Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Gosi 22:09, 05 sty 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Płock za daleko. Zatem kawka wirtuualna.

Wysiałam jak przekwitła. Może sie uda.

No to szkoda, ale może kiedyś będziesz w okolicy, to zapraszam.
Jeśli wysiałaś po kwitnieniu to siewki powinny być już widoczne w sierpniu.
Sprawdź, czy ich nie widać teraz

antracyt napisał(a)

Widziałam tą różę na w Twoich zdjęciach. Jak duża już jest? Ile się regenerowałam po "cięciu"? Mam ją u siebie, potwierdzam, że niezła z niej terminatorka. Wiosną czeka ją przeprowadzka do drugiego ogrodu. Mam nadzieję, że poradzi sobie na trudniejszych, piaszczystych warunkach.
PS. Spory masz krzew czarnego bzu Black Lace. Pewnie już z 3m sięga

Zuziu, to jest bez Eva. Niestety muszę go ciąć, bo rośnie przy furtce do sąsiadów, a on chyba tego nie lubi. Byłby dużo większy.
GF powinna sobie rewelacyjnie poradzić w złych warunkach. U mnie rośnie pod okapem, więc ma mało deszczu, nie ma systemu nawadniającego, nie podlewam w ogóle. W dodatku konkuruje z korzeniami tuj. Tnę co 2 lata, a i tak dorasta do 3,4 metrów

Ogród prawie wymarzony … 20:34, 05 sty 2024

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Październikowo listopadowo-jesiennie

Grudzień -i koniec

To jest mega
Ogród Basi i Romka 20:28, 05 sty 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)
Jest i biały zrobiło się biało, czerwono uzyskany efekt niezamierzony, biały po prostu jest wyższy

Ale numer Czerwony taki energetyczny gdy dookoła szarości zimowe
Spełnianie marzeń - ogród czas start 19:10, 05 sty 2024

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Tak, dobrze myślisz. Przycinanie co roku nad kolejnymi rozgałęzieniami powoduje i tak zwiększanie wielkości krzewu (czas na budowanie grubego szkieletu krzewu). Ale nikt nie zabroni po paru latach odmłodzić, ścinając jeszcze niżej i w kolejnych latach znowu krzew będzie się rozrastał i odbudowywał masę.

Ja też mam maleństwa i znam to uczucie pustki po posadzeniu takich małych roślin. No nie wygląda to dobrze. Ale gdybyśmy wszystko sadzili na styk, to po paru latach by nogi nie włożył.

Przeglądałam dziś ponownie książkę Rosemary Aleksander i przypomniał mi się Twój komentarz.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 17:43, 05 sty 2024

Do góry
Zaczęły wyłazić piwonie

I krokusy!
Wizytówka - Ogród prawie wymarzony 11:53, 05 sty 2024

Do góry
Zima 2023

Zieleń, drewno i antracyt 09:22, 05 sty 2024

Do góry
Smakosz ciemierników na razie przystopował. Mam nadzieję, że tak zostanie. Te ciemierniki to moje najwcześniej kwitnące i wyjątkowe pechowe. Co roku coś im się przytrafia - albo je przmrozi, albo od nadmiaru opadów dopada je grzyb, a teraz smakosz. No cóż, natura... oby kolejnych nic już nie dopadło.
Dzisiaj pierwszy kwiatek pokazał jaśmin nagokwiatowy

Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:13, 05 sty 2024

Do góry
Karol1985 napisał(a)

Czytając to wszystko - sądzę że za dużo podlewasz.

Za dużo wody 40 min codziennie ? Jakie zraszacze, statyczne czy rotacyjne?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:09, 05 sty 2024

Do góry
Maciej87 napisał(a)
Po nawożeniu siewnikiem na kółkach na trawniku pojawiły się pasy jak na zdjęciu. Wypalenie czy za mała ilość nawozu w tych miejscach? Co mogę zrobić, żeby spróbować naprawić?

Za małą ilość nawozu w tych miejscach.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:08, 05 sty 2024

Do góry
problemiarz napisał(a)
Drugi problem jaki mnie trapi i dręczy, to sąsiedztwo z drugiej strony działki jeszcze większego intruza, który wygląda tak:

Czy ktoś rozpoznaje tę roślinę i zna środek niszczący ją...?
Dodam tylko, że rośnie to wysokie na ok 3-4m, grube badyle, wewnątrz puste, w których gromadzi się woda - tak jak bambus, rurka z wodą w środku. Jest to niemiłosiernie inwazyjne oraz ekspansywne. Znudziło mi się także już wyrywanie, ale jak przestanę, to mi zasłoni Słońce na działce. Sąsiad nie poczuwa się do systematycznego zwalczania intruza i efekt jest taki, że ma zajęte kilkadziesiąt metrów kwadratowych tym dziadostwem, a ja co kilka dni muszę coś wyrwać, żeby sytuacja mnie nie przerosła.

To jest rdestowiec ostrokończysty (Reynoutria japonica) nazywany również rdestem japońskim
i wyrządza wiele szkód. W Anglii jest prawnie zakazany, bo praktycznie jest nie do zwalczenia.
https://www.lovethegarden.com/pl-pl/problemy-ogrodnicze/rdestowiec-ostrokonczysty
Wizytówka - Ogród prawie wymarzony 08:12, 05 sty 2024

Do góry
Jesień 2023

Zielony Chram 05:57, 05 sty 2024

Do góry

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 01:36, 05 sty 2024

Do góry
Gile w ty roku nie zawiodły, codziennie przylatują i dziobią klonowe nasionka

Przerwa na kawę... 00:56, 05 sty 2024

Do góry
inka74 napisał(a)

na tym ostatnim zdjęciu jest krzaczek, którego musze przesadzić/usunąć z tego miejsca. Tu dam tylko w miarę niskie nasadzenia - kulki z cisu z różami, trawami i może hortensjami jakimiś małymi. W lato obecny krzaczek zasłania mi cały widok na rabatę post-owalną gdy rano w kuchni robię śniadanie, piję kawę.

A czy ten krzaczek, który chcesz usunąć, to nie zasłania właśnie trochę samochód przy widoku z huśtawki? Czy to zadanie spełnia pendula (chyba morwa)?
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 00:02, 05 sty 2024

Do góry
GorAna napisał(a)
Aniu zdrowia i radości w Nowym Roku
Donoszę, że ciemierniki od Ciebie szykują się do kwitnienia

Dziękuję, ja także życzę pomyślności w Nowym Roku, sukcesów w ogrodzie i nieustającego zdrówka.
Cięszę się razem z tobą z udanych ciemierników, moje też mnie nie zawodzą
Jedynie kalina wonna słabo bierze się za kwitnienie, w ub, roku o tej oporze miała rozwiniętych sporo kwiatków, a teraz jeszcze śpi

tak wygląda, cosik biednie...
Ogród Basi i Romka 23:43, 04 sty 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)

U nas jeszcze dziś strzelają. Aza wczoraj długi spacer w lesie, by maksymalnie ją wymęczyć, potem trzy tabletki ziołowe i wieczór sylwestrowy w kuchni w przesuwnej szafie, ma tam swoją skrytkę, na podłodze, miałam tam schowek na mopy A my w samym centrum wioski mieszkamy i większość sąsiadów miało fajerwerki, dosłownie po sąsiedzku, za płotem. Filemon też mocno się bał, chciał uciekać. Także sylwester w szafie, mimo pozasłanianych okien roletami zewnętrzymi, głośnej muzyki w domu, tak to wygląda, siedzi i sapie. Ale w tym roku było z nią trochę lepiej niż rok temu. A co mają zrobić biedaki, te które są w budach Oj bardzo bym chciała, żeby zakazali sprzedaż i używanie fajerwerków.
.

Czytam, że u Was była strzelanina. Czyli mieszkam w fajnym miejscu, bo u nas było bardzo mało fajerwerków. Tylko kilka koło północy.
Muszę pochwalić sąsiadów.
Ogródek Gosi 23:24, 04 sty 2024

Do góry

Urzekła mnie. Co to za dama?

Mój ulubiony typ - jeden badyl i od razu bukiet.
Grzebiuszka ziemna 23:19, 04 sty 2024

Do góry
Dzięki
Oto moje urodzinowe prezenta - nowa energetyczna mysz, i podkładka, i książka "Ogrodowe przebudzenie", idę się przebudzać Chyba pisana z pozycji Wróżki, ale zobaczymy

Przerwa na kawę... 23:12, 04 sty 2024

Do góry
O coś takiego mi chodzi

Tak te rabaty wyglądały w sierpniu.

na tym ostatnim zdjęciu jest krzaczek, którego musze przesadzić/usunąć z tego miejsca. Tu dam tylko w miarę niskie nasadzenia - kulki z cisu z różami, trawami i może hortensjami jakimiś małymi. W lato obecny krzaczek zasłania mi cały widok na rabatę post-owalną gdy rano w kuchni robię śniadanie, piję kawę.
Przerwa na kawę... 22:51, 04 sty 2024

Do góry
To co potrzebuję zrobić to na rabacie pierwszej od lewo utworzyć jakąś wyższą przesłonę w lato, gdy siedzę na huśtawce. Bo mam widok centralny na podjazd i samochody co mnie po prostu drażni.
Tak to mniej więcej wygląda z huśtawki

Nie chcę niczego szczelnego, raczej jakieś krzewy. Może uda się przesadzić krzewuszkę z tej drugiej części rabaty bo tam jest za wysoka. Może to być problematyczne bo ona jest już stara. Na innych rabatach mam 2 kaliny do zagospodarowania, może do tego dodam jakąś mniejszą pęcherznicę typu Amber z ładnym kolorem liśi na wiosnę i na jesieni.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies