Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U BusyBee w ogródku...

U BusyBee w ogródku...

BusyBee 20:08, 09 cze 2015

bdan napisał(a)

Kasiu w jakich terminach tnie się tawuły. Mam u siebie całe 3 szt, w zeszłym roku słońce mi je spaliło, ale w tym ruszyły

Tawuły tnę 2 - 3 razy w sezonie- jak tylko wypuszczają dłuższe pędy. Nie pozwalam im się rozpędzić
Jest to oczywiście kosztem kwitnienia...kwiaty mają mało efektowne i nie zależy mi na nich za bardzo Czasami jeśli nie mam czasu to zakwitną, ale wtedy tnę dość radykalnie (w kulkę) zaraz po przekwitnięciu. Odbudowują się w 2 tygodnie i znowu są zwarte.

Ta tawuła była już cięta drugi razw tym roku- w zeszłym tygodniu. Pierwszy raz na wiosnę- na 20 cm dosłownie. Teraz nie zakwinie, ale trudno
BusyBee 20:17, 09 cze 2015

Ewa777 napisał(a)
Swoje lawendy też przycięłam wiosną, ale dopiero listki puściły. Kwiatostanów jeszcze nie widać. U mnie słońce, ale chłodno jest +16'C, a deszczu nie widać. Wczoraj trochę się chmurzyło, więc liczyłam na kilka kropli, ale nic nie spadło

U mnie popadało przed południem teraz było już dość sucho i posadziłam 4 hortki vanilla fraise na nowej rabacie. Poza tym żurawki z własnej hodowli- maleństwa jeszcze, ale może się przyjmą w gruncie...to ten rządek bordowych...nn

A tu sadzona jesienią sałata właśnie kwitnie szaleństwo po prostu

BusyBee 20:19, 09 cze 2015

malkul napisał(a)
Ewa777- u nas dziś podobnie

Witam Cię Malkul milutko
U nas za to w weekend będzie ze 30 stopni...nie wiem czy się cieszyć, czy nie....
BusyBee 20:22, 09 cze 2015

nicol21 napisał(a)
Nadrobiłam focie. Ładnie to wygląda!! A te siewki to werbena. Stwierdziłam że nie ma co jej siać w domu - siewki w ogrodzie są dużo większe niż te z domu więc już więcej siać nie będę. Plus tyyyyyle tego mam, wyrzucić szkoda,ale znów przecież nie mogę mieć aż tyle werbeny. ciekawe czy ona kwitnie w 2gim czy późniejszym roku dopiero?

Fajny masz ten placyk ogniskowy

Idę skosić trawkę... niebawem będziesz i swoje żniwa mieć

Dopieto w drugim roku a nie teraz?
Rok temu dostałam sadzoneczki od Asi- zakwitły w tym samym roku....
JoannA 20:25, 09 cze 2015

Te siewki werbeny z ubiegłego roku? Jeśli tak to wyrzuć bo to ta brzydka, dam Ci nowe sadzonki tej ogrodowiskowej.
BusyBee 20:34, 09 cze 2015

JoannA napisał(a)
Te siewki werbeny z ubiegłego roku? Jeśli tak to wyrzuć bo to ta brzydka, dam Ci nowe sadzonki tej ogrodowiskowej.

Tak Asiu- to ta z zeszłego roku... Właśnie pytałam o werbenę w Twoim wątku

A za siewki tej prawdziwej bardzo dziękuję jeśli masz więcej, to bardzo chętnie
JoannA 20:39, 09 cze 2015

BusyBee napisał(a)

Tak Asiu- to ta z zeszłego roku... Właśnie pytałam o werbenę w Twoim wątku

A za siewki tej prawdziwej bardzo dziękuję jeśli masz więcej, to bardzo chętnie

Te siewki zakwitną jeszcze w tym roku.
A tej ogrodowiskowej zostawię dla Ciebie parę sadzonek bo mam sporo.
Werbena też mi się wysiała na rabatach, ale teraz nie wiem która jest ta właściwa.
BusyBee 20:45, 09 cze 2015

JoannA napisał(a)

Te siewki zakwitną jeszcze w tym roku.
A tej ogrodowiskowej zostawię dla Ciebie parę sadzonek bo mam sporo.
Werbena też mi się wysiała na rabatach, ale teraz nie wiem która jest ta właściwa.

Tak mi się wydawało, że to w jednym roku się odbędzie
Z tą werbeną to może być problem....na razie wyglądają tak samo ale potem różnica jest spora....
Super, że będą dla mnie sadzoneczki mam dla nich specjalną miejscówkę dziękuję
nicol21 21:17, 09 cze 2015

BusyBee napisał(a)

Dopieto w drugim roku a nie teraz?
Rok temu dostałam sadzoneczki od Asi- zakwitły w tym samym roku....

No to w takim razie głupoty gadam i sieję. Ale patrzyłam na moje sadzonki i na to że zakwtiną to nie wyglądają, ale może mnie zdziwią jeszcze
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
BusyBee 08:20, 10 cze 2015

nicol21 napisał(a)

No to w takim razie głupoty gadam i sieję. Ale patrzyłam na moje sadzonki i na to że zakwtiną to nie wyglądają, ale może mnie zdziwią jeszcze

Oj na pewno zadziwią.....jak metr urosną
A u Ciebie to ta wersja ogrodowiskowa werbeny? Taka delikatniejsza?