Mało teraz wpadam na O" ale do ciebie po wiosenne fotki to zawsze.
Zostawiam uściski za te piękne widoczki.
Mam banana na twarzy, bo czuję nosem że nadeszły lepsze dni .Żagwin z twojej winy zagościł w moim ogrodzie , chyba lepiej sie sprawdzi niż floksy szydlaste,bo te suszyły sie od spodu i brzydko wyglądały, a tu poduchy mam jak ta lala.
M. na zebraniu działkowców, a ja w tym czasie posadziłam liliowe dzwonki brzoskwiniolistne, kilka mieczyków, przycięłam kolejną kępką wrzośca, oczyściłam alejkę, spryskałam Florovitem z żelazem rododendrony i zrobiłam sporo zdjęć.
W drugiej połowie lata może uda się coś dłubnąć przy piwniczce, a obsadzanie na jesieni dopiero. Ale planuje kupić cześć bodziszków, żeby było co dzielić
Ja jeszcze ni pikowałam werbeny, ale rzadko wzeszła to niech rośnie. Wywaliłam za to jeden regał na ganek, stipa się hartuje, dziwaczek, werbena i sadzonki lawendy. Na noc okrywam cały regał zimową agrowłókniną. Dziś był przymrozek. Trawa była oszroniona od połowy pola.
Dwa lata Cie w końcu nie było Nie ma czego nadrabiać. W tym czasie zrobiłam faktycznie trochę więcej rabat. Planuje nastepne, ale rewolucji wielkich nie ma. W zeszłe lato jakieś zdjęcia były, a tak to nudy... Ostatnio trochę stron się nabiło, bo projektowo u mnie w związku z przymiarkami remontu piwniczki
Stokrotki na Twój powrót
Jak to mówią, co dwie głowy... Cieszę się z każdej rady, myślę teraz jak to przenieść na moje warunki i możliwości.
Murki bardzo mi się podobają, ale u mnie jest spora różnica w poziomie gruntu i z jednej strony murek musiałby być sporo wyższy... Nie wiem czy to by dobrze wyglądało - bo ja mam coraz większe wątpliwości do tej oprawy kamienej (bo przecież to wymusi taki styl w innych częściach ogrodu). Poza tym moja piwniczka raczej skryta wśród brył innych budynków, a na inspiracji jest w terenie otwartym, boję się że zbyt wiele kamienia w jednym miejscu zbytnio przytłoczy.
Jak przez mgłę pamiętam Twoją piwniczkę Zawsze można się zastanowić jak to ugryźć u Ciebie.
Beniu, mi też się marzy, żeby moja jakoś w końcu wyglądała... i żebym była zadowolona, bo widzę ją z okna (teraz mnie strasznie denerwuje). Próbowałam ją obsadzić już 2 razy i klapa... Muszę zacząć od prac remontowo-budowlanych bo bez tego najlepsze nasadzenia nie będę wyglądały.
Witaj Reniu,
Widzę,że burza mózgów u Ciebie w temacie piwniczki.
Widziałam fotki z inspiracji wczoraj i jak tylko dziś z pracy przyjechałam to od razu do mojej podeszłam zastanawiając się czy by takich murków na niej nie zdziałać u mnie
Ale to kosztowna inwestycja. Na mojej piwnicy, wiosna. Głównie byliny królują i tak ją porosły i zajeły,że nie wiem czy ruszać to czy zostawić bo też ciągle nie mam na nią innego pomysłu.
Marzy mi się co się innego. Np takie cudo co wstawiłaś... rewelacja po prostu.
Jednak z powodu braku konkretnego pomysłu, rosną tulipany, floksy, rozchodniki, trochę iglaków, jakieś niezapominajki, i żagwiny, smagliczki itp misz masz do koloru do wyboru z wiosny jest super jak dla mnie - później to już różnie z tym bywa
No i rabata, która wyssała ostatnio ze mnie całą energię
Lawendy posadzone nowe i stare przesadzone, dokupić 18 sztuk lawendy na najdłuższy pas, kocimiętkę posieję na krótszych odcinkach obrzeża. Posadzone bylinki z ostatnich zakupów, róże też nowe i stare przesadzone- Ingrid Bergman wykopywałam z pod tujek 40 minut, korzeń miała średnicy 15 cm, nie wiem czy się przyjmie w nowym miejscu, zielona jest ale pąków brak...
Przesadzone floksy, jeżówki,złocienie, liliowce,irysy; posadziłam też lilie,dalie,łubiny; wysiałam onętki,werbenę,łubin i czarnuszkę a i tak nic nie widać o rany ja to wszystko zrobiłam? nie wierzę...w dwa dni? Zastanawiam się czy przesadzić piwonię, bo mnie korci, jakbym z dużą bryłą ziemi ją wykopała, to może ona nie zauważy zmiany miejsca co sądzicie ??
aha i jeszcze czym zakryć tą skrzynkę od prądu? bo mnie drażni niemiłosiernie widzicie ją, czy tylko ja jestem nawiedzona
Iwonko Może w piątek będę miała czas na zdjęcia? Z przodu są żurawki ale malutkie - sadzoneczki od Krys sadzone jakoś późnym latem, z tyłu szałwia zwykla fioletowa ... może dosadzę tam jeszcze kocimiętkę i jeszcze liatra, ostróżki i floksy
Z cebulowymi to mój debiut ... na razie badam temat ... w zalezności jak to wszystko wyjdzie zostawię albo będę wykopywać cebule w inne miejsce
PS Zastanawiam się kiedy można ściąć liście przekwitniętych tulipanów ...
JAZZY
tak brukowo- roślinna rewolucja
Powojniki takie; Warszawska nike, Duschess of Edinburgh, 6 NN, Veronica Choice, z montan Freda, Rubens, Elisabeth, Stolwijk Gold, Sweet Autum, Mayleen, Bill Mackenzie, Solidarność, Summer Snow, Summer Sweet Love, Fragrant Spring, powojnik wonny aromatica, takie sa razy ileś sztuk, niektóre pojedynczo.
rzeczki żagwinowe zarastają kamienie
mam 2 kolory, zaraz tam też floksy szydlaste i dywanowe goździki białe
MIŁKA
no to duża ilość tej irgi, wiem że Danusia poleca tę Major, ładna jest, ja mam jakieś zwykłe, plenią się okrutnie, syrlion siewek już jest
ciężkie plewienie będzie. Skończę u siebie, będę patrzeć co u was