Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

Kasya 06:07, 14 cze 2016

bozga napisał(a)
A łany Anabelkowe już są i ciągle latam je oglądać Przywiozłan na trochę rodziców do siebie, więc będę miała więcej czasu dla siebie bo to pracusie, wyręczają mnie w czym się tylko da Oby im zdrowie i chęć do pracy dopisywały jak najdłużej

To Juz się zaczyna ? czy to nie jakoś wcześnie ?
Ale będzie widok
Derenie bardzo okazałe, jestem zdziwiona ze tak długo kwitną
Karol99 07:31, 14 cze 2016

Piękne masz te hortensje, podziwiam.
Sonka 07:35, 14 cze 2016

U mnie zdecydowanie mniejsze pączki.
Kawa 09:05, 14 cze 2016

Bożenko dziękuję za odpowiedź u mnie

twój przedogródek powala na kolana
a anabelki wymiataja na pewno będę ich miała więcej bo zjawiskowo wyglądają

macham
odpocznij trochę jak możesz
Marga 09:30, 14 cze 2016

Bożenko, jakie Ty masz wieeeelkie Anabellki! Już się nie mogę doczekać hortensjowego spektaklu u Ciebie
U mnie w pączkach są tylko patyczki Anabellek
olga80 09:35, 14 cze 2016

Piękne róże moja świeżo sadzona ascot nie chciała u mnie mieszkać a szkoda bo to piękan róża

Anabelki wyglądają cudnie już widzę białą rzeczkę w pełni kwitnienia. Mam 4 posadzone w szpalerze,ale to młodziaki.
Odpoczywaj jak możesz.
anna_g 17:30, 14 cze 2016

Bożenko - codziennie spaceruję po Twoim ogrodzie jeszcze mi zostało trochę stronek żeby dojść do końca wątku ale jestem tak zauroczona tym co robisz, że nie mogę się spieszyć. W zasadzie podoba mi się wszystko, bo jak wiesz masz pięknie, bogato, i masz bardzo zadbany ogród... Widać w każdej odsłonie że to jest to co kochasz z wzajemnością.
Niezmiernie zauroczył mnie Twój cedr - taki znak szczególny. O dereniach już pisałam. O hortensjach - to w sumie brak mi słów. Osiągnęłaś mistrzostwo w tej dziedzinie.
Chciałam Cię zapytać - bo kogo jak nie Ciebie - choć wiem że to już gdzieś tu było... Chciałam kupić hortensję Pinky Winky bo u Ciebie zobaczyłam że jest po prostu cudowna i akurat wielkością też nie szaleje. Jednak u mnie w szkółce jej nie ma. Mogę kupić przez internet (trochę kota w worku) - natomiast u nas są bardzo piękne krzaczki Magical Flame i Magical Fire, i Limki, jest też Silver Dolar ... (którego już kiedyś kupowałam ale okazał się być zupełnie czym innym i mało ciekawym). Proszę o radę - co wybrałabyś? Trochę zależy mi na tym żeby nie były to zbyt wielkie krzewy - i bardzo zależy mi na tym żeby się nie pokładały - fajnie byłoby gdyby się przebarwiały mocno ale powiedzmy niekoniecznie
Jeszcze mam pytanie - w jaki sposób układasz te obrzeża - czy to jest na jakiejś zaprawie? czy na piasku? na ziemi?
Pozdrawiam i nadal będę podziwiała to co robisz. Serdecznie Ci gratuluję tak pięknego ogrodu.
anna_g 17:40, 14 cze 2016

bozga napisał(a)

Czy to kalina watanabe? sorki jak zbłądziłam jeśli tak to jak długo już ją masz i czy szybko rośnie?
bozga 21:20, 14 cze 2016

anna_g napisał(a)

Czy to kalina watanabe? sorki jak zbłądziłam jeśli tak to jak długo już ją masz i czy szybko rośnie?

Tak to Watanabe, trudno mi powiedzieć jak długo ja mam, kilka lat na pewno, rośnie szybko ( tutaj bym powiedziała , że bardziej na szerokość niż na wysokość, w tej chwili średnica prawie 3 metry ( a od strony altanki musiałam przyciąć gałązki po kwitnieniu prawie o połowę bo przeszkadzały). Krzew pięknie kwitnie i ma bardzo ładny pokrój ale niestety nadaje się do dużych ogrodów)

Co do hortensji wybrałabym Silver Dollar- elegancka, sztywne pędy i późno się przebarwia
Te z serii Magical fajne, bardzo do siebie podobne ( z odróżnianiem dałam sobie spokój i nazywam je tylko Magical, pięknie się przebarwiają ale tylko w miejscu słonecznym, dość rozłożyste.
anna_g 21:32, 14 cze 2016

Serdeczne dzięki za te informacje.