Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Kwitnące krzewy liściaste, zrzucające liście (bez zimozielonych!) 20:55, 16 kwi 2015

Do góry
Dwa tygodnie temu zasadziłam 20 cm sadzonkę tawuły białej, poprosze o rade co z nia robić dalej?? Nawozić??? Pryskać???
Kwitnące krzewy liściaste, zrzucające liście (bez zimozielonych!) 20:55, 16 kwi 2015

Do góry
Dwa tygodnie temu zasadziłam 20 cm sadzonkę tawuły białej, poprosze o rade co z nia robić dalej?? Nawozić??? Pryskać???
Bajkowy ogród Weroniki 20:52, 16 kwi 2015

Do góry
Weroniko, w Twojej wizytówce widziałam cudowna tawułę białą. Miesiąc temu kupiłam sobie maluyka sadzonke takiej tawuły, taka na 20 cm, powiedz mi co mam robić z nia dalej?? Nawozić czymś?? Pryskać???
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:53, 16 kwi 2015

Do góry
I na bylinowej wszystko ruszyło. Ostróżki, tawuły, orliki miałam wywalić, ale nie wiem gdzie i póki co tak sobie rośnie wszystko razem z docelowymi kamasjami

Kulkowisko

Wymieniony żywopłot z cisa przy altanie (Gabi, tylko nie patrz )

Magdzia, no masz ten "murek"
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 09:47, 16 kwi 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Witaj Iza Doczytałam, że nie tylko ja radzę sadzić wiśnie co 2,5m - koniecznie pokaż fotki! Zestaw do posadzenia pod wiśniami bardzo mi się podoba, a tawuły "Goldmound" mam i uwielbiam - ale tylko cięte w kulki. Możesz do tego zestawu wprowadzić kosodrzewinę jak już radził Sebek, bo z czasem będzie Ci brakowało zielonego dołem - zwłaszcza, że to rabata-wyspa w podjeździe. Z kosodrzewinami z kolei pięknie wyglądają lawendy - może wciśniesz choć parę sztuk, jak Ci rabaty nie zabraknie

Wieloszko witaj w moim wąteczku, cieszę się, że znlazłaś czas i ochotę by do mnie zajrzeć
Tak mi tutaj o tej kosodrzewinie piszecie, że chyba faktycznie ją posadzę... tylko poradźcie gdzie - pomiędzy wiśniami? i dalej sadzić będę to co zamierzałam...
Ja już tę kosodrzewinę widzę realnie na rabacie na prawdę...
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 22:29, 15 kwi 2015

Do góry
Witaj Iza Doczytałam, że nie tylko ja radzę sadzić wiśnie co 2,5m - koniecznie pokaż fotki! Zestaw do posadzenia pod wiśniami bardzo mi się podoba, a tawuły "Goldmound" mam i uwielbiam - ale tylko cięte w kulki. Możesz do tego zestawu wprowadzić kosodrzewinę jak już radził Sebek, bo z czasem będzie Ci brakowało zielonego dołem - zwłaszcza, że to rabata-wyspa w podjeździe. Z kosodrzewinami z kolei pięknie wyglądają lawendy - może wciśniesz choć parę sztuk, jak Ci rabaty nie zabraknie
Początki w Kruklandii 08:51, 15 kwi 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Problem mam...

Muszę obsadzić taką skarpę

i nie wiem jak.
Skarpa jest spora, ale wymiarów nie mam Myślę, że długości będzie z 8-10m. Tawuły które widać na zdjęciu mają metr szerokości i z 80cm wysokości.... i niestety muszą zostać.

Ktoś coś???

A co powisz na bodziszka? Ja mam takiego rozłogowego oczodajnego różowego(wyguglaj sobie)ładnie zadarnia powierzchnię, nie choruje i praktycznie poza śćięciem kwiatów nic z nim nie robię.

ps. Werbena kiełkuje?
W ogródku Iwony 21:48, 14 kwi 2015

Do góry
Kwitnie runianka.

Na wrzosowisku królują wrzośce.

Tawuły mają młode listki

Zakwitła miodunka od Basi
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 21:24, 14 kwi 2015

Do góry
Trzmielinę Emerald Gaiety odradzam - u mnie wolno rosła, a jednej zimy wymarzła... Emerald'n'gold jest nie do zdarcia

Te plamy roślin rzeczywiście będą świetne i bardzo oryginalne Widuję w jednym mieście taki zestaw roślin i wygląda on bardzo efektownie posadzony dużymi grupami
Możesz też dodać kosodrzewiny - tylko nisko je tnij, jak wszystko tutaj Możesz nawet sobie zrobić różne piętra tych roślin - tawuły wyżej, trzmielinę niziutko, berberysy też inaczej - da to ciekawy efekt i przede wszystkim chyba nikt tego nie ma
Początki w Kruklandii 17:37, 14 kwi 2015

Do góry
Problem mam...

Muszę obsadzić taką skarpę

i nie wiem jak.
Skarpa jest spora, ale wymiarów nie mam Myślę, że długości będzie z 8-10m. Tawuły które widać na zdjęciu mają metr szerokości i z 80cm wysokości.... i niestety muszą zostać.

Ktoś coś???

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 12:54, 14 kwi 2015

Do góry
Asiu tylko nie wiem czy mojemu M. zechce się przesuwać te tawuły, może narazie zostawie zobaczę jak będzie jak powypuszczają liście , te tawuły raczej będe mocno przycinała. Najwyżej za rok poprzesuwa się je. łubin chyba siałam mieszankę, bo jeszcze miałąm nasiona białego łubinu ale tych nie wysiałam , te nasiona mi zostały. Jeszcze w wolnych miejscach będe sadziła hosy i brunerę też plamami a na brzegu od kostki trawy- chyba kupię Carex Evergold. Chciałam gdzieś jeszcze przy Evergoldach konwalnika ale jeszcze się zastanawiam.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 12:28, 14 kwi 2015

Do góry
Gocha napisał(a)

Asiu nie wiem tylko czy nie za gęsto posadzone te rosliny. Te krzaczki tawuły ( rządek wygięty ) obok bergenii nie wiem czy nie trzeba będzie ich jednak przesunąć czyli oddalić od bergenii- wydawało mi się , że sporo miejsca zostawiłam na bergenię i może by było wystarczająco ale gdybym ją posadziła w jednym rzędzie ale tak mi nie pasowało. Chciałam stworzyć taka większą plamę. Jeszcze w jednym miejscu posadzone są 6 szt. lawendy Viva- będzie taka fioletowa plama. I jeszcze jedno spore miejsce zasiedliłam łubinem - sadzonki miałam już ze swojego letniego siewu. Mam nadzieje że pokażą w tym roku jak potrafia ładnie kwitnąć. Zatęskniłam ostatnio za starymi kwiatami- łubinem, malwami i naparstnicami - i te sobie posiałam w tamtym roku latem.

Na jednym zdjęciu wydaje mi się, że odległość pomiędzy tawułami a bergeniami jest do zaakceptowania, a na drugim, że jednak za blisko. Aparat trochę zawsze przekłamuje więc w sumie trudno ocenić. Tak sobie myślę, że jeżeli przesuniesz tawuły i okaże się, że zrobiło się za dużo miejsca, to bergenie szybko się rozraztają i można je dosadzić . A łubin jakiego koloru będzie?
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 10:12, 14 kwi 2015

Do góry
jona napisał(a)
Pięknie Gosiu to wszystko uporządkowałaś , masz czyściutko i równiutko . Bardzo cieszą też wiosenne kwiatki

Asiu nie wiem tylko czy nie za gęsto posadzone te rosliny. Te krzaczki tawuły ( rządek wygięty ) obok bergenii nie wiem czy nie trzeba będzie ich jednak przesunąć czyli oddalić od bergenii- wydawało mi się , że sporo miejsca zostawiłam na bergenię i może by było wystarczająco ale gdybym ją posadziła w jednym rzędzie ale tak mi nie pasowało. Chciałam stworzyć taka większą plamę. Jeszcze w jednym miejscu posadzone są 6 szt. lawendy Viva- będzie taka fioletowa plama. I jeszcze jedno spore miejsce zasiedliłam łubinem - sadzonki miałam już ze swojego letniego siewu. Mam nadzieje że pokażą w tym roku jak potrafia ładnie kwitnąć. Zatęskniłam ostatnio za starymi kwiatami- łubinem, malwami i naparstnicami - i te sobie posiałam w tamtym roku latem.
Mirkowy ogród (początki) 07:15, 14 kwi 2015

Do góry
Zeszłoroczne sadzonkowanie trzmieliny,tawuły i hortensji z sadzonki zielnej w tawule widać patyczek derenia białego bardzo łatwo się ukorzeniaWszystko ładnie rusza.
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 09:27, 13 kwi 2015

Do góry
ten bereberys, tawuły i trzemiliny myslałam żeby wsadzić w tym "jaju" podłuznym... w tym pasie po prawej stronie ściezki do domu, rzeczywiście jakieś trawy, żurawki
zapisuję sobie w notatniku tę carex co podałaś

wjazd jest od strony zachodniej więc latem jest tam na prawdę gorąco...

niby czlowiek miesiącami ogląda te wszystkie ogrody, co nieco pozapisuje a potem i tak m mętlik w głowie
Początki w Kruklandii 19:54, 12 kwi 2015

Do góry
Juzia napisał(a)

To jest ogród a nie sala operacyjna Sterylnie nie będzie

A brzozy kocham. I nawet kocham ich liście na trawniku

I jeszcze pytanie... a berberysy i tawuły to liści czasem nie gubią?

no wlasnie chyab nie...bo jakos ich nigdzie nie moglam znalezc
a brzoza wszędzie
jak masz małe to pewnie nie ma problemu
ja mam gigantyczną brzozę
Początki w Kruklandii 19:35, 12 kwi 2015

Do góry
Juzia napisał(a)

Też kocham brzozy, rzucają cudownie malownicze swiatło i pięknie im listki szeleszczą
Do niedawna miałam brzózkę ale ją zabiłam
Początki w Kruklandii 18:33, 12 kwi 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
Brzozy są ładne ale smieciuchy, wiec najlepiej miec na nie widok u sąsiadów w znacznej odległosci
Mam jedną duzą w granicy i jeszcze 2 mniejsze u mnie w rogu i wszystkoe krzaczki berberysów i tawuły są napchane lisci, cieżko to wybrac nie mowiac juz o rabatkach zasmieconych najpierw kwiatami a potem liscmi

Początki w Kruklandii 18:24, 12 kwi 2015

Do góry
Brzozy są ładne ale smieciuchy, wiec najlepiej miec na nie widok u sąsiadów w znacznej odległosci
Mam jedną duzą w granicy i jeszcze 2 mniejsze u mnie w rogu i wszystkoe krzaczki berberysów i tawuły są napchane lisci, cieżko to wybrac nie mowiac juz o rabatkach zasmieconych najpierw kwiatami a potem liscmi
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 14:00, 12 kwi 2015

Do góry
Pani Danusiu dziękuję za odpowiedź... własnie dlatego zalozyłam wątek z pytaniem, by nie popełnić "ogromnego" błędu... jakim jest przypadkowe sadzenie roślin na zasadzie sadzę to, co mi się podoba
a te rośliny okrywowe to ma Pani na myśli żurawki, tawuły, hosty?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies