Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 17:12, 24 lut 2017

Do góry
William Shakespeare 2000

Jak każda angielka pędy wiotkie, w tym sezonie kwitł obficie.
Zaczał kwitnienie podczas mojej nieobecności,kiedy wróciłam po kilku dniach leżał sponiewierany po burzy.
Dostał podporę,ale już te gałązki były zniekształcone,dlatego taki powyginany na zdjęciach.

Trzeba mu dać plusa za obfite kwitnienie i zapach.
Pokażę nasz ogród 17:06, 24 lut 2017

Do góry
Wkład z pampersa . Nie słyszałam, nie wpadłabym na to hehe.
O eksperymencie pisałam, ale wiem jak się szuka w cudzych watkąch, więc przerzucę raz jeszcze.

Wiosną 2015 kupiłam kilka egzemplarzy cisa, odmiany 'Fastigiata Sibirica'. Cisy miały spory przyrost a na każdym przyroście po kilka gałązek "z piętkami". Tak więc większość gałązek udało pozyskać się z piętką.
Równocześnie przeprowadzam swój nietypowy eksperyment, bowiem rok wcześniej ukorzeniałam gałązki bukszpanu. Wtedy chwyciłam dość dużą donicę, i zastanawiałam się czym ją wypełnić, żeby nie zasypywać całej ciężką ziemią. Niewiele myśląc rozejrzałam się po składziku i zobaczyłam kawałek gąbki. Ułożyłam ją na dno, zasypałam ziemią ogrodową wymieszaną z piaskiem wsadziłam bukszpany i postawiłam koło kranu, żeby pamiętać o podlewaniu. Ogromne było moje zdziwienie, kiedy wiosną wyciągnęłam sadzonki z korzonkami, jakich nigdy wcześniej nie udało mi się uzyskać w domowej rozmnażarni. Jeszcze większe było moje zdziwienie, jak zobaczyłam gąbkę na dnie, o której zupełnie zapomniałam. Czyżby korzonki szukały wody w gąbce?
Tak więc teraz zupełnie świadomie ułożyłam kawałki gąbki na dno skrzynki przygotowałam mieszankę ziemi i piasku i powtykałam gałązki cisa.
2015

i rok 2016

Co ciekawe, ciski mają piekne przyrosty, ale do jeseni nie wypuśiły korzonków. Siedzą więc dalej w skrzynce do wiosny. Sama jestem ciekawa co z nimi dalej będzie.

A jeśli chodzi o gąbkę zaczęłam ja wkładać na dno każdej doniczki w patyczkami.
Jesienią zrobiłam tak z patyczkami hhortensji ogrodowej i już widzę, że gałązki żyją, bo mają piękne już pąki

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 17:01, 24 lut 2017

Do góry
WHITE GRUSS AN AACHEN
Tej nie mogę rozgryźć jeszcze,czytałam o niej wiele pochlebnych opinni,a u mnie totalna katastrofa,póki co
Na pierwszej miejscówce,kwiaty wytrzymywały zaledwie jeden dzień,przesadziłam w inne miejsce,półcieniste,szału nie było, kształt kwiatów też niewyszukany.

Dostanie jeszcze szansę w nowym sezonie,może zapachem zasłuży na plusy

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 16:54, 24 lut 2017

Do góry
WEDDING PIANO
Sadzona wiosną 2016 pokazała wtedy tylko kilka kwiatów,potwierdzenie gatunku.
W ubiegłym sezonie pierwsze kwitnienie w strugach deszczu

Drugie kwitnienie miało być obiecujące,mnustwo pąków,niestety nie zdązyły się otworzyć przed pierwszym śniegiem.

Zobaczymy jak się zaprezentuje w nadchodzącym.

Mój zielony świat 16:46, 24 lut 2017

Do góry
Anka, wielkie dzięki za rozwikłanie zagadki!
Następnym razem zaglądnę do tej butelki, może są tam trupki kornikowe. Jeszcze nigdy kornika nie widziałam. Choć nie wiem czy zobaczę, bo wydaje mi sie, że pomiędzy butelką a lejkiem jest sitko i tam zatrzymują się trupki. Pewnie w butelce są te feromony.
Nasion idzie, a idzie, sama tuba dla sikorek, to 2 l dziennie. Kotów u nas nie ma, bo psy odstraszają. Słoninę raz tylko sroka ukradła. Przyjaciel, który mieszka nad morzem, narzeka, że tam z kolei słoninę zaraz porywają mewy. Ptakom trzeba pomagać Dokarmiamy jeszcze sarny i wiewiórkę

Bogdzia, dzięki za diagnozę. Strata jednego pąka to nie problem, gorzej z tymi opuchlakami, słyszałam, że to strasznie żerna zaraza trudna do wytępienia A obok rosną kolejne rododendrony i kochana sośnica. I jeszcze magnolia Grandiflora. Wścieknę się jakby mi coś miało moją pięknie przezimowaną Grandusie podżerać! :/

Izo, dzięki za patent, tak zrobię następnym razem

Irenko, i co zwalczasz jakoś te opuchlaki, czy zostawiłaś sprawę naturze? Jeden rh to jeszcze nic, ale żeby na kolejne nie przeszło :/

Wiosenne żółtki
Kwitną ranniki i oczar

Stipie ta zima nie posłużyła. Trzeba pewnie będzie pozbierać siewki i podmienić. Może i dobrze, stare miały już kilka lat, czas odmłodzić rabatę.

Gaja
Tak śpi dłuuuugi jamnik po dłuuuugim spacerze Raciczki i przystrzyżony ogonek

Ogonek przystrzyżony, bo miała tak długie włosie, że zmiatała wszelkie patyczki i liście, które przy okazji wczepiały jej się w ogon. Na brzuszku i pod łapki trochę też podcięte. W zimie, kiedy był mokry śnieg przyczepiał jej sie tworząc takie kule. Biduleczka. Tak mają niskozawieszone długowłose.
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 16:44, 24 lut 2017

Do góry
Violette Perfume

Oczywiście do perfum jej daleko,jak zwykle nazwa przesadzona Zapach zaledwie wyczuwalny.
Ale bardzo oryginalny kolorek. Liście ciemne,błyszczące.

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 16:38, 24 lut 2017

Do góry
Irenko juz pospalam i jest ok a teraz mam tydzien wolnego i duzo czasu dla ogrodu

Kupilam nowy domek dla ptakow

wisi niedaleko tego
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 16:31, 24 lut 2017

Do góry
magnolia napisał(a)

Wielki w sensie duża powierzchnia żwiru. Nie jest za gruby, ciemny tez mi się podoba. Ale ten wymiar, to gdyby rabatę z prawej włączyć w ten żwir, to byłby inny, prawda?- byłby prostokątem chyba? I tak by mi się podobało własnie. W żwirze coś- jak pisałam - trawki czy kule bukszpanowe.
Cos rzuconego, tzn w niedużej ilości i nie wypełnia geometrycznie rabaty, tylko układa się tak, jakby samo się posiało ( dotyczy trawek)

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, że o taki kształt placyku chodzi?
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 16:26, 24 lut 2017

Do góry
Vanilla

Rabatowa,dorasta do 70cm.kwiat ładnie zbudowany.Wybarwia się od seledynowego do kremowego.
Nie pachnie.
Podczas długo trwających deszczów, czasem dostaje piegów.

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 16:13, 24 lut 2017

Do góry
Cd alfabetu

U
Uetersener Klosterrose
- czyli klasztoena
Pnąca,kwiaty po kilka na pędzie.
Nie rośnie szeroko, jak ją zapchałam pod podporę,tak grzecznie sobie rosła w górę.
Pachnie tak słodko ,jak miodkiem

Kwitnie od dołu do góry,tylko na tym zdjęciu zasłania ją hortensja.

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 16:02, 24 lut 2017

Do góry
Ja też zerknęłam i najbardziej mi pasuje do Gipsy Queen.

Samoobsługowe i szybko rosnące są też botaniczne,ale one mają drobne kwiaty.

Ogródek Iwony II 15:57, 24 lut 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Nie planowałam w tym roku wielkich rewolucji. Ale czasami rozwiązania przychodzą same.
I tak zastanawiałam się nad widokiem z okna. Z jadalni.
Oś widokowa, na końcu której powinna znaleźć się łąwka albo inny ciekawy element.

jako dojście do ławeczki. Miejsce pod placyk wysypałabym drobnym piaskiem

No to kombinuj...u mnie ten sam pomysł.Przenoszę kompostownik w inne miejsce i w okolicy będzie ławka lub huśtawka.. no takie miejsce na nasiadówki.Mam trochę inny układ rabaty w tym miejscu.Teraz myślę, jak zrobić dojście do kompostownika..itd.Szkoda, że kompostu ruszyć nie mogę, bo zmarznięty...a już bym chętnie popracowała

Muszę to rozrysować, ale takich umiejętności kreślarskich to ja nie posiadam.U mnie bardziej zdolności plastyczne i muzyczne
Ogród z uśmiechem 15:42, 24 lut 2017

Do góry
Kowalik - to ten co chodzi do góry nogami

Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 15:38, 24 lut 2017

Do góry
leon60 napisał(a)
Moje świeżo zrobione

Przepiękne skrzynie! Wiem, że malowane impregnatem Remmers Lasura, a dokładnie jaki to kolor? Duży wzornik koloru nie pozwala mi na dobranie takiego jak ma Pani, nie mam pewności który to Z góry dziękuję za odpowiedź
Działka wkoło Lubczyka :) 15:38, 24 lut 2017

Do góry
A na parapecie wygląda tak

Werbena

I petunia zaczyna kiełkować
Ogród z uśmiechem 15:37, 24 lut 2017

Do góry
Upolowałam takiego ptaszka Nie wiem jak sie nazywa. Kto wie?

Działka wkoło Lubczyka :) 15:36, 24 lut 2017

Do góry
A dzisiaj kupiłam kolejną partię nasion

I takie coś dostaliśmy w prezencie z CO na pewno się przyda
Działka wkoło Lubczyka :) 15:35, 24 lut 2017

Do góry

Na zielonej... trawce :) 15:35, 24 lut 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Tarasu ciąg dalszy...

widok na kolejną rabatę z tarasu, z tyłu zadaszona piaskownica dla dzieci

zejście z tarasu

Andżeliko czy na 2 zdjęciu od góry jest klon crimson centry?Jak go tniesz ze taki gęściutki?
Ania z Zielonego Wzgórza 15:27, 24 lut 2017

Do góry
Piersze siewy warzywne odbyły się wczoraj, więc można powiedzieć, że zaczęła się wiosna.
Posiałam kalafiory, brokuły, pory. Następne sianie w poniedziałek.
Odwiedziłam ogrodniczy, zastanawiałam się nad mieczykami, ale doszłam do wniosku, że jednak nie. Chociaż i tak nie wyszłam z pustymi rękami. To moje zakupy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies