Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wizytówka - Ranczo Edy 21:05, 14 sty 2024

Do góry
FOTERGILLA - biały kwiat zielone liście na jesień różowieją ( ostatnia fotka w centrum sasanka a za nią Fotergilla po przekwitnięciu widać nasiona po kwiatostanach)

W Dolinie Muminków 21:02, 14 sty 2024

Do góry
Piękna zimę mamy
Wizytówka - Ranczo Edy 20:54, 14 sty 2024

Do góry
ŻELEŹNIAK - kwiat żółty

Kraina spełnionych marzeń 20:46, 14 sty 2024

Do góry
MagdaLenka napisał(a)

Zrobiłam wersję z kantami i chyba tak bardziej mi się podoba.
Efekt romantyzmu trzeba będzie osiągnąć za pomocą buszu wylewającego się z rabat.

Magda dużo kątów i wysuniętych fragmętów.

Rozumiem że?
-dom otoczony rabatą i warzywnikiem
-rabata z klonem jest -pamiętam że robiłaś
-za garazem ma być taki chudy fragmęt rabaty a z bruku wejscie na trawnik?

Mi się tu nie podobają tylko powysuwane narożniki i ten chudy kawałek rabaty za garażem. I drzew za mało na razie.

Angelika z ogrodu "na zielonej trawce "też ma nieregularny kształt działki. Fajnie się zgubił po kilku sezonach jak drzewa urosły.
Blaski i cienie nowego życia 20:42, 14 sty 2024

Do góry
W maju była jeszcze wizyta u Gosi, uwielbiam ich małą ogrodową przestrzeń pękającą w szwach od roślin

Taki fajny corten przez Krzysia zrobiony dostałam w prezencie. Mam nadzieję na ich odwiedziny u mnie

Ale najśmieszniejsze zdjęcie takie
Blaski i cienie nowego życia 20:34, 14 sty 2024

Do góry
Jeszcze oczko bo mnie cieszyło

Po weekendzie majowym kończyłam wcześniejsze plany- miałam już nie usuwać darni ale tu siła wyższa, musiałam.

Udało mi się z przeceny wyszukać jabłonkę ozdobną, która u Kasi wpadła mi w oko. Posadziłam. Potem już nie było takich okazji w szkółkach, inflacja, ceny szły w górę jak szalone. Jabłonką spełni rolę lepiej niż dziką olbtrzymia czereśnia

Wizytówka - Ranczo Edy 20:31, 14 sty 2024

Do góry
DEREŃ kwiecisty kousa - biały kwiat

Wizytówka - Ranczo Edy 20:25, 14 sty 2024

Do góry
DERENIE - biały łodyga czerwona i zielony łodyga żółta

Blaski i cienie nowego życia 20:23, 14 sty 2024

Do góry
Po wojażach człowiek musi posadzić dobro, które przywiózł i mabiera chęci na zmiany. Zrealizowałam też pomysł na mini oczko, którym mnie Madzia zaraziła wcześniej. Każda z dziewczyn ma inne, moje też jest inne
Początki

Doszła ścieżka z małymi bukszpanami, które przesadzałam z innego miejsca-nadjedzone przez ćmę, nie wiem czy się uchowają długo. Ścieżka potrzebuję czasu bo teren musi osiąść po moich wykopkach.

Roślinkami do oczka dziewczyny się też dzieliły więc zapełniło się. Czekałam cały sezon na żaby,żeby się wprowadziły, ale się nie doczekałam
Blaski i cienie nowego życia 20:11, 14 sty 2024

Do góry
Potem miałam przyjemność odwiedzić Anitkę, Kasię i Sylwię w ich ogrodach zawsze przywożę nowe inspiracje które zachowuję u siebie a przy okazji nowe sadzonki, jakbym miała mało to były cudowne chwile, odskocznia od codzienności. Dziękuję za gościnę.

Blaski i cienie nowego życia 19:59, 14 sty 2024

Do góry
Zanim to jednak nastąpiło, sąsiad pomagał wyciąć 10 metrową dziką xzereśnię, a potem z synem rozebraliśmy niepotrzebną już drewutnię. Było dużo bałaganu i długo, wszystko własnymi siłami porządkowałam. Na pozostałym pniu stoi karmnik od Anitki, który okupuje para cukrówek.

Wizytówka - Ranczo Edy 19:47, 14 sty 2024

Do góry
ŻARNOWIEC - żółty kwiat

Blaski i cienie nowego życia 19:44, 14 sty 2024

Do góry
Nie wiem jak znalazłam siłę, chyba motywacja była silniejsza żeby skończyć rabatę przy ścieżce. Musiałam przerzucić glinę i przemieszać ze słomą. Po tej pracy wysiadła mi ręka i już do jesieni miałam problem bo mi puchła przy każdej pracy. Ale rabatę skończyłam ogarniać. Potem obsadziłam różami, które przenosiłam z innych miejsc, rozsadziłam trawy Variegatus, od Sylwi doszły siewki pierwiosnków, od Madzi mini rozplenice, jeszcze podarowane liliowce I własne sadzonki: bodziszki I coś tam jeszcze.
Nie pokazywałam w sezonie rabaty bo róże zastrajkowały po przesadzeniu i nie kwitły, trzy dopiero jesienią miały kilka kwiatków.

Usunęłam bukszpan, który od kilku lat chorował. Początkiem kwietnia wymyśliłam inne wykończenie rabaty od strony wejścia do domu.
Blaski i cienie nowego życia 19:26, 14 sty 2024

Do góry
Ciemierników też u mnie więcej, zakwitły pierwszy raz niektóre z siewek od Sylwi. Ten ciemny bordowy to sklepowa odmiana, jest chyba najwyższy w kwitnieniu, ale liście w sezonie nie są tak dekoracyjne jak u ciemierników wschodnich. Ale wszystkie cieszą oko, niestety u mnie trochę późno kwitną.

Dziewczyny z Krakowa przyjechały jesienią, więc porządziły w ogrodzie wiosną zabrałam się za realizację zaleceń od rozkładania kartonów,żeby dokończyć jedną część ogrodu I jak to Sylwia z Anitki stwierdziła spiąć w całość. W sezonie zbierałam chwasty... nawet od sąsiadów, akcja na całego Jesienią rabatę wypełniłam własnymi sadzonkami, doszła też jedną dębolistna. Pamiętam czasy początkowe jak 3 nowe ukorzenione sadzonki to był dla mnie rarytas. Teraz mam ich dziesiątki, prawie jak w szkółce a ciągle mało

Wizytówka - Ranczo Edy 19:15, 14 sty 2024

Do góry
ROZCHODNIK - biały kwiatostan ,zielony liść

Ogród w malinówkach 19:15, 14 sty 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
1. Fontanna kamienna
2. Pionowe słupy z powojnikiem
3. Misa na podwyższeniu plus ścianka ażurowa
4. Słupy tynkowane
5. Połączenie u założycielki O.
Dużo tematów, postaram się odnieść.

Zwiększyłem średnicę thujek do 60-70 cm. Ale zawsze można ciąć. One powoli rosną, zanim był by metr minie kilka lat.

Inny odcień raczej by mi nie przeszkadzał, cisy są droższe wiadomo. Ewentualnie złocista thuja Mirjam i po problemie.

Proso w tych pierwszych wersjach by przeszło, a jeszcze lepsza molinia lub trzcinnik. Chyba jednak nie uda mi się ograniczyć ilości gatunków w ogrodzie.

W temacie traw - oczywiście znam Danusi połączenia. Ale boję się jakby rosły hakone u mnie. Najlepiej z kulkami leży mi wizualnie turzyca

Zdjęć 2 tarasów nie mam. Wstawię tarasu i z bardzo daleka. Nie mam w tym telefonie innych.

Kwestia przesłony między tarasami. Żeby spełniła swoją rolę to musiał by to być ekran/żywopłot. Jakoś tego w poprzek rabaty nie widzę. A biorę pod uwagę, że się nie oddzielamy w ogóle, z ogrodu i tak było by widać. Mamy dużo wspólnych znajomych i gości. Przechodzą często z domu do domu. Musielibyśmy się oddzielić grubą kreską albo wcale - jak teraz.

Kwestia rzeźb, posągów, dekoracji. Jestem zmuszony odpuścić teraz. Uważam, że zawsze można kiedyś dodać. Przypomnę, że nie mamy w ogóle ogrodzenia z 3 stron, budynek gospodarczy do remontu, trawnik do założenia, żywopłoty, bluszcz na ścianę itd. Chcę założyć (wytyczyć) rabaty i stopniowo obsadzać, by rośliny się rozrosły. Zwłaszcza drzewa i moje mikro sadzonki. A potem stopniowo uzupełniać bylinami. Ewentualnie drzewa najpierw, potem rabaty na 100% po kolei. Na ozdoby będzie czas na końcu.

Piny cudowne, ale tak jak powyższe, nie na teraz. To jakbym chciał upiększać coś, czego jeszcze nie ma.
Wizytówka - Ranczo Edy 19:12, 14 sty 2024

Do góry
ROZCHODNIK - zielono biały liść ,wiotkie łodygi drobne jasne kwiatostany bardzo trudne w uprawie

Kraina spełnionych marzeń 19:12, 14 sty 2024

Do góry
MagdaLenka napisał(a)

Zrobiłam wersję z kantami i chyba tak bardziej mi się podoba.
Efekt romantyzmu trzeba będzie osiągnąć za pomocą buszu wylewającego się z rabat.

Jakie masz tam wymiary? Duża ta działka patrząc pod wielkości domu

Przed domem będzie jedna duża rabata? Super
Blaski i cienie nowego życia 19:08, 14 sty 2024

Do góry
Śnieżyca. Przy okazji wykopałam krokusy jesienne, dostały latem nową miejscówkę pod budleją.

Krokusy zwykłe pokazywałam wcześniej, czekam na nie też
Końcem marca patyki z cięcia Anabelek zostały wsadzone,w rzędach, w miejsca, które chciałam czymś zapełnić. Przyjęło się kilka z nich co mnie ucieszyło. Jeszcze zakwitły inne wiosenne, są z roku na rok, nie trzeba kupować.

Wizytówka - Ranczo Edy 19:03, 14 sty 2024

Do góry
ROZCHODNIK - liść i łodyga jasno zielony wpadający latem w żółty, kwiat drobny jasno różowy delikatny

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies