Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

W cieniu - zacieniona 19:04, 08 maj 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
nie wiem co ladniejsze doniczki czy roslinki
kalina angielskja cudnie pachnie a ta druga tez ? bo nie znam
skimia u mnie ma wciaz malutkie paczki tylko
Japońska ma tylko śliczne kwiaty...skimmia też pachnąca...
W cieniu - zacieniona 18:58, 08 maj 2016

Do góry
nie wiem co ladniejsze doniczki czy roslinki
kalina angielskja cudnie pachnie a ta druga tez ? bo nie znam
skimia u mnie ma wciaz malutkie paczki tylko
W cieniu - zacieniona 18:49, 08 maj 2016

Do góry
...i pachnąca kalina angielska...
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 16:18, 08 maj 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
wisnia sliczna, lubie bordowe drzewka
a kalina cudnie pachnca

Pachnie ślicznie to fakt
A wiśnia dopiero zaczyna....jeszcze najpiękniejsze widoki przede mną
Pozdrawiam
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 14:06, 08 maj 2016

Do góry
wisnia sliczna, lubie bordowe drzewka
a kalina cudnie pachnca
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 11:44, 08 maj 2016

Do góry
Kalina już wystartowała....

I wiśnia Burgundy też...

I niewątpliwa królowa ogrodu dzisiaj...jabłoń. Royality..

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:40, 07 maj 2016

Do góry
Zachwycam się majem,
a szczególnie kolorami zieleni, nagapić się nie mogę!!
no i nawąchać bo u mnie zapachem wypełniony ogród z jednej strony kalina angielska a z drugiej lilaki.

Poczyniłam zakup kolejnego zapachu -
no bo jak można mieć ogród bez jaśminowca albo po prostu jaśminu ?

zaplanowałam to jesienią, teraz już miałam kupować w necie ale kosztowała 30 zł + 30 zl koszty przesyłki a u mnie w szkółce mieli po 10 - oby tylko pachniał.

Do szkółki zasadniczo pojechałam rozejrzeć się za azaliami - już przebrane i prawie nie było

mimo to doniczki lepiły mi się do rąk jakbym magnes miała

Mam pytanie

jak głęboko wkopać pomidory pod pierwszy liść czy pod drugi ?

zostawiam pączusia
żeleźniaka - hurra

Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 14:36, 07 maj 2016

Do góry
Czy to jest kalina?
Ogród z uśmiechem 22:56, 05 maj 2016

Do góry
Zana napisał(a)
Magnolie cudne obejrzałam! Kurcze, jak się tak człowiek napatrzy to by zaraz chciał. A one dla mnie za wcześnie kwitną, bo my w kwietniu to wpadamy na działkę tylko do roboty i napatrzeć się nie ma kiedy. Czy ten tulipanowiec kolumnowy to Slender Silhouette (rany co za nazwa, aż musiałam sprawdzić pisownię!)? Długo go masz, szybko przyrasta? Ile Ci miejsca w szerokości zajmuje? I w ogóle całego go pokaż. Pytam bo mam go zaplanowanego na ten rok (a może nawet ze trzy sztuki), wszystkie informacje dla mnie bardzo cenne są.
Lawendy przy Chopinach ślicznie wyglądają. A przy tych iglakach i pod korą nie masz za kwaśnej ziemi dla lawendy?
Ten świerk Inversa to strasznie nerwowy chyba jest, porozcapirzał się na wszystkie strony. Będzie mu do twarzy z niebieskim powojnikiem, może się trochę wyciszy chłopak

Nazwy takiej dokładnej to ja nie pamiętam, kolumnowy i tyle Myślę, że metkę gdzieś jeszcze mam, poszukam. On rośnie nawet szybko, 20-30 cm rocznie, ale pod warunkiem, że ma dobre warunki, wodę i papusiu Nie lubi silnych wiatrów, ma dość kruche gałązki, dlatego, mimo, że nie lubię tujek, posadziłam je przy ogrodzeniu, aby go osłonić. Mój miał ok. 2,5 - 2,8 jak go sadziliśmy, teraz ma jakieś 4 metry (muszę go zmierzyć), w szerokość jest niewielki, kolumna i tyle. Zrobię zdjęcie z odległości to go będzie widać całego. Lubię go bardzo a em. to nawet jak nie chce mu się podlewać, na slowo tulipanowiec ma sucho, leci w podskokach. Znaczy, chyba mu zależy

HMM ziemi pod iglakami jest tyle ile dam I tak kopię doły pod każdą roślinę, to dam im to, co chcą Różom przecież też musiałam sypnąć zamiast piasku

Obok powojnika będzie jeszcze pnąca różą, pod spodem kalina mariesi, kolory pastelowe, jasne więc musi inversa być spokojny, widzisz, juz nawet pędy nowe wypuszcza z radości, że go 4 razy przesadzałam hihi
Ogród z uśmiechem 20:54, 05 maj 2016

Do góry
Coby się nie lenić i nie tylko magnoliować posadziłam powojniki. Pierwszy ma dać tło swierkowi inversa

Po prawej jest pęcherznica diagolo a po lewej kalina japońska mariesi
Z przodu swierk na trzmielinę, jałowca Prince Wales i żurawki

Za tulipanowcem posadziłam róże chopin i zastanawiam się nad lawendą, z lewej jest glauca globosa a z niżej choina jadeloh.
Może inaczej
Ogródek Ewy 20:34, 05 maj 2016

Do góry
Napia napisał(a)
Ooo, współczuję chorej łapki, szczególnie że cały czas nie wiadomo, co Ci dolega. Może wreszcie ktoś mądry postawi diagnozę i będzie można leczyć, a nie wędrować od lekarza do lekarza

Budowlanego horroru nie zazdroszczę, ale perspektywa, choć odległa, całkiem przyjemna w takim razie kalina niech u mnie poczeka na spokojniejszy czas. Chyba że masz dla niej miejsce w nowym kąciku, to wyślę w przyszłym tygodniu
Za jodłę trzymam kciuki. Dopadły ją paskudy, ale czasem bez chemii się nie da. Po prostu.

Agnieszko, ja już przestałam wierzyć że trafię na jakiegoś mądrego. Jeden krytykuje drugiego a sam nie jest w stanie powiedzieć co to jest.

Aguś jeśli to nie problem to niech kalinka poczeka u Ciebie. Bardzo bym nie chciała aby ktoś ją uszkodził na tym moim placu budowy, wiesz jak to jest, dechy, kamienie, betoniarka, łatwo o wypadek.
Jodły i świerki obserwuję każdego dnia aby nie przegapić inwazji szkodnika, jeśli tylko się pojawi nie zawaham się użyć chemii, nie będę się już zastanawiać.

Widziałaś mojego pigwowca, zwariował. Jeśli ze wszystkich kwiatuszków będą owoce, to otworzę sklep z nalewkami. To tylko jeden krzaczek a mam ich więcej.

Mój ogród pod górkę... 20:12, 05 maj 2016

Do góry
I trochę bieli
Kalina

Zawilce

Ogródek Ewy 18:02, 05 maj 2016

Do góry
Ooo, współczuję chorej łapki, szczególnie że cały czas nie wiadomo, co Ci dolega. Może wreszcie ktoś mądry postawi diagnozę i będzie można leczyć, a nie wędrować od lekarza do lekarza

Budowlanego horroru nie zazdroszczę, ale perspektywa, choć odległa, całkiem przyjemna w takim razie kalina niech u mnie poczeka na spokojniejszy czas. Chyba że masz dla niej miejsce w nowym kąciku, to wyślę w przyszłym tygodniu
Za jodłę trzymam kciuki. Dopadły ją paskudy, ale czasem bez chemii się nie da. Po prostu.
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:06, 04 maj 2016

Do góry
Lilaki zaczynają:

Kalina i piwonie za chwilkę:

A na Japońskiej coraz bardziej kolorowo:
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:38, 04 maj 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Przelewam ten cały wywar przez gęste sitko z gazą.Syrop jest prawie wrzący, wlewam do wyjętych ze 100 stopni słoiczków. Już nie pasteryzuję. W lipcu nie ma już po nim śladu )
Z kaliną mi się wyjaśniło. Niepokoiły mnie czerwienie w okolicach pączków, bo myślałam, że angielki kwitną idealnie białym kwieciem, a na zdjęciu widzę, że jest tam śliczna różowa poświata )Moja niestety wciąż w pączkach. Dziś padał śnieg...wrrr!!!
Dzięki Tobie pokochałam bratki- maja w sobie to COŚ.

Ja nie zrobiłam kolejej porcji miodku - buuu, a już dmuchawce się robią..może jeszcze.

Kalina ma piękną poświatę różu tak no i zapach

u mnie śniegu nie było ale zimnica była teraz już inna aura ciepło!!

Jak się cieszę że mam ofiarę bratkową !!!!!!!!

Z tych chcę zebrać nasiona a czarne kupiłam nasionka i już wysiałam .

Moje małe wielkie marzenie 18:11, 04 maj 2016

Do góry
Kurcze, Toszka, ja nie mam pojęcia co to za kalina, znajomi też, chyba posadzę gdzieś w neutralnym miejscu, albo spróbuje podpytać chociaż jak rośnie.

Dzięki za namiary na Zbyszka.

Rowy zasypane w końcu, chyba będę mogła sadzić miskanty w miejscu, gdzie idzie rura z gazem?
Mniej więcej tak to ogarnięte

Moje małe wielkie marzenie 11:55, 04 maj 2016

Do góry
jaka to kalina - to ważne pytanie.

Widzę na drzewku ewidentnie dwa przewodniki - trzeba wybrać grubszą, mocniejszą gałązkę i podwiązać/spionizować do palika. Leć do Zbyszka https://www.ogrodowisko.pl/watek/2671-dzialka-prawie-w-borach-tucholskich?page=602 , on jest mistrz w pionizowaniu i pytaj się Wiesz sama - co facet to facet

Hortki będa dobrze posadzone.
Kwiatowy ogródek Monteverde 08:39, 04 maj 2016

Do góry
monteverde napisał(a)

kalina angielska a jak pachnie

oj tak, pachnące kaliny to najpiekniejszy teraz zapach w ogrodzie
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 23:40, 03 maj 2016

Do góry
Kalina - już za chwilkę będzie łał...

Klony ruszyły....

A tawuła wciąż kwitnie...

Kwiatowy ogródek Monteverde 17:52, 03 maj 2016

Do góry
Byłam właśnie zobaczyć pojedynczo się kwiatki rozwijają Alpina Plena też ale siadła mi bateria w aparacie

obiela tuż tuż

kalina angielska a jak pachnie

brunnera po jesiennym przesadzaniu ale kwitnie

no i chyba zakwitnie mi w tym roku asfodelbiały pochodzi z rodziny złotogłowatych
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies