Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn.

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn.

Elka 10:39, 27 maj 2016

Witam Was.
Mam totalny mętlik w głowie. Szperam i szperam i nic ładnego nie mogę utrafić. Mam jakieś 10 - 12 m do zagospodarowania wzdłuż działki. Z tyłu posadziłam już szpaler tui szmaragd. Mniej więcej w środku posadziłam piwonię krzewiastą żółtą w odległości mniej więcej 1,5 m od tui. Do posadzenia mam jeszcze hortensję ogrodową i pierisa debutante. Uwielbiam klony palmowe. Podobają mi się ogrody japońskie. Poradźcie proszę jakie roślinki posadzić. Wspomnę jeszcze, że to zachodnio - północne miejsce.
iwonia8 17:47, 31 maj 2016

Witajcie Kochani! Bardzo potrzebuje Waszej pomocy. Dzisiaj znalazłam Ogrodowisko i nie mogłam oczu oderwać od komputera. Otóż mam trawnik (ogródek)na którym panuje straszny bałagan. Mam kilka roślinek posadzonych bardzo przypadkowo i mąż dostaje szału jak ma kosić trawę. Jest tam brzózka, która rośnie 10 lat i chyba nie chciałabym jej ruszać. Chciałabym tez wykorzystać jak najwięcej z tych roślin które tam są (złotokap szczepiony, bróżka, rhododendron, hibiscus bylinowy, azalia, hibiskus drobny, tegoroczne rajskie jabłuszko, lilak na paliku, konika, kalina, leszczyna czerwona, nały bukszpan, juka i róża taka jadalna), jednak jakoś trzeba je uporządkować.Po oglądnięciu zdjęć Waszych ogrodów, to marzy mi sie taki ogródek z iglakami ew rododendron, azalia lub coś innego kwitnącego, nie wiem i trawnik.
Szkopuł jeszcze w tym, że moja częśc jest dopiero od żółtek kostki (zdjęcie nr 1).
Może kulki z bukszpanu wysypane kamykiem lub korą
Miejsce to długi prostokąt i ma wymiary : szerokość 3,20 m i długość 20 m. Sama też będę kombinować ale może znajdzie się ktoś, kto mi pomoże, a może Pani Danusia?
iwonia8 18:10, 31 maj 2016

I jeszcze widok od dołu (chyba najlepszy)
iwonia8 17:20, 02 cze 2016

Absolutnie nie chcę, żeby ktoś zrobił to za mnie, podpowiedzcie tylko co mogłabym posadzić to gdzie napisała, że mogłoby byc coś wysokiego żeby osłoniło trochę od sąsiada. CZy tuja czy miskant czy coś innego. I jeszcze jedno pytanie, jest tam szerokośc 3,20 m. czy to ma być 3-4 sz takiej samej rośliny?
iwonia8 20:20, 02 cze 2016

Sprawa ma się tak że ja i tesciowie mamy wspólne podwórko. Od drogi pierwszy jest dom teściów a drugi nasz.i właśnie od połowy podwórka jest moja cześć. Jest to miejsce z lewej strony domu.chciałabym żeby to miejsce było ładne bo jest ono ogólnodostępne. Słońce tam operuje prawie przez cały dzień.
iwonia8 20:21, 02 cze 2016

iwonia8 21:59, 07 cze 2016

Tak podstrzygłam brzózkę
iwonia8 22:00, 07 cze 2016

Tak podstrzygłam brzózkę i obsadziłam funkjami.

A tutaj dzisiejsze zakupy. Hoseri i szmaragd Gold. Jutro ustawię i zrobię zdjęcie

Iwcia 14:34, 09 cze 2016

Witaj imienniczko. A to coś wyższego, zasłaniającego płot - może szpaler miskantów?
GrazynaKura 12:04, 21 cze 2016

Też jestem ciekawa co to jest. Przypinam sie do pytania!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies