Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Pszczelarnia 11:03, 27 lip 2016

Lepiej żywopłot na jesieni sadzić.
Co do magnolii wypowiem się, bo ją mam. To będzie drzewo o szerszej koronie. 2.45 na rabacie na pień i bryłę korzeniową jej wystarczy, bo przecież ona pójdzie z koroną do góry. Trzeba tylko wiedzieć, że magnolie mają generalnie nisko osadzone korony, a podkrzesywanie młodych egzemplarzy nie ma sensu, łatwo spartolić.

Magnolie mają kruchy i powierzchniowy system korzeniowy, wiec na ich bryle korzeniowej trzeba sadzić delikatne "lekkie" rośliny, raczej jako wypełniacze niż inne strukturalne.

Pszczelarnia 11:14, 27 lip 2016

AgataP napisał(a)

Czy ten rysunek jest nadal aktualny? Siedzę i dumam nad tym. Na całej długości będziesz miała żywopłot grabowy, trochę szkoda zasłaniać go kaliną bo wiesz jak ona rośnie - tworzy się gęsty, jednorodny szpaler. Więc byłby żywopłot i szpaler.
A gdyby ją rozdzielić na bylinówkę?
Nie jest wysoka więc światła nie powinna zabierać nasadzeniom z sadu.
Tam gdzie bordowe kropki to kalina, na hortensjowej posadziłabym więc magnolię ( kropki szare) ale tylko w jednej odmianie i tylko białą, do tego cały szpaler hortek ( kropki limonkowe) rabata piękna i mało obsługowa. Dosadzać potem możesz co chcesz tam czy trawy czy cebulowe.

A na bylinowych możesz trzymać się kolorów - kaliny wiosną białe, cebulowe białe i niebieskie, peonie białe, czosnki, ostróżki, bodziszek wspaniały, kwiaty letnie jakie chcesz, jesienią trawy z powiewającymi pióropuszami
Tylko musisz to zrobić powtarzalne trzy razy tak jak masz wydzielone miejsca na bylinówki. Ja bym tak zrobiła... tak myślę

Tylko nie mają tu zastosowania żółte kule z tawuły. Pójdą na bylinową? Gabrysia ma tawuły takie w bylinowej i fajnie to wygląda.

Tylko ta czerwona kropka na magnoliowej jest zgrzytem, sztuczne nawiązanie (pokrój kaliny a pokrój hortensji są tak inne. Oraz: jak kalina będzie kwitnąć, to hortensja obok będzie tylko kulką i nie zrównoważy rozmiaru kaliny). Tam pasuje drzewo. Albo magnolia albo jakieś smukłe wysokie w typie klona polnego (liście zielone błyszczące) lub ambrowca wąskokolumnowego. Ale piszę o drzewie, nie znając jednak uwarunkowań bliższych obok - tak na podstawie planiku. Wiem tylko, że czasami drzewa ładnie wypełniają rogi - tak jest często w projektach Danusiowych.

AgataP 11:56, 27 lip 2016

No nie ma za bardzo gdzie upchnąć tej 4 kaliny... chyba że na bylinówkę Aga wciśnie, albo posadzi za drewutnią No i ciąć trzeba potem będzie, nie wiem jaką odmianę tej

Tawułki jeśli dobrze widzę na rysunku to są od frontu... chyba o tych mowa...

Pszczółka ma rację w narożnikach zawsze dobrze wyglądają drzewa, choćby kolumnowe. Jeśli nie zasłaniałoby sadu i warzywniaka to może jednak magnolia Lub 4 szt tulipanowców kolumnowych

A dla zrównoważenie form - można miskantami

No to teraz musisz sobie zaplanować resztę, bo nie wiem do końca czy o to Ci chodziło

AgataP 12:00, 27 lip 2016

Wendy79 napisał(a)
Teraz ja siedzę i myślę. Jeśli miałabym sadzić kaliny, to symetrycznie byłoby jak po dwie rosły by w kącie "L-ki", środkowa bez kaliny. Dobrze, jak myślisz? Koszt hortensji mnie przeraża, to będzie razem myślę z 25 metrów Jedną magnolie już mam, dostałam w prezencie i męczy się na razie w donicy "Rustica Rubra", kolor ma mieć jak na zdjęciu.

Czy takie duże drzewo, często wielopniowe zmieści mi się na rabacie szerokości 2.45 mb? Dobierać do niej 2 takie same czy jednak nie? Przyznam, że jej kwiaty robią na mnie wrażenie na zdjęciach.

I kwestia techniczna. Jeśli chciałabym zakładać na jesień żywopłot grabowy na całej długości tej eLki, to muszę pozbyć się najpierw z rabaty wjazdowej: kalin, dereni i irgi. Czy dołować je w jakimś przechowalniku i przesadzać potem w miejsca docelowe, czy lepiej poczekać z żywopłotem na wiosnę? Nie udźwignę przy takiej pogodzie przygotowania rabat pod wszystkie bylinówki, myślałam o przygotowaniu wjazdowej i dawnej "kalinowej" + finansowo jestem przygotowana tylko na hortensje na wjazdowej i żywopłot.

Magnolie - ja bym się trzymała jednej odmiany. Ale po tym co napisała Pszczółka o ich korzeniach to już nie wiem sama. Ja też będę je sadzić na wiosnę więc z chęcią czegoś więcej się dowiem w temacie. Ja planuję je sadzić już w zagospodarowanych miejscach, pod nimi może azalie i nic więcej.
AgataP 12:01, 27 lip 2016

Wendy79 napisał(a)
Teraz ja siedzę i myślę. Jeśli miałabym sadzić kaliny, to symetrycznie byłoby jak po dwie rosły by w kącie "L-ki", środkowa bez kaliny. Dobrze, jak myślisz? Koszt hortensji mnie przeraża, to będzie razem myślę z 25 metrów Jedną magnolie już mam, dostałam w prezencie i męczy się na razie w donicy "Rustica Rubra", kolor ma mieć jak na zdjęciu.

Hortensje kupowałam w Albamarze od razu dostałam rabat na wejściu 15% za ilość a zamówiłam 24 szt no i wysyłka gratis
Wendy79 12:41, 27 lip 2016

Ewo, Agato, na bylinowej nie mogą być drzewa, bo z tyłu jest posadzony młody sad i obawiam się, że korony byłyby za blisko, a po za tym chciałabym uzyskać efekt koron drzew owocowych wychylających się zza grabowego żywopłotu (3 wymiar).

Ewuś, czyli rozumiem,że pod koroną magnolii nie mogę sadzić hortensji, bo będą za duże i będą kolidowały z jej korzeniami? W jakiej odległości jak myślisz od pnia mogłabym ? Co Ty masz posadzone pod magnoliami?

Co jeśli pod koniec rabaty posadzić magnolię, z jednej strony kończyły by się hortensje, a z drugiej zaczynała bylinowa z kaliną?

Tawuły miały być kontynuacją hakone z przodu rabaty. Coś w tym stylu, oczywiście w linii prostej
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1729-lece-w-kulki?page=23
Basiula 12:48, 27 lip 2016

Aga, z platanem nic straconego, posadź sobie "Alpens Globe" szczepiony a kora też się zacznie ładnie łuszczyć.
Ja mam 2, bardzo lubię.
AgataP 12:52, 27 lip 2016

Wendy79 napisał(a)
Ewo, Agato, na bylinowej nie mogą być drzewa, bo z tyłu jest posadzony młody sad i obawiam się, że korony byłyby za blisko, a po za tym chciałabym uzyskać efekt koron drzew owocowych wychylających się zza grabowego żywopłotu (3 wymiar).

Ewuś, czyli rozumiem,że pod koroną magnolii nie mogę sadzić hortensji, bo będą za duże i będą kolidowały z jej korzeniami? W jakiej odległości jak myślisz od pnia mogłabym ? Co Ty masz posadzone pod magnoliami?

Co jeśli pod koniec rabaty posadzić magnolię, z jednej strony kończyły by się hortensje, a z drugiej zaczynała bylinowa z kaliną?

Tawuły miały być kontynuacją hakone z przodu rabaty. Coś w tym stylu, oczywiście w linii prostej
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1729-lece-w-kulki?page=23

Aga na bylinówkę wcisnęłam kaliny, drzewa magnolii masz tylko na tzw. hortensjowej. Ja mam posadzone z hortensjami jarząbki, oba nasadzenia młode więc "dogadają się" i myślę że u Ciebie będzie podobnie, bo sadziłabyś oba w podobnym czasie.

Tawułki są super, ale czy będzie Ci się chciało je ciachać w kulki? one szybko mają świeże przyrosty. Chyba że nie będą to idealne kuleczki
Wendy79 13:03, 27 lip 2016

AgataP napisał(a)

Aga na bylinówkę wcisnęłam kaliny, drzewa magnolii masz tylko na tzw. hortensjowej. Ja mam posadzone z hortensjami jarząbki, oba nasadzenia młode więc "dogadają się" i myślę że u Ciebie będzie podobnie, bo sadziłabyś oba w podobnym czasie.

Tawułki są super, ale czy będzie Ci się chciało je ciachać w kulki? one szybko mają świeże przyrosty. Chyba że nie będą to idealne kuleczki

Bardzo lubię ciachać , może nie będą idealne kulki, raczej półkulki, będę ciachać na jeżyka, jak pisała Danusia.

Ciągle myślę o tym, co napisała Ewa, że kaliny z hortensjami będą się gryź i jak je rozdzielić, jak zapełnić ten kąt...
Wendy79 13:06, 27 lip 2016

AgataP napisał(a)

Hortensje kupowałam w Albamarze od razu dostałam rabat na wejściu 15% za ilość a zamówiłam 24 szt no i wysyłka gratis

Dzięki za namiary, faktycznie dobra cena, ale może będę miała możliwość jeszcze taniej, jak pojadę do jednej ze szkółek z okolicy kupić na hurt z koleżanką od szkółki. Jak nie wyjdzie, to skorzystam z Twojego namiaru. Muszę tylko doliczyć się, ile sztuk potrzebuję.