Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Hortensjowo 14:48, 14 gru 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Helen, są jeszcze czy wykupili?

Danusiu nie wiem czy ktoś już Ci napisał na priv.
Dotarłam tam dzisiaj i są jeszcze.
Jeśli chcesz to wstawię fotkę jeśli Sabinka się zgodzi)

Ogród na balkonie 23:13, 13 gru 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ziemia wygląda na piaszczystą, przydałoby się wyściółkować krzewy czym się da, nawet skoszoną trawą lub pociętymi chwastami bez nasion. Poprawi się hortensjom warunki.

Zgadza się, to najgorsza gleba jaką widziałem. Jest żółta, piaszczysta i wydaje się jałowa. Dużo wody tam wlewałem.

A trawa z koszenia poszła pod pomidory. Ale w przyszłym roku na pewno będę dawał.
Plamy na trawniku 22:33, 13 gru 2020

Do góry
Ziemia została wzruszona i poprawione warunki glebowe w jakimś sensie, skoro trawnik się zazielenił, trawnik zakorzenił się głębiej. To jest przyczyną.

Jak temu zaradzić? Nie kopać w trawniku, a jak już było kopane, to potem równomiernie nawozić w sezonie i trawnik się wyrówna. To cała tajemnica.
Ogród na balkonie 22:18, 13 gru 2020

Do góry
Ziemia wygląda na piaszczystą, przydałoby się wyściółkować krzewy czym się da, nawet skoszoną trawą lub pociętymi chwastami bez nasion. Poprawi się hortensjom warunki.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:07, 13 gru 2020

Do góry
Mary napisał(a)
Wracając jeszcze na chwilę do problemu zdjęć, który został już naprawiony.

Osoby, które dawno założyły swoje wątki, mają w podpisie linki do wątków zaczynające się od
http:
U mnie w każdym razie tak było.
Radziłabym poprawić na
https:
Tak na przyszłość. Żeby w przyszłości nie spowodowało to problemów.

Być może właśnie takie linki Michał zmienia, 600 linków już zmienił. pozostało jeszcze podobno kilka. Na to trzeba moc czasu.
Problemy z jukką - (Yucca, jukka) 22:03, 13 gru 2020

Do góry
Daria25 napisał(a)
Witajcie,

Jestem tutaj nowa i prosze Was serdecznie o pomoc! Chodzi o juke, w zalacznikach przesylam zdjecia. Schna jej liscie. Juka stoi przy oknach, ma duzo swiatla pomomo tego schnie, bardzo rzadko ja podlewam. Co moze byc tego powodem? Dodam jeszcze, ze przed miesiacem zostala 2x spryskana preparatem przeciw plesni, poniewaz na lisciach (dol juki) pojawil sie bialy osad(plesn?). Juka odzyla (tak mi sie wydaje) ale pomimo tego schnie.

Dzuekuje za wszystkie wskazowki i rady

Pozdrawiam serdecznie
Daria
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:44, 13 gru 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Rzeźba dostała bardzo rasową podstawę, z oczyszczonej po pożarze belki, porytej, zranionej, ale pięknej. Na niej została umocowana metalowa stopa i podstawka. Dzieło i pomysł Witka oczywiście. Prawdziwa extraklasa

Bardzo podoba mi się i ta rzeźba i to ujęcie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:38, 13 gru 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Elu, te glony to efekt awarii jednej z pomp, która nam się zepsuła, przez co woda czyściła się tylko przez komorę filtracyjną, a przez strefę hydrobotaniczną nie działało. Potem było już idealnie.

Niemniej jednak w przypadku stawu oczyszczanego naturalnie, na wiosnę trzeba koniecznie wyłączyć pompy, aby woda zzieleniała, a to po to aby dafnie (i inne organizmy) w komorze filtracyjnej nie zdechły, tylko miały co jeść... Ale przy okazji mieliśmy awarię...i przećwiczyliśmy glony nitkowate.

Też tak myślałam że coś nie tak, bo zawsze miałaś czysto bez glonów w stawie.
Nitkowe to wyjątkowe świństwo, ale na kompost dobre.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:42, 13 gru 2020

Do góry
Sprawa zdjęć- naprawione, możecie oglądać stare wątki Pozdrawiam zaglądających.
Przeglądanie obserwowanych wątków i artykułów 11:39, 13 gru 2020

Do góry
Dzisiaj jest wszystko ok, zdjęcia widać. Dziękujemy Ronin.
Ogród na balkonie 10:13, 13 gru 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Matecznik zwłaszcza hortensjowy wygląda bardzo okazale, świetnie się rozgałęziły hortensje

Bardzo dziękuję Sadzonki hortensji były bardzo ładne, rozkrzewione. Mojej zasługi tu niewiele.

Potem kwitły tak:
Ogród na balkonie 23:35, 12 gru 2020

Do góry
Matecznik zwłaszcza hortensjowy wygląda bardzo okazale, świetnie się rozgałęziły hortensje
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:01, 12 gru 2020

Do góry
Elu, te glony to efekt awarii jednej z pomp, która nam się zepsuła, przez co woda czyściła się tylko przez komorę filtracyjną, a przez strefę hydrobotaniczną nie działało. Potem było już idealnie.

Niemniej jednak w przypadku stawu oczyszczanego naturalnie, na wiosnę trzeba koniecznie wyłączyć pompy, aby woda zzieleniała, a to po to aby dafnie (i inne organizmy) w komorze filtracyjnej nie zdechły, tylko miały co jeść... Ale przy okazji mieliśmy awarię...i przećwiczyliśmy glony nitkowate.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:18, 12 gru 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moje ulubione zdjęcia tego sezonu

Danusiu jak patrzę na te ulubione powyższe foty (bardzo ładne widoczku też mi się podobają) od razu przypominam sobie moja walkę z glonami kilka lat wstecz. Wiadra glonów za tydzień znowu wiadra.
Na szczęście mam to już za sobą, płynny ekstrakt ze słomy jęczmiennej załatwia glony. Do stawów kąpielowych też się nadaje.

Iryski w słońcu, płytka woda robi swoje. Te glony stale się utrzymują czy to jednorazowy rzut przed uruchomieniem filtrów?

Lista na przyszły rok ambitna. Też wchodzę w byliny i trawy. Mam jako tako ogarnięte i będę tylko dziury zapychać.

Pozdrawiam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:51, 12 gru 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moje chaotyczne podsumowanie tego sezonu w kontekście postrzegania ogrodu i prac ogrodowych oraz planowanie na przyszłość:

- w ogrodzie może się coś nie udać i to należy przyjąć ze spokojem
- nie zawzinać się na coś, co nie chce rosnąć
- polubiłam, a nawet pokochałam jesień, zimy śnieżnej nadal nie lubię (z plusowymi
temp. i bez śniegu - toleruję i wiem, że jest potrzebna
- rezygnuję z takiej ilości doniczek, doniczuszek, skupię się na dużych, spektakularnych kompozycjach
- cierpliwie czekam na realizację zamierzeń
- godzę się z tym, że nie wszystko da się zrobić naraz
- obiecuję sobie systematyczność w pieleniu
- koniecznie chcę mieć kury w 2021 roku i własne jajka
- zmierzamy w stronę samowystarczalności
- zmierzamy w stronę odzysku wszystkiego co się da
- kończymy nieskończone "placki i miejsca" w istniejącym ogrodzie
- chcę wyeksponować stare narzędzia, żeby nie zapomnieć że je w ogóle mamy
- chcę przerobić domek na kawiarenkę
- chcę powiększyć taras przy kawiarence i zlikwidować część trawnika
- skończenie ogrodu różanego, wgłębionego
- Rock Garden z murem
- dosypanie drogi przy rabacie wiosennej
- koniecznie mała łódeczka na jeziorko

Podpisuję się pod tym rękami i nogami... Też mam kilka takich " Things To Do... "
Hortensjowo 19:59, 12 gru 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Też dzisiaj zaliczyłam Jucę. Do godziny 16.00 jeszcze było parę tych bordowych.
Hortensjowo 19:49, 12 gru 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu, czy chodzi o ciemierniki? Pisałam o CO w Tarnowie Podgórnym, są śliczne, ale ceny dla mnie za wysokie
Zieleń, drewno i antracyt 19:48, 12 gru 2020

Do góry
Przezimowałam rozmaryn w namiocie w zeszłym roku, teraz zostawiłam na zewnątrz. Zobaczę.
Hortensjowo 19:47, 12 gru 2020

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies