Melduję posłusznie, że akcja "stolikowa renowacja" przebiegła pomyślnie. Stara, dębowa podstawa zyskała nowy kolor, żeby dopasować się do chłodniejszego odcienia blatu. Konkluzja: drewno sosnowe jest dość wredne, jeśli chodzi o finisz barwionym twardym woskiem, testowaliśmy czarne Osmo 3169 i 3075, bardzo nierówno pigmentują się włókna. Już wiemy, czemu to drewno nie jest powszechnie używane do takich celów, niemniej i tak (co prawda po wielu szlifowaniach i nakładaniu kolejnych warstw) jestem bardzo zadowolona z efektu
Trafiłam w okno pogodowe 23 grudnia i posadziłam czosnek Harnaś oraz cebulę Senshyu Yellow. Gorczyca ładnie ścięta przez mróz, żyto miejscami wykiełkowało, chyba za późno zostało posiane, ale trudno.
Kiedy zakończył się Wigilijny Wieczór, zamiast w łóżku wałkać się z boku na bok o nocnej porze albo czekać aż mój zwierzak w "osobie" żółwiczki Żuczki, przemówi ludzkim głosem...odpaliłam Ogrodowisko i tylko na chwileczkę...naprawdę na chwileczkę weszłam do Twojego ogrodu...no i...przepadłam. Zaczytałam się i naoglądałam takich cudowności ogrodowych, a jeszcze dodatkowo w Waszym wykonaniu...szafeczki, komódki...stoliczki, abażurki i inne rzeczy użytkowe...że przegapiłam, wołający głos mojej Żuczki...ocknęłam się z zaczytania dopiero," gdy Żuczka zaczęła mi trąbić do ucha...że jestem chyba głucha... na wysłuchanie jej życzeń w tym jedynym dniu w roku"....
Ot tak działa magia ogrodu (niekoniecznie własnego)...ale załagodziłam sytuację i znów z Żuczką żyjemy w zgodzie...
Wszystkiego najszczęśliwszego nie tylko na Święta...
Niech w Swięta Bożego Narodzenia w Waszych domach zagości: mądrość i zgoda uśmiech i dostatek. Niech przez cały Rok nie braknie zdrowia i miłości. Wesołych Świąt!
Aaach, źle Cię zrozumiałam Jolu, myślałam że pisząc o pierwszym planie masz na myśli tą niską chojnę właśnie (zaznaczona owalem), a nie tego pospolitego jałowca, którego tata Szymona kiedyś przywiózł z lasu ( duży prostokąt)
Kochani Wszystkim życzymy siły do walki z przeciwnościami losu i wszelakich prac ogrodowych, zdrowia by nic nie zakłócało poczucia szczęścia, radości i satysfakcji z efektów pracy tak ogrodowej jak każdej innej. Spełnienia marzeń i braku rozczarowań gdy czasem rzeczywistość się z marzeniami nie pokrywa. Miłości do ludzi, świata i otaczającej nas przyrody. Piękna w sercu i wokół nas na co dzień nie tylko od święta i umiejętności dostrzegania planów Bożych we wszystkim co nas otacza. Moc błogosławieństwa Bożego płynącego od Bożej Dzieciny.
Kochani Wszystkim życzymy siły do walki z przeciwnościami losu i wszelakich prac ogrodowych, zdrowia by nic nie zakłócało poczucia szczęścia, radości i satysfakcji z efektów pracy tak ogrodowej jak każdej innej. Spełnienia marzeń i braku rozczarowań gdy czasem rzeczywistość się z marzeniami nie pokrywa. Miłości do ludzi, świata i otaczającej nas przyrody. Piękna w sercu i wokół nas na co dzień nie tylko od święta i umiejętności dostrzegania planów Bożych we wszystkim co nas otacza. Moc błogosławieństwa Bożego płynącego od Bożej Dzieciny.
I ja życzę Wam Danusiu i wszystkim ogrodniczkom i ogrodnikom, wszystkiego co najlepsze. Dużo słońca w nadchodzącym Nowym Roku 2024 przeplatanego z odrobiną deszczu, to co ogrodnicy lubią najbardziej, tak aby nowy sezon przyniósł dużo radości, a Wasze ogrody niech przepełniają się bujnymi rośliami
W tym magicznym okresie Świąt Bożego Narodzenia życzę nam wszystkim, aby nasze ogrody kwitły z radością, a nasze serca były pełne spokoju i harmonii.
Niech nadchodzący Nowy Rok 2024 przyniesie obfite plony i satysfakcję z Naszej pasji do ogrodnictwa.
Życzę wszystkim, aby marzenia ogrodowe zakwitły równie pięknie jak najpiękniejsze kwiaty w ogrodzie.
Niech projektowanie i tworzenie nowego ogrodu przyniesie wiele radości, inspiracji i satysfakcji. Niech każdy zakamarek zielonej przestrzeni stanie się oazą spokoju i piękna.
Świątecznych chwil pełnych kreatywności i radości!
W tym magicznym okresie Świąt Bożego Narodzenia życzę nam wszystkim, aby nasze ogrody kwitły z radością, a nasze serca były pełne spokoju i harmonii.
Niech nadchodzący Nowy Rok 2024 przyniesie obfite plony i satysfakcję z Naszej pasji do ogrodnictwa.
Życzę wszystkim, aby marzenia ogrodowe zakwitły równie pięknie jak najpiękniejsze kwiaty w ogrodzie.
Niech projektowanie i tworzenie nowego ogrodu przyniesie wiele radości, inspiracji i satysfakcji. Niech każdy zakamarek zielonej przestrzeni stanie się oazą spokoju i piękna.
Świątecznych chwil pełnych kreatywności i radości!
Mistrzostwo świata z tym decoupagem- widzę ogromne podobieństwa do mojej, podobnie jak Ty utalentowanej manualnie, starszej siostry Rozbawił mnie pomysł z napisami: No.1 i No.2
Pomalowałaś tulipce tą samą farbą, co flaminga?
Toż to chyba choroba zakaźna, roznoszona drogą ogrodowiskową (zresztą tak samo, jak bicie rekordów Guinessa w ilości sadzenia cebulowatych) - dzięki temu jest tak unikatowo, swojsko, a ile inspiracji dla inncyh
Widzę, że mamy w tym względzie dużo wspólnego A próbowałaś kiedyś fermentowanych liści bergenii (nie wiem, czy u Ciebie rośnie)- smakuje jak tajska zielona herbata. Fermentowane kwiatuszki lilaka, pyszne, karmelowe, też ubóstwiam- widzę, że robiłaś. Do pełni szczęścia brakuje mi wierzbówki kiprzycy, bo uwielbiam Ivan Czaj. O, i jeszcze suszone kwiaty nasturcji do herbatki są ekstra, moja mama narobiła pełno takich herbatek w tym roku, sama bym nie wpadła, żeby wykorzystać do naparowej mieszanki nasturcję, dodaje takiej trochę imbirowej pikanterii Suszarkę do ziół (taką unplugged jak u Ciebie) muszę koniecznie zgapić (za małą opłatą w postaci naparstnicowych nasionek za prawa do wykorzystania pomysłu), postawię na antresoli w stodole, ciemno i gorąco, z dużym przepływem powietrza, warunki idealne powinny tam być
Kurka bez fiksa, muszę się trochę w tych komentarzach poskromić, żeby Ci wątku nie zaśmiecić, ale sama prowokujesz, co rusz udostępniając coś fajnego
Kochani życzę Wam spokojnych, wesołych, zdrowych Świąt Bożego Narodzenia spędzonych w gronie najbliższych a w nadchodzącym nowym roku 2024 dobrych, szczęśliwych dni, dużej ilości spotkań ogrodowych
A u nas od wczoraj tak ładnie było, bo śnieg obecnie spływa