Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Wrzosy - Calluna 10:27, 02 mar 2014

Do góry
Ale dlaczego nie kwitnące? Są w cieniu że nie kwitną? czy to nie wrzosy? Bo wrzosy to kwitną.
Przycinanie - cięcie tui 10:26, 02 mar 2014

Do góry
Teraz tnij już.

Jak ciąć masz tutaj
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1733-przycinanie-tui
Z czym posadzić tuje 'Smaragd' 10:25, 02 mar 2014

Do góry
A dlaczego są krzywe? Może obruszyła się bryłą korzeniowa i po prostu trzeba poprawić i przydepnąć, a nie wiązać tuja.

Nie wiem, kiedy odwiązać, bo nie wiem czemu są przywiązane i jak?

Nawozem podsyp w kwietniu, rozsyp dalej od bryły, przemieszaj z glebą, podlej żeby się rozpuścił, Samo nasypanie kupek nawozu nic nie da.
Miejsko & sielsko 10:23, 02 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jesli kupujesz - uważaj tylko na to, czy towar nie jest przemrożony po zimie, bo był np. przechowywany w doniczkach na wolnym powietrzu i teraz zimozielone rośliny wyglądają jeszcze ok, ale potem okaże się, że nie zaczną rosnąć, a zaczną schnąć.

Twój wybór, chyba że kupisz z widocznymi oznakami życia czyli młodymi, tegorocznymi przyrostami.

Okres przedwiośnia to najgorszy okres na kupowanie nowych roślin i na stratę kasy

Dziękuję Ci serdecznie za rady....jestem pełna widoru i tak bardzo bym chciała sadzić, przesadzać, kupować.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 10:20, 02 mar 2014

Do góry
Trawa urośnie na wszystkim, nawet na piachu jeśli będzie nawadniana, nawożona i koszona.
Ja nie widziałam Twojej ziemi, może mogłabym lepiej doradzić.

Dawanie takiej ilości torfu nie użyźni gleby, bo torf jest sterylny, nie zawiera składników mineralnych, jedynie poprawi strukturę gleby. (no chyba że to substrat torfowy z nawozami).

Moim zdaniem popełniłeś jesienią taki błąd, że nie posiałeś nawozów zielonych, albo nie użyźniłeś gleby materią organiczną typu kompost, obornik, cokolwiek, co mogłoby poprawić zdrowotność gleby i ją użyźnić.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie

Może jeszcze teraz posiej nawozy zielone np. wyka. Najpierw spulchnij glebę i posiej jeśli masz popiół drzewny, następnie wyka..

http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodnictwo/Nawo%C5%BCenie/Nawozy_zielone

Trawnik zasiejesz później, ale warto użyźnić glebę w azot.

Drugie wyjście, spulchnić glebę, przygotować do wysiewu trawnika, wysiać trawnik, przykryć torfem, uwałować i podlewać. Potem jak trawnik zacznie blednąć, wysiać nawozy do trawników.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 10:09, 02 mar 2014

Do góry
Trochę trwa, ale nietrudne

Poczytaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/408-rozmnazanie-bukszpanow-z-sadzonek
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:07, 02 mar 2014

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:04, 02 mar 2014

Do góry

Ale najbardziej czekam na to

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:04, 02 mar 2014

Do góry
Hortensjowe kwiaty ze szklarni są delikatne i mega wrażliwe na mróz, zaraz brązowieją. Wielokrotnie to przerabiałam i wnosiłam do domu. latałam z nimi jak kot z pęcherzem. Teraz postawiłam na ciemierniki, przynajmniej nie ma tyle latania.

Hortensjowy sezon otworzę na Wielkanoc.

W zeszłym roku dopiero 7 maja było tak

Rewolucje ogrodowe Pauli 09:57, 02 mar 2014

Do góry
Było tak:

Teraz inaczej to trzeba liczyć, bo Twoja rabata jest bardziej kwadratowa, zaraz policzę.
To stara wersja, a teraz skoro jest 4,5 x 3 metry

to potrzebyujesz

1 - Spiraea japonica "Goldmund" 6 szt

cięta ładnie w kulki (lub czerwony berberys Bagatelle ale wtedy zamiast lawendy coś innego bo za słaby kontrast będzie.

2 - karłowe drzewko na pniu lub inne drzewko kuliste (miłorząb Mariken, śliwa dziecięca na pniu, trzmielina "Emerald'n Gold na pniu szczepiona itp.

1 sztuka nie dwie bo nie wejdzie

3 - Pennisetum alopecuroides 4 szt

4 - Lavandula angustifolia 'Hidcote' około 20 szt

Obwódka bukszpanowa będzie krótsza, około 3 mb więc 15 szt co najmniej a jak małe to więcej, żeby się stykały.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:48, 02 mar 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)
Danusiu, zakupiłam kilka bukszpanów. Czy sadzić już do gruntu?

Oczywiście, nie ma na co czekać.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:01, 02 mar 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Danusiu na Fb widziałam Grzesia z hortensją?

Zaznaczyłam, że to z zeszłego roku, bo rano zachęcałam do mycia mebli, a nie miałam przecież jeszcze aktualnych zdjęć . Na wątku bukszpanowym pokazałam aktualne zdjęcia Grzesia, zbierał stroisz świerkowy Na hortensje jest zdecydowanie u mnie za wcześnie, chętnie bym je kupiła, widziałam takie sliczne, ale szkoda kasy a wielkich donic to nie da rady przenieść.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:58, 02 mar 2014

Do góry
Loosiuu napisał(a)
Danusiu czyściutko u Ciebie Zima była fajna, u mnie werbena przezimowała i ładnie pokazuje już kiełki Jak myślisz, czy z taką pogodą będzie można przesadzać już za jakieś 2 tyg tuje?

Tuje? tak, nawet i teraz można się zastanowić, tylko zależy jak rozmarzła gleba.
Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 08:46, 02 mar 2014

Do góry
Przepikuj sałatę, ale nie jest tak źle, ziemia powinna być wyprażona w piekarniku przed wysiewami, ale sałacie nic chyba nie jest, poza "wybiegnięciem". Aby tylko nie miała za mokro.
Miejsko & sielsko 08:43, 02 mar 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)
można już sadzić?

Jesli kupujesz - uważaj tylko na to, czy towar nie jest przemrożony po zimie, bo był np. przechowywany w doniczkach na wolnym powietrzu i teraz zimozielone rośliny wyglądają jeszcze ok, ale potem okaże się, że nie zaczną rosnąć, a zaczną schnąć.

Twój wybór, chyba że kupisz z widocznymi oznakami życia czyli młodymi, tegorocznymi przyrostami.

Okres przedwiośnia to najgorszy okres na kupowanie nowych roślin i na stratę kasy
Bukszpan (Buxus) - uprawa 08:41, 02 mar 2014

Do góry
Tak, tylko krzywo bo mi ręka drżała

Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 08:28, 02 mar 2014

Do góry
Do roślin ozdobnych, których nie spożywasz - można, tylko nie wiem jak wytrzymasz tę nieprzyjemną woń, zwłaszcza gdy jest gorąco
Jak zmienić tytuł wątku? 08:23, 02 mar 2014

Do góry
Zrobione, teraz zmień w podpisie dodaj "Jak"
Rewolucje ogrodowe Pauli 08:19, 02 mar 2014

Do góry
Paulaa napisał(a)
Witam,

Danusiu,

w tym wątku zaproponowałaś 2 warianty rabaty:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2827-prostokatna-rabata

Chciałabym przerobić swoją na wzór Twojej 1 propozycji z lawendą

tylko moja rabata ma 4,5 m x 3 m, czy przy takich wymiarach mogę zostawić taką ilość roślin jak zaproponowałaś? i mam pytanko o tą obwódkę bukszpanową, napisałaś 5szt/ metr- zrobić podwójną, jaką długą?

Dziękuję i pozdrawiam

Zaraz zobaczę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:04, 01 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No właśnie, na leżakach widać dobrze

Toż to szok ten teak Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies