Aha, jeszcze uwagi do Pani "GARDENARIUM". Myślę, że należałoby uzupełnić wiedzę ogrodniczą, gdyż informacje niewłaściwe powodują szkody. Sypanie torfu w dołek może spowodować usychanie roślin, gdyż wytwarza się martwica nie przepuszczająca wody- hydrofobowa. Lepiej jest tym torfem wyściółkować aby próchnica wytwarzała się z dostępem tlenu z udziałem organizmów tlenowych; powstaje wtedy "słodka próchnica". A szczepionkę mikoryzową zawsze warto podać, gdyż przyspiesza wytwarzanie korzeni i poprawia zaopatrzenie w wodę rośliny której obcięto 95% korzeni (sprawdzone w licznych nasadzeniach miejskich). To tyle. W. Szałański
Wg mnie Rh będą sztucznie wyglądały, a hortensje dużo lepie. Na płot bluszcz bo na ekrany z cisów za wąsko. Tylko jeden rządek się zmieści i hortensje mogą wysoko wyrosnąć i zasłonią płot doskonale.
Widziałaś u mnie ? Można je prowadzić "na wysoko".
Mogą się sprawdzić, ale w łagodniejszym rejonie (zachód) bo mroźne wiatry mogą powodować przemarzanie, brązowienie igieł, które potem się wykruszają i łyso to wygląda i bardzo brzydko. Z tego powodu nie sadź jako żywopłot. Posadź jeśli chcesz mież żółty zywopłot tuję Aurescens, Aureospicata, a cyprysiki zostaw.
W sumie to trzeba byłoby sobie wyobrazić w realu, gdzie jest na I zdjęciu ten czerwony żywopłot, sama nie wiem jak byłoby lepiej,bo mam za mało danych żeby to "zobaczyć". Strzelanie tutaj nie ma racji bytu. Na razie zostaw, skoro jest, jak dodasz kolumny, wtedy ocenimy jak i co.