Tak, na 25 odmian wzeszło 23. Nie pokazł się Marmande i San Marzano. Pomidory najpierw chciałam podkiełkować od 19 marca, ale słabo to szło i 20 marca włożyłam nasiona do ziemi.
Dzień dobry, proszę państwa po zimie mój trawnik nie jest w najlepszej kondycji (wrzucam zdjęcie).
Był założony w tamtym roku w maju, co miesiąc nawożony Yara Mila a we wrześniu poszedł nawóz jesienny. Przez większość sezonu wyglądał bardzo dobrze a teraz kiedy u wszystkich sąsiadów młode trawniki pięknie odbijają po zimie mój jest żółty i wogole nie rośnie i ma pełno obumarłych sianowatych źdźbeł. Czy ktoś może poradzić jakąś strategię działania ? Pod koniec marca planuje taka delikatna wertykulację żeby wybrać to siano oraz wysypać nawóz. Czy to dobra droga?
Znów pochmurno, zimno i mżawka...tylko siedzieć w domu...
Dokonałam pomiarów "wzrostowych" mojej żółwiczki Żuczki...podczas wpisywania ich w metryczkę, zorientowałam się, że od jakiegoś czasu jestem "pomylona" co do jej wieku...Myślałam, że ona ma 27 lat, a okazuje się, że to już 28 lat. Gdzieś uciekł mi ten 1 rok... - Żuczka urodziła się w 1996r...Przepraszam cię za to malutka...
Pokaże Wam dziś co sąsiad ma w swoim tunelu foliowym. Dogrzewa rozsady w słabe pogody takim „piecykiem zniczowym”.
Na ten zestaw idzie doniczka, a na niej blaszka z puszki po piwie odprowadzająca gorące powietrze na boki.
Takie ma już pomidorki.
Nad całą rozsadą ma mini steaż i przykrywa go dwiema warstwami włókniny. Od wewnątrz foliowych ścian ma folie bąbelkową do pakowania paczek. A od zachodu kilka płyt styropianowych.
U niektórych już przekwitają, a u mnie dopiero zaczęły na dobre kwitnąć. To krokusy, które sadziłam w Sylwestra 2023 r.
30 krokusów Joanna d’Arc
20 krokusów Pickwick
20 krokusów Victor Hugo
Te ostatnie wyjątkowo duże kwiaty mają w porównaniu to dwóch pierwszych.