Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród z pergolą 14:10, 01 kwi 2016

Do góry
moim zdaniem mozesz miec to wszystko co wymienilas
ale do hortek pasuja nigry...2 nigry a przed nimi 3 hortki potem miskant jak na drugiej inspiracji a przed nim laweczka i dalej znawu 2 nigry i 3 hortki

jako tło dla hortek pasują bardziej kuliste drzewka z pniem
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:56, 01 kwi 2016

Do góry
malkul napisał(a)

Proszę

Wysokości i inne miary docelowe wybranych traw ozdobnych rosnących w moim ogrodzie (stanowisko: gliniasta ziemia , urodzajna).

Uwaga: miary zebrano dnia:05.11.2015

1 miskant gracillimus: wysokość ok. 180cm, szerokośc karpy u samego dołu 40cm (nie kwitnący czyli licząc bez kłosów)
2. trzcinnik KF wysokość z kłosami ok.180cm szerokość 30cm (mierzona na wys.50cm całej trawy), liście kończą się na ok. 70cm
3. molinia : wyskość ok. 210cm, liście do wys. ok.90cm, szerokość karpy na dole ok. 25cm górą mocno się rozszerza
4. obiedka: wys. ok. 130cm
5. kłosownica wys. ok. 40cm , szerokość ok. 55cm
6. stipa tenuissima pony tails – wys. ok. 90cm

Jarzmianka – miary
Wysokość z kwitem ok. 85cm
Liście do wys. ok. 40cm

Gosiu, a ty jarzmianke u siebie siejesz, czy masz ja z klaczy ??? i czy wysiane zakwitna juz w pierwszym roku???
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:58, 31 mar 2016

Do góry
ana_art napisał(a)

powiedz, jaki on jest w szerokości i wysokości?

Proszę

Wysokości i inne miary docelowe wybranych traw ozdobnych rosnących w moim ogrodzie (stanowisko: gliniasta ziemia , urodzajna).

Uwaga: miary zebrano dnia:05.11.2015

1 miskant gracillimus: wysokość ok. 180cm, szerokośc karpy u samego dołu 40cm (nie kwitnący czyli licząc bez kłosów)
2. trzcinnik KF wysokość z kłosami ok.180cm szerokość 30cm (mierzona na wys.50cm całej trawy), liście kończą się na ok. 70cm
3. molinia : wyskość ok. 210cm, liście do wys. ok.90cm, szerokość karpy na dole ok. 25cm górą mocno się rozszerza
4. obiedka: wys. ok. 130cm
5. kłosownica wys. ok. 40cm , szerokość ok. 55cm
6. stipa tenuissima pony tails – wys. ok. 90cm

Jarzmianka – miary
Wysokość z kwitem ok. 85cm
Liście do wys. ok. 40cm
Ogród pewnej ogrodniczki 23:20, 30 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Co powiedziałabyś na taki układ?

Dereń, Miskant Morning Light lub Variegatus, w nogach carex albo hakone?

Dereń co wiosny nisko cięty, wtedy będzie wypuszczał młode gałązki czerwone i nie będzie bardzo wielki.

O Iwonka Ty to masz talent do tych rysunków! Liście derenia są mocno wyraziste biało zielone i te miskanty też biało zielone, ja bym bardziej widziała jednolicie zielone gracillimusy. Tylko czy to się wszystko tam zmieści? Ja to mam zawsze problem z wyobrażeniem sobie jak coś będzie wyglądało z dorosłymi roślinami. Za mało mam jeszcze doświadczenia.
Ogród pewnej ogrodniczki 22:47, 30 mar 2016

Do góry
Co powiedziałabyś na taki układ?

Dereń, Miskant Morning Light lub Variegatus, w nogach carex albo hakone?

Dereń co wiosny nisko cięty, wtedy będzie wypuszczał młode gałązki czerwone i nie będzie bardzo wielki.
Przedwiośnie ogrodu..:) 12:52, 30 mar 2016

Do góry
Witaj, to miskant Morning Light....jest cudny
Lifting starego ogródka 12:34, 30 mar 2016

Do góry
Witam Cię wiosennie Ludwiko
nie przejmuj się dasz radę, ja też mam niewiele zrobione jeszcze, a przecież ogród mam z doskoku, tylko hortki i wierzby przycięłam, wysiewy zrobiłam i kawałek rabaty pokopałam. Zamierzam właśnie kupić Polar Bear, skoro mówisz że dobrze zimuje to tym bardziej się cieszę

Z traw przychodzi mi do głowy jakiś miskant, może Morning Light, tylko on rzadko kwitnie,ale ładny, gracillimus ma ładne kwiatostany albo coś niższego rozplenica np.Hameln, ładnie kwitnie duży wybór masz traw
Typografia ogrodu 18:01, 29 mar 2016

Do góry
Popoludnie troche lżejsze

Ivo Twoj miskant podzielilam na 8 nie malych sadzonek i posadzilam.musialam sie niezle naskakac na łopacie by go pociac buziaki.

Lawenda byla u fryzjera
Przed

I po

M jest w polowie murowania schodow wglebnika.jutro moze uda mi sie tez szlifowac drewno na lawki. I musze przygotowac dolki pod brzozy bo znalezlismy odpowiednie i mamy zgode wlasciciela min 15 sztuk trzeba wykopac
Ogródek warzywny na balkonie 08:43, 29 mar 2016

Do góry

No i teraz widzisz jaki miałam zamysł, porównaj te dwie aranżacje, widzisz różnicę?

Gipsówka odpada, raczej Carex Evergold - zimozielony.
Lawendy bym w ogóle nie dawała. W donicy będzie ładna tylko podczas kwitnienia

10 może miskant Variegatus
a 5 niższy Morning Light.

Mnie chodziło o to, że 1 to miłorząb Pendula a 3 miłorząb Mariken, A wierzbę wyrzuć w kibynimater.
Ogródek warzywny na balkonie 20:59, 28 mar 2016

Do góry
Właśnie wróciłam do domku i spróbowałam na szybko rozrysować myśl Danusi. Nie wiem tylko czy dobrze zrozumiałam wskazówki
Za miłorzębem po prawej zrobiła się dziura, może można ją zapełnić szałwią omączoną biało-fioletową ( w ubiegłym roku kwitła mi do grudnia) lub jakimś krzaczkiem, większym bukszpanem, białą tawulka Arendsa, ale ona krótko kwitnie
Z traw mam u siebie miskant morning light, adagio, eticelle, rozplenice weserbergland i hammeln.
Ciekawam mocno dalszych wskazówek Może ktoś doradzi wymianę.
Teraz dopiero widzę, ze nie złapałam proporcji pomiędzy miłorzebem a szałwią: szałwia na pewno będzie dużo niższa
Ogród Ani :) 22:13, 27 mar 2016

Do góry
anbu napisał(a)
Bardziej martwi mnie ta rabata.
To ta naprzeciw bramy wjazdowej, obok są garaże (na zdjęciu - na wprost z koszykówką).
Na tej rabacie musi zostać jeden świerk glauka globosa (rośnie na środku) i muszę mu dokoptować jednego buka pendula – nie ma przeproś :/
Reszta out. Miejsce do grania w kosza też zniknie hi hi.
Miejscówkę zyskała tam także wiśnia amanogawa, postanowiłam dokupić jeszcze dwie i posadzić na tle płotu. Za wiśniami bluszcz.
Rabata jest długa na 6,8 a szeroka od 2,30 do 2,80.

Widok od bramy wjazdowej:

Na środku świerk glauka globosa, buk pendula, po lewej świerka 3 cisy kolumnowe,
w samym rogu trzy kule bukszpan, no i żywopłot z bukszpanu (chyba słabo widać na wizualizacji, ale on się ciągnie przez cały tył rabaty aż po wiśnie ) miskant gracillimus też tam ma być, wiśnie 3 na tle płota a za nimi bluszcz, dołem rh scarlet wonder.

Mam buka Purple Fountain i od trzech lat mam problem aranżacyjny Moim skromnym zdaniem aranżacja rabaty powinna iść w stronę wywindowania buka formy pendula do rangi gwiazdy błyszczącej na rabacie gdzie pozostałe rosliny tylko podkreślają jego urodę.
Proponuję podnieść wzrost buka poprzez podwiązanie przewodnika i poprowadzenie go wyżej. Na podniesionej rabacie nisko prowadzony pendula moze wyglądać jak przykurczony karzeł uginający się pod towarzystwem glauki.

kluje mi się aranżacja w głowie, ale bez fastigiat i rodków... za to z żółtymi akcentami i znowu z użyciem kul... a może zółtych kul...
boisz się?
Ogród Ani :) 21:05, 27 mar 2016

Do góry
Dalej
Moja rabata ze studnią. Zostaje pierwotny plan. Jak to mój eM mówi - pierwsza myśl jest najlepsza

Roślinki to:
- z boku żywopłot z cisa i na tle płotu żywopłot z choiny kanadyjskiej,
- miskant chyba variegatus (nie wiem czy wcisnę ),
- rh cunningham's white
- klon dissectum garnet (takiego mam, tylko muszę przesadzić),
- grujecznik pendula
- jakieś wypełniacze na wizualizacji jest irga major i trzmielina ale ta irga mam wrażenie w rzeczywistości inaczej trochę wygląda, bo ona z murka powinna zwisać

Ogród Ani :) 20:46, 27 mar 2016

Do góry
Pomęczę Was jeszcze, chociaż nikt nic nie pisze hlip hlip.....

To ta rabata (o której mowa powyżej) ale widziana z drugiej strony

wiosna

lato

A tak to byłoby widać z tarasu:

Roslinki to:
- wiśnie z bluszczem na płocie,
- 3 cisy kolumnowe fastigiata aurea,
- miskant/miskanty (chyba gracki, najbardziej mi pasują kolorystycznie),
- świerk glauka globosa,
- buk purpurowy pendula,
- żywopłot z buszpanu i trzy kulki bukszpanowe w samym rogu/brzegu rabaty,
- z przodu rh scarlet wonder,
- pod wiśniami przy żywopłociku kosodrzewina pumilio

Potrzeba ogrodowej zmiany 15:37, 26 mar 2016

Do góry
Ewo ja w swoim zeszycie ogrodowym mam napisane, że ten miskant osiąga metr a nawet więcej oraz że hortki sadzimy co metr, bo to spore krzewy (ja piszę o hortensji limelight). Nie wiem jaką hortkę Ty chcesz.
Narysuj sobie może koła/kreski patykiem na ziemi, będziesz widzieć ile miejsca na którą roślinę przeznaczyć. Narysuj prostą kreskę przed żywopłotem, będziesz widzieć dokąd będzie ci sięgał itd.

Ogród Ani :) 12:42, 26 mar 2016

Do góry
Bardziej martwi mnie ta rabata.
To ta naprzeciw bramy wjazdowej, obok są garaże (na zdjęciu - na wprost z koszykówką).
Na tej rabacie musi zostać jeden świerk glauka globosa (rośnie na środku) i muszę mu dokoptować jednego buka pendula – nie ma przeproś :/
Reszta out. Miejsce do grania w kosza też zniknie hi hi.
Miejscówkę zyskała tam także wiśnia amanogawa, postanowiłam dokupić jeszcze dwie i posadzić na tle płotu. Za wiśniami bluszcz.
Rabata jest długa na 6,8 a szeroka od 2,30 do 2,80.

Widok od bramy wjazdowej:

A tak to widzę :/
Napiszcie co myślicie, śmiało, nie bojać się majestatu

Na środku świerk glauka globosa, buk pendula, po lewej świerka 3 cisy kolumnowe,
w samym rogu trzy kule bukszpan, no i żywopłot z bukszpanu (chyba słabo widać na wizualizacji, ale on się ciągnie przez cały tył rabaty aż po wiśnie ) miskant gracillimus też tam ma być, wiśnie 3 na tle płota a za nimi bluszcz, dołem rh scarlet wonder.

Powiedzcie szczerze czy mnie znowu nie poniosło czy nie poleciałam po bandzie
Toszko (oko Wielkiego Brata) plisss....

Acha, w tym waskim przesmyku, widać to na wizualizacji szpaler z hortensji limelight + trzy śliwy wiśniowe Pissargi szczepione na pniu.

Potrzeba ogrodowej zmiany 00:02, 26 mar 2016

Do góry
popatrz dokładnie u Szefowej (inna inspiracja już niepotrzebna)- kulki sa i z cisa i z buksa. Tej hortki już nie ma, podobnie jak miskanta - pokładały się i szkodziły strzyzonym formom.

Planowane rozstawienie jest zbyt ciasne. Miskant rozrośnie się niemiłosiernie. Korzenie miskanta będa panoszyć się w korzeniach cisa. Trzeba większe odległosci zrobić.
Małymi kroczkami do celu... 08:38, 25 mar 2016

Do góry
Dziewczyny nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie...Jak wiecie róże the fairy + szałwia będą kontynuacja dalszej części rabaty i tak się zastanawiam, czy całość będzie razem do siebie pasować??? Dla przypomnienia 1 cz.

Czyli

1. Hortensja pinky winky
2. Miskant gracillimus
3. Klon Crimson King
4. Jeszcze nie zdecydowałam
5. Obwódka z bukszpanu

No i w dalszej części były by róże i lawenda..

Czy to wszystko będzie razem współgralo??
Ogród w szczerym polu 19:28, 24 mar 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Zamiast żurawek szałwia, moim zdaniem najładniejsza odmiany szałwia deep blue

Do hortek Miskant ML

Wymyśliłam jeszcze inną kombinację, bardziej sielską- przedogródek hortensjowo-różany

miskant ML, hortki Diamantino lub Little Lime, szałwia omszona Rose Queen (kolor pasuje i jako jedyna ma w opisie że toleruje półcień), carex Ice Dance+ mała rozplenica Hameln.
Na wysokie tło pomyślałam o podporze, a na niej bluszcz i róża pnąca w kolorze różowym (Laguna?)(wycztałam, ze p.Danusia połączenie róży z bluszczem komuś radziła ) podsadzona inną mniejszą odmianą jeśli by się zmieściła...
Dominiko cała rabata ma dł.4,90m szer.1,5m więc chyba troszkę powinno się zmieścić bo hortki przeciez są mniejsze??
Generalnie ciężko jest mi wymyślić coś bardziej sensownego, a im więcej czytam i przeglądam tym bardziej podoba mi się taki sielski klimat. Myślę, że będę dążyła do założenia ogrodu kwiatowego gdzie głównymi motywami będą hortki i róże, może jeszcze lilie.. Oczywiście mam nadzieję, że będę potrafiła odpowiednio o wszystko zadbać zwłaszcza, że wszystkiego uczę się od podstaw...
Ogród w szczerym polu 12:48, 24 mar 2016

Do góry
Zamiast żurawek szałwia, moim zdaniem najładniejsza odmiany szałwia deep blue

Do hortek Miskant ML
Pan Maluśkiewicz 14:14, 23 mar 2016

Do góry
Chyba, że jakiś Miskant?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies