Ja jeszcze odnośnie "mizernych".
A dlaczego są takie mizerne?, bo chwasty je zagłuszają i zabierają im wodę i składniki pokarmowe
Może opiel je i zrób kółka wolne od chwastów, wyściółkuj korą i podlewaj. Jodła koreańska już prawie padła. Nie ma nawet przewodnika Szkoda ich, takie biedne są
A jak nie przytniesz to nic im się nie stanie? Trudne pytanie. Zmarzną czy przytniesz czy nie przytniesz. Bo młode listki mają i to im bardziej zaszkodzi niż rany po cięciu. Całą roślina Ci nie zmarznie z powodu cięcia i wystąpienia mrozu. Bo już prawie wiosna, chyba że mieszkasz w Suwałkach.
Skoro hortensje rosną to znaczy, że mieszkasz w ciepłym rejonie Polski i na mróz poniżej 20 stopni raczej nie ma szans.
Aha, jeszcze uwagi do Pani "GARDENARIUM". Myślę, że należałoby uzupełnić wiedzę ogrodniczą, gdyż informacje niewłaściwe powodują szkody. Sypanie torfu w dołek może spowodować usychanie roślin, gdyż wytwarza się martwica nie przepuszczająca wody- hydrofobowa. Lepiej jest tym torfem wyściółkować aby próchnica wytwarzała się z dostępem tlenu z udziałem organizmów tlenowych; powstaje wtedy "słodka próchnica". A szczepionkę mikoryzową zawsze warto podać, gdyż przyspiesza wytwarzanie korzeni i poprawia zaopatrzenie w wodę rośliny której obcięto 95% korzeni (sprawdzone w licznych nasadzeniach miejskich). To tyle. W. Szałański
Wg mnie Rh będą sztucznie wyglądały, a hortensje dużo lepie. Na płot bluszcz bo na ekrany z cisów za wąsko. Tylko jeden rządek się zmieści i hortensje mogą wysoko wyrosnąć i zasłonią płot doskonale.
Widziałaś u mnie ? Można je prowadzić "na wysoko".