Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Madzenka 19:18, 18 mar 2017

Cieszę się , ze tej wiosny nie zamówiłam róż.... Nawet jednej , która mam do przesadzenia , nikt by mnie dzisiaj nie zmusił ruszyć ....

Przede mna całe cięcie... A u Ciebie już po!
Zagajanka 21:13, 23 mar 2017

Roze zamowione tej wiosny prawie wszystkie juz wsadzone. Zostala tylko jeszcze jedna dostawa, tym razem z Holandii.
W ogrodzie juz wiosenne ozywienie - widac nowe listki szałwii:

Kwitnie turzyca Morrowa Variegata:

Widac juz spore czosnki:
_Martini_ 22:07, 23 mar 2017

Ale masz porządeczek na rabatach. Ja się za swoje zabrać nie mogę. Jakiś marazm chyba. Duży ten czosnek. Mój sadzony jesienią ma jakieś tylko cienkie listki.
oliwka 22:13, 23 mar 2017

Janka twoj czosnek jest juz wielki !!!! Będzie się ślicznie prezentował. Ja przełożyłam dostawę róż na za tydzień ale już się boję ze za dużo ich zamówiłam i będę musiała robić rewolucję w donicach A tam teraz wychodzą szafirki czosnki i inne cebulowe

I powiedz mi Janka, jak żyć z tym nadmiarem jak żyć !!!!!! :0)
Ewik 22:31, 24 mar 2017

hej, widzę, że u ciebie wiosna w pełni, u nas zdecydowanie chłodniej . jak prace nad nową rabatą ?
Dziekuje raz jeszcze za pomoc w zamówieniu różanym - jestem ciekawa co z panien wyrośnie
Zagajanka 19:41, 25 mar 2017

_Martini_ napisał(a)
Ale masz porządeczek na rabatach. Ja się za swoje zabrać nie mogę. Jakiś marazm chyba. Duży ten czosnek. Mój sadzony jesienią ma jakieś tylko cienkie listki.

To pewnie zależy od odmiany. Niektóre mi się podzieliły i też mają drobne listeczki, a to jest chyba Giganteum, albo Mount Everest, one są takie większe.

Przy tarasie rosną czosnki Purple Sensation, one też już są spore, ale jednak nie tak duze jak tamten:

Myślałam, że czosnek karatawski mi wygnił ale też wyłazi, jako jeden z ostatnich
Zagajanka 19:45, 25 mar 2017

oliwka napisał(a)
Janka twoj czosnek jest juz wielki !!!! Będzie się ślicznie prezentował. Ja przełożyłam dostawę róż na za tydzień ale już się boję ze za dużo ich zamówiłam i będę musiała robić rewolucję w donicach A tam teraz wychodzą szafirki czosnki i inne cebulowe

I powiedz mi Janka, jak żyć z tym nadmiarem jak żyć !!!!!! :0)

hehehe dylematy ogrodnicze

Co ja mam Ci powiedzieć, Oliwko, jak ja przy różach nie znam umiaru

U mnie już niektóre mają takie listki:

A dzisiaj odkryłam już pąki tulipanów:

i różowy (jeden!) szafirek:

Zagajanka 19:56, 25 mar 2017

Ewik napisał(a)
hej, widzę, że u ciebie wiosna w pełni, u nas zdecydowanie chłodniej . jak prace nad nową rabatą ?
Dziekuje raz jeszcze za pomoc w zamówieniu różanym - jestem ciekawa co z panien wyrośnie

Nowa rabata została wyznaczona (piaskiem) i nawet zaczęłam ściągać darń, ale później moje plecy już odmówiły współpracy, a M. nie poczuwał się do pomocy, więc cóż, czekam aż znajdą się siły u mnie, czy chęć u niego

Na razie pierwsze róze wsadziłam wprost do trawnika. Kolejna dostawa bedzie prawie w całosci pod tę rabatę, więc nie ma wyjścia i trzeba będzie w końću ją przekopać:

Aha, miałą być elipsa, ale jest ostatecznie koło Elipsa byłą zdecydowanie za duża...
_Martini_ 19:59, 25 mar 2017

Mój to czosnek główkowaty, zobaczymy jak urośnie, ale z tego co widzę, wszystkie wsadzone spokojnie sobie rosną. Za to zawilców w ogóle nie widzę.
Późnym latem dostałam od teściowej szafirki z liśćmi. Na razie nie widzę oznak życia, pewnie już się ich nie doczekam. Ty masz chociaż tego jednego ☺
Zagajanka 20:01, 25 mar 2017

No cóż, dzisiaj był pracowity dzień.
Udało mi się posadzić 20 cisów, sypnęłam nawozem pod magnolie i kwasnym torfem pod rodki z azaliami:

Na rodkowej bergenie są już w pąkach. Rok temu miały ze dwa liscie, a teraz "kapustki" sa gotowe dać czadu

Hiacynty też są w blokach startowych: