Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród za grosze

Ogród za grosze

Rosa 09:54, 16 mar 2017

lawenda ciachnięta bo czosnki już kły pokazują

hiacynty zresztą również

białe żonkile

i tulipany
Rosa 09:58, 16 mar 2017

wychodzą też jeżówki
tu też coś się wykluwa. Wiem co, bo pamiętam co jesienią posadziłam

krokusy

Rosa 10:05, 16 mar 2017

I teraz coś ku przestrodze tu zaglądających. Akcja bluszcz na ścianie u sąsiada . Same wyciągnijcie wnioski, nie chce mi się wszystkim po kolei tłumaczyć. Bluszcz, winobluszcz, przywarka, hortensja pnąca czyli wszystkie pnącza posiadające korzenie czepne (przylgowe).
Co potrafią zrobić z murem, pozostawiam bez komentarza:

10:25, 16 mar 2017
My już w ogrodzie działamy.U nas to zależne od tego kiedy jesteśmy dyspozycyjni
Wertykulację przewiduję na następny tydzień mimo iż jeszcze nie będzie kwitnąć forsycja.Chyba,że deszcze przyjdą...
Clematisy u nas już mają pączki,już je przycięłam.
Na ogród mamy teraz wiosną raptem 3 tygodnie,więc musimy się spieszyć,półtora tygodnia już zleciało.
Iglaki zawsze tnę mniej więcej w tym czasie jak jest łagodna zima.
Wolę cięcie wiosenne jak w sierpniu.
Ale róż jeszcze nie ruszam ani nie odkrywam z kopczyków.Tutaj wg kalendarza
Przesyłkę przesunęłam na tydzień przed Świętami.Bo chcieli przysłać po 27 marca a mi nie pasuje wtedy.
Będę podglądać Twoje niwaki
Rosa 10:31, 16 mar 2017

A wszystko zaczęło się jesienią, bo w piecu nie chciało się palić a dym leciał do pomieszczenia i mogło dojść do zaczadzenia . Komin nie miał tzw. "cugu". Okazało się, że przez lato bluszcz szczelnie wypełnił komin. Zwyczajnie zarósł kanał kominowy.

korzenie czepne bluszczu znalazły dogodne warunki i zamieniły się w korzenie właściwe, pobierające wilgoć z muru. Wrosły pomiędzy cegły i rozwaliły mur a cegły zaczęły kruszyć się i wypadać. Do wycięcia bluszczu użyto pił i siekier. Jak pokrycie dachu wygląda, to trudne do wyobrażenia . Dach został zniszczony kompletnie.

Nie wierzcie w opowiadane bzdury, że bluszcz nie niszczy muru. Może te zdjęcia przemówią do wyobraźni.
Owszem tworzy mikroklimat, ściana mniej się nagrzewa. Ptaki znajdują schronienie, robactwo też.
Ja uwielbiam bluszcz, można go zastosować do maskowania, ale trzeba go bardzo pilnować i trzymać w ryzach i nie sadzić na ścianie sąsiada bo można wyrządzić komuś wielkie szkody i spotkać się w sądzie.
Rosa 10:40, 16 mar 2017

wiosenne zakupy. Uwielbiam driakwie każdej odmiany, nawet te ostatnio "uszlachetnione"

polecam obejrzeć, bo warto :

https://www.google.pl/search?q=zio%C5%82a+polskie&rlz=1C1QJDB_enPL634PL676&espv=2&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjAuY-uldvSAhXLERQKHQocA4UQsAQILA&biw=1266&bih=741#tbm=isch&q=ro%C5%9Bliny+polne+zdj%C4%99cia+i+nazwy&*&imgrc=kBuxdU7KK-hFTM:

https://www.google.pl/search?q=zio%C5%82a+polskie&rlz=1C1QJDB_enPL634PL676&espv=2&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjAuY-uldvSAhXLERQKHQocA4UQsAQILA&biw=1266&bih=741

i bratki do kompozycji w doniczce. Ledwo udało mi się wybrać kilka w czystych kolorach, te z oczkami są dla mnie zbyt pstrokate.

Monia81 10:41, 16 mar 2017

Aż nie przypuszczałam, że bluszcz może wyrządzić takie szkody, masakra...
Rosa 11:03, 16 mar 2017

Monia81 napisał(a)
Aż nie przypuszczałam, że bluszcz może wyrządzić takie szkody, masakra...

zobacz jak zniszczona jest cała ścian, naprawa będzie sporo kosztowała. Budynek stwarza poważne zagrożenie i dla mieszkańców i dla sąsiadów (przechodzących przy tej ścianie), powinien być wyłączony z eksploatacji i zabezpieczony przed zawaleniem.
Monia81 11:24, 16 mar 2017

Kwiatuszki super a ta ściana faktycznie stwarza zagrożenie...
BasiaLT 11:28, 16 mar 2017

W życiu nie przypuszczałam że bluszcz może narobić takich zniszczeń. A tak ładnie wygląda na ścianie.