Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mały ogród pod Wrocławiem 12:12, 16 mar 2017

Do góry

Na kolejnych dwóch zdjęciach mamy ciąg dalszy tych samych rabat i tak na pierwszym zdjęciu mam
od ścieżki 4 szt. drżączki kupionej w arboretum w Sycowie, dwie sosny mini, tam gdzie jest kółko to miejsce na COŚ i z tyłu Żywopłot grabowy.
Po drugiej stornie ścieżki mam tawuy golden princess na pierwszym planie i z tyłu rozplentnice (wydaje mi się że prawa strona przy budynku jest ok, jak coś będzie nie tak to zawsze mogę zmienić tawułę na lawendę która pojawia się później. Gorzej z stroną lewą bo po pierwsze mam 4 szt. drżączki a powinno być 5 szt. (teraz nie do kupienia chyba) po drugie nie wiem co posadzić w kółku- rabata cała ma około 15 m, na początku jest Grab Fastigata (pokaże na kolejnych fotkach), później sosną czarna rosnąca do 2 m (również będzie na kolejnych fotkach), w środku buk pendula (będzie widoczny na kolejnych zdjęciach ) i na końcu buk czerwony który pokazuje na drugiej fotce i teraz, czyli mamy kolumnowe, iglak, pendula, xxxx, kolumnowe-chyba w to kółko najlepiej dać iglaka, choć myślałem też o magnoli, albo wiśni amanganowej - z uwagi że pokrój jest dość krzaczasty i nie wybijałby się na tla smukłych liderów w postaci Graba, buka fastigata i penduli.
Małymi kroczkami do celu... 12:04, 16 mar 2017

Do góry
paulina_ns napisał(a)

U nas dzisiaj pięknie góry się pokazały w górach śniegu, a śniegu i jak tu wiosna ma przyjść
Paulina! Jak od nas Tatry widać to do dwóch dni plucha przychodzi Z reguły zawsze mi się to niestety sprawdza
Ale widoki masz cudne tak jak i Jolka! Pozazdrościć
Mały ogród pod Wrocławiem 12:01, 16 mar 2017

Do góry
Część Wam, dzięki Waszej pomocy mam już plan który będę realizował w najbliższym czasie na dwie tylnie rabaty i staneło na:
- długa rabata tuje a przed nimi mdz Platanami hortensje bukietowe - Przy okazji macie jakieś miejsce sprawdzone? u Kulasa są teraz za 12 PLN/szt. a przed Hortkami rozplentnica japońska. Myślę że Hortki można jeszcze w marcu posadzić a trawy w kwietniu
- druga rabata z bukiem to zauroczony Jagodaa rabatą pod wiśniami zrobię całą w lawendzie, tym bardziej, że mam już dwie inne rabaty z lawendą-będzie fajnie powtózenie.
teraz jeśli mogę jeszcze prosić Was o wsparcie to pokaże dwie inne rabaty (strona lewa domu-dobrze nasłoneczniona)

original.jpg[/img]
Na pierwszych dwóch zdjęciach widać po prawej stronie wyjście z tarasu i po lewej (koniec rabaty) tutaj mi wsystko pasuje. Brakuje tylko czegoś na kratkę-myślałem o ozdobnym chmielu, bo można go co roku ścinać przy ziemi i daje możliwość odmalowania pergoli ale nie jestem przekonany. Także po prawem mam zawciągi które ładnie kwitły, 4 szt. Golden tuffet i krzewuszki miniaturki fioletowe. Po lewej stronie ( na tej samej wysokości ) również golden tuffet krzewuszki, i turzyce Buchanana - mam ja ściąć? i na końcu założony na jesień żywopłot z graba (nie mogę doczekać się listków-mam nadzieję że będą...) Przy trawniku posadzony mały buk czerwony kolumnowy-ma być odniesieniem do zielonego w rabacie lawendowej, tylko wielkość zdecydowanie mniejsza, ale pochodzi z likwidowanej szkółki i ceną była taka że się nie zastanawiałem Także na tych pierwszych zdjęciach wszystko mi pasuje, pewnie za 2-3 lata będę zmieniał, ale póki co jest ok tylko co na tą kratkę?gorzej później...
Ogród bacowej 11:41, 16 mar 2017

Do góry
Ewo nawet nie wiesz jak się cieszę, że jakieś zrządzenie losu przywiodło cię w moje progi. Mogłam z radością i zachwytem przekroczyć bramę twojego ogrodu.
Przyznam, że widziałam migawki w wątku Iwonki i zazdrościłam jej troszkę możliwości podziwiania tego piękna na żywo.
Ogród ogromny, choć powiem że i tak sprawie wrażenie większego. Może to za sprawą tych nierówności terenu. Do tego napewno dochodzi doskonałe rozplanowanie całości.

Rabata z moliniami pokazała mi, że nie musi być szpaler jednakowych drzew, żeby rabata wyglądała super. Nie trzeba rezygnować z różnorodności. Świetne połączenia roślin. Taki.. hm.. ułożony busz- w całym pozytywnym znaczeniu tego słowa.
Jejku... ależ tam w sezonie musi być raj dla owadów i ptaków....

Wspaniałe połączenie. Mam jedną malinową różę i nie bardzo umiałam jej dobrać towarzystwa.

bacowa napisał(a)
...Pierwsze rośliny w ogrodzie posadziłam w 2003, kupiłam 500 drzewek na żywopłoty i miniaturowy lasek.
Ilości drzew powalają. Ja w tym roku będę sadzić. I ogromnie żałuję że tak późno.

Księżycowy... 11:34, 16 mar 2017

Do góry
A wczoraj takie coś się u mnie pojawiło. Rozsada kalarepy, kapusty i goździka szabo uczyniona. Kalarepa wyciągnęła się do słońca, ale jakoś sobie z nią poradziłam. Kapusta ładna. Wychodzą pomidory.

Przy okazji wysiałam różne maki. Przydadzą się i na ognistą i na piwoniową Jako pierwsze wystartowały na ognistej te z ubiegłorocznych wysiewów.

Ukojenie 11:33, 16 mar 2017

Do góry
zoja napisał(a)
I narcyz przed wejsciem zakwitl

Śliczne zdjęcie zakochałam się w nim nie mogę się napatrzeć na tą wiosnę kwitnącą
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 11:19, 16 mar 2017

Do góry
Pozatym jeszcze strasznie mokro i buro, gdzie ta wiosna??

Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 11:18, 16 mar 2017

Do góry
Wyglada na to ze bez i jasminowiec sie przyjely, nawet niezapominajki wyszly - juppi

Gabisiowy ogród...początki....:-) 11:18, 16 mar 2017

Do góry
Maluszki wschodzą

A derenie wypuściły listki, korzonków jednak jeszcze nie ma. Ale czekam cierpliwie, muszę w tym roku naszykować sobie odnóżek dereni jak i hortensji, dużo do obsadzenia jest a kasą cienko.

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 11:17, 16 mar 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
Reniu
macham
moja stipa nie wzeszła chadra

cmoki

Bywa.
U mnie nie wzeszła stipa, która mam przy Bonice. A tak chciałam jej mieć więcej...

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:16, 16 mar 2017

Do góry
Siedzę i kombinuję nad boczną frontową rabatą - myślę nad wyrzuceniem 2 (malutkie)choinkek, przesadzeniem innej -większej do rogu, bonsaja eksmitować - jeszcze nie wiem gdzie i dosadzić 2 brzozy Long Trunk....
W nogi poszłyby kule luźno ułożone z bukszpana, trzmieliny i thuji danica....pomiędzy to w najniższe piętro trawa sesleria i/lub beatles, wyższe piętro hameln i stipa a w najwyższe od tyłu ML....
Między LT wsadziłabym jeszcze 3 kule na pniu - wyższe, choć jeszcze nie wiem czy z cisa, trzmieliny czy inne....Sezonowo byłaby tam tulipany, czosnki, na wakacje może dojdzie jeszcze jakiś alcent kwiatowy....
Podobne powtórzenie byłoby z drugiej strony, pośrodku rabata z buksami.....
Jakby to wyglądało???

Jest:

Kombinacja:
Małymi kroczkami do celu... 11:14, 16 mar 2017

Do góry

U nas dzisiaj pięknie góry się pokazały w górach śniegu, a śniegu i jak tu wiosna ma przyjść
Ogród za grosze 11:03, 16 mar 2017

Do góry
Monia81 napisał(a)
Aż nie przypuszczałam, że bluszcz może wyrządzić takie szkody, masakra...

zobacz jak zniszczona jest cała ścian, naprawa będzie sporo kosztowała. Budynek stwarza poważne zagrożenie i dla mieszkańców i dla sąsiadów (przechodzących przy tej ścianie), powinien być wyłączony z eksploatacji i zabezpieczony przed zawaleniem.
Pogubiłam się po drodze... 10:53, 16 mar 2017

Do góry
Stoją w kotłowni bo nie mam kiedy posadzić
Ogród za grosze 10:40, 16 mar 2017

Do góry
wiosenne zakupy. Uwielbiam driakwie każdej odmiany, nawet te ostatnio "uszlachetnione"

polecam obejrzeć, bo warto :

https://www.google.pl/search?q=zio%C5%82a+polskie&rlz=1C1QJDB_enPL634PL676&espv=2&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjAuY-uldvSAhXLERQKHQocA4UQsAQILA&biw=1266&bih=741#tbm=isch&q=ro%C5%9Bliny+polne+zdj%C4%99cia+i+nazwy&*&imgrc=kBuxdU7KK-hFTM:

https://www.google.pl/search?q=zio%C5%82a+polskie&rlz=1C1QJDB_enPL634PL676&espv=2&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjAuY-uldvSAhXLERQKHQocA4UQsAQILA&biw=1266&bih=741

i bratki do kompozycji w doniczce. Ledwo udało mi się wybrać kilka w czystych kolorach, te z oczkami są dla mnie zbyt pstrokate.

Ogród Cioci cz. 3 10:32, 16 mar 2017

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

ale cudnieeee Prymulki falbaniaste prześliczne jej ja też zamiaruję wsadzić coś wiosennego do drewnianych korytek przed domem ale zimno brrr i muszę wywalić całe wnętrze wymienić ziemię ciepło ciepło niech przyjdzie dziś ręce mi zmarzły jak chwilę połaziłam brrr ale jest nadzieja bo słońce jest
Ślicznie Gosiulek i te pieńki miodzio
Ogród za grosze 10:31, 16 mar 2017

Do góry
A wszystko zaczęło się jesienią, bo w piecu nie chciało się palić a dym leciał do pomieszczenia i mogło dojść do zaczadzenia . Komin nie miał tzw. "cugu". Okazało się, że przez lato bluszcz szczelnie wypełnił komin. Zwyczajnie zarósł kanał kominowy.

korzenie czepne bluszczu znalazły dogodne warunki i zamieniły się w korzenie właściwe, pobierające wilgoć z muru. Wrosły pomiędzy cegły i rozwaliły mur a cegły zaczęły kruszyć się i wypadać. Do wycięcia bluszczu użyto pił i siekier. Jak pokrycie dachu wygląda, to trudne do wyobrażenia . Dach został zniszczony kompletnie.

Nie wierzcie w opowiadane bzdury, że bluszcz nie niszczy muru. Może te zdjęcia przemówią do wyobraźni.
Owszem tworzy mikroklimat, ściana mniej się nagrzewa. Ptaki znajdują schronienie, robactwo też.
Ja uwielbiam bluszcz, można go zastosować do maskowania, ale trzeba go bardzo pilnować i trzymać w ryzach i nie sadzić na ścianie sąsiada bo można wyrządzić komuś wielkie szkody i spotkać się w sądzie.
Studnia w ogrodzie 10:23, 16 mar 2017

Do góry
kasiek napisał(a)
U mnie studnia słuzy do gromadzenia wody z rynien, był a zwykła betonowa więc obudowałam ja kamieniem by wtopiła sie w teren

Ja planuję właśnie w studni kręgowej zbierać wodę z deszczówki ponieważ ze wszystkich rynien odprowadziłem rurami wodę w jedno miejsce. Jak myślicie zda to egzamin? Oczywiście wodę będę wykorzystywał do podlewania działki. Czy może lepiej wodę odprowadzić do stawu, który również planuję wybudować?
Ogród za grosze 10:05, 16 mar 2017

Do góry
I teraz coś ku przestrodze tu zaglądających. Akcja bluszcz na ścianie u sąsiada . Same wyciągnijcie wnioski, nie chce mi się wszystkim po kolei tłumaczyć. Bluszcz, winobluszcz, przywarka, hortensja pnąca czyli wszystkie pnącza posiadające korzenie czepne (przylgowe).
Co potrafią zrobić z murem, pozostawiam bez komentarza:

Ogród w cieniu brzozy 10:00, 16 mar 2017

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Mirko, mam w miarę duże donice, dodaję kompost zmieszany z ziemią z ogrodu, żadnej ziemi z worka, nawożenia nie potrzebują i dają tyle uroku na tarasie, nie szybko zamienię na coś innego.

Jolanka, Kasiu, miło mi, że zaglądnęłyście do mojego ogródka, zapraszam, dla Was Innocencia.

Vito, wyszukałam lepszą fotkę.

To ciemne na lepszej fotce to penstemon
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies