

.

Wczoraj przypomniałam sobie o wykopanych cebulach tulipków
Przeleżały w domku ogrodnika od końca października niczym nieokryte i przeżyły mrozy po kilkanaście stopni. I kiełki mają.
Worek ziemi już się rozmraża w garażu.
Sadzenie w środę.
Bedą 3 donice.

Rozglądam się za donicami do pomidorów i mięty.
Miałam je w produkcyjnych ale chce coś ładniejsze.
Ogród Muszelki 17:37, 15 sty 2024

Do góry
Muszelka napisał(a)
Proszę. Jeśli komuś moje wpisy w czymś pomogą, to fajnie.

Znalazłam stare zdjęcie, sprzed 7 lat, z jesiennego mycia donic po sezonie pomidorowym.

Panny ustawione do mycia

MIAŁAM 5 POMIDORKÓW W DONICACH PRODUKCYJNYCH. UDAŁY SIĘ WIĘĆ PLANUJĘ ROZSZERZYĆ HODOWLE.

CHCE DONICZKI JAKIEŚ KUPIĆ NA PARE LAT. TWOJE PIEKNE ALE MI SZARE BY PASOWAŁY.
MOŻE ZNAJDE TEN WZÓR W SZAROŚCI.

DZIĘKI ZA FOTO.
DROŻDŻE TEŻ BEDE PRAKTUKOWAĆ DO PODLEWANIA.
Ogród Muszelki 16:15, 15 sty 2024

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)

66 dni do wiosny!

Z tą wiosną nie chcę Cię martwić. Spójrzmy prawdzie w oczy
Wracam do domu... szaro, ale w promieniach słońca...

a 5 minut później... strzeliłam fotę z tarasu, żeby mi puch z nieba telefonu nie zamulił

Zielony Chram 14:46, 15 sty 2024

Do góry
Darecka napisał(a)
Ostatecznie jednak to ten zbiornik z lotosami i orientalnymi liliami wodnymi rozłożył nas na łopatki

Te liście na mnie też zrobiły duże wrażenie. W ogóle cały ogród jest piękny, warto go obejrzeć.
Mój syn mieszka w Krakowie, więc przy okazji odwiedzin, mogę sobie pobuszować po ogrodzie.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 14:22, 15 sty 2024

Do góry
Judith napisał(a)
Nie mogłam się powstrzymać i wyszłam pocykać . Widoki bajkowe .

Widoki bajkowe, ale i tak wolałabym już oglądać Twój ogród w zielonościach.
Ogród Muszelki 12:29, 15 sty 2024

Do góry
Zobaczyłam we wcześniejszych wpisach, że Makao pytała o cenę fotoksiążek:

204,45 zł.
za 3 egz., format A4, 42 str. oraz 3x dopłata za specjalny wydruk w technologii 7C.

Tak wyglądają po wydrukowaniu:

Jest pamiątka. To se ne wrati Tylko we wspomnieniach
Ogród w malinówkach 12:27, 15 sty 2024

Do góry
Odnośnie Hoserii to Hania u mnie na wątku pisała tak:
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
[…] zimozielone tuje Hoserii (one po dwóch sezonach będą miały ok. 40 cm)[…]

Było wspomniane, że choć w katalogu roślin jest przewidziane, że w 10 roku ma około 50-60 cm to osiąga to o wiele szybciej, a nawet u niektórych osób dorasta do metra.

Ogród masz rozmiarowo taki w sam raz, czy nie wolałbyś wybrać takich roślin małoobsługowych i czas spędzić na tarasie zamiast na przycinaniu? Mając trochę bylin, które trzeba sprzątnąć po zimie plus cisowe elementy i żywopłoty trochę Ci się będzie z tym schodzić.

Z molinią mogłaby powstać spoko rabata.
https://pin.it/wnQYGuu85
https://pin.it/6mzXJpseE
https://pin.it/2oVKvMZQC i https://pin.it/7aqCCeWhl tutaj akurat w obu inne trawa, ale ciekawy pomysł na połączenie

Rozumiem z przesłoną zapytałam profilaktycznie. Okna też ma roślinność nie zasłaniać? Jaka wysokość do parapetu tam jest?

Twoje podejście pod względem ilości prac i finansów jest zrozumiale. Dopiero co budowa za Wami. Dlaczego jednak uważam, że na tym etapie wybór miejsca i stylu dodatku jest ważny?

- Po pierwsze możesz doprowadzić odpowiednie media, żeby nie kopać pózniej w rabacie. U mnie w rabacie, w której kiedyś (za kilka lat ze względu na inne wydatki) będzie fontanna jest doprowadzony prąd do pompki i oświetlenia.

- Po drugie, jeśli zaplanujesz wysoką rzeźbę lub inny element to projektując roślinność możesz wyważyć proporcje nasadzeń, czyli tu gdzie kiedyś będzie ten element dać niższe rośliny, a po drugiej stronie te wyższe typu drzewo/większy krzew lub zaplanować tło dla tej ozdoby.

- Po trzecie wydaje mi się to łatwiejsze jeśli chce się wykorzystać metodę zygzaków. Pokażę, o co mi chodzi na przykładzie tylu ogrodu u mnie:

Wzrok spacerującego po ogrodzie jest na trasie zygzaka. Najpierw fontanna (z drewnianym elementem), potem trzy drewniane słupy, następnie rzeźba w brzozowej, hamak/huśtawka przy piwoniowej, pergola drewniana w rabacie prowadzącej do warzywnika.

- Po czwarte wiedząc co chciałbys możesz zerkać na promocje i obserwować rynek, wiesz wtedy jaką mniej więcej kwotę odłożyć.

- Podsumowując: mimo, że te elementy możesz umieścić w ogrodzie za kilka lat, warto rozważyć wstępnie co to będzie i gdzie.
Małymi krokami-Ogród Wioli 12:16, 15 sty 2024

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Nowe nożyce będą miały co ciąć
Cisy mają 40cm przyrosty, a podobno wolno rosną

Od dawna trąbię, że wolny wzrost cisów to mit, ale nikt mi nie chciał wierzyć
Małymi krokami-Ogród Wioli 12:09, 15 sty 2024

Do góry
Nowe nożyce będą miały co ciąć
Cisy mają 40cm przyrosty, a podobno wolno rosną

Małymi krokami-Ogród Wioli 12:07, 15 sty 2024

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

Ale do ziemi? Zupełnie nisko?

Tak nisko, z 5cm od ziemi.
O tak

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 11:19, 15 sty 2024

Do góry
Marcin89 napisał(a)

Przypomnisz odmianę swojej kocimiętki? Purrsian Blue?

Dokładnie tą. Tutaj spis użytych:

Lipiec:

Październik:

Kupiłam też jedną sztukę Six Hills Giant na rozmnożenie. Potrzeba mi będzie z tylu ogrodu.
Ogród Muszelki 11:14, 15 sty 2024

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)
Miałam, dobra odmiana, tylko trzeba szybko zbierać/praktycznie codziennie/ - strąki zostawione 3-4 dni i już łyko takie że nie da się jeść

Dzięki za cenną uwagę Będziemy więc na bieżąco zrywać.

Z opisu:

Ogród Muszelki 10:39, 15 sty 2024

Do góry
Zamówiłam właśnie 4 pergole-dzwony. Posłużą jako wsparcie dla wysokich krzaków pomidorów cherry.

A na tych (zdj.poniżej) będzie opierać się fasola 'Goldmarie'. Kupiłam po raz pierwszy tę odmianę. Z opisu fajna.
Ma ktoś z Was doświadczenia ze Złotą Marią?

Ogród długi 10:18, 15 sty 2024

Do góry
Robię porzadki w domu, na dworze snieg i mróz. Pomyślałam, że może ktoś skorzysta z pomysłu, by zasuszyć czosnki i zabrać trochę ogrodu do domu.

Tu mam pomalowane na czarno.

W tym sezonie, o ile wyrosna, planuje znów zasuszyć i obdarować znajomych.
Ogród Muszelki 10:17, 15 sty 2024

Do góry
U nas znowu zrobiło się bajkowo. W nocy spadł świeży śnieg!

Zdjęcia sprzed chwili:

Blaski i cienie nowego życia 08:42, 15 sty 2024

Do góry
Urszulla napisał(a)

Foty mylą zatyrany mam każdy rok od 10 lat. Roślin naprzywoziłam od dziewczyn ogrom i naprodukowałam własnych sadzonek też ogrom. Więc teraz zdjęcia są inne, na bogato. Wcześniej po zdjęciach nie było widać efektów mojej tyraczki.
Poza tym teraz mam sposób na tworzenie rabat najmniejszym wysiłkiem,w sezon. Wcześniej, gdy nie było tyle rabat, nie było tyle chwastów, więc kompostu też ciągle mi brakowało. Teraz sądzę rośliny nawet w nieprzekompostowanym chwastowisku, co ciekawe roślinom wogóle to nie przeszkadza, a zauważyłam, że nawet sprzyja. Dzięki temu na przykład przyjęło mi się więcej Anabelkowych patyczkòw.
Wiem, że wiele osób ma ogród spod igły i nie mogą sobie pozwolić na taki rozgardiasz jak u mmnie. Ale akurat u mnie chwasty i słomą są stałym wystrojem rabat, takie powiedziałabym naturalne eco do czasu kiedy nie zapełnią się rabaty. Jedynie co planuję teraz to pilnować częściej kantów rabat. Ciągle mi na to brakowało czasu. A to robi zasadniczą robotę, zresztą u Iwonki też ten temat przegadałam bo jest od kantów ręcznych specjalistką
w realu przydałyby się u mnie wysokie obrzeża rabat...wtedy ogród zyskałby efekt wizualny. No cóż, trzeba się cieszyć z tego co się ma

Róże- coś słabo było w zeszłym roku w temacie różanym przez zimno viągnące się do maja

Ula mnie się podoba sposób w jaki Tworzysz rabaty. I że nasadzenia gęste. Mam tylko jedna zabuszoną rabatę i to chyba jest styl który mi gra w duszy. Już te linie proste zostawiam bo sa zależne od kosiarki, nawodnienia i siatki w trawniku. Ale rabaty bedę zabuszowywać. Wzorem Twoim i innych tez lubię robić sadzonki. Udało mi się ukorzenić nawet laurowiśnie z patyków z Belgii.
Lubię być na forum bo się od Was mnóstwo nauczyłam. I choć pochodzę ze wsi i Mama miała ogród to jak zaczełam swoje ogrodowanie to wiedzy miałam blisko zeru.

A róże piękne. One chyba lubią rosnąc pod murami.
Ogród Muszelki 08:40, 15 sty 2024

Do góry
Proszę. Jeśli komuś moje wpisy w czymś pomogą, to fajnie.

Znalazłam stare zdjęcie, sprzed 7 lat, z jesiennego mycia donic po sezonie pomidorowym.

Panny ustawione do mycia

Blaski i cienie nowego życia 07:24, 15 sty 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ula masa roboty w jeden rok, musiało się na zdrowiu odbić, mnie tez ten sezon wiosną dał do wiwatu z barkiem.

Niestety, nie jesteśmy ze stali tylko z żelaza
Zdrówka Tobie i sobie życzę w tym roku.
Blaski i cienie nowego życia 07:21, 15 sty 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Albo takie, albo japońskie bo nie wiem które się wysiały, a może jedne i drugie...

A to ciekawe może zakwitną siewki. W sierpniu były już widoczne, a w październiku rozsadzałam je w rzędzie zaraz po prawej stronie przy turzycy palmowej i bukszpanie.

Tu zobaczyć można pierwiosnki i jak się dobrze przyjrzeć, siewki ciemierników przed różami- im gorzej idzie aklimatyzacja. Sorry za zdjęcie kiepskiej jakości.

Połączenie pierwiosnków ząbkowanych i ciemierników chyba się sprawdzi.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies