Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Mój zielony świat 22:17, 25 kwi 2016

Do góry
Aganiu, kalina angielska pachnie tak słodko i odurzająco! Uwielbiam Upajam się jej wonią
Lennei Albę wybrałam bez kwiatów. Były też kwitnące, ale wolałam egzemplarz o malowniczym pokroju. Kwitnienie jest stosunkowo niedługie, dlatego linia pnia, układ gałęzi są dla mnie ważne.

Polecam gorąco książkę Russella Page "Edukacja ogrodnika".
Dla mnie przełomowa w myśleniu o ogrodzie. Otwierająca klapki i do tego pięknie napisana.
Efektem ubocznym lektury jest to, że mam ochotę połowę ogrodu przekopać i zacząć od nowa
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:08, 25 kwi 2016

Do góry
mira napisał(a)

Czy przez te pomarańcze nie zepsuje się szybko ten syrop? - gotujesz słoiczki jeszcze ?

Kalina angielska już pachnie choć zimno i mokro, czekam na słonko
proszę

Przelewam ten cały wywar przez gęste sitko z gazą.Syrop jest prawie wrzący, wlewam do wyjętych ze 100 stopni słoiczków. Już nie pasteryzuję. W lipcu nie ma już po nim śladu )
Z kaliną mi się wyjaśniło. Niepokoiły mnie czerwienie w okolicach pączków, bo myślałam, że angielki kwitną idealnie białym kwieciem, a na zdjęciu widzę, że jest tam śliczna różowa poświata )Moja niestety wciąż w pączkach. Dziś padał śnieg...wrrr!!!
Dzięki Tobie pokochałam bratki- maja w sobie to COŚ.
Ogrodowy spektakl trwa ... 19:32, 25 kwi 2016

Do góry
Kasiek - Twoje klimaty tylko w części ogrodu bo mój ogród spójny nie jest i nie napiszę niestety

element z Twojego klimatu - kamienie dostałam na parapetówkę od mojego szwagra ku oburzeniu szwagierki że kamienie można na prezent dać

Gruszka

Dzięki za identyfikację tawuły ))]
Zmodyfikowałam ten syrop dodając miąższ z 2 pomarańcz. Też wyszedł pyszny )
Narcyzy piękne, tulipki takoż. Bez nich już nie wyobrażam sobie ogrodu.
Glebę mamy podobną ) Sprawdziłam, że mojej dobrze robi mulczowanie ścięta trawą.
PS. Czy mogłabym prosić o zdjęcie kwiatu Twojej kaliny angielskiej?

Czy przez te pomarańcze nie zepsuje się szybko ten syrop? - gotujesz słoiczki jeszcze ?

Ha [b]trawa z koszenia to u mnie rarytas który teraz skrzętnie rozkładam cienkimi warstwami w jagodniku, w ogrodzie też i na kompoście
już widziałam jak pięknie z niej się tworzy fajna warstewka puszku jak się zmiesza z ziemią

Kalina angielska już pachnie choć zimno i mokro, czekam na słonko
proszę

W basiowie - kiedyś tu będzie ogród... 16:22, 25 kwi 2016

Do góry
Mieliśmy trochę wolnego i udało się posadzić sporo roślin, jestem zadowolona, choć to dopiero początek. Część "szkieletu", że tak powiem. A że rośliny z racji ceny, kupuję raczej niewielkie, drzewa głównie, to na prawdziwe efekty przyjdzie mi sporo czekać.

Nie mniej, posadziliśmy 11 drzew i masę krzewów. Sporo roślin przesadziliśmy też na ostateczne już miejsce.

W tym tygodniu pracuję do 18:00, więc niestety za wiele nie zrobimy

Na zdjęciach, niestety, wygląda to biedniej niż w rzeczywistości, a zdjęcia tyłu nawet nie zamieszczam, może jak wyjdą wszystkie listki to będzie jakikolwiek efekt na zdjęciach

Kalina będzie kwitła, ciekawa jestem jej zapachu

Co z tym ogródeczkiem począć 22:31, 23 kwi 2016

Do góry
Kasiu bardzo lubię hosty, ale nie mam na nie miejsca.
Początkowo chciałam podsadzic nimi kalinę, ale takie kalina ma korzenie za za żadne skarby ich tam nie posadzę.
Muszę coś na te ślimaki przygotować, bo w zeszłym roku było ich pełno, tych bezdomnych
Ogród w Puszczykowie 00:43, 23 kwi 2016

Do góry
Umbry tuż, tuż...

kalina koreańska również

po włączeniu pompy i filtra woda w oczku zrobiła się całkiem przejrzysta

w pszczelich domkach ruch jak na autostradzie. pierwsze trzcinki już pozaklejane
Mój zielony świat 21:01, 22 kwi 2016

Do góry
Od razu przyleciałam na Twoje cudowne wiosenne fotografie, które zawsze podziwiam, dużo się od Ciebie mogę dowiedzieć od roślinach, które mnie interesują...biała rabata jest bardzo ciekawa i różnorodna, kalina wow....zabrakło kwiatów magnolii Lennei Alby...miała kwiaty?
Psi ząb i psiaki bardzo Cię radują
Mój zielony świat 19:41, 22 kwi 2016

Do góry
Kwitnie kalina angielska Zapach boski!

Na razie taka sobie trawa, czyli początki wymarzonego ogrodu u "KA" 11:50, 22 kwi 2016

Do góry
a może byś dała jakieś kwiatowe szczepione na pniu - róże, kalina, lilaki itp
Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:14, 22 kwi 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)
Rety jak kolorowo...na jedno zdjęcie patrzę kilka minut, żeby wytropić wszystkie roślinki a i tak pewnie większości nie wypatrzyłam.
Ogród barw i zapachów

Bardzo mi miło, że tak postrzegasz nasze zmagania ogrodowe, uwielbiam kolory i zapachy kalina już przekwita , ale jeszcze troszkę pachnie , za to zaraz będą lilaki
Ogródek nad jeziorem 08:46, 22 kwi 2016

Do góry
Hakone wystartowała

Parzydło leśne też

Kalina angielska w pąkach

Hortensja pnąca od Reni już ma duże listki

Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 07:32, 22 kwi 2016

Do góry
to kalina koralowa, mam taką samą
śliczne tulipki będą
Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 06:37, 22 kwi 2016

Do góry
Kalina tez piekna fajnie, ze ja masz a hortke kiedys dokupisz do pary

Tulippany beda piekne
Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 20:48, 21 kwi 2016

Do góry
100% kalina tylko nie wiem czy Roseum czy koralowa, skłaniam się ku drugiej wersji.
Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 20:00, 21 kwi 2016

Do góry
Witam Was serdecznie ,wczoraj postanowilam odpoczać od wszystkiego nawet od netu
Dziś wyruszylismy do ogrodka na troszku obadać co w trawie piszczy
Gobasiu tą beczkę myslę ze gdzieś z 10-15 cm tylko wkopać w ziemie a reszta na wierzchu-to i tak tylko do deszczowki co by zaoszczedzić wody do podlewania
Z serii działka
dla tych piekności jeszcze troszkę ach

a to z bliska ta niby Hortensja drzewiasta lub Kalina hm....
dopraszam się o zidentyfikowanie

Na huśtawce miło płynie czas... 19:47, 21 kwi 2016

Do góry
Oprócz frontowej rabaty mam do zmiany na tyle miejsce, gdzie mi wymarzły wrzosy. Jedynie trzy się uchowały. Mam jeszcze takie same trzy w innym miejscu więc ewentualnie mogę dosadzić. Resztę muszę wykopać i jak zaplanować dalej to miejsce.

Na tyle rośnie lilak, kalina i głóg. Przed tujami aurea są trzy róże różowe posadzone w lawendzie. Zatem cały przód do zmiany. Mam kłopot bo musiałoby to być coś niskiego przed lawendą. Kupiłam dzisiaj zawciąg, bardzo mi się podoba i jest zimozielony. Ma być w innym miejscu, ale docelowo mogłabym go tu posadzić. Nadal jednak będzie pusto. Chciałabym się zabrać za tę rabatę w weekend, bo strasznie mnie denerwują te suche placki.

Moja dzisiejsza radość, pierwszy kwiatek migdałka
Ogród dla moich synków 22:10, 20 kwi 2016

Do góry
Kalina koralowa

Trochę koloru dla dzieci

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:22, 19 kwi 2016

Do góry
W jagodniku mogłabym milon godzin teraz pracować i to będzie mało

tawula wczesna pachnie miodem w całym ogrodzie, machonia niż opada i ten cudowny zapach przejęła tawuła na swoją modłę a kalina czeka na swoją kolej

miałam namnożyć sobie bodziszków i jeszcze tego nie uczyniłam
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 18:40, 19 kwi 2016

Do góry
gobasia napisał(a)

wygląda jak kalina

yyyyyyyy
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 18:32, 19 kwi 2016

Do góry
violka171 napisał(a)

bede na dniach to zrobię jej małą sesje fotograficzną

wygląda jak kalina
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies