Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bawarka

Bawarka

Kasiek 12:53, 09 maj 2016

i troche latajacych...szkoda ze kiepskie fotki

olga80 12:54, 09 maj 2016

Wnet oczopląsu dostałam od ilości piękna
Makao_J 12:54, 09 maj 2016

Nietypowa roślinność w tych górach. Piękna natura.
Kasiek 12:57, 09 maj 2016

odpoczynek przy skoczniach w Obersdorf i najlepsze rösti jakie jadlam...pychotka

Kasiek 13:04, 09 maj 2016

Znacie to miejsce prawda?

ja to nie moge inaczej, tak normalnie...musialam wejsc pod trybuny i zobaczyc jak to wyglada od spodu Pod trybunami plynie sobie rzeczka, alez bylam zakoczona.
Kasiek 13:06, 09 maj 2016

a tak sie zaczyna zanim wplynie pod trybuny

Kasiek 13:29, 09 maj 2016

zbigniew_gazda napisał(a)
Kasia się na chwilę ukryła, ale może moje pytanie ją zwabi?
W necie tego nie znalazłem a wiem że się tym interesujesz- a mianowicie:
chodzi mi o odczyn gnojówki zrobionej ze skrzypu polnego. Rośnie on na glebach kwaśnych - to wiem. Natomiast jakie pH ma gnojówka zrobiona z tej rośliny? Kwaśne czy zasadowe? Gdyby miała odczyn kwaśny, to świetnie się nadaje do podlewania rododendronów czy hortensji i wtedy bym zrobił gnojówkę do kwasolubnych w oddzielnym wiaderku.
Gnojówka z pokrzywy czy wrotyczu ma pH powyżej 7 - to wyczytałem. Jak coś znajdziesz to daj cynk. Pozdrawiam.

Zbyszku przyznaje ze moje wiadomosci na ten temat sa znikome. Ale.... No nie bylabym soba gdybym slowka nie napisala

Odczyn ph okresla stosunek stezenia jonow wodorowych H+ do jonow wodorotlenowych OH- i tak
zasadowy > 7,2
obojetny 6,6-7,2
lekko kwasny 5,6-6,5
kwasny 4,6-5,5
silnie kwasny < 4,5

Najprosciej byloby zbadac ph metoda kolometryczna, czyli za pomoca zwyklych papierkow lakmusowych lub metoda potencjometryczna- za pomoca miernikow elektrycznych. Stawiam na papierki, i szybciej i taniej
Natomiast chyba najtanszym sposobem zbadania ph ale ziemi, jesz polanie malej grudki octem. Jezeli po polaniu zauwazymy pecherzyki powietrza, oznacza to ze ziemia zawiera wapn i nie ma posiada kwasniego odczynu.
Skrzyp jest, i trzeba to zaznaczyc, roslina trujaca dla zwierzat, np koni...Zawiera nikotyne (alkaloidy)-( wyciag jest dobra bronia w walce ze slimakami) saponine,flawonoidy, bialko, skrobie.
Dziala miedzy innymi na mszyce, przedziorki, miseczniki i tarczniki. Pomaga w walce z chorobami grzybowymi...macznikiem prawdziwym, rzekomym, rdza, kedzierzawoscia lisci brzoskwini.
Nie lubi nawozenia popiolem z kominka, gnojowka czy nawozem zwierzecym jak i wapniowania.
Suma sumarum skrzyp lubi gleby kwasne, tak jak koniczyna polna, fiolek trojbarwny, szczaw, borowka, rumian polny, wrzos zwyczajny. Gnojowka dla rh? Czemu nie, tylko trzeba dokladniej sprawdzic ph... mysle ze dodalabym jeszcze troche maczki skalnej oraz nawozu zwierzecego aby zwiekszyc zawartosc skladnikow pokarmowych i przyswajalnosci przez rosliny...
No ale sie rozpisalam Ciekawa jestem czy zmierzysz
Kasiek 13:32, 09 maj 2016

Ensata napisał(a)
Masło z avocado super, wpisane na liste. Pokrzywa brzmi bdb, zrobię z nią makaron. Wczoraj robiłam z cukinią i skórą cytrynową, plus płatki chilli

Zdjęcia przepiękne robisz!

Dzisiaj jemy salatke polana olejem z czarnego kminku. I ja i piesy. Tz piesy jedza swoja karme polana olejem, bardzo im to smakuje.
Platki chili? Zdradz niewiasto .
Makao_J 14:40, 09 maj 2016

Kasiek napisał(a)

Zbyszku przyznaje ze moje wiadomosci na ten temat sa znikome. Ale.... No nie bylabym soba gdybym slowka nie napisala

Odczyn ph okresla stosunek stezenia jonow wodorowych H+ do jonow wodorotlenowych OH- i tak
zasadowy > 7,2
obojetny 6,6-7,2
lekko kwasny 5,6-6,5
kwasny 4,6-5,5
silnie kwasny < 4,5

Najprosciej byloby zbadac ph metoda kolometryczna, czyli za pomoca zwyklych papierkow lakmusowych lub metoda potencjometryczna- za pomoca miernikow elektrycznych. Stawiam na papierki, i szybciej i taniej
Natomiast chyba najtanszym sposobem zbadania ph ale ziemi, jesz polanie malej grudki octem. Jezeli po polaniu zauwazymy pecherzyki powietrza, oznacza to ze ziemia zawiera wapn i nie ma posiada kwasniego odczynu.
Skrzyp jest, i trzeba to zaznaczyc, roslina trujaca dla zwierzat, np koni...Zawiera nikotyne (alkaloidy)-( wyciag jest dobra bronia w walce ze slimakami) saponine,flawonoidy, bialko, skrobie.
Dziala miedzy innymi na mszyce, przedziorki, miseczniki i tarczniki. Pomaga w walce z chorobami grzybowymi...macznikiem prawdziwym, rzekomym, rdza, kedzierzawoscia lisci brzoskwini.
Nie lubi nawozenia popiolem z kominka, gnojowka czy nawozem zwierzecym jak i wapniowania.
Suma sumarum skrzyp lubi gleby kwasne, tak jak koniczyna polna, fiolek trojbarwny, szczaw, borowka, rumian polny, wrzos zwyczajny. Gnojowka dla rh? Czemu nie, tylko trzeba dokladniej sprawdzic ph... mysle ze dodalabym jeszcze troche maczki skalnej oraz nawozu zwierzecego aby zwiekszyc zawartosc skladnikow pokarmowych i przyswajalnosci przez rosliny...
No ale sie rozpisalam Ciekawa jestem czy zmierzysz

O to mnie rozwaliłaś takimi info.
Czyli gnojówka z pokrzywy nie nadaje się pod rodki? A ja liczyłam że można tym podlać wszystkie rośliny
Kasiek 14:52, 09 maj 2016

agnieszka_malysa napisał(a)

Kasiu a co to za różowa rzeczka za czochami???

Agnieszko to floksy skrzydlate Mam w takich kolorach ale bez nazw. Ponizej podam nazwy ktore znalazlam w necie.
Z rozowej rzeczki

i reszta rosnaca gdzies tam w ogrodzie