Zbyszku, dzięki, genialne w swojej prostocie, to lecę ciąć, pogoda piękna, odciski od sekatora już są po tawułach i innych, a teraz na deser hortki, miłego dnia
Proszę o podpowiedź- czy w związku z wyjątkowo ciepłą zimą należy rozpocząć ciecie hortensji już w marcu? zapytanie dotyczy centralnej części Polski. Jak ciąć hortensje Limelight aby ładnie się rozkrzewiła i kiedy to zrobić?
Zeta to co napisałem wyżej o Pinky Winki dotyczy praktycznie wszystkich bukietowych (h. paniculata) poza nielicznymi kwitnącymi na pędach 2letnich np. Shikoku Flash (Summer Snow)
możesz zaczynać i możesz poczekać jak się nie pali
jeżeli poczekasz to zobaczysz które pąki są najmocniejsze i nad nimi przytnij zanim zaczną pękać
Udalo mi sie wreszcie sciagnac zdjecia. Z tego co wyczytalam-wszystkie powinnam przyciac jakies 20-30cm nad ziemia. Zgadza sie? PS przepraszam za brak polskich znakow ale na tym komputerze mam klawiature niemiecka
Wszystkie hortensje byly zasadzone rok temu
Dwie hortensje Limelight-te chcialabym prowadzic na geste krzaki. W zeszlym roku urosly mocno w gore i z ledwoscia udalo mi sie je usztywnic
Hortensja Annabell
Pantom
pocięłam tą nieszczęsną pinky winky piętrowo, z nadzeją, że przynajmniej jeden pęd odbije ładnie - kolejna korekta za rok
pozostałe - grandiflora, phantom, limlight, vanille ciachnełam dość mocno bo miały rachityczne pędy
zostały jeszcze anabelle -rosną już kilka lat, część będę przesadzać i dzielić (nie wiem czy już, czy jeszcze poczekać?) - ścięłam późną jesienią na ok 40-50 cm bo były brzydkie, pewnie powinnam jeszcze je dociąć?