Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Topiary z bukszpanu i cisa 08:46, 12 lut 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusia mówi, żeby zawsze poczekać aż ruszą z młodymi przyrostami, Robaczku .
Ale jak nie wytrzymasz to tnij. Ot, Salomonowa odpowiedź.

Nie nie, niezupełnie Ewo, to by było nielogiczne, to chyba nie chodzi o to. Jeśli cisy systematycznie są cięte, to nawet wiosną można cięcie ominąć.
Topiary z bukszpanu i cisa 08:44, 12 lut 2014

Do góry
Można ciąć, w przypadku cisów moje cisy były formowane po zakończeniu przyrostów latem, więc teraz ich nie ruszam, ale skoro to zaniedbane egzemplarze to nawet wskazane jest cięcie zanim ruszą, niech gromadzą siły przed rozgałęzianiem się.

Art. jest z 7 lutego, co nie oznacza że akurat ta data jest wyznacznikiem, art. zamieszcza się z pewnym wyprzedzeniem

Wszystko zależy od rejonu i od pogody.
Czasem trzeba ciąć nawet w niewłaściwym czasie jeśli pracy moc i nie da się normalnie przeprowadzić zabiegu bo już inne zadania na nas czekają.

Każdy ogrodnik ma swoje zasady, choć czasem je zmienia bo coś okazuje się korzystniejsze niż robił dotychczas.

Spróbuj sama wyznaczać własne zasady (podejrzewam że je masz ) w odniesieniu do własnego ogrodu i nawału prac. Niedługo pewnie cięcie róż? Nie będziesz miała czasu na cisy.
Kalendarz Ogrodnika - co robimy teraz w ogrodzie? 08:37, 12 lut 2014

Do góry
Tnij jak uważasz. Letnie cięcie jest ważniejsze bo pobudza do kwitnienia w przyszłym roku.
Wiosną głównie usuwam słabe i przemarznięte pędy, oczywiście można przyciąć nad 2 oczkiem jeśli tak uważasz. Oceniasz wygląd i tniesz.

Wajgelę tnę wczesną wiosną w ten sposób, że usuwam takie stare pędy gdzieś ze środka krzewu, po korze je można odróżnić, ale usuwam do takiego momentu, skąd wyrastają pędy zeszłoroczne, nawet je skracam.

Wajgelę można też ciąć po przekwitnięciu. Można nie ciąć co roku.

W sumie to w każdym ogrodzie wyokrąglam krzewy w kulę, niezależnie od gatunku krzewu, prowadzę je indywidualnie dla danego ogrodu i zamysłu jeśli chodzi o kształt krzewów.

Wajgeli w sumie można nie ciąć co roku, a jedynie korygować jej kształt Ja jednak tnę, bo potrzebny mi jest jej uporządkowany kształt i na kwiatach mi tak nie zależy, a bardziej na kształcie kuli i kolorze tej kuli. Sadzę odmiany o karminowych liściach głównie i ciemnoróżowych kwiatach, ewentualnie obrzeżonych (rzadziej) innych odmian nie używam, bo nie lubię. Wolę inne krzewy.

Kondziowy Ogród :) 08:18, 12 lut 2014

Do góry
alinak napisał(a)

To może zawiążmy jakiś związek i zacznijmy zapraszać do polskich naszych ogrodów gości ...ja sama chętnie swój otworzę dla zwiedzających .jak się chętni tylko trafią hi hi hi

Myslę nad tym, tak jak jest w Niemczech czy Anglii, że są ustalone dni, jest przewodnik i ogrody są udostępniane dla zwiedzających odpłatnie nawet, bo jest wsparcie aby utrzymać ogród.
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 08:05, 12 lut 2014

Do góry
Trzeba najpierw się zorientować, czy poprzednie sypanie nawozami nie spowodowało przenawożenia, bo teraz kolejne nawożenie może dorpowadzić do śmierci roślin.

Podsypanie nawozem to nie wszystko, ten nawóz jeśli jest sypki albo granulowany należy rozmieszać lekko z glebą, nieco dalej od pnia, w obrębie korony drzewa i rozpuścić, czyli lać wodą, aby dotarł do korzeni.

Wyjazd i pozostawienie tui bez podlewania mogło doprowadzić do pogorszenia ich stanu a nie do polepszenia być może z tego powodu, albo z powodu zbyt dużej dawki.

Teraz nie radzę nawozić, najpierw spowodować poprawę warunków, czyli jeśli jest mata p. chwastom to ją usunąć, opielić rabatę, wyciąć w pobliżu trawnik, albo wytyczyć pasek wolny od trawnika, wyściółkować przekompostowaną korą sosnową a nie świeżymi kawałkami kory.

Podlewać i poczekać co się będzie działo. Tuje muszą zacząć rosnąć i wtedy zdecydować, co dalej.
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 08:05, 12 lut 2014

Do góry
Otrzymałam takie zapytanie:

Może Pani by mi podpowiedziała czym mogę nawieź moje marne iglaczki tylko ze na samo ogrodzenie działki mam jakieś 400 tui glebę mam ciężka gliniasta przy sadzeniu do dołków wsypywałam ziemie i w tamtym roku podsypałam 2 razy nawozem pod iglaki później niestety wyjechałam a jak wróciłam wszystko było w kiepskim stanie teraz chce poprzerabiać i dać im nowe życie tylko nie wiem jak się do tego zabrać i czym mogłabym prosić o pomoc. Myślałam o SUBSTRAL Magiczna Siła do Iglaków tylko nie wiem czy stosować dolistnie czy lepiej doglebowo no i Florovit i też nie wiem czy podsypywać granulatem czy podlewać rozcieńczonym o mikoryzie też myślałam ale posiadam za dużo iglaków i za dużo by mnie to wyniosło. proszę o odpowiedź i podpowiedź co robić. pozdrawiam
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:53, 11 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wg mnie Rh będą sztucznie wyglądały, a hortensje dużo lepie. Na płot bluszcz bo na ekrany z cisów za wąsko. Tylko jeden rządek się zmieści i hortensje mogą wysoko wyrosnąć i zasłonią płot doskonale.
Widziałaś u mnie ? Można je prowadzić "na wysoko".

Dzieki Danusiu. Tak zrobie. Dam bluszcz na plot, tak, jak przy lizakach cisowych i podsadze hortkami Jestes NAJLEPSZA
Kalendarz Ogrodnika - co robimy teraz w ogrodzie? 19:17, 11 lut 2014

Do góry
Ja bym cięła w Twoim przypadku, raczej zimy nie będzie.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:06, 11 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie róbcie nawożenia w lutym trochę rozsądku się przyda. To nierozważne. Tu jakaś zbiorowa psychoza Mamy zimę nie wiosnę.

Opanujcie te emocje i dajcie na wstrzymanie.

Nikt nie pisze o nawożeniu w lutym to wysoce nieroważne bo zbyt wcześnie podpędzone azotem rosliny wymarzłyby sromotnie.
Mikoryza 18:13, 11 lut 2014

Do góry
AMANITA napisał(a)
Sypanie torfu w dołek może spowodować usychanie roślin, gdyż wytwarza się martwica nie przepuszczająca wody- hydrofobowa.

Napisałam w swoim poście tak:

Najlepiej jest odpowiednio zaprawić dołek podczas sadzenia próchnicą czy kompostem o odczynie lekko kwaśnym (większość iglaków taką lubi). Potem to już tylko pielęgnacja.

Nie wspominam o żadnym torfie
Mikoryza 18:04, 11 lut 2014

Do góry
Nikt nikogo nie posądza Wspaniałe wieści., dziękuję.
Proszę przedstawić badania naukowe, że mikoryza tak bardzo pomaga, może z jakiejś uczelni renomowanej najlepiej. Sam referat mi nie wystarczy.

Ja akurat sypię próchnicę i kompost pod rośliny, a nie torf.

Mikoryzę stosowałam pod różaneczniki i nie zauważyłam żadnej różnicy, owszem nie mówię że jest bez sensu, ale lepiej ją aplikować od razu do korzeni podczas sadzenia.
Siatka przeciw kretom 18:01, 11 lut 2014

Do góry
Nieprawda, że siatka nie pomaga. Może była niewłaściwa.
W żadnym z ogrodów gdzie jest siatka, nie robią kopców w trawniku, chociaż na rabatach je widać.
Kalendarz Ogrodnika - co robimy teraz w ogrodzie? 17:59, 11 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A jak nie przytniesz to nic im się nie stanie? Trudne pytanie. Zmarzną czy przytniesz czy nie przytniesz. Bo młode listki mają i to im bardziej zaszkodzi niż rany po cięciu. Całą roślina Ci nie zmarznie z powodu cięcia i wystąpienia mrozu. Bo już prawie wiosna, chyba że mieszkasz w Suwałkach.

Skoro hortensje rosną to znaczy, że mieszkasz w ciepłym rejonie Polski i na mróz poniżej 20 stopni raczej nie ma szans.

A czy będzie mróz to już tylko w niebie wiedzą.

Dziękuje Pani Danusiu za poradę. mieszkam w Wielkopolsce więc raczej syberyjskie mrozy tu nie dotrą pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 16:05, 11 lut 2014

Do góry
paulina_weron_niemiec napisał(a)
witam prosiłabym o identyfikacje tych mizernych krzewów

Ja jeszcze odnośnie "mizernych".
A dlaczego są takie mizerne?, bo chwasty je zagłuszają i zabierają im wodę i składniki pokarmowe

Może opiel je i zrób kółka wolne od chwastów, wyściółkuj korą i podlewaj. Jodła koreańska już prawie padła. Nie ma nawet przewodnika Szkoda ich, takie biedne są

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/355-iglaki-sadzenie-i-pielegnacja

No i jeszcze chyba jest mata p. chwastom? Wiem, ze nie o to pytasz ale chcę podpowiedzieć że im źle Jesli chcesz żeby dobrze rosły, popraw im warunki
https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom
Kalendarz Ogrodnika - co robimy teraz w ogrodzie? 16:00, 11 lut 2014

Do góry
niki1212 napisał(a)

ale jak przytne to nic im sie nie stanie w razie mrozu?

A jak nie przytniesz to nic im się nie stanie? Trudne pytanie. Zmarzną czy przytniesz czy nie przytniesz. Bo młode listki mają i to im bardziej zaszkodzi niż rany po cięciu. Całą roślina Ci nie zmarznie z powodu cięcia i wystąpienia mrozu. Bo już prawie wiosna, chyba że mieszkasz w Suwałkach.

Skoro hortensje rosną to znaczy, że mieszkasz w ciepłym rejonie Polski i na mróz poniżej 20 stopni raczej nie ma szans.

A czy będzie mróz to już tylko w niebie wiedzą.

Rozpoznawanie roślin iglastych.... 15:57, 11 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Podziel jeden pod drugim po 4 zdjęcia w jednym poście bo tak nijak się nie da, za dużo w jednym poście.
Max 4 sztuki.

zrobiłam tak jak napisałaś
Kalendarz Ogrodnika - co robimy teraz w ogrodzie? 15:54, 11 lut 2014

Do góry
To nie tak działa Kondziu, nic nie będzie. Na wszystko jest jakaś pora a na nawożenie to nie jest czas.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 15:52, 11 lut 2014

Do góry
W ten sposób jest dużo łatwiej bo można zacytować i podpisywać. Dziękuję.
Karmniki dla ptaków 15:49, 11 lut 2014

Do góry
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 15:41, 11 lut 2014

Do góry
Podziel jeden pod drugim po 4 zdjęcia w jednym poście bo tak nijak się nie da, za dużo w jednym poście.
Max 4 sztuki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies