Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:01, 17 gru 2020

Do góry
Plany jak wiadomo nie zawsze się udają, ale dążymy do tego, aby marzenia się spełniły, czego i Wam życzymy

Zrobiliśmy obwódki trawnika w ogrodzie wgłębionym, a moje zajęcia na ostatnie tygodnie: korekty i opisywanie ponad tysiąca zdjęć w książce
Także zamiana tych zdjęć na lepsze więc jestem nieco umordowana. Muszę wreszcie pojechać do ogrodu.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:11, 17 gru 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Z Anglii też będą moje zdjęcia, ale szykuję całkiem oddzielny album o Naszej Anglii i mam już zdjęcia robione na tę okoliczność, tylko czekam aż więcej ogrodów powstanie- wtedy wystartuję jak powstał ten ogród Pozdrawiam

Zapowiada się smakowicie Będę trzymać kciuki, żeby wszystko poszło zgodnie z planem, pozdrawiam
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 19:48, 16 gru 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie wiem jak wyglądają, nie da się tutaj doradzić trafnie na 100%. Nie wiem co zrobić, gdybyś pokazała zdjęcie, ale już zakopane więc po "robocie" jest.

No już nie są zakopane...nadchodziły u mnie takie większe mrozy i pognałam do ogródka no i wykopałam moją gromadkę Teraz widzę, że zimy nie ma i być może nic by im się tam nie stało, ale ryzyk-fizyk...Powsadzałam w takie kratki po pieczarkach wyłożone agrowłókniną, bo niestety zbrakło mi dużych donic, przysypałam ziemią wymieszaną z torfem, lekko podlałam i wstawiłam do ciemnej piwnicy do spania Dziś robiłam przegląd-wyjęłam z tej mieszanki wszystkie i obejrzałam czy wszystko ok...czy nie ma śladów gnicia itp...no i powiem szczerze-nie jest źle aby tak dalej wszystkie wypuściły już małe białe korzonki, a jedna jakby się szykowała do wyjścia na powierzchnię..rośnie w najlepsze...w ciemnej piwnicy
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:34, 16 gru 2020

Do góry
Z Anglii też będą moje zdjęcia, ale szykuję całkiem oddzielny album o Naszej Anglii i mam już zdjęcia robione na tę okoliczność, tylko czekam aż więcej ogrodów powstanie- wtedy wystartuję jak powstał ten ogród Pozdrawiam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:53, 16 gru 2020

Do góry
Uśmiech zostawiam zaglądającym Jak na prawie zimę - ciepło jest.
A ja kończę nową książkę Mam nadzieję, że się spodoba a przynajmniej zdjęcia
Truskawki - polecane odmiany, wskazówki uprawy 09:05, 15 gru 2020

Do góry
ojeja napisał(a)
witam, zarejestrowałam się na forum, ponieważ potrzebuję porady/pomocy(?).
Opiszę w skrócie mój problem odnośnie sadzonki truskawki. Mianowicie jadłam kiedyś (w ub. roku) truskawki, i tak "od niechcenia" wrzuciłam parę nasionek do ziemi w doniczce. O dziwo nasionka te ... wykiełkowały (w różnych odstępach, ale jednak). Przesadziłam je do skrzynki, niestety, tylko jedna sadzonka przetrwała, rośnie i ma się całkiem dobrze. I odnośnie niej mam zapytanie - mianowicie wypuszcza "wąsy". Z dwóch "wąsów" mam posadzone "odrosty", które ładnie się przyjęły i ładnie rosną. Ale zastanawia mnie ta truskawka, bo nie widzę u niej najmniejszego zawiązka kwiatu, natomiast pojawiają się kolejne "wąsy", które usuwam. Trochę mnie to martwi, bo nie ukrywam, że miałam nadzieję na "swoje" owoce w tym roku. Co to za odmiana truskawek, nie wiem, bo były kupione do spożycia na bazarku. I już się zaczynam zastanawiać że ta moja truskawka to jakaś dziwna jest, i zamiast wypuścić owoce, jak na normalną truskawkę przystało, ona będzie wypuszczać tyko te nieszczęsne odrosty. Bo przyznam szczerze, trochę mnie to denerwuje i zastanawia. Jeśli mogę, to bardzo proszę o radę co w tej sytuacji robić.
Pozdrawiam

Utnij te odrosty.
Krzew kolczasty na żywopłot 08:42, 15 gru 2020

Do góry
Ognik szkarłatny, u nas są super żywopłoty z ognika w Komorowie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:44, 14 gru 2020

Do góry
Już dziękowałam wczoraj
Hortensjowo 14:48, 14 gru 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Helen, są jeszcze czy wykupili?

Danusiu nie wiem czy ktoś już Ci napisał na priv.
Dotarłam tam dzisiaj i są jeszcze.
Jeśli chcesz to wstawię fotkę jeśli Sabinka się zgodzi)

Ogród na balkonie 23:13, 13 gru 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ziemia wygląda na piaszczystą, przydałoby się wyściółkować krzewy czym się da, nawet skoszoną trawą lub pociętymi chwastami bez nasion. Poprawi się hortensjom warunki.

Zgadza się, to najgorsza gleba jaką widziałem. Jest żółta, piaszczysta i wydaje się jałowa. Dużo wody tam wlewałem.

A trawa z koszenia poszła pod pomidory. Ale w przyszłym roku na pewno będę dawał.
Plamy na trawniku 22:33, 13 gru 2020

Do góry
Ziemia została wzruszona i poprawione warunki glebowe w jakimś sensie, skoro trawnik się zazielenił, trawnik zakorzenił się głębiej. To jest przyczyną.

Jak temu zaradzić? Nie kopać w trawniku, a jak już było kopane, to potem równomiernie nawozić w sezonie i trawnik się wyrówna. To cała tajemnica.
Ogród na balkonie 22:18, 13 gru 2020

Do góry
Ziemia wygląda na piaszczystą, przydałoby się wyściółkować krzewy czym się da, nawet skoszoną trawą lub pociętymi chwastami bez nasion. Poprawi się hortensjom warunki.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:07, 13 gru 2020

Do góry
Mary napisał(a)
Wracając jeszcze na chwilę do problemu zdjęć, który został już naprawiony.

Osoby, które dawno założyły swoje wątki, mają w podpisie linki do wątków zaczynające się od
http:
U mnie w każdym razie tak było.
Radziłabym poprawić na
https:
Tak na przyszłość. Żeby w przyszłości nie spowodowało to problemów.

Być może właśnie takie linki Michał zmienia, 600 linków już zmienił. pozostało jeszcze podobno kilka. Na to trzeba moc czasu.
Problemy z jukką - (Yucca, jukka) 22:03, 13 gru 2020

Do góry
Daria25 napisał(a)
Witajcie,

Jestem tutaj nowa i prosze Was serdecznie o pomoc! Chodzi o juke, w zalacznikach przesylam zdjecia. Schna jej liscie. Juka stoi przy oknach, ma duzo swiatla pomomo tego schnie, bardzo rzadko ja podlewam. Co moze byc tego powodem? Dodam jeszcze, ze przed miesiacem zostala 2x spryskana preparatem przeciw plesni, poniewaz na lisciach (dol juki) pojawil sie bialy osad(plesn?). Juka odzyla (tak mi sie wydaje) ale pomimo tego schnie.

Dzuekuje za wszystkie wskazowki i rady

Pozdrawiam serdecznie
Daria
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:44, 13 gru 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Rzeźba dostała bardzo rasową podstawę, z oczyszczonej po pożarze belki, porytej, zranionej, ale pięknej. Na niej została umocowana metalowa stopa i podstawka. Dzieło i pomysł Witka oczywiście. Prawdziwa extraklasa

Bardzo podoba mi się i ta rzeźba i to ujęcie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:38, 13 gru 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Elu, te glony to efekt awarii jednej z pomp, która nam się zepsuła, przez co woda czyściła się tylko przez komorę filtracyjną, a przez strefę hydrobotaniczną nie działało. Potem było już idealnie.

Niemniej jednak w przypadku stawu oczyszczanego naturalnie, na wiosnę trzeba koniecznie wyłączyć pompy, aby woda zzieleniała, a to po to aby dafnie (i inne organizmy) w komorze filtracyjnej nie zdechły, tylko miały co jeść... Ale przy okazji mieliśmy awarię...i przećwiczyliśmy glony nitkowate.

Też tak myślałam że coś nie tak, bo zawsze miałaś czysto bez glonów w stawie.
Nitkowe to wyjątkowe świństwo, ale na kompost dobre.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:42, 13 gru 2020

Do góry
Sprawa zdjęć- naprawione, możecie oglądać stare wątki Pozdrawiam zaglądających.
Przeglądanie obserwowanych wątków i artykułów 11:39, 13 gru 2020

Do góry
Dzisiaj jest wszystko ok, zdjęcia widać. Dziękujemy Ronin.
Ogród na balkonie 10:13, 13 gru 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Matecznik zwłaszcza hortensjowy wygląda bardzo okazale, świetnie się rozgałęziły hortensje

Bardzo dziękuję Sadzonki hortensji były bardzo ładne, rozkrzewione. Mojej zasługi tu niewiele.

Potem kwitły tak:
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies