Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pszczelarnia 22:36, 15 sty 2017

Do góry
mira napisał(a)

Mi chyba nie obiecywałaś ale pamiętam że masz jakieś śliczne odmiany albo jest to dzielżan a chyba raczej rudbekia - to ja bym chętna była.
Pisałaś że w tym roku skupiasz się na rozsadach a nie na sianiu.
To co będziesz rozsadzać ?

Całą bylinową rabatę. Zwłaszcza są mi potrzebne byliny na suche słoneczne stanowisko.

Takie rabaty lubię najbardziej (zdjęcie z książki, o której mowa powyżej):

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:31, 15 sty 2017

Do góry
Katkak napisał(a)

Ja sadzonkuję od listopada.

a wiem , wiem a z powodzeniem ? ja zrobiłam też wtedy sadzonki - ale potem upss... byłam chora i wogóle inne sprawy zapomniałam nie podlewałam ale kilka przetrwało chyba

teraz mam nadzieję na udane sadzonkowanie
czekam też na taką

Pszczelarnia 22:31, 15 sty 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)
To jedne myśli mamy, właśnie idę do twojego letniego warzywnika po inspiracje

A to wrzucę piękną książkową inspirację. Od 2014 roku zawsze o tej porze wertuję tę książkę dokładnie.

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:26, 15 sty 2017

Do góry
vita napisał(a)

Wyczerpałaś chyba wszystkie sposoby, można się jeszcze jakimiś robótkami zająć, gadżety do ogródka zrobić Ja objeżdżam markety i korzystam z wyprzedaży. Dzisiaj kupiłam w Jula 4 skrzynie drewniane i ceramiczną donicę na zioła.
Już można sadzonkować pelargonie?

Gadżety do ogródka ? nie bardzo wiem co by to - masz pomysł ? Objazdy marketów podobają mi się - jeszcze bardziej wyprzedaże - ja jakoś na takie nie mogę natrafić.

Pelargonie sądzę że można sadzonkować.Jeśli masz z czego to jak najbardziej.
Im wcześniej zrobisz to będą lepsze sadzonki i wcześniej zakwitną. Nie jestem specem od sadzonkowania. Na wiosnę zrobiłam ale za późno więc długo czekałam.
Moje pelargonie mateczne muszą dojść do sił bo były wystawione do zimnego i słabo podlewane. Teraz nabierają wigoru.

Np. Taka

a te miałam z własnej właśnie produkcji i chyba tych nie przetrzymałam
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:26, 15 sty 2017
Do góry
Gardenarium napisał(a)
A jak to z góry wygląda? Wymiary na rzucie. Rabata jest długa i wąska. Trzeba ją podzielić w poprzek. Po ukosie może.

Zrób rzut, zobaczę czy mam jakiś pomysł.

Danuś masz może pomysł na moją rabtę?
Jestem w polu 22:21, 15 sty 2017

Do góry
AGDULA napisał(a)
Wpadłam zobaczyć ile u Ciebie śniegu.. No faktycznie trochę mniej niż u mnie. I tego zazdroszczę Ptaszki masz piękne! Bardzo ładne zdjęcia. A ta butelkę z tym talerzem to jak zamocowałaś?

Butelka ma ucięte dno i jest przyczepiona zszywaczem tapicerskim do deseczki. Deseczka musi mieć mały rancik, żeby nasionka się nie wysypywały na ziemię, więc włożyliśmy deseczkę do plastikowej doniczki i odcieliśmy górę.Trochę kombinacji, ale było robione na szybko. Ważne, że ptaszkom odpowiada.

Teraz zobaczyłam, że zdjęcie jest z wcześniejszą konstrukcją Dzisiaj było poprawiane i jest już z dnem od doniczki.

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 22:18, 15 sty 2017

Do góry
Pandalnes,Krokusów, żonkili, przebiśniegów i szafirków nie wykopujemy, A tulipany wg uznania, Ja wykopuję.

Kasiu, dziękuję w imieniu krokusów!

Izabelko, Edytko, miłego wieczoru!
Dla wszystkich gości po ranniku!

Beskidzkie marzenie 22:17, 15 sty 2017

Do góry
Dzisiejsze widoczki calkiem fajne, chociaz jesli chodzi o trasy olbrzymi minus

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 22:15, 15 sty 2017

Do góry

Pszczoły i ule w ogrodach nie tylko angielskich 22:14, 15 sty 2017

Do góry
PandaInes napisał(a)
Pszczółki - to jest to. Tęsknie już za nimi.

Ja też.
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:11, 15 sty 2017

Do góry
m_gocha napisał(a)
Dzięki Miro Kochana jesteś
Czekam zatem jeszcze na info od Doroty na temat jej Tommelise.
Piękna ta Twoja The Fairy

I jeszcze jedno pytanie: Jaki system korzeniowy mają róże? Czy jest szansa aby 3-4 lenia róża przeżyła taką przeprowadzkę?

dziękuję za różyczkę.

Róże mają zasadniczo system korzeniowy palowy.
Wiem, że dziewczyny róże przesadzają.
Viva przesadzała z powodzeniem. Trzeba głęboko kopać niekoniecznie szeroko.
Jesśli 3-4 letnia to na pewno korzenie podetniesz to chyba nieuniknione ale to nie znaczy że nie można przesadzić .
Najlepiej przesadzać późną jesienią albo wczesną wiosną w terminach dostaw róż z gołym korzeniem - powinno Ci się udać. W pierwszym roku po przesadzeniu może być mniej okazała - będzie odbudowywać korzenie - normale.

Jeśli chodzi o Tommelise dopytałam - Dorota ma tę różę przez pomyłkę - chciała obsadzić Nozomi dużą rabatę i dostała 1 "pomyłkę". Nozomi pięknie kwitły ale potem wypuściły długie baty i to się nie spodobało - zostawiła tylko Tommelise. W kolejnym sezonie zrobiła rewolucję na rabacie ścięła Tommelise na krótko i od tej pory tnie tylko korekcyjnie.

Zobacz tutaj może coś Ci się przyda znalazłam o różach okrywowych

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/320-roze-okrywowe

a tu jak wygląda teraz

i będzie przycięta tylko formująco i to co przekwitłe.

Lepiej popatrzeć na nią jak kwitła

Ogród Agduli 22:06, 15 sty 2017

Do góry
jeszcze jedno z małą dawka słońca
Ogród Agduli 22:01, 15 sty 2017

Do góry
a tu zamarznięte ale jeszcze bez śniegu

no i zima

Ogrodowe przygody 21:58, 15 sty 2017

Do góry
Mirella napisał(a)
Iwonka, dobrze że u Ciebie zawsze można oczy nacieszyć, ,
pozdrawiam.

Dziękuję uciekłaś mi i nie mogę na bieżąco podczytywać Twojego przepięknego zakątka. Zawsze myślę o Tobie, gdy patrzę na moje nowe Edeny czy dorównają kiedyś Twoim
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:53, 15 sty 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
glediczje rosną z dnia na dzień

dzisiaj już trzecia zaczyna się pokazywać

Jestem ciekawa czy będzie zdrowa. Ja nie siałam ale kiedyś kupiłam i ciągle ją trzeba pryskać bo ma szkodnika. Rok w rok. Nie idzie sie tego pozbyć
Poczytaj tu o tym
http://www.iop.krakow.pl/gatunkiobce/default.asp?nazwa=opis&id=86&je=pl

Ale mimo to z wiekiem rośnie coraz szybciej. Więc chyba jej za bardzo nie szkodzi. A widać to, ze gałazki na koncach robią się czerwone. i sie skręcają. i czasem opadają liście. z tych młodych przyrostów. Ogólnie to fajne drzewo Trochę azjatyckiego klimatu wprowadza przynajmniej mi się tak kojarzy
W oflisowym ogrodzie 21:51, 15 sty 2017

Do góry

Działka na tzw.ROD 21:50, 15 sty 2017

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Witam z działki pod krukiem

Czemu pod krukiem otóż na domku jest przymocowany kruk,który miał pełnić rolę odstraszacza srok a jest tam prawdziwa plaga srok,które niszczą kwiaty,warzywa,ale niestety jest to tylko ozdoba o ile można tak o tym powiedzieć,ale stąd wziął się pomysł na nazwe działki aa tu zdjęcie domku z krukiem hehe

Rabaty angielskie 21:49, 15 sty 2017

Do góry
Lewa strona - gorące klimaty

Prawa strona, pastelowe

W oflisowym ogrodzie 21:48, 15 sty 2017

Do góry

Ogrodowe przygody 21:48, 15 sty 2017

Do góry
ewsyg napisał(a)
Iwonko, u Ciebie zawsze można oczy nacieszyć pięknem róż. Pozdrawiam w Nowym roku, oby był dla ciebie i Twojej rodziny szczęśliwy.

Ewa, dziękuję za odwiedziny i życzenia. Na razie ogrodowo pauzuję jak każdy. Plany na wiosnę oczywiście są, muszę wsadzić róże kupione jesienią, Nie mogę się doczekać ciepła, choć jeszcze połowa zimy
Dla Ciebie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies