Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Toszka 09:31, 16 mar 2017

Walka z rozluźnieniem gliny jest długotrwała, czyli ratalne wprowadzanie próchnicy nie przeszkadza późniejszemu dowiezieniu dobrej, nie gliniastej ziemi, znowu przekopanie. Pamiętaj, że przed sadzeniem przekopana ziemia musi się uleżeć, osiąść. Bo i tak się to stanie, ale jeśli obsadzisz rabaty to będzie to problematyczne...

Czas na przygotowanie trawnika masz spokojnie do nawet końca maja... wtedy lepsze są wschody, bo ziemia już jest ciepła i sprzyjająca nasionom.
Czyli teraz kopanie, rozluźnianie, grabienie, wałowanie. Jeśli ostatni etap wydłuzysz i zrobisz starannie, to uzyskasz lepszy efekt równej powieżchni.

PS Przemyśl, czy zamiast ziemi z niewiadomego pochodzenia nie lepiej kupić kompost z kompostowni.
Wendy79 09:32, 16 mar 2017

Toszka napisał(a)

Czas na przygotowanie trawnika masz spokojnie do nawet końca maja... wtedy lepsze są wschody, bo ziemia już jest ciepła i sprzyjająca nasionom.
Czyli teraz kopanie, rozluźnianie, grabienie, wałowanie. Jeśli ostatni etap wydłuzysz i zrobisz starannie, to uzyskasz lepszy efekt równej powieżchni.

Dziękuję
sylwia_slomc... 09:56, 16 mar 2017

Kurcze szybkie kobitk z Was , ja dopiero w kwietniu robię wysiewy w grunt, a jeszcze wcześniej trzeba kompost rozrzucić i uprawić ziemię najpierw jednak wymiana ogrodzenia nas czeka, bo po ostatnich wiatrach stary płotek padł
sylwia_slomc... 09:57, 16 mar 2017

Ja takie piwonie dałam do doniczek i w kwietniu dam w grunt
AniMa 10:32, 16 mar 2017

Aga dzięki za odpowiedź
Miejsce na łubin, piwonie, irysy i lilie mam przygotowane jesienią, ale już powschodziły gdzieś chwasty i przydałoby się ziemię przekopać jeszcze raz....Na razie jest tak mokro, że kopie błotniste grudy.... Jeszcze czekam z sianiem...
Wendy79 11:28, 16 mar 2017

AniMa napisał(a)
Aga dzięki za odpowiedź
Miejsce na łubin, piwonie, irysy i lilie mam przygotowane jesienią, ale już powschodziły gdzieś chwasty i przydałoby się ziemię przekopać jeszcze raz....Na razie jest tak mokro, że kopie błotniste grudy.... Jeszcze czekam z sianiem...

Jeśli ziemia jest zbyt mokra, zostaw ją do obeschnięcia, bo o ile dobrze pamiętam niszczy się w ten sposób jej strukturę. Ja te bardziej mokre zostawiam w spokoju. Jeszcze zdążę na nich się narobić. Na razie na tapecie różanki, bo 15 marzec minął i może się pojawić dostawa róż z gołym korzeniem.
Wendy79 11:34, 16 mar 2017

A wczoraj takie coś się u mnie pojawiło. Rozsada kalarepy, kapusty i goździka szabo uczyniona. Kalarepa wyciągnęła się do słońca, ale jakoś sobie z nią poradziłam. Kapusta ładna. Wychodzą pomidory.

Przy okazji wysiałam różne maki. Przydadzą się i na ognistą i na piwoniową Jako pierwsze wystartowały na ognistej te z ubiegłorocznych wysiewów.

anbu 11:40, 16 mar 2017

Agnieszko no czekam na ten Twój warzywnik z utęsknieniem Chyba nikt tyle warzyw nie wysiewa co Ty
AniMa 11:56, 16 mar 2017

Do mnie dzisiaj magnolie przyjadą a raczej już przyjechały tylko mnie w domu jeszcze nie ma
Wendy79 13:14, 16 mar 2017

AniMa napisał(a)
Do mnie dzisiaj magnolie przyjadą a raczej już przyjechały tylko mnie w domu jeszcze nie ma

Super wieczorkiem podejrzę, mam nadzieję, że się pochwalisz u siebie. Z moich trzech jedna żyje, dwie - to się okaże