Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Sebek 14:06, 08 cze 2016

Świetne foty ze spotkania! A Twoje róże powalają I jeszcze to tło! Mniam
KasiaWB 14:16, 08 cze 2016

Sebek napisał(a)
Świetne foty ze spotkania! A Twoje róże powalają I jeszcze to tło! Mniam

Dziękuję Sebciu za odwiedziny szukam inspiracji dla tych róż pnących... co i jak przed nimi posadzić... Jak piwonie i irysy to w jakim układzie....itd.itd.... No masakra )
Pozdrawiam
Sebek 14:18, 08 cze 2016

KasiaWB napisał(a)

Dziękuję Sebciu za odwiedziny szukam inspiracji dla tych róż pnących... co i jak przed nimi posadzić... Jak piwonie i irysy to w jakim układzie....itd.itd.... No masakra )
Pozdrawiam

Hmmmm, no tylko bym celował w relacje z ogrodów angielskich i artykuły o różach napisane przez Danusię - choć Ty pewnie nie masz problemu co z czym skomponować tylko na co się zdecydować?
Marga 20:50, 08 cze 2016

Kasiu, patrzę i patrzę na te twoje piekne róże i tak sobie dumam, że może i ja bym spróbowała swoich sił. Szczególnie pnące mnie nęcą
A tak w ogóle, bardzo sie cieszę, że Ciebie poznałam

Madzenka 06:35, 09 cze 2016

Piękna masz koelkcję róż. Zmartwiłam mnie jednak wielkością Gartentraume.... Mam ją na brzegu rabaty....dlaczego u Ciebie jest taka wielka? Przecież to mała róza.
Jak myslisz mogę ciąc mocno Luis Odier na koneic lata aby nie była taka wielka? Po ubiegłorocznym cięciu wiosna w tym roku szaleje z kwitnieniem więc chyba jej nie szkodzi? No i pytanie czy da szansę bez podpory?
KasiaWB 10:44, 09 cze 2016

Sebek napisał(a)

Hmmmm, no tylko bym celował w relacje z ogrodów angielskich i artykuły o różach napisane przez Danusię - choć Ty pewnie nie masz problemu co z czym skomponować tylko na co się zdecydować?

Otóż to jak Ty dobrze znasz istotę problemu relacje z ogrodów i artykuły już dawno przerobione jest tak
od lewej: troszkę widoczna przesadzona kalina angielska, potem różowa Louise Odier, następnie mniejszy żółty Pligrim i najmniejsza różowa Gertruda Przesadziłam to co miałam pomiędzy są jeszcze małe bluszcze oraz clematisy, a w nogach przywrotnik, jeżówki i dzwonki. Siewki różne też tu wzeszły np. werbena o dziwo, nie wiem skąd, ale ok

na tym zdjęciu dobrze widać jak od drugiej strony muru niedługo zacznie do mnie przełazić rdest Auberta sąsiadki, którego pędy podobno w ciągu roku mogą zyskać nawet osiem metrów długości.... Zamiast posadzić róże, klematisy i inne, wybrała to pnącze, żeby zasłonić brzydki mur )) no niestety nie zgrywamy się w ogóle co do estetyki
Jeszcze wspomnę o białych dzwonkach, kilka lat temu siałam je u siebie i ledwo wzeszła jedna kępa.... a niedawno okazało się, że to wszystko co tutaj widać rosło sobie spokojnie w chwastach za płotem ))

No to teraz szersza perspektywa (widok z okna) żeby nie było, że mam już zrobiony ogród ) tu się dopiero zaczyna to jest rabata wzdłuż podjazdu i jednocześnie przedogródek
Plan póki co jest taki: w pustej przerwie między różami a rabatą, której tylko kawałek widać planujemy posadzić 3 świerki serbskie, a przed nimi jak się zmieści może postawię ławeczkę.
Przed róże - bardziej po lewej chcę przenieść wszystkie piwonie i irysy jakie mamy. I dalej nie wiem .... ) może hortensje... a może róże (ale jakie), a może trawy (przy założeniu, że dzikie koty nie zrobią sobie kuwety jak dotychczas). Może w przyszłości na szerokości tego odcinka z różami ale na skraju rabaty (czyli bardziej przy podjeździe) wsadzę Umbry...
Wszystkie sugestie mile widziane nalegam

KasiaWB 10:52, 09 cze 2016

Marga napisał(a)
Kasiu, patrzę i patrzę na te twoje piekne róże i tak sobie dumam, że może i ja bym spróbowała swoich sił. Szczególnie pnące mnie nęcą
A tak w ogóle, bardzo sie cieszę, że Ciebie poznałam

ja również bardzo się cieszę, że wreszcie się poznałyśmy
spróbuj z różą warto tylko dobrze wybierz, żeby pasowała do Twojej koncepcji, w przeciwnym razie będzie dylemat czy zostawić później czy jednak wywalić, a szkoda... ) Ja tak trochę kupiłam kilka lat temu jak się zachłysnęłam różami kosztowały nie mało, są piękne ale może teraz bym jednolite kupiła a nie różne ) właśnie mam jak widzisz orzech do zgryzienia co teraz do nich posadzić )

KasiaWB 11:05, 09 cze 2016

Madzenka napisał(a)
Piękna masz koelkcję róż. Zmartwiłam mnie jednak wielkością Gartentraume.... Mam ją na brzegu rabaty....dlaczego u Ciebie jest taka wielka? Przecież to mała róza.
Jak myslisz mogę ciąc mocno Luis Odier na koneic lata aby nie była taka wielka? Po ubiegłorocznym cięciu wiosna w tym roku szaleje z kwitnieniem więc chyba jej nie szkodzi? No i pytanie czy da szansę bez podpory?

całe 6 sztuk... marniutko ale jeśli liczy się jakość a nie ilość, to się zgadzam

Gartentraume - nie wiem dlaczego jest taka duża może dlatego, że niewiele ją tnę, bo dotychczas ładnie zimowała i nie cięłam za dużo pędów, bo były zieloniutkie, zdrowe i sztywne, pięknie kwitnie nawet ta wysokość mi odpowiada, bo mam malutki ogródek i potrzebuję więcej pięter na dość wąskiej rabacie Zatem wychodzi na to, jak z hortensjami - że jak nie chcesz wysokiej to niżej tniesz. Moje hortensje, szczególnie dwie mają co najmniej 1,8 m wysokości bo nie tnę ich mocno od góry.
Co do Louisa - my tniemy tylko wiosną, no i oczywiście przekwitłe kwiaty. Proponuję kulkować pędy, bo są dość elastyczne szczególnie młodsze, bo te kilkuletnie to grube baty i jest ciężko. U mnie w poprzednim miejscu miała podporę od dołu, bo pędy jak fontanna pod wpływem ciężaru kwiatów kładły się na bukszpanach i wszystkim dookoła, więc przyginałam pędy prawie do samej ziemi i przywiązywałam do podpory. Teraz jest już na murze, ale pędy podtrzymują stalowe linki .
Takie mam doświadczenie chyba pierwszy raz w życiu tak się wypowiedziałam na ten temat ))
Buziaki!
KasiaWB 11:09, 09 cze 2016

Pilgrim

KasiaWB 11:10, 09 cze 2016