Agata, wciąż mi szczęka opada Jak szeroką masz tą bylinówkę? I od razu pytanie, jak szeroką zrobiłabyś, gdybyś na jej plecach miała sadzić krzewy typu kalina itp.? Ja zaczęłam powoli kopać ziemię, ale mam wątpliwości czy nie za wąsko.
Szerokość to 3,8 metra. Tam gdzie peonie, mam ścieżkę, ale potem pewnie przebijać się będę przez rośliny jak w najstarszej części bylinówki. Dosadziłam tam bodziszki i chaber białawy więc potencjał jest.
Kalinę możesz prowadzić dość wysoko więc pod nią się coś zmieści. Zobacz u mnie jest posadzona tak morwa, pod nią mam żółwika ukośnego, dosadziłam kosaćce. Ale nie zmienia to faktu, że ze 3-4 metry powinnaś liczyć.
Mirko no teraz już goździki brodate się szykują i powoli bylinówka będzie z niebieskiej przechodzić w różową za sprawą floksów, monard, jeżówek, sadźców... wernonia pewnie jeszcze musi podrosnąć Tak samo jak nasadzenia nowych bylinek, ale rosną prężnie więc w przyszłym roku będzie już co oglądać
Kurna no miłość do nich hahaha
A poza tym wiosną obornik przekompostowany i warstewkę kompostu na to
przeczytałam u Ciebie o penstemonach, szukam takiego który nie przemarza