Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 11:56, 03 lut 2017

Do góry
beata_m napisał(a)

na razie dosłownie parę w porównaniu do posadzonej ilości przy tarasie

Szaleństwo!!Które to już tak się wychylają?
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 11:52, 03 lut 2017

Do góry

na razie dosłownie parę w porównaniu do posadzonej ilości przy tarasie
Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:51, 03 lut 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
magnolia cała w pączkach zapowiada wiosnę, ale potem podetnę ją z dołu

chcę ją w formie drzewka a dolne gałązki i tak giną potem w piwoniach

Identycznie robię, juz Piruette podcieta, teraz w tym sezonie z Genią tak zrobię
Ogród za grosze 11:47, 03 lut 2017

Do góry
Rosa napisał(a)
Do tej pory pokazałam tę część ogrodu, która jest za moim domem. Stanowi on ok. 1/3 całej 12 arowej działki. Okna nie wychodzą na tę część ogrodu, zimą nie odwiedza się go, więc nazwijmy go umownie "letni".
Na wiosnę sąsiad ma ocieplić i otynkować ścianę stojącą w ostrej granicy naszych działek.
plan ogrodu:

a tak wygląda ten kąt:

Plan robót na 2017 rok

1. dalsze porządkowanie rabat (hosty już trzeba rozsadzać, przesadzić rodgersje, języczki i pluskwice) na rabaty cieniste,
2. zagospodarować rabaty cieniste pod murem, obsadzić roślinami i ukryć kompostownik za parawanem z cisów lub laurowiśni?

3. zrobić linię kroplującą. Podlewanie zabiera dużo czasu a i nie wszystkie rośliny lubią lanie na liście i kwiaty,
4. zrobić obrzeża (ekobordy) wokół drzewek na trawniku i pomyśleć coby tam posadzić lawendę czy przywrotnik.
5. ułożyć obrzeże z kostki wokół cienistej.
6. zrobić placyk wypoczynkowy.

Dużo, nie wiem czy się wyrobię.

Myślałam też o oknach-lustrach na murach w kącie, tam nie ma okien i nic się nie dzieje, czyli jest nudno. A jak pisałam wcześniej nudy nie znoszę .
Lustra odbijając światło oraz wczesne i późne promienie słońca, może by rozświetliły to miejsce?
Myślałam też o hortensji pnącej i bluszczu, ale ..... trzeba tego pilnować i trzymać w ryzach a skakanie po drabinie i przycinanie to robota nie dla mnie .
Ot dylematy ogrodnika.
Czyli trza zrobić analizę SWOT
albo
burzę mózgów

z a p r a s z a m

Ambitne plany, zapewne wszystko się uda
Obejrzałam to miejsce, az tak ciemno tam nie jest, więc sporo roślin da radę. Z okienkami dobry pomysł, widziałaś u mnie, sprawdzają się, ile życia i refleksów świetlnych wnoszą
Z hortensją pnącą nie ma żadnej pracy, możesz ja puścic na mur..fajny byłby z pnączy winnik, ma cudne liście, jest bezproblemowy, a potem ładne granatowe koraliki.
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 11:09, 03 lut 2017

Do góry
Dzięki za wiarę w me możliwości! Szefowa była pierwsza!

Miłego dnia!

Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 10:45, 03 lut 2017

Do góry
violka171 napisał(a)
Wklejam dla wszystkich którzy maja ten sam ból co ja z brakiem miejsca na parapetowe rozsady
półka zbita z resztek meblowych,ruchome półki

Półka fajna też bym mi się taka sprzydała ,ale jak wyjść na balkon?
Podmiejski ogródek 10:39, 03 lut 2017

Do góry
makadamia napisał(a)

Psieplasiam

W takim razie przemyślę to jeszcze raz.

Teraz dopiero widzę, jak mi ta środkowa lipa blokowała myślenie.
Do tej pory plan był taki, żeby między drugą a trzecią (licząc od góry) były krzewy, żeby za lipą nie było dziury. Byliny miały być między pierwszą a drugą lipą. Ale znowuż przy pierwszej lipie, w tym rogu, byliny mi nie pasowały. I z tymi dereniami też mi coś nie grało.

I dopiero jak wczoraj Ty mi podpowiedziałaś jakieś ruchy z dereniami, a Ania podrzuciła mi ławeczkę, otworzyła mi się klapka w głowie.

I tylko ta nieszczęsna lipa środkowa, póki nie zostanie ścięta, będzie psuła widok.
A, i nie wiem na którym boku postawić ławeczkę.

chyba zależy na co chcesz z niej patrzeć a z dereniami też bym zwróciła uwagę gdzie będzie je zima ładnie widać
Ogród - moje marzenie 10:27, 03 lut 2017

Do góry
Takie coś np.

Ogrodula 10:14, 03 lut 2017

Do góry
Wszystko się przydaje
Pogubiłam się po drodze... 09:28, 03 lut 2017

Do góry
Przyszły nasionka
Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 09:22, 03 lut 2017

Do góry
Wklejam dla wszystkich którzy maja ten sam ból co ja z brakiem miejsca na parapetowe rozsady
półka zbita z resztek meblowych,ruchome półki
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:17, 03 lut 2017

Do góry
Takie są te dziury na rabatki, bardzo bym chciała mieć w nich coś ładnego reprezentacyjnego bo to front domu a mam ciągły mątlik w głowie, sprawa o tyle trudna że mało słonka bo latem dopiero po 17

A tak wygląda miejsce na rabatkę przy tarasie - jest od stony zachodniej, myślałam o tym aby posadzić na niej te same rośliny co na frontowych.

Tutaj z kolei taras, jest centralnie na południe, bardzo by mi zależało na uzyskaniu cienia -dlatego jak Danusia radziła w rogach -głownie od zachodu wysokie drzewa- tylko jakie? i czym je podsadzić żeby było ładnie (przy okazji osłonie się od sąsiada)
a przed tarasem chciałam najbliżej niego pas hortensji,najdalej pas lawendy, a w środek kulki bukszpanów. Doradżcie co razem z bukszpanem - czy tez lawendę? i czy to wogóle ma sens czy lepiej coś zupełnie inaczej i nie tak jak uplanowałam.

I jeszcze jedna prośba o ewentualne korekty i rady, Przed domem jest podwórko z kostki które kończy się taką linią:

chciałam poprowadzić tu alejkę z dzrew na pniu z okrągłą koroną (klony - czy coś innego? i znowu nie wiem co razem z tymi drzewami... przy samym wejściu do bramki pomiędzy ogrodzeniem które wyznaczaja tuje a kostka powstanie trójkąt - jak by go można zagodpodarować?
Żywopłotki cisowe. 09:16, 03 lut 2017

Do góry
Anabell napisał(a)
Mirko - to jest ta bylina trzeba ja rozpoznać, podoba mi się. zebrałam nasionka, a chcę ją przesadzić boję się że zaginie, dostałam kiedyś od koleżanki ale ona dostała od kogoś dlatego NN.
Wysoka ok 50 cm na sztywnych łodygach.

Zdjęcia mam na oddzielnym dysku i długo trwa mi wyszukiwanie.
Haniu Danusia napisała że too może być Wielosił.
Ogrodowe szaleństwo ... 09:15, 03 lut 2017

Do góry
violka171 napisał(a)

spraw sobie taka półeczkę jak masz mało miejsca na parapecie
najprostsza, zbita z resztek plyt meblowych,dostaniesz je w castoramie

ale superrr rozwiązanie. Można skopiować?
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 09:14, 03 lut 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)
Hniu fajny taki dlugasny spacer ja zaraz lece na dwor drewno przezucac, bo jutro kopara i spychacz przyjada i bede porzadek robic tam gdzie ono stoi. Ale bedzie sie dzialo juz zamowione kamyczki czekaja, bedzie tam wreszcie porzadek tylko troche sie martwie o montane, bo ona pod sciana rosnie i mam nadzieje, ze ej spchacz nie zepchnie. Wykopac nie ma jak, bo wsszystko zamarzniete.

A dla Violi moja lawa. Juz wszystko uszyte jak w planie bylo

osz w mordkę
wszystko się pięknie komponuje ze sobą,bardzo stylowa
Brawo Izuniu
Podmiejski ogródek 09:11, 03 lut 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
Aśka skup się .. nie rządek, narecznica jeszcze pomiędzy. Powtórzenie dereni tylko proponuje

Psieplasiam

W takim razie przemyślę to jeszcze raz.

Teraz dopiero widzę, jak mi ta środkowa lipa blokowała myślenie.
Do tej pory plan był taki, żeby między drugą a trzecią (licząc od góry) były krzewy, żeby za lipą nie było dziury. Byliny miały być między pierwszą a drugą lipą. Ale znowuż przy pierwszej lipie, w tym rogu, byliny mi nie pasowały. I z tymi dereniami też mi coś nie grało.

I dopiero jak wczoraj Ty mi podpowiedziałaś jakieś ruchy z dereniami, a Ania podrzuciła mi ławeczkę, otworzyła mi się klapka w głowie.

I tylko ta nieszczęsna lipa środkowa, póki nie zostanie ścięta, będzie psuła widok.
A, i nie wiem na którym boku postawić ławeczkę.

...uDany ogród 09:09, 03 lut 2017

Do góry
Sylwuś cieszę się, że Ci się podoba

...uDany ogród 09:08, 03 lut 2017

Do góry
Basiu no niestety u mnie jest identycznie, powącham czekoladę i mam dwa kilogramy więcej.
Teraz jeszcze stres i od razu waga do góry.
I pomyśleć, że w głowie jestem wysoką, szczupłą brunetką
Tyle, że w lustrze to już niekoniecznie
Jeszcze zauważyłam pewną prawidłowość...mój rozmiar rośnie wprost proporcjonalnie do wieku

36-36
38-38
42-...
Szkoda słów:/

Ogrodowe szaleństwo ... 09:05, 03 lut 2017

Do góry
Nowalijka napisał(a)
Mam bardzo mało miejsca na parapetach a nasion kupiłam jak głupi czapek. Może jeszcze dziś podzielę moje nasiona na te, które posypię do gruntu i te, które musza wylądować na parapecie. Może tym sposobem zredukuję miejsce.

spraw sobie taka półeczkę jak masz mało miejsca na parapecie
najprostsza, zbita z resztek plyt meblowych,dostaniesz je w castoramie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies